Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties Actie, Shooter-game voor de PC - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, PC Review

0
WP_Pj 18 december 2014, laatste update op 14 januari 2015, 155 views

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, PC

Red Orchestra 2, of de iets nieuwere variant (zit in hetzelfde spel) zou iedereen gespeelt moeten hebben. Dit spel is echt veel beter dan CoD en BF samen (dit uit eigen ervaring). Het draait om tactiek, en elke keuze is er een van leven of dood, en dan letterlijk.

Pluspunten

  • Gameplay
  • Multiplayer kan heel intensief zijn
  • Tactiek en teamwork heb je echt nodig
  • Geen gemakkelijke shooter

Minpunten

  • AI is echt vreselijk
  • Sommige mensen snappen het spel niet
  • Bepaalde wapens worden door de community "overrated"
  • Punkbuster is een vreselijk programma

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Stabiliteit Score: 3
Replaywaarde Score: 5
Prestaties Score: 3
Besturing Score: 4
Geluid Score: 4
Beeld Score: 4
Gameplay Score: 5
Prijs Score: 5
Aanleiding
Ooit ben ik de voorloper van dit spel door een torrent tegen het lijf gelopen, Ostfront 41-45 was al een extreem leuk spel, alleen wat minder graphics en natuurlijk minder geavanceerd dan Red Orchestra 2. Toen ik weer later RO2 tegenkwam op Steam en zag met welke prijzen dit spel de deur uitgingen, en mijn herinneringen aan RO1 heb ik RO2 meteen gekocht, en geen enkel moment heb ik daar spijt van gehad.

Deze review schrijf ik, omdat er vrij weinig mensen dit spel kennen, en omdat er ook vrij weinig uitgebreide reviews op internet staan, of je moet er voor zoeken. Dit geldt zeker voor Nederlandstalige reviews.

Intro
Red Orchestra 2 HoS speelt zich af in de tweede wereldoorlog. RO2 is ook geen "gewone" huis-tuin-en-keuken shooter. Dit is een echte Tactical/Strategic Shooter. Dit houdt in dat elke move die je maakt, je laatste kan zijn. De gameplay is zeer afstraffend. Als je als als een kip zonder kop, en sprayend londloopt, zal je na ~ 7 seconden gestraft worden voor je belachelijke gedrag. De verschillende snipers en MG's zullen je snel vinden, en de kogels treffen doel.

Ook is het een historisch sterk spel, er komen bijvoorbeeld geen bazooka's in. Dit omdat het spel tot 1943 gaat. Ook zal je alleen maar wapens aantreffen die in Stalingrad gebruikt zijn.

De meeste mensen zullen hier zeker op afknappen, maar je moet dit spel de kans geven om zichzelf duidelijk te maken. Na een paar rondes op een wat legere server (gevuld met bots) zal je het vast wel gaan snappen. Ook als je tips vraagt aan een wat hogere speler zijn deze meestal bereidt je te helpen.

Verschillende levels aan klasses en wapens maken het spel ook interessant. Vooral de standaard Duitse sniper (Kar 98k) heeft een slechte scope, dat geldt ook voor het Russische equivalent. Persoonlijk heb ik een hekel aan dit type scope. Als je vordert, en meer kills maakt met de wapens komen er bepaalde upgrades vrij.

Let op, als in de wapens sectie level wordt aangeduid, duidt dit op het wapenlevel, niet het playerlevel.
Wapens per land
Voor een geweldige wapensguide waar ik veel info vandaan heb, kijk hier:
Duitsland
Mauser Kar 98k
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120202181214/heroesofstalingrad/images/thumb/f/f6/2012-02-02_00001.jpg/400px-2012-02-02_00001.jpg
De Mauser Kar 98k is de basis van het Duitste team. Met 30 plaatsen voor de rifleman rol (die dit wapen kunnen gebruiken) is het een veelgebruikt wapen. Het is in vergelijking met de Mosin Nagant een moeilijker wapen, de iron sights zijn namelijk moeilijker in gebruik. Tot je level 50 hebt bereikt met dit wapen is het pijn lijden. Zodra je dit level bereikt hebt, wordt de iron sight hood verwijderd, zodat je veel makkelijker kunt mikken.

