Inleiding
Mijn 4-jaar oude HP-laptop was vervanging toe en daarbij had ik het volgende wensenlijstje opgesteld:
• 13 inch
• Minimaal Full-HD
• 8 GB RAM
• SSD
In eerste instantie was ik met bovenstaande lijst van plan om een Sony Vaio Pro 13” te kopen. Deze voldoet aan alle eisen, was bovendien erg licht, compact en voor de specs vrij goedkoop met een bizarre accuduur. Helaas was tegen de tijd dat ik het geld bij elkaar had de Vaio Pro niet goed meer verkrijgbaar en moest ik verder kijken. Het budget hierbij ook worden opgeschroefd, waardoor ik het terein kwam van de Asus Zenbook, de Acer 7 en dus ook de Apple Macbook Pro. In eerste instantie wou ik toen wachten op de Broadwell launch om dan een nieuwe laptop te kopen, maar een kapotte accu versnelde het hele process.

Aangezien al deze laptops rond dezelfde prijsrange zitten kwam ik op de MBPr (MacBook Pro Retina) uit, aangezien ik nog steeds geen vertrouwen in Acer heb (al schijnen hun ultrabooks erg goed te zijn) en ik wisselende gebruikerservaringen hoor van de Zenbooks. Voor de duidelijkheid: De MBPr is mijn eerste Apple product, en in deze review zet ik mijn bevindingen uiteen.
Bouwkwaliteit
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De MBP zit fantastisch in elkaar. De body is gemaakt van aluminium wat met CNC-machines op maat is gefreesd en zit naadloos in elkaar. Door die aluminium constructie voelt de laptop ook erg stevig. Nergens op de laptop is het mogelijk om de behuizing in te drukken, wat een erg solide indruk achter laat.
Ondanks het aluminum is het Apple gelukt om het gewicht en de dikte binnen de perken te houden; met 1.57 kg en een dikte van 1.8 cm zit deze Macbook in het terein van de MacBook Air. De Air is een pond lichter, en op het dikste punt even dik. De Air loopt taps toe, en daar behaald deze zijn winst ten opzichte van de Pro. Ook voor een 13” laptop is de MBP netjes gedimensioneerd: Hij is makkelijk te gebruiken in de trein, het scherm is groot genoeg om productief te zijn en breed genoeg om comfortabel op je benen te zetten. Naar mijn idee is 13” het ideale formaat voor een laptop als je voor de langere sessies toegang hebt tot een scherm/monitor/toetsenbord (maar dat geldt eigenlijk voor iedere laptop).
Er zijn wel concessies gedaan om deze laptop zo vorm te geven. Werkelijk niets in deze laptop is zelf aan te passen. CPU en RAM zijn vast gesoldeerd, de SSD is een properietaire Apple variant en ook aan de accu zit je vast. Daarnaast geef je een optische drive op, maar dat zal tegenwoordig geen groot probleem meer zijn.Qua aansluitingen is de MBPr vrij goed bedeeld met twee USB 3.0 poorten, twee Thunderbolt poorten, headphone/mic jack, SD card reader en HDMI out.

Het trackpad van de MBP is ongeevenaard. Het oppervlak voelt als glas, het herkent al je vingers (in ieder geval tot 4) feilloos, het is groot en de integratie met het OS is perfect. Het trackpad is een van de grootste voordelen van de MBP ten opzichte van andere laptops. Je wordt daadwerkelijk productiever van zo’n groot trackpad, dat bovendien erg precies is. Daarnaast biedt OSX veel gestures die de productiviteit verder verhogen door het mogelijk te maken snel alle open programma’s te zien, of makkelijk te wisselen tussen openstaande desktops.
Het toetsenbord is het welbekende eiland toetsenbord. (Even een rant: Veel mensen noemen dit het Apple toetsenbord, maar Sony was de eerste die dit toetsenbord in zijn laptops toe paste. Overigens Sony was Apple ook voor bij de ‘wedge’ vorm die iedereen aan de Air toe schrijft. Zo leer je nog eens wat

). Het toetsenbord typt prima voor een dunne laptop en nergens druk je door de toetsen heen. In vergelijking met dikke laptops merk je wel dat je flink inlevert qua travel. Het kostte mij in het begin wel wat moeite om er aan te wennen. Let op dat als je in Nederland een MacBook koopt je het Nederlandse toetsenbord krijgt. Ik heb mijn MBP bij Apple gekocht en daar kun je je toetsenbord configureren en ik heb gekozen voor het US-International toetsenbord. Het grootste verschil zit hem in de Enter toets, zie
hier het Nederlandse toetsenbord.
De ergonomie van de laptop is een wisselend verhaal. Aan de ene kant is de laptop door zijn gewicht en grote trackpad ergonomisch, maar als je langere tijd aan het typen bent krijg je wel last van de scherpe rand aan de voorkant van de laptop. Deze begint na een half uurtje typen behoorlijk in je polsen te snijden, en op ergonomisch punt laat de laptop hierdoor wel steken vallen.

