EDIT 10-07-2015
Er is een toevoeging gekomen omtrend SBX Pro Studio, lees meer onder het kopje.
EDIT 30-11-2015
Er is een toevoeging gekomen omtrend SBX Pro Studio, lees meer onder het kopje.
Creative Sound Blaster Z
De kaart is nu al een tijdje op de markt. Ik ben zelf ook meerdere keren aangeraden om een aparte geluidskaart te kopen, tot nu toe heb ik nooit overwogen om het te kopen omdat ik vond dat mijn geluid prima was. Inderdaad prima, maar de kaart maakt het veel beter! Ik ben blij hier op ingegaan te zijn. Na 1 dag de kaart te hebben, en meerdere genres muziek te hebben gedraaid, kan ik een review schrijven. Veel plezier met lezen, en moge het je helpen bij je keuze!
Bouwkwaliteit
De kaart heeft een mooie afwerking, het is niet alleen een stukje PCB dat je krijgt, er zit namelijk nog een rode overkapping op (Nog steeds niet aangeraden er water over te laten stromen). Persoonlijk vind ik dit een mooie toevoeging. Het beveiligt de kaart ook, je zult in ieder geval niet zomaar iets kapot maken op het PCB, dan zul je eerst de overkapping er af moeten halen of moeten doorboren.
Verbindingen
Aan de achterkant van de kaart zit de connector voor het voorpaneel van de behuizing, waar de audio ingangen zitten. Door die aan te sluiten op de geluidskaart gaat het geluid niet meer via on-board (op het moederbord) maar via de geluidskaart zelf, dikke verbetering natuurlijk. De feature is niet speciaal, maar altijd noemenswaardig.
Aan de andere kant van de kaart heb je de ingangen en uitgang.
Van links naar rechts:
Er is een line-in/microfoon ingang, line-in is voor bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler.
Daarnaast zit een aparte hoofdtelefoon uitgang, met een weerstand van 600 Ohm. Eerlijk gezegd weet ik niet wat hier het voordeel van is, ik zit zelf niet in de hoofdtelefoon business. Maar het zal er niet voor niks zitten!
Daarnaast zitten 3 uitgangen voor een setup met meerdere ingangen. Natuurlijk kun je de hoofdtelefoon uitgang ook gebruiken als extra.
En daarnaast zitten 2 optische poortjes. De grijze is een uitgang, meestal wordt die gebruikt voor een versterker. De zwarte is een ingang, om bijvoorbeeld je geweldige TV op aan te sluiten.
Microfoon
Bij de kaart krijg je een microfoontje, een zogenaamde "beamforming" microfoon. Het is een leuke toevoeging, het neemt geluid goed op, en het is gratis, maar het neemt wel veel op uit de wijde omtrek. Ook als je in de software de hoek laag zet.
Trage downloadsnelheid van de website
Ja, het mag genoemd worden. Als je geen optische drive hebt, kan het best vervelend zijn om de drivers "even snel te downloaden". Het duurt, met een 90mbit/s verbinding van Ziggo, 9 minuten om het te downloaden. Het is natuurlijk niet extreem lang, maar het kan vervelend zijn. Ikzelf vind zoiets wel irriterend.
5.1 setup? Maak daar maar 7.1 van
In de specificaties staat dat de geluidskaart maximaal 5.1 ondersteund, echter betwijfel ik of dat optisch net zo is. Ik heb dit getest met een extra setje speakers, aangesloten op de versterker.
Nu is mijn versterker natuurlijk wel 7.1, maar het geluid dat wordt veranderd door de geluidskaart word ook toegepast op de extra (side) speakers. Natuurlijk wel leuk om even te weten.
Software
En hier komt het meest uitgebreide stuk.
De software heb ik ook wat over te vertellen. De software die je kunt downloaden voor deze geluidskaart heeft redelijk wat functies. Ook kan ik vermelden dat ik het een artistiek stukje werk vind.
SBX Pro Studio
In dit gebied krijg je een beheer over de functies Surround, Crystalizer, Bass, Smart Volume en Dialog Plus.
Surround zorgt voor een levendigere weergave het geluid door alle speakers aangesloten op de versterker/geluidskaart. Ik vind dit zelf een prettige functie, omdat de tweeters dan helderder, waartegen de woofers warmer geluid produceren. Korter gezegd, het zorgt ervoor dat het geluid beter wordt gescheiden.
EDIT 10-07-2015
Ondertussen heb ik een andere luidspreker set, namelijk JBL L7, deze luidsprekers zijn van het high-end segment, waar de JBL LX1000 toch echt middensegment is. Het verschil is hiermee, dat ik veel duidelijker geluidsverschil kan horen. De componenten in de L7 zijn natuurlijk wel iets beter dan die in de LX1000. Het valt me op dat er een kraak in het geluid zit wanneer je Surround aan hebt staan...
