Intro
Deze review schrijf ik na ongeveer 10-12 uur gameplay om mensen te informeren over de eerste ervaringen met de game. Ik behandel de categorieën zoals beoordeeld voor de overzichtelijkheid / verklaring

Gebruikte specs
Belangrijkste productkoppelingen en
inventaris bijgesloten. Klein detail is dat de Q9550 op 3,4GHz draait en de 7950 op +10% op alle settings (power/core/mem).
Gameplay
De gameplay is wat meer hack en slash dan mensen gewend zijn van Dragon Age omdat de tactical camera functionaliteit en de AI programming niet uitgebreid is. Je kunt geen acties in een wachtrij zetten waarmee het al snel een exercitie wordt van heel veel pauze en weer al je team members af voor een een nieuwe actie. Ik vermoed dat dit echt niet in de smaak valt van mensen die deze view als core element van de serie beschouwen, maar persoonlijk vind ik de third person action perspective prima.
Wel had ik toch liever meer dan 4 standaard sliders willen programmeren (in andere prioriteit) voor mijn party members gedrag dan nu mogelijk is, daarom een ster aftrek.
In de live action view is de gameplay heel aardig tot heel tof! De game krijgt de kritiek dat deze puur "button bashing" is, maar dat is kul. Veel skills zijn alleen op bepaalde manieren te combineren voor extra damage of andere status bonussen (soms zelfs in combinatie met teammates) en deze combinaties heb je wel degelijk nodig op de moeilijkheidsgraad hard of hoger.
Beeld
Info: game gespeel op 1920x1080 met alles op "high".
Hier doet de game het hartstikke goed. Natuurlijk zijn er kleine texture bugs, natuurlijk glimt het haar op AMD GPU's teveel (zonder de beta driver), natuurlijk is er wel eens een fps drop - maar dit zijn slecht hele kleine en zeldzame ergernissen. Daar tegenover is de omgeving groot en zeer gedetailleerd, karakter emoties en lipsync geloofwaardig, battle effects geven die "BAMMM" als je iemand goed combo'd, gear ziet er top uit en de sfeer komt heel goed over.
Geluid
Net als games zoals Skyrim is de audio hier grimmig met epische tinten. De audio reageert, zoals tegenwoordig misschien verwacht mag worden, goed op veranderingen in actie / cutscenes en is op momenten zo gaaf dat je de soundtrack gaat zoeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen eerder werk van Trevor Morris ken; maar dit is super goed

!
Full soundtrack hier.
Besturing
Info: ik speel met muis/keyboard
Hmmm .... hmmm .... net voldoende omdat de controls eigenlijk na een aantal uur goed wennen met de nodige aanpassingen. Aanpassingen die ik sterk kan aanraden:
- Die gekke camera rotaties van Q en E af
- Interact op E
- Scan op Q
- Strafe naar A en D
- Rondkijken met RMB behouden, daar wen je echt aan!
Samengevat; het is een console UI en control set. Mega irritant van een zogenaamde AAA-game. In het begin erger je je er dood aan
als je geen controller hebt en gewend bent. Heb je die wel en vind je dat fijn gamen, gebruik die vooral. Twee vrienden van me gebruiken een xbox wired controller en zijn prima tevreden. Maar het went, echt, ik ondervind er nu geen grote irritatie meer van

Looten is vervelend omdat je naar de loot toe moet lopen, die al niet goed zichtbaar is. Gebruik dan ook vooral scheutig de "q" (scan) functionaliteit die loot in grote omtrek duidelijk omcirkelt en ook toont op de voorgrond als er maar een klein stukje zichtbaar van is.
Prestaties
Ik heb hier veel commentaar gezien ... maar de game draait eigenlijk prima. Geen grote fps problemen. Zo goed dat ik de bèta drivers nog niet heb willen gebruiken. Mijn hardware is bij lange na niet meer het neusje van de zalm, maar ruim voldoende om deze game met 30fps+ op mijn gewenste resolutie/details te kunnen spelen. Heel veel meer is niet nodig omdat de snelheid van de game zelf niet zo hoog ligt.
Een (dikke) ster aftrek voor de laadtijden en haperingen tijdens cutscenes. De laadtijden heb ik wel beperkt omdat de game op mijn SSD staat, maar dat wil ik liever niet hoeven doen. De haperingen komen niet vaak voor, maar ik vind ze storend omdat ik een cutscene als "immersive" wil ervaren en dan zijn haperingen afleidend.
Hieronder een aantal graphs die mensen mogelijk helpen met hun settings
Gray: Technically impossible
Red: Possible but with great performance hit
Yellow: Best for Medium settings (assuming 1080p resolution)
Light green: Best for High settings (1080p)
Dark green: Best for Ultra settings (1080p)
bron
Er is overigens ook een ingame benchmark beschikbaar om je settings te testen.
Replaywaarde
Hier geen mening daar ik de game nog niet heb uitgespeeld.
Kwaliteit en stabiliteit
Hier scoort de game een voldoende. Gedurende het spelen heb ik weinig problemen, maar ik moet wel eerst aan het spelen zien te komen. Als ik in het menu niet snel genoeg op continue klik loopt het onherroepelijk vast en stopt het geluid - heel slordig.
Tip: je kan dat mogelijk voorkomen door 2 aanpassingen te combineren, "in-game Origin" uitschakelen en "offline modus" in Origin gebruiken. Dan heb ik geen slowdown+crash in de menu's, maar moet ik later wel de lokale save terugsyncen naar de cloud (hier niet op het foutje knopje drukken ...).
Extra puntje van zorg is het geheugengebruik van het spel; soms het lijkt het alsof de game na een bepaalde volgorde acties steeds meer geheugen gebruikt. Op een gegeven moment gebruikte de game 6GB en liep ik tegen swap issues aan. Na het herstarten van de game was het geheugen niet vrijgegeven

... na een reboot van mijn machine kon ik zonder problemen verder.
Prijs
Ik heb €42 betaald en vind dat niet te veel of te weinig, ik verwacht wel dat er nog een patch zal komen voor de pc om wat simpele zaken op te lossen - maar zoals hierboven al beschreven ben ik gewend aan de controls en gekkigheden van de UI. Als je die gewenningsperiode voor lief neemt zit er een hele gave en enorme game in het (digitale) doosje die ik toch echt wel wil aanraden