MSI X99S XPOWER AC Review

TERW_DAN
25 januari 2015, laatste update op 25 januari 2015, 1.471 views

MSI X99S XPOWER AC

Een bord met een gigantische featureset, met name gericht op OCers. Ben je geen diehard OCer, dan ben je misschien beter af met een goedkoper bord. Maar zoek je een ultiem X99bord, dan is deze zeker het overwegen waard.

Pluspunten

• Zeer uitgebreide featureset
  • veel OCmogelijkheden
  • Goede prestaties

Minpunten

• Redelijk aan de prijs
  • OCGenie blijft relatief veel stroom vreten

http://tweakers.net/ext/f/SJr8apScuE565TOKBVp5PF4S/full.pngEen paar maanden geleden was ik bij MSI en kreeg ik daar weer allerlei leuk X99spul te zien. Natuurlijk begon het te kriebelen om eens aan de slag te gaan met het X99platform.
Het bord dat ik van MSI kreeg was een X99S X-Power, een joekel van een moederbord met de meeste features die je kan bedenken er wel op, maar ook met een stevige prijs. Vandaar dat ik benieuwd was of deze X-Power zijn verwachtingen waarmaakt.

Specificaties

8GB USBstick
4x SLI bridge
eSATA kit met 1 eSATA – SATA en Molex → 2x SATA
I/Oshield
Mconnectoren voor USB en frontpanel.
Driverdisks en handleidingen

De X99 X-Power is een flink bord, de grootste van de 3 die ik heb getest. Daarmee valt dit bord niet meer binnen de ATXformfactor, maar is het een EATXbord. Zoals te verwachten van een XPower is het bord rijk gevuld met features, die voornamelijk gericht zijn op overclockers en gebruikers die een zeer uitgebreidde setup willen bouwen.

Het bord voorziet in 5 x16 sloten, waarvan de bovenste en de een na onderste voorzien in daadwerlijk 16 lanes, de andere zijn uitgevoerd met 8 lanes. Dan is er nog een PCIe x1slot, dat als bonus ook nog eens open-ended is, dus daar kun je ook nog prima grotere kaarten in kwijt dan x1-kaarten. Omdat de hoeveelheid beschikbare lanes afhangen van de gebruikte CPU en deze niet kan voorzien in genoeg lanes om alles op x8 of x16 te laten lopen is het verstandig bij multiGPUsetups onderstaand schemaatje te raadplegen voor de indeling van de sloten.

CPU met 40 lanes
2-wayx16x0x8x0x0
3-wayx8x8x0x8x8
4-wayx8x8x0x8x4

slot #5 is een PCIe x1slot, dus die is in deze lijst niet van toepassing

Omdat het bord gemaakt is voor overclockers heeft dit bord nog een handigheidje met de PCIe-sloten. Door middel van een dipswitch is het mogelijk om slot 1, 2, 4 en 6 uit te zetten. Hiermee kun je makkelijk booten naar je OS op 1 kaart en vervolgens de overige 3 inschakelen nadat het systeem opgestart is.

Naast de PCIe-sloten voorziet het bord nog in tal van andere aansluitingen. Er zijn 8 DDR4-sloten aanwezig, die een totaal van 128GB kunnen huisvesten dat in quad channel DDR aangestuurd wordt. 4 sloten zitten aan de ene kant van de socket, de andere 4 sloten zitten aan de andere kant. Dit vormt wel een uitdaging met sommige koelers, als je aan 1 van beide kanten ventilatoren wilt proberen, al heb ik daar zelf met de Noctuas die ik gebruikt heb daar geen last van gehad.