Gewehr 41 (W)
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120202185725/heroesofstalingrad/images/thumb/0/01/2012-02-02_00017.jpg/400px-2012-02-02_00017.jpg
Het semi automatische geweer van de Duitsers. Moeilijker te herladen dan het Russische tegenhanger. De G41 moet je clips insteken (het latere model de G43 kon wel het hele magazijn verwijderen, dit wapen kwam pas in de oorlog in '44 te laat voor dit scenario dus). Dit wapen is beschikbaar voor de: Elite rifleman, Squad Leader en Commander

Mauser Kar 98 Scoped
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120202184735/heroesofstalingrad/images/thumb/5/57/2012-02-02_00011.jpg/400px-2012-02-02_00011.jpg
Een Kar 98k met een scope. De level 1 scope is wat moeilijker mikken, je hebt geen kruis zoals bij de Amerikaanse of Japanse snipers. Dat soort scopes moet je verdienen. Bij level 25 van het wapen krijg je een 6x scope met een echt kruis erin, dat maakt mikken een stuk makkelijker. Vanaf level 50 heb je een bayonet tot je beschikking.

Gewehr 41 (W) Scoped
http://vignette2.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/0/03/2012-02-02_00019.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202184904
Dit is een van de meest irritante sniper rifles om mee te starten. Waar de SVT-40 een normale scope heeft, begint de G41 met een mini scope. Een 1.5x ZF om precies te zijn. Dit is een scope die alle zicht wegneemt rondom je wapen, maar je kunt er amper iets door zien. Proberen om zo veel mogelijk te raken is een hele opgave voor dit wapen. Vanaf level 25 kan je weer rustig ademen, je hebt dan een 4x scope tot je beschikking.

MG 34 LMG
http://vignette2.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/3/31/2012-02-02_00006.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202183906
De standaard MG van de Duitsers. Tot level 25 een single drum voor aanvoer van kogels. Daarna een double drum zoals bij de moderne MG36. De double drum is eigenlijk een achteruitgang voor dit wapen. Als je namelijk de loop moet vervangen, moet het magazijn eerst afgenomen worden. Dit vertraagt het proces enorm wat kan resulteren in een onaangename "bot blob" die je omzwermt, en al hun rifles op je leegt, hoewel ze 3/4 missen, resulteert toch in een gevuld lichaam met lood. Gelukkig krijgt deze MG een belt fed magazijn. Dit is zeer aangenaam aangezien je veel minder hoeft te herladen, en de loop vervangen gaat ook zeer soepel.

MG 42
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/544129789087261382/2A7C993CCF3C0544AABA8621E34273C4066AF8CB/
Veel Russische spelers typen vaak "OP" in de chat als je op "Bridges_of_Druzhina_MCP"
http://img4.hostingpics.net/pics/155459bridgesofdruzinha.jpg
speelt en er 4 Duitste Hero MG spelers zijn. De MG42 is ook echt een beest. Het heeft een hoog kaliber kogel, en zodra je een respectabel level mee hebt opgebouwd krijg je net als bij de MG34 een belt fed magazijn. Op level 50 wordt dit zelfs een 250 kogel magazijn. Een echt beest dus.

PZB 7B4(R)
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120202185111/heroesofstalingrad/images/thumb/e/e4/2012-02-02_00018.jpg/400px-2012-02-02_00018.jpg
Standaard Anti Tank Rifle (ATR) van dit team. ATR's zijn niet echt sterk tegen tanks, maar als je ze raakt op de "weak points" kan je ze beschadigen of immobiliseren zodat de enigneers de taak af kunnen maken. Met ATR's kan je ook heel goed op mensen schieten. Ze worden dan helemaal tot stukjes geblazen. Letterlijk Rest in Pieces dus. Houdt in gedachte dat dit wapen daar niet voor bedoeld is.