EDIT 30-11-2015
Ik heb nu ook een andere versterker, namelijk een Yamaha RX-V773. Deze heeft een verbeterde DAC t.o.v. de RX-V667, ook heeft de versterker wat meer output en kanaalscheidingen. Het feit dat surround kraakte, kan ik niet in detail toelichten, maar dit gebeurt niet meer op de Yamaha RX-V773. Je kunt dus gewoon weer surround aanzetten en normaal spellen spelen en films kijken zoals je gewend bent met een andere versterker (zelf even testen wat voor jou van toepassing is).
Crystalizer is puur en alleen alles wat de naam zegt. Het zorgt voor een verheldering van de tweeters, waardoor het geluid "kristalhelder" kan klinken, of veel te scherp. Het is een instelling die ligt aan je luidsprekers en jouw preferentie. Voor mijn voorspeakers is dit handig, aangezien de tweeters daarvan dit zelf niet kunnen. Mijn surroundspeakers kunnen dit wel, jammer genoeg kan ik het niet scheiden.
Bass is ook net wat het zegt, het scheidt de bas van de andere frequenties, waardoor je in principe geen subwoofer meer nodig hebt. Het is jammer genoeg een beetje rommelig, omdat mijn luidsprekers niet alleen frequenties van <200Hz afspelen via de woofers. Goede feature, maar niet aanbevolen voor liefhebbers van muziek met basgitaren!
Smart Volume zorgt ervoor dat het verschil in volumes wordt verminderd. Soms kan het irritant zijn, wanneer je een film kijkt, er een stukje is waar het geluid opeens een stuk luider is. Smart Volume maakt daar een eind aan. Met de schuiver stel je in hoeveel invloed Smart Volume mag hebben.
Dialog Plus verbetert de stemmen in verhouding met muziek en/of andere geluiden. Meestal stuurt de geluidskaart dan een sterker signaal voor de center speaker. Ikzelf vind dit voor muziek niet een geweldige optie, maar in een film zal het vast en zeker handig kunnen zijn.
Crystalvoice
Crystalvoice kan ervoor zorgen dat je microfoon veel beter klinkt. Ik heb zelf een Philips SBC MD650, niet het beste van het beste, maar het kan er mee door. Met dit stukje software van Creative klinkt het een stuk mooier.
FX - FX kan een soort van laag over je stem doen, waardoor je rare presets kan gebruiken om je vrienden mee te verrassen. Ik gebruik het zelf niet en heb het dus ook op Neutraal staan.
Smart Volume - Het is niet als Smart Volume bij SBX Pro Studio, hier versterkt Smart Volume juist signalen die binnenkomen via de microfoon. Hierbij vind ik dus ook de Beamforming Microphone van Creative niet sterk, want het wordt enorm blikkerig. Ook krijg je soms een ruisspike.
Noise Reduction - Doet wat het zegt, onderdrukt ruis.
Acoestic Echo Cancellation - Voor de mensen die dit niet standaard bij Windows krijgen, dit is echt heel handig. Als je een heel zacht geluidje maakt dat je microfoon oppikt, wordt het niet 1000x versterkt, en weerkaatst, waardoor een echo ontstaat.
Focus - Ik had het hier al over, bij het stukje Microfoon. Sommige microfoons pikken alles in de wijde omgeving op door hun grote membraan. Dit stukje software zou ervoor moeten zorgen dat de focus ligt op een klein stukje van het membraan, waardoor niet alles wordt opgenomen... Tot dusver niet erg succesvol met de Beamforming Microphone.
Scout Mode
Scout Mode is een stukje van de software dat ervoor zou moeten zorgen dat geluiden van een grotere afstand komen dan de ander normaal gesproken zou moeten horen. Dit doordat de geluidskaart het geluid versterkt dat zwakkere signalen heeft, en dus volgens spellen verder weg zijn. Niet te gebruiken bij muziek, dus slim inzetten. Bij muziek versterkt het signalen die niet luid zouden mogen zijn, hierdoor kunnen dus bepaalde frequenties je dwars liggen...
Luidsprekerconfiguratie
Hier kun je de configuratie aanpassen, zodat je geen conflicten met de (eventuele) receiver krijgt. Ik heb bijvoorbeeld een 5.0 set. Dus, midden staat aan voor de center en luidsprekers achterkant voor mijn surround geluid.
Full-Range luidsprekers was mij eerst ook vaag, maar het blijkt dat als je het niet aan zet, het geluid slechter is, waarschijnlijk denkt de geluidskaart dan dat de luidsprekers erg standaard zijn, en dus bijvoorbeeld niet eens onder 200Hz of boven 18KHz kunnen afspelen.
In de bovenkant zit een kleine switch, waarmee je kunt schakelen tussen speakers en een hoofdtelefoon, dus je kunt beide gewoon aansluiten. Ook heb je nog een dropdownbox om te kiezen tussen 5.1 Surround, Stereo, Stereo Direct en Hoofdtelefoon.
Cinematic
Hier kun je een encoder selecteren, als je daar baat bij hebt. Zonder encoder kan het (in mijn oren) iets minder helder klinken en zit de bas me toch wat verkeerd. Tussen Dolby en DTS zit ook wel degelijk een verschil. Dolby zorgt voor een strakke bas, waar DTS het lijkt te filteren.