OS X: Yosemite
Buiten het oplichtende Apple laptop aan de buitenkant is ook binnen te merken dat je op een Apple werkt daar deze laptop de nieuwste versie van het OS X besturingssysteem draait: Yosemite. Hoewel de review voornamelijk over de hardware gaat is in het geval van de Macbook het OS zo geintegreerd en anders dat het mijn inziens toch een apart kopje verdient.
Het overstappen van Windows (7 en 8 ) naar OS X heeft mij weinig moeite gekost. Veel dingen in het OS voelen intuitief aan of werken net zoals bij Windows. Sommige dingen werken beter, andere dingen werken slechter.
Zo is het selecteren van meerdere items in Finder (de OS X equivalent van Explorer) een crime om meerdere items te selecteren die niet onder elkaar staan (in Windows: Control, in OS X: Een drietal knoppen) terwijl dit wel een vaak uitgevoerde actie is. Jammer, want buiten dat vind ik Finder voor veel toepassingen fijner werken dan Explorer. Zo is het weergeven van de mappenstructuur via kolommen ideaal als je veel met folders werkt en kun je met tabs makkelijk wisselen tussen verschillende locaties. Alleen een adresbalk mis ik nog.

Een echt alternatief voor het startscherm is er niet. Er is mission control, wat een soort Windows 8/iOS achtig scherm tevoorschijn tovert waarop al je applicaties in full screen met grote iconen te zien zijn, en er is de dock (vergelijkbaar met de taakbalk in Windows) maar beiden zijn niet helemaal vergelijkbaar. Persoonlijk start ik de meeste applicaties op via Spotlight, wat sinds Yosemite echt het ideale startpunt is om alles te vinden, zowel lokaal als op internet. Spotlight is snel op te starten met Command + Spatie, en doorzoekt je Mac op je opgegeven zoekterm. Dit doet hij zowel in bestanden als applicaties, maar ook op het internet en wikipedia. Vergelijkbaar met de Windows knop indrukken en typen, maar veel sneller en centraler.
Het OS maakt ook goed gebruik van het touchpad. Zo kun je met drie vingers dingen verslepen, in plaats van je duim krampachtig vast te houden op de linkermuisknop terwijl je met een andere vinger de cursor verplaatst. Dezelfde drie vingers laten je wisselen tussen verschillende desktops of full screen applicates, laten openstaande vensters van een applicatie zien of roepen exposé op (overzicht van al je openstaande programma’s). In het begin is dit een beetje overdonderd, maar het went erg snel en de bewegingen zijn intuitief genoeg.
Omdat ik voor mijn studie ook nog wel eens Windows moet draaien heb ik via Parallels ook een virtuele Windows installatie draaien. Hoewel je natuurlijk wat inlevert op snelheid op deze manier blijkt dit voor wat ik in Windows moet doen niet zo erg te zijn als ik had verwacht. Ik kan nog redelijk mijn SolidWorks modellen aanpassen, en met wat de simpelere Windows software merk ik helemaal geen verschil.
Al met al lijkt het OS heel erg toegespitst op het gebruik op een laptop. Ik heb het wel eens aangesloten op een extern scherm met een muis, maar eigenlijk werkt het op de laptop zelf fijner. Bij een desktop-opstelling vind ik dan windows weer logischer werken.
Prestaties
Het 2014 model van de MacBook Pro heeft een kleine update gehad ten opzichte van het 2013 model waarbij eigenlijk alleen de processor is vervangen door de Haswell refresh en bij de goedkopere modellen het werkgeheugen is vergroot naar 8 GB. Wat betreft prestaties presenteert deze MBP dus ook ongeveer gelijk aan het late 2013 model.
Geekbench Multicore
PeaceKeeper
MacBook Pro Retina (2014) (Safari): 4800
MacBook Pro Retina (2014) (Chrome): 3539
Desktop (Chrome) (i5 2500K): 4560
Benchmarks draaien zegt niet zoveel als je de resultaten niet kan vergelijken, en aangezien ik helaas geen professioneel reviewer ben is mijn vergelijkings materiaal beperkt. In verreweg de meeste benchmarks die je hier ziet wordt de laptop vergeleken met een desktop van zo'n 3 jaar oud. Zoals je ziet is die alsnog een klap sneller, maar weet in sommige benchmarks de MacBook redelijk in de buurt te komen. Om deze laptop dus in perspectief te zetten bij concurrerende laptops hier wat links naar reviews van dit model:
Wat betreft gevoelssnelheid zit het in de meeste gevallen wel goed. Booten gaat echt ongelofelijk snel, ontwaken uit slaap is instantaan. Dat wil zeggen, meestal. Soms lijkt de laptop namelijk onmogelijk uit slaap te komen. Erg irritant, want het kan ook een lege accu zijn. Er zijn geen ledjes op de laptop, dus als het scherm niet aan is heb je geen idee. Opstarten van programma’s gaat snel door de SSD die van PCI is aangesloten (en snelheden haalt van ruim boven de 600 MB/s). Bijna nooit hoef ik op iets te wachten.
OS X zelf bevat ook veel animaties die het geheel vloeiend doet aanvoelen, al laat de MBP hier wel eens wat steekjes vallen. Bij het maximaliseren van een venster lijkt het meer op een snelle slideshow, dan een soepele 60 fps animatie. Ook bij wissellen tussen desktops, of zelfs bij het scrollen in de browser op zware pagina’s is de macbook niet altijd vloeiend. Het is niet alleen met dit soort animaties dat hij moeite lijkt te hebben, maar ook op willekeurige moment tijdens zoomen en schuiven in bijvoorbeeld een PDF. Het zal ongetwijfeld iets maken hebben met het retina scherm geschaald draaien, maar het doet toch een beetje afbreuk aan het geheel.
Wat betreft WiFi doet de MacBook goed mee, maar het bereik is niet uitzonderlijk. De MBPr beschikt over de juiste hardware: Een 802.11 ac adapter met 3 antennes en bluetooth 4.0 is op dit moment het beste wat er te krijgen is. Wat betreft bereik is de laptop vergelijkbaar met andere laptops, tablets of mobiele telefoons. Bluetooth uitzetten helpt om je bereik wat verder te vergroten, maar dit is natuurlijk een wat lelijke oplossing.
Wat betreft USB 3 is de MBP ook prima bedeeld. Ik heb helaas geen USB 3 SSD maar de snelheden die ik haal met mijn normale externe SSD zijn gelijk met die van mijn windows PC. Jammer is wel dat de USB poorten geen always power-on optie hebben om bijvoorbeeld je telefoon bij te laden. Een stuk sneller dan normaal is de ingebouwde SD kaartlezer, ik vermoed dat deze intern via een USB 3 bus is aangesloten, want het kopieren gaat echt hard (100 MB/s, maximum van het kaartje). Thunderbolt heb ik met gebrek aan apparatuur niet kunnen testen.
Verbazingwekkend goed vind ik de speakertjes die Apple hierin heeft weten te verwerken. Hoewel je niet duidelijk kan zien waar het geluid vandaan komt klinkt het geluid bijzonder acceptabel in vergelijking met andere laptops. Audio via de jack uitgang klinkt geweldig, en kan erg hard. De lijn is erg schoon en onverstoord, plopt niet en verandert ook niet als je bijvoorbeeld de laptop oplaad.
Beeldkwaliteit
Waarschijnlijk de reden waarom veel mensen kiezen voor de MacBook Pro Retina is zijn Retina scherm en dat vind ik erg begrijpelijk. Het scherm is werkelijk fantastisch. De inkijkhoeken zijn goed, de kleuren spatten van het scherm en de scherpte is bizar (226 ppi).