MP 40
http://vignette2.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/2/2e/2012-02-02_00004.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202183811
Een simpel en behoorlijk slecht wapen. Behoorlijk inaccuraat, en zelfs vanaf level 25 ben je zo door het dubbele magazijn heen zonder iets te hebben geraakt. Advies: Als je een Russische PPS/PPSH ziet liggen of er mee kunt spawnen, doen! De MP40 is een wapen dat wel opkan tegen zijn Russische equivalent (PPS42 die is ook zeer inaccuraat). Desalniettemin is dit een wapen dat het niet waardig is om in de Wehrmacht gebruikt te worden. Duitsers zijn namelijk technologie perfectionisten.

MKB 42(H)
http://vignette3.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/2/25/2012-02-02_00012.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202185511
Dit is een echt overrated wapen. Het is zeer goed begrijp me niet verkeerd. Alleen is de PPSH in de meeste gevallen beter. Vooral de level 50 is een beetje een tegenvaller. Hierbij krijg je een 1.5x ZF scope net als de G41. Voor bepaalde situaties is dit handig, voor de meeste niet. De MKB 42 behoort de "Assault/Elite Assault" klasse toe, wat dus inhoudt dat je dicht op de vijand moet zitten, en je juist geen sniper bent.

P38 Pistol
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120202185014/heroesofstalingrad/images/thumb/7/7f/2012-02-02_00015.jpg/400px-2012-02-02_00015.jpg
Het pistool waar je mee begint is de P38. De spelers gebruiken dit wapen eigenlijk alleen als ze niet anders kunnen. Op een hoger level wordt dit wapen al snel ingeruild voor de C96, en terecht.

Mauser C96
http://vignette1.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/7/78/2012-02-02_00008.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202184029
Een echt elite wapen. Tot level 25 is het een beetje vervelend om dit wapen te gebruiken, omdat je niet kunt herladen voordat het magazijn leeg is. Hierna krijgt de C96 een verwisselbaar magazijn, en dat is een hele gerusstelling. Bij level 50 krijg je gewoon een glimlach op je gezicht. Het pistooltje krijgt dan een houten schoudergrip en een full auto modus. Het hele magazijn legen heeft weinig zin. Daarom is het ook een soort van "panic mode". Op level 50 is de C96 bijna een carabijn. Je kunt er prima iemand mee neerschieten op 60 meter. Natuurlijk is dit wapen beter in gebruik tot 40m

Rusland
Mosin Nagant 9130 Rifle
http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20120202190507/heroesofstalingrad/images/thumb/c/c7/2012-02-02_00003.jpg/400px-2012-02-02_00003.jpg
Mijns insziens is dit de beste van de twee bolt action rifles. Niet alleen klinkt het absoluut het beste van de twee, mikken is een eitje, en het wapen is zeer trefzeker. De looks zijn ook overweldigend. De pracht van een bajonet die op de voorkant prijkt als een piek op een kerstboom zodra je level 25 hebt bereikt.

SVT-40
http://vignette1.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/4/48/2012-02-02_00005.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202190554
De Russische semi auto heeft een verwisselbaar magazijn, wat herladen tot de helft verkort. Ook is het (persoonlijk) trefzekerder dan de G41. Niet alleen ziet ook dit wapen er beter uit, m.i. is ook dit Russische wapen beter dan het Duitse. Ook kan het Russische team er veel meer van hebben. De AVT-40 is in principe hetzelfde wapen, alleen kan deze full auto. Dit houdt in dat en zelfs 3 semi/full-auto's meer kunnen zijn in het Russische team (let wel, de AVT kan ook gebruikt worden als sniper)

Mosin Nagant 9130 Scoped Rifle
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20120202190944/heroesofstalingrad/images/thumb/0/0f/2012-02-02_00016.jpg/400px-2012-02-02_00016.jpg
Natuurlijk is er van de MN9130 ook een sniper rifle beschikbaar. Deze bolt action sniper moet wel inleveren op zijn Duitse concurrent. Waar de Kar98k S een zeer bescheiden recoil heeft, schiet de scope van de MN9130 alle kanten op, aangezien het bolt action mechaniek flinke inspanning vereist. De MN moet namelijk eerst van de schouder af wil met kunnen "bolten". Daardoor schiet de scope van rechts naar links, en weer terug. Voor je weer goed hebt gemikt ben je toch ietsje verder dan met de Kar 98k S.