Voor het aansturen van opslagapparaten zijn er op het bord 10 SATApoorten geplaatst, een M.2 slot en een SATA Xpress slot. SATA 5 en 6 worden uitgeschakeld op het moment dat er een M.2 drive gebruikt wordt. Het M.2slot is achter het PCIe x1slot geplaatst. Ik heb hier voor deze review een Plextor M.2 in geplaatst, om te zien wat een M.2slot als meerwaarde zou bieden boven een standaard mSATA- of SATA-6Gbps-aansluiting

Achterop het bord vinden we vooral veel USBpoorten. 10 USB3.0poorten en 2 USB2.0poorten. Daarnaast nog een PS/2poort, 2 RJ45poorten en voor het geluid 5 audiojacks een een optische S/PDIF. Verder is er hier nog ruimte voor een WiFi kaartje dat in een speciaal slot naast de audiojacks ingestoken kan worden.

Er zijn op het bord nog 4 USBheaders aanwezig, 2 voor USB3.0 en 2 voor USB2.0. Daarnaast zit er nog een losse USBpoort op het moederbord, naast de SATApoorten. Naast de headers hiervoor zijn er nog 7 fanheaders, een TPMheader en uiteraard een audioheader.

Tot slot beschikt het bord nog over een aantal knoppen, uiteraard een power en resetbutton, maar ook een OCGeniebutton voor de automatische overclock, een Go2bios button, waarmee je direct naar de UEFI kan booten, en + en – knoppen om mee te overclocken. Daarnaast is er nog een dischargeknop aanwezig, die gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat het bord volledig ontdaan is van spanning. Tot slot mag een CMOSclear knopje aan de achterkant ook niet ontbreken.

Wat verder noemenswaardig is aan het bord is dat net zoals met alle MSIborden uit deze serie deze beschikt over 'Military Class 4'componenten. Een mooie naam voor een verzameling van hoogwaardige componenten; Driver Mosfets, Hi-C Caps, Super Ferrite Chokes en Solid caps.
Uiteraard is dit een leuke marketingnaam, maar onder de streep blijft het punt dat er wel gekozen is voor fatsoenlijke componenten en dat kan ik alleen maar waarderen aan een bord.

Overclockopties

Naast bovenstaande features zijn er nog wat specifieke zaken geïmplementeerd op dit bord en meegeleverd die speciaal voor OCers interessant zijn. Omdat ik helaas niet zo extreem kan gaan met LN2 en dergelijke heb ik deze features niet getest, maar het leek me op z'n minst interessant om ze te benoemen.

Als eerste biedt het bord wat extra handigheden, zoals checkpoints voor voltages, waarbij gemakkelijk met een multimeter deze waardes hardware- en softwareonafhankelijk uitgelezen kunnen worden. Naast de ATX stekker zit een rijtje van deze punten.

Daarnaast is het PCB dikker, door het 8 lagen heeft in plaats van de gebruikelijke 4 of 6 (afhankelijk van het type bord dat je te pakken hebt) en waarvan het PCB is aangepast om beter tegen vocht te kunnen.

Verder levert MSI een aantal accessoires mee. De eerste is vrij simpel, maar doeltreffend. Een bracket waarop een 120 of 140mm fan geschroefd kan worden. Deze kan door middel van een setje lange spacers bevestigd worden aan het moederbord en de fan kan gericht worden op de plek waar extra koeling nodig is.

Daarnaast wordt er een aparte OC Backplate meegeleverd. Deze kan gebruikt worden als de standaard backplate van de socket verwijderd wordt zodat daar LN2pots op gemonteerd kunnen worden. Dit plaatje is in feite een stukje metaal met een 4tal schroefdraden daarop, waarop de socket gemonteerd kan worden.
Hierdoor zijn de gaten rond de socket vrij, in plaats van de standaard LGA2011oplossing, waarbij er schroefgaten rondom de socket zitten.

Verder levert MSI nog een Delidguard mee. Deze is om de CPU te beschermen als je de IHS er vanaf hebt gehaald. Als je de IHS van een CPU afhaalt is de core die eronder ligt een stuk kwetsbaarder, net zoals vroeger de SoA-CPU's, die veelvuldig geplaagd werden door gecrushde cores. Omdat de voorkomen wordt de Delidguard over de CPU geplaatst, zodat deze de kracht opvangt, en die niet volledig op de die komt te staan van de CPU.