Lorum Ipsum op Xperia Z (1920 x 1080 @ 5")

Op de MacBook Pro (2500 x 1400 @ 13")

Op een Dell U2311H (1920 x 1080 @ 23")
De manier waarop Apple dit bewerkstelt is een beetje vreemd. Bij de standaardinstellingen ziet alles eruit alsof het op 1280*800 wordt weergegeven, maar dan met 4x zoveel pixels waardoor het er erg goed uit ziet. Foto’s en ongeschaalde objecten worden wel in de daadwerkelijke resolutie weergegeven, waardoor je dus voordeel hebt van de 2500 x 1400 resolutie.
Je kan er voor kiezen om meer op je scherm te laten zien door te kiezen tussen twee geschaalde resolutieinstellingen. Je kan kiezen voor het resolutieequivallent van 1440 x 900 of 1600 x 1050. Intern wordt alles dan wel gerendered met ook een 4x zo hoge resolutie. Dat betekend dat je wat inlevert in de prestaties. In het dagelijks gebruik merk je dat wel. Ik draai zelf 1440*900 equivallent na een poosje de standaardinstelling en merk dat veel dingen net wat minder soepel aanvoelen terwijl andere acties domweg hakkelig gaan. In de prestaties sectie heb ik dit ook al aangestipt, en de nadelen daar zijn dus voor een groot deel te verminderen door niet door een verhoogde resolutie te kiezen.
Uiteindelijk is het scherm een van de meest aantrekkelijke redenen om voor de MBP te kiezen ten opzichte van de concurrentie. Het paneel zelf is fantastisch, het contrast is hoog, kleuren zijn mooi, en de inkijkhoeken zijn ongeevenaard voor een laptop. Het scherm is wel glanzend afgewerkt, maar behandeld met een speciale coating die reflecties moet verminderen waarin het redelijk slaagt. Meestal weet de backlight het icm met de coating goed de reflecties te counteren, maar als het scherm uitstaat zie je wel dat het een enorme spiegel is. Buiten dat heeft het scherm nog als klein nadeel dat met de zon van achteren het apple logootje doorschijnt in het beeld. Als de zon op je klep staat zie je in het midden een lichter stuk waar het apple logo aan de achterkant zit, het komt niet vaak voor, en het is niet enorm storend, wel slordig.