Mixer
Hier bevinden zich de schuivers voor het geluidsniveau.
What U Hear - Creative's naam voor het afluisterapparaat van de microfoon, als je die instelt als standaard apparaat in Windows, kun je de microfoon beluisteren. Handig bij het configureren van je microfoon.
Digital-In - Is het afspeelapparaat voor de optische ingang (het zwarte poortje).
Microphone - Dit vind ik zelf wat dubbel, aangezien je het in Crystalvoice ook kunt veranderen, het is hetzelfde apparaat. Het botst niet met elkaar.
Equalizer
Deze feature vond ik zelf wel interessant, ik heb nog nooit de equalizer aangepast. Ik ben het ook niet van plan, want ik heb geen idee hoe je dat in evenwicht brengt, maar het is wel een leuke extra, want je kunt hiermee wel het geluid je eigen maken. Ook hiermee kun je het verpesten of perfect maken, gelukkig is de standaard 0dB en wordt vermeld waar jij zit met de schuiver.
"Geavanceerde functies"
Ik verwachtte om eerlijk te zijn allemaal lastige termen en begrippen hier. Het enige wat er echter staat is "Stereo mix naar digitale output weergeven". Ik neem aan dat dat betekent dat je op de versterker iets zou moeten kunnen zien. Echter, het enige wat ik zie bij "Audio Decoder" is Dolby Digital. Al heb ik een gevoel dat dit ook in de versterker zelf zit... Daarom heb ik
Geavanceerde Functies tussen aanhalingstekens gezet.
Dit is mijn eerste uitgebreide review. Laat me weten wat jullie ervan vinden en aub als er kritiek wordt geleverd, lever kritiek waar ik iets aan heb, of eventueel de lezers.
Als er foutieve feitelijke informatie in deze review zit, meld het aub via een DM, dan verander ik het z.s.m.
Deze review is gemaakt in combinatie met:
Inventaris
NIEUW JBL L-Center - Center
OUD - Nu in bezit van adehaan968cs JBL Ti-Center - Center
BEJAARD Monitor Audio RS1 - Surround
BEJAARD + TROEP JBL L1 - Surround
OBSOLETE MIT Terminator 6 (2.5m) - Kabel (Front) (Bi-amp, hoog)
OBSOLETE Cobra Silverline Multi TDC 2.5 - Kabel (Front) (Bi-amp, laag)
JBL L7
JBL L Center
Alle instellingen en afbeeldingen in deze review heb ik zelf genomen.
Mijn ervaring (Subjectief)
On-board audio - Voordat ik deze geluidskaart had, heb ik jarenlang gebruik gemaakt van onboard audio. Dat vond ik al goed. Het leek mij dus ook sterk dat ik een geluidskaart nodig had. Maar toch laat onboard audio van de Sabertooth 990FX R2.0 wat vallen.
Sound Blaster Z - Toen ik deze kaart installeerde, had ik eerst wat problemen met de drivers en Windows. Mijn microfoon werkte bijvoorbeeld niet via de geluidskaart, en ik kreeg maar geen geluid uit mijn speakers.
Na een beetje priegelen met de instellingen en standaardapparaten aanpassen is het gelukt, ik kreeg eindelijk geluid. Daarna heb ik de meegeleverde microfoon getest in een Skype gesprek met een vriend. In het begon klonk het helemaal niet anders dan mijn studiomicrofoon. Na een tijdje begon het blikkerig te klinken, dus ben ik overgeschakeld. Ondertussen gebruik ik de microfoon die bij mijn versterker kwam, werkt prima helder, helaas neemt het letterlijk alles op wat er gebeurt, maar goed, ik hoef niet meer 30cm van mijn beeld af te zitten om iets in te spreken...
Geluidservaring (Updated 10-7-2015)
Het verschil tussen on-board en toegewijd is heel groot, naar mijn oren. Als ik de optische kabel in de on-board optisch uit steek, moet ik toch wel inwendig huilen. Van de geluidskaart is het een stuk helderder. De bass is wat verfijnder, maar overheerst niet. (Bijstelbaar, voor de stampers onder ons, haha) Natuurlijk ligt het hier mede aan wat voor luidsprekers je hebt, JBL is heel gericht op het hoog, en Yamaha past daar mooi bij, want die is aardig scherp van zichzelf.
Je kunt ook in deze omgeving een ruis- en niveautest doen.
Ik ben dik tevreden over de geluidskaart, ik ben blij met de optische uitgang en de ervaring die de kaart kan leveren. Dit is tevens mijn eerste geluidskaart, dus vraag me niet wat voor sterrenrating ik het zou geven
Je krijgt ook een paar extra's mee, namelijk een recorder van Creative, een diagnostische tester (voor de minder geavanceerde gebruikers) en Creative Alchemy om de geluidskaart het werk te laten doen ipv on-board (sommige games hebben hier kennelijk geen directe ondersteuning voor).