SVT-40 Scoped
http://vignette1.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/e/ed/2012-02-02_00020.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202191024
De sniper versie van de SVT. Met dit wapen moet je oppassen dat je het wapen laat rusten na een schot, anders schiet je een heel magazijn leeg en raak je niets. Het voordeel van de bolt-actions is dat je wel mt rusten na een schot, wat je accuraatheid extreem verbeterd.

DP-28 LMG
http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20120202190707/heroesofstalingrad/images/thumb/1/13/2012-02-02_00009.jpg/400px-2012-02-02_00009.jpg
Een van de populaire MG's, ookal is het magazijn niet erg groot, en geen upgrade naar een belt fed magazijn is de DP een erg krachtige MG, in de klasse van de MG42. De groene kogels van de DP schieten vrijwel alles aan gort, en het is meestal one shot, one kill.

PTRS-1941
http://vignette1.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/6/6c/2012-02-02_00010.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202190741
Ongeveer hetzelfde als de Duitse versie. ATR's zijn niet echt sterk tegen tanks, maar als je ze raakt op de "weak points" kan je ze beschadigen of immobiliseren zodat de enigneers de taak af kunnen maken. Met ATR's kan je ook heel goed op mensen schieten. Ze worden dan helemaal tot stukjes geblazen. Letterlijk Rest in Pieces dus. Houdt in gedachte dat dit wapen daar niet voor bedoeld is.

PPS-42

Een mindere versie van de PPSh, maar een beter equivalent van de MP40. De PPS-42 is accurater, en heeft een hogere vuursnelheid. Dit maakt het een goed wapen voor CQC, maar minder geschikt dan de PPSh.

PPSH-41
http://vignette2.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/8/89/2012-02-02_00007.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202190634
De backbone van het Russische leger. Dit is veruit het meest populaire wapen ooit, alle WW II games meegerekend. Het is m.i. ook het beste wapen in het hele spel. Het is veelzijdig, maakt overal korte metten mee, is accuraat tot 100m, en met het drum magazijn heb je genoeg kogels als je een stuk of 15 man tegenkomt.

AVT-40 Battle Rifle
http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20120202190822/heroesofstalingrad/images/thumb/f/f2/2012-02-02_00013.jpg/400px-2012-02-02_00013.jpg
Een automatische SVT. Op level 50 krijg je met dit wapen alle upgrades die de SVT ook krijgt, alleen komt daarbovenop nog een 3.5 scope die standaard op de SVT-40S zit. De full auto mode is vrijwel waardeloos, de recoil is niet te handelen, en het magazijn is in een seconde of wat leeg.

TT33 Pistol
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120202190853/heroesofstalingrad/images/thumb/1/1f/2012-02-02_00014.jpg/400px-2012-02-02_00014.jpg
Een leuk pistool, het beste sidearm dat je als Rus bij je kunt dragen (tot je player level boven de 80 komt, en je met de Duitse wapens kunt gaan stoeien). Superieur t.o.v. de P38 n de N1895.

Nagant 1895 Revolver
http://vignette4.wikia.nocookie.net/heroesofstalingrad/images/9/9a/2012-02-02_00002.jpg/revision/latest/scale-to-width/400?cb=20120202190240
Leuke revolver, werkt als je n persoon tegenkomt, de herlaadtijden zijn enorm. Het enige voordeel is als je eenmaal level 25 hebt bereikt (en dat duurt eventjes) dan krijg je een silencer. Dit maakt het ideaal voor een spec ops tactiek, flanken, en de vijand met eigen wapens aanvallen. Player level 80> geadviseerd.