Als laatste zit er nog een OC Engine op het bord, hiermee is het mogelijk om de BCLK makkelijker aan te passen, doordat niet alles meer aan de interne BCLK gelinkt is. Hierdoor kun je een stuk verder dan de 100MHz die je standaard hebt.

Roundup

Voor deze review heb ik niet alleen dit bord getest, maar heb ik ook nog gekeken naar een bord van Gigabyte, namelijk de X99-UD4 en eentje van ASRock, de X99 Extreme 6. Om deze te vergelijken heb ik een tabelletje gemaakt met daarin de specs van alle borden, om zo een mooi overzicht te krijgen. Ik heb hierin voornamelijk de belangrijkste specs gezet, en niet alle accessoires erin vernoemd, om te voorkomen dat het een eindeloze tabel wordt.

MSI XPower X99Gigabyte X99-UD4ASRock X99 Extreme 6
SLIQuadQuadTriple
CrossfireQuadQuadTrilple
Biossingledualdual (socketed)

*afhankelijk van CPU + PCIekaarten
** totaal aantal poorten, inclusief headers

Benchmarks

Om de systemen met elkaar te vergelijken heb ik een aantal benchmarks gedraaid. De MSI heb ik ook overclocked door middel van OCGenie en de resultaten daarvan meegenomen.
De gamebenchmarks zijn allemaal gedraaid op 2560x1600 op maximale settings.

Het testsysteem bestond uit een X99 bord met een Core i7 5820K, 16GB DDR4 PC4-2133, een MSI GTX 970, een Plextor M.2 256GB SSD en een ADATA HM1200W voeding.

SuperPi - 1M

X99 XPower OC 140.61 fps
X99-UD4 121.25 fps
X99 Extreme 6 120.65 fps
Hoger is beter

De benchmarks spreken denk ik redelijk voor zich. De MSI is niet altijd het snelste bord, maar ook zeker niet altijd de langzaamste. Gemiddeld presteren de borden eigenlijk allemaal gelijkwaardig. In sommige gevallen maakt de OC nog wat uit, bij andere benchmarks, voornamelijk als deze afhankelijk zijn van de VGAkaart, heeft het overclocken een stuk minder nut, omdat de bottleneck niet bij de CPU ligt.

Stroomverbruik

Naast de prestaties is het stroomverbruik minstens zo handig om te weten. Daarom heb ik het systeem getest in 4 verschillende situaties.
idle op desktop

X99 XPower OC 280 W
X99-UD4 234 W
X99 Extreme 6 257 W
Lager is beter

Je ziet bij OCGenie, met name in idle dat het verbruik een stuk hoger ligt. De Vcore wordt een stuk omhoog gezet, en dat merk je in het verbruik. Verder is de MSI XPower een tikje minder zuinig over het algemeen, maar de verschillen zijn maar een paar Watt, dus er is geen heel duidelijke winnaar te benoemen. Zeker op een systeem is dit is een verschil van 5 Watt eigenlijk te verwaarlozen.

Prijs

Deze XPower kost nu zo'n 340 euro. En zelfs met die prijs zijn er nog steeds een aantal OC en Gamingborden die een stuk duurder zijn, naast de nodige workstationborden met meerdere sockets. Goedkoop ga ik het bord niet noemen, maar als je kijkt naar de featureset dan denk ik dat dit bord redelijk in lijn ligt met de andere borden als het aankomt op dezelfde features.
Maar er zijn natuurlijk goedkopere alternatieven, van MSI zelf, alsook van andere fabrikanten.

Tot slot

Een flink bord met een minstens zo flink prijskaartje. Als je echt gaat voor diehard OC dan is dit een bord met een hele sloot aan features die daarbij goed kunnen helpen. Interesseert je dat echter allemaal niet zoveel, dan is dit bord in deze korte roundup waarschijnlijk niet de meest interessante keuze, puur vanwege de prijs. De Gigabyte is zo'n 140 euro goedkoper, de ASRock kost 120 euro minder. Kwalitatief zijn ze allemaal ongeveer gelijk, het geld zal dit bord echt in features terug moeten gaan verdienen.
Ik denk dat ze dat op zich nog wel lukt, maar dan alleen voor de mensen die ze echt allemaal nodig hebben. Voor de enthousiasteling die het leuk vind een beetje te OCen zonder extreem te gaan, zijn er interssantere alternatieven te vinden als de prijs meespeelt.

