Ik heb de Seagate v2 ST8000AS0002 8TB schijf aangeschaft om te zien hoe goed deze presteert en of deze een vervanger kan zijn voor de WD 3TB WD30EFRX, welke ik nu gebruik en al aardig vol raakt.
De levertijd op dit moment is zeer lang. Ik heb ongeveer 6 weken moeten wachten voordat het product binnen was. Ik heb deze schijf gekocht via 4launch en 4launch bracht mij netjes regelmatig op de hoogte over de stand van zaken qua levertijd. Daarom ben ik daar ook +10 jaar klant.
De schijf komt zeer eenvoudig verpakt in een antistatisch zakje met sticker om de zak dicht te houden.
Ik heb de schijf in een
Scythe Himuro SCH1000 geplaatst.
Ik vergelijk deze qua geluid met een WD red 3TB WD30EFRX, welke in een
Scythe quiet drive is geplaatst.
Laatstgenoemde dempt wat beter, omdat de hele schijf onder een laag gel/schuim verstopt zit.
Qua geluidsproductie viel me op dat de 8TB Seagate schijf behoorlijk sitl is. Helaas kwam hier verandering in bij het uitvoeren van random acties, waar duidelijk gekraak is te horen.
Ter info: de rest van mijn computer is nauwelijks/niet hoorbaar, het meest luide onderdeel is een ventilator van 120mm die op ~800rpm draait. Alleen bij absolute stilte (avond/nacht) zou ik de pc kunnen horen.
Het gekraak komt waarschijnlijk doordat de koppen relatief agressief heen en weer bewegen.
Gezien de stilte tijdens sequentieel lezen valt dit op en dit had eenvoudig opgelost kunnen worden (denk ik) door de koppen minder agressief hun werk te laten doen. Bij de Western Digital 3TB schijf hoor ik heel vaag in de verte dit gekraak, dus die heeft dit beter voor elkaar.
Prestaties:
Daarnaast een 30GB groot bestand gekopieerd, met een continue snelheid van 122~132MB/sec:
Hierna nog eens ~30GB aan foto's gekopieerd:
Eindoordeel:
Een prima schijf voor een prima prijs. Helaas redelijk luidruchtig, maar als optie voor een NAS in de meterkast een uitstekende keuze (al prijs Seagate dit niet als NAS-schijf aan). Ik zou de schijf niet gebruiken in een computer, daar vind ik hem te luidruchtig voor, al verwacht ik absolute stilte van een pc. Desondanks blijken er in de praktijk producten te zijn waarbij het gekraak wel tot een minimum is beperkt en toch goede prestaties biedt, zoals de WD 3TB.
Bij mij zal de schijf de komende jaren dienst doen voor backupdoeleinden, waarbij de schijf elders