Inhoudsopgave
(Update 31-12-2014)
Specificaties
Overig
Inleiding
Op 26 november heb ik de Sapphire R9 290 4GB GDDR5 OC TRI-X ontvangen voor mijn eerste custom build pc. De kaart werd mij aangeraden op het
Desktop Aankoopadvies forum en ik heb de kaart nu iets langer dan 2 weken in gebruik in combinatie met:
# | Product | Prijs | Subtotaal |
1 | Seasonic S12II-Bronze 520W | € 54,05 | € 54,05 |
1 | Crucial MX100 256GB | € 93,60 | € 93,60 |
Bekijk collectie
Importeer producten | Totaal | € 853,04 |
De PC draait op Windows 8.1 met de nieuwste updates. Tevens is dit mijn eerste review en ik hoop dat ik je de informatie kan geven waar je naar opzoek bent

Verpakking en inhoud
De kaart kwam in een grote en stevige doos. Je kan zien dat er aandacht is besteedt aan het uiterlijk van het omhulsel, want het ziet er behoorlijk flashy uit. Binnen het omhulsel zit een standaard kartonnen doos met daarin stevig schuim dat de kaart van alle kanten goed beschermd en om het af te maken zit de kaart nog in bubblewrap.
Verdere inhoud:
Driver, boekwerk, 8 PIN to 4 PIN Power kabel, 6 PIN to 4 PIN Power kabel en een HDMI 1.4a kabel.
(Excuses voor de vlekken in de foto's, heb wat technische problemen met mijn S4
Design
Het is en blijft een kwestie van smaak, maar ik vind de kaart zeker niet verkeerd en vooral de 3 fans maken het af. De kleuren oranje en zwart passen goed bij de kaart en ik zou zelf geen betere kleuren kunnen bedenken. Ook voelt het geheel stevig aan en zit het plastic stevig vast en dus niet losjes. De kaart zit (Helaas) al in de PC dus ik kan niet de meest duidelijke foto's maken. Gedetailleerde foto's vind je
hier,
hier en
hier.
Games
Gamen, de reden dat ik deze videokaart (of eigenlijk hele PC) heb gekocht. Ik heb de o.a. volgende games de afgelopen 2 weken gespeeld:
- Battlefield 4
- Company of Heroes 2
- Payday 2
- Simcity
- Minecraft met shaders
- Far Cry 4
Ik kan in alle games de instellingen op het hoogst zetten, maar doe dat niet altijd omdat ik liever met een hogere FPS speel. Om de FPS te zien en screenshots te maken heb ik FRAPS gebruikt.
Battlefield 4 - Multiplayer
De volgende cijfers zijn gebaseerd op wat ik zag tijdens het spelen op diverse mappen. De screenshots zijn gemaakt in de map Siege of Shanghai met 64 spelers met een ping van tussen de 11 en 17.
- Minimaal: 43 FPS
Dit was op een moment dat er een helikopter vol op m'n hoofd neerstortte en er tegelijkertijd een tank schoot. - Maximaal: 70+ FPS
Dit is op rustige momenten als ik bijvoorbeeld met mijn squad naar een point sneakte. - Gemiddeld: 60 FPS
Tijdens de normale dingen zoals het rondrijden, vliegen en schieten.
Conclusie: Battlefield 4 is prima te spelen om de maximale settings. Tijdens extreme momenten en veel explosies kan het aantal frames lager worden, maar het blijft altijd goed lopen.
Company of Heroes 2
De volgende cijfers zijn gebaseerd op het spelen van de tutorial en diverse online potjes.
- Minimaal: 55 FPS
Dit was tijdens sommige cutscenes op random momenten. - Maximaal: 100+ FPS
Vooral tijdens de online potjes. - Gemiddeld: 80 FPS
Tijdens actie's.
Minecraft
Minecraft speel ik met de SEUS v10.1 Ultra shader. De vanilla minecraft runt makkelijk boven de 150 FPS. De screenshots zijn in mijn eigen Bukkit server gemaakt.
- Minimaal: 40 FPS
Op momenten dat ik hoog rond vlieg. - Maximaal: 70 FPS
Als de map helemaal geladen is en ik rondloop of laag rondvlieg. - Gemiddeld: 50 FPS
Tijdens het spelen in een normale situatie.
Project Cars
Ook heb ik de Project Cars Beta getest en de game liep vloeiend op de hoogste instellingen. Helaas kreeg ik FRAPS niet werkende ingame en kon ik ook geen screenshots maken. Wel heb ik een foto tijdens een race gemaakt voor een kleine indruk:
Op dit moment ben ik net begonnen aan Far Cry 4 en ik kan hier nog testresultaten plaatsen als daar behoefte aan is. Ook kan ik andere games toevoegen als iemand dat wilt.
Benchmarks
Zelf weet ik niet veel van benchmarks af, dus heb ik er even één opgezocht. De benchmarks zijn van TweakTown en die hebben een andere configuratie gebruikt dan ik.
3DMark 11
Version and / or Patch Used: 1.1
3DMark Fire Strike
Version and / or Patch Used: 1
Temperatuur (Update 31-12-2014)
Na vragen, nu dus ook een stukje over de temperatuur. Het meten van de temperatuur het ik gedaan door middel van HWiNFO64 (v4.48). De metingen zijn uitgevoerd tijdens een kwartiertje Project Cars op de hoogste instellingen met hevige regen en onweer en daarna nog 2 potjes World of Tanks op de hoogste instellingen. Als afsluiter heb ik daarna rustig op Dumpert wat video's gekeken.
GPU Core
Afmetingen (in millimeters)
305(L)X113(W)X38(H)
2.2 x slot
Overig
Voor zaken als Youtube is de kaart (vanzelfsprekend) zeer geschikt. Pas geleden is de mogelijkheid om 4K en 60FPS video's te bekijken en ook dat loopt prima met deze kaart.
De R9 290 is een goede kaart om mee te gamen. Deze kaart is op het moment van schrijven verkrijgbaar vanaf €280 en daarvoor krijg je een kaart die de nieuwste games op hoge settings kan runnen met een goede FPS. Het is natuurlijk niet de beste kaart op de markt en je moet ook realistisch blijven en niet verwachten dat je games met 1000+ FPS kan spelen

. Verder is de kaart behoorlijk stil, want ik heb de kast naast mij op m'n bureau staan en als ik geen muziek op heb staan valt het niet op. Drivers waren makkelijk te installeren, al had ik in het begin problemen met het full-screen krijgen van het beeld. Na een korte zoektocht op Google was dat snel opgelost. Ook 'schrok' ik toen ik de kaart ontving van het formaat. Gelukkig past de kaart makkelijk in mijn kast.
Dus al met al een prima kaart voor een prima prijs.
Typfouten/tips? Ik hoor ze graag!