Klassen in de teams
Een zeer goede en complete gids op Steam hier.
Rifleman
De backbone rol van het hele team. Met 30 slots voor deze rol zal je deze rol ook vaak tegenkomen. Als je (gedwongen) Rifleman speelt raad ik je aan als je snel je player- en klassenlevel omhoog wilt halen, raap dan wapens op van gevallen strijders. Als je een automatisch wapen bemachtigd verhoogt dat je levenskansen enorm.

Elite Rifleman
Gewoon een Rifleman, alleen heb je ook de keuze tussen een bolt action rifle, en een semi auto. Dit heeft als voordeel dat je sneller kunt schieten.

Assault of Elite Assault
Het werk van de Assault Trooper spreekt wel voor zich. De Assault moet de vijand bestormen en met zijn SMG alles uitroeien wat niet tot zijn team behoort.

Machine Gunner
De Machine Gunner moet de vijand onderdrukken en zorgen dat deze niet kunnen oprukken naar de cap points

Engineer
De tank ondersteunende klasse. De tank-traps die in de weg staan voor de Tank-commander moeten door de satchels van de engineer worden opgeblazen. Zonder een engineer op de Bridges_of_Druhzina zal je na de punten D/E niets meer aan de tank hebben. De engineers van het vijandelijke team moeten er juist voor zorgen dat ze een tank opblazen, net als de ATR

Anti-Tank Rifleman
Een klasse die niet de kracht heeft om met de ATR een tank in n keer uit te schakelen (maar goed ook, anders werd het erg saai). Met een ATR kan je een tank weldegelijk beschadigen als je hem flankeert met 2 links en 2 rechts. Hiermee kan je de tracks en de motor zodanig beschadigen dat de tank bereikbaar wordt om hem met granaten permanent uit te schakelen.

Marksman
Voor maps waar er geen recon beschikbaar is, zal de Marksman de ogen voor de Commander moeten zijn, en tegelijkertijd op long-medium range vijanden moeten uitschakelen. Heb je vier goede snipers in je team met SVT's is het mogelijk om gecoordineerd binnen luttele ogenblikken een punt te 'clearen'.

Squad Leader (XO)
Nog een paar ogen voor de Commander. Deze (meestal 5) leiders moeten dicht op de frontlinie zitten, in leven blijven om reinforcements op de frontlinie mogelijk te maken. Ook is een van de taken van de SL om artillerie marks te plaatsen. Dit wordt nogal eens vergeten wat erin resulteert dat de CO zijn werk niet goed kan uitvoeren.

Commander (Team Leader/CO)
Orders geven, Artillerie oproepen en reconnaissance op te roepen. Dit zijn de meest belangrijke taken van de CO. Ondanks dat de CO een SMG en een sidearm heeft is deze alleen bedoeld voor persoonlijke verdediging. Als er geen orders gegeven hoeven te worden, geen artillerie/reconnaissance beschikbaar is, kan de CO zich natuurlijk wel bij de frontlinie voegen. Hoewel dit resulteert in veel heen-en-weer rennen van en naar een radio.

Tank-Commander
Waar beschikbaar is dit een rol die je niet per s nodig hebt, maar de game wel veel makkelijker maakt als je een goede TankCO hebt. Op bijvoorbeeld de Bridges_of_Druhzina is een tank bijna onmisbaar.


Klasselevels
Er zijn voor alle klassen levels te behalen. Dit houdt in hoe goed je met de wapens kunt omgaan, en welke wapens je in deze klas kunt gebruiken. Zo is de C96 pas beschikbaar als je een front line soldier bent.
  • Raw Recruit
  • Front-Line Soldier
  • Battle-Hardened
  • Veteran
  • Highly Decorated
  • Hero
De Highly Decorated en Hero zijn in principe hetzelfde, alleen kan er per server een maximum aan het aantal hero's gesteld worden. Het kan dus zijn dat je een vol team hebt van mensen boven level 80, maar dat ze genoodzaakt zijn om team-eigen wapens te gebruiken, waar een Hero alle wapens kan gebruiken, ook die van het vijandelijke team.

~[uitbreidingen volgen]

Heb jij ook een Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, PC?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties


Er zijn nog geen reacties geplaatst


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*