Verschillende resolutieequivalenten, links de standaard best for retina, midden de 1440 x 900, rechts de instelling met het meeste ruimte
Accuduur
Een van de belangrijste redenen om te upgraden was de accu van mijn oude HP, die was versleten. Op papier lijkt het goed te zitten, de helft van de ruimte in de behuizing wordt opgeslokt door de enorme 74 Wh accu.
Volgens Apple moet 9 uur mogelijk zijn, en dat klopt in het juiste gebruiksscenario. Bij een beetje browsen, af en toe video kijken en textverwerken red je de 9 uur. Draai ik daarintegen veel Windows in Parallels, dan zit ik meestal rond de 4/5 uur te kijken, terwijl ik bij intensief gebruik in OS X zelf tussen de 5 a 6 uur in zit. Aangezien ik de MacBook nog niet heel lang heb zal ik deze sectie tzt nog uitbreiden.
Warmte- en Geluidsproductie
Koelingsoplossing van Apple, de lucht wordt langs het display omhoog geblazen. Afbeelding van iFixit
MacBooks hebben een reputatie als het op warmteproblemen aankomt, maar tot nu toe lijkt het met deze laptop erg mee te vallen. Hij wordt wel eens lauwwarm, en de thermische eigenschappen van aluminium zorgen ervoor dat dan ook het hele oppervlak warm wordt maar tot nu toe heb ik het nog niet onprettig warm gehad. Binnenkort wil ik Starcraft 2 er eens op gaan draaien, en dan zal ik zien hoe de laptop het onder zware belasting volhoud.
De geluidsproductie van deze laptop is bij de belasting tot nu toe afwezig. De laptop is werkelijk volledig stil, en als je ze of en toe de koeling hebt beperkt hoor je een zacht gezoem. Bij het updaten van de firmware ging de MacBook even vol in de koeling, en dat hoor je wel. Tot nu toe heb ik dat echter nog nooit in de praktijk gehoord. Ook deze sectie zal ik updaten naarmate de laptop zwaarder wordt belast.
Conclussie
De MacBook Pro doet veel dingen erg goed, en laat maar een paar steekjes vallend. Om maar met het negatieve te beginnen: Het OS voelt niet altijd even soepel aan en draait zeker niet altijd op 60 fps. Regelmatig zakt het in naar zo’n 18 fps en dat doet afbreuk aan de ervaring. Wifi is snel, maar de interverentie met bluetooth maakt het ook instabiel. Ten slotte is het af en toe niet onmiddelijk willen ontwaken een groot irritatiepunt.
Buiten die punten is de MBP eigenlijk alles wat je in een laptop zou willen. Het scherm is fantastisch, met mooi kleuren, een goed contrast, en uitstekende kijkhoeken. Het toetsenbord is een van de betere als je een dunne laptop zoekt, het trackpad is zonder meer het beste wat je kunt vinden. De accuduur is gemiddeld tot zeer goed, afhankelijk van je gebruik. Er zijn redelijk wat aansluitingen te vinden en dit alles is samengevoegd in een bijzonder handzaam en licht formaat. Qua hardware heb ik eigenlijk geen kritiek, en moet je je best doen om in één ultrabook iets beters te vinden, laat staan de combinatie.
Als we de MacBook Pro Retina vergelijken met de concurrentie is hij qua prijs niet bijzonder duur. De instapversie met de 128 GB SSD is zelfs bijzonder concurrerend geprijsd. Helaas is het in de upgrades waarin de MacBook het snel moet gaan afleggen tegen de concurrentie. Een verdubbeling van geheugen van 128 GB naar 256 GB kost 200 euro, wat een absurd bedrag is en waarmee je al in een heel vaarwater bevindt. Zeker als je niet perse op zoek bent naar een compacte 13” kun je voor dat geld (1400 euro) heel wat leuks vinden. Ben je echter wel op zoek naar die combinatie van kracht en accuduur in een compact formaat, dan kan ik je de MacBook Pro Retina van harte aanbevelen.