Afgezien daarvan brengt dit bord alles wat je ervan mag verwachten. Een uitgebreide featureset, kwaliteitscomponenten en prima prestaties, met een stroomverbruik dat in lijn ligt met andere X99s.

Heb jij ook een MSI X99S XPOWER AC?

Haha, LN2, gaaf! Nette review weer! Ook grappig om te zien dat de asrock soms beter presteert en soms de MSI. Waaraan zou dat kunnen liggen, meetfouten of?
[...]

Een benchmark zal nooit altijd exact dezelfde waarde geven, dus als de verschillen vrij klein zijn dan is het daar waarschijnlijk aan toe te dichten.

De grotere verschillen zitten eerder in het iets anders turbo-en van de CPU, dat weer afhankelijk kan zijn van de bios, of optimalisaties die daarin zijn gedaan, of juist niet.
Daarom pin ik ook nooit vast op 1 benchmark, omdat die nog lang niet alles zegt.
Je pakt weer een beetje tempo op zie ik! Keep em coming chief.

Inhoudelijk: Tof speelgoed. Heb je in die roundup toevallig de ervaring opgedaan of je met het ene bord nu verder kan overklokken dan met een ander?
Dat heb ik nog niet gedaan. Ik hoop dat ik daar nog ergens tijd voor vind, omdat ik het op zich wel heel interessant vind, maar het is gewoon een zeer tijdrovende klus, dus dat maakt het wat lastig. Zeker als je bedenkt dat ik hier nu nog 6 borden heb om wat over te schrijven, en nog een videokaart, een koeler, een SSD en misschien binnenkort nog wat meer speelgoed. Mocht ik er nog tijd voor vinden om er wat nuttigs over te schrijven dan doe ik dat zeker, maar ik denk eigenlijk dat dat een taak is die ik beter over kan laten aan de echte OCers.
Ken het gevoel :D Vraag het mij wel altijd af bij dit soort 'echte OC' bordjes. Ik wil er ook graag 'een keer' iets mee doen, maar in de praktijk is het meestal binnen 5-10m een 'leuke' OC neerzetten en vervolgens gewoon gebruiken die handel.

Je was even stil, maar je bent weer aan het warmdraaien he? :D Leuk man, houdt het voor ons allen gezellig.

Tja, ben druk bezig geweest met 3 X99s en 2 Noctua koelers, een Plextor SSD. En dat allemaal op hetzelfde systeem. Dus al die reviews beginnen nu een beetje af te komen. Ik hoop deze week de review van de X99 UD4 en de Plextor PXG256M6e online te krijgen, al ben ik bang dat daar nog wel even tijd in gaat zitten :P
PXG256M6e <3

Ik zit daar ook een beetje tegen aan te hikken. Het is retesnel, en ook de gevoelssnelheid ligt een stapje hoger dan SATA, maar SSD's -> ontiegelijk veel testen -> grafiekjes die lang niet altijd even relevant zijn, etc etc. Succes iig ;)
PXG256M6e <3

Het is niet heel makkelijk om er een zinnige review over te schrijven, dat klopt, maar ik kom denk ik een heel eind. Het zal niet de meest uitgebreide review ooit worden (al is het maar omdat ik 1 sample heb, en niet veel M.2 moederborden). Maar het is altijd wel leuk om te kijken naar de prestaties van zo'n ding.
Zeer net geschreven review, toch echt een product waar ik al enige tijd geïnteresseerd naar kijk en je review wekt mijn interesse nog verder op.
Leuke review.!

Vraagje. Hoeveel Ghz deed je i7 5820k bij OC automatisch?