Creative HS-1200 Digital Wireless Gaming Headset Review

HyPeRSTiLe
14 maart 2009, laatste update op 14 maart 2009, 2.767 views

Creative HS-1200 Digital Wireless Gaming Headset

Ik vond het jammer dat ik niet eerder een review van de headset hier kon vinden. Hierbij de mijne dan, misschien heeft iemand er nog iets aan.
Op mijn bureaublad ontstaat een langzamerhand steeds groter wordende brij van kabels. Het gebruik van een desktop en laptop door elkaar maakt het er niet beter op. Een tijdlang zocht ik een oplossing voor een draadloos headset wat ik kon gebruiken voor het normale skype verkeer. Ik hou ook van gamen, dus een vereiste was dan wel dat het ook redelijk goed geluid moest kunnen voortbrengen. De andere vereiste was dat het een draadloze headset moest zijn, simpelweg omdat ik niet vast wil zitten aan een draadje.
Keuze
Ik kwam op twee oplossingen: de logitech clearchat wireless en de creative...

Pluspunten

• Zit prettig op het hoofd, ook voor langere tijd
  • Geluidskwaliteit is prima
  • Geen lag
  • Handige microfoonboom

Minpunten

• Creative gooit er graag allerhande registratie onzin software bij
  • Dongle maakt het niet geheel draadloos
  • De knoppen zijn niet programmeerbaar

Keuze
Ik kwam op twee oplossingen: de logitech clearchat wireless en de creative HS-1200. Het werd de laatste.
Er zijn inderdaad wel meer draadloze headsets op de markt, maar de meesten werken allemaal met bluetooth. De logitech en creative headset maken gebruik van een eigen protocol op 2,4Ghz. Het feit dat ze niet met bluetooth werken maakten hen al een goede kandidaat.
Ik heb verschillende reviews gelezen (helaas waren daar destijds niet zoveel van) en na afweging van de verschillende beoordelingen dus gekozen voor de Creative HS-1200.

De headset wordt geleverd met:
  • De headset zelf
  • Een dongle, deze heeft twee kabels: een kabel voor aansluiten op de USB en een voor het opladen van de headset. Beide kabels zijn ongeveer 70cm lang.
  • Een CD met software.
  • Handleiding
Over het algemeen geeft de headset een solide indruk en ziet het er goed uit. Hij is wel een stuk kleiner dan ik in eerste instantie dacht. De oorkleppen omsluiten je oren niet maar komen erop. Een tijdlang met de headset rondlopen is redelijk comfortabel, maar je merkt wel een opluchting van je oren als ze eraf kunnen. De microfoon boom kun je omhoog draaien als je hem niet gebruikt, dit zet hem ook meteen uit. De rechter schelp bevat een aantal knoppen: de power knop, volume omhoog en omlaag en een telefoon opneem knop. De eerste drie doen prima hun werk, de laatste heeft nooit iets noemenswaardig gedaan. Het is jammer dat de knoppen niet te programmeren zijn voor andere dingen (play/stop van muziek e.d)
Toen ik de headset aanzette pairde hij uit zichzelf meteen, ik hoefde niet op de pairknop te drukken van de dongle.
Als de batterij bijna op is dan gaat het apparaat piepen. Als je hem dan aansluit op de bijgeleverde dongle, wordt hij in ongeveer 2,5 uur opgeladen. Ik heb het niet getimed, maar de headset gaat ongeveer een avondje mee. Aan het eind van de avond zou ik hem weer in de dongle stoppen. Een paarsblauw indicatie licht geeft aan dat hij aan het laden is. Bij normaal gebruik is het licht blauw, bij verbindings problemen gaat ie knipperen.
Het bereik van de headset is ongeveer 10meter binnenshuis, het gaat hier om een huis met betonnen muren.
Windows ziet de headset als een aparte geluidskaart, dit geeft wel wat hassle als je al je geluid op je koptelefoon wil horen en niet op je normale boxen. Je moet steeds handmatig instellen waar je het geluid uit wil hebben. Voor skype is het zo opgelost dat deze altijd de headset gebruikt, maar voor andere applicaties is dit niet eenduidig in te stellen.
In Vista word het apparaat herkent, in Windows 7 (nog) niet waardoor je niet het enhanced gebeuren kan aanzetten.

Geluid
Ik ben geen audiofiel, laten we dat vooropstellen. Voor mij klinkt het geluid van de headset erg goed. Ik luister er mijn muziek mee 's-avonds en dagelijks gebruik ik het voor skype. Volgens de mensen waarmee ik skype lijkt het net alsof ik naast hun in de kamer sta en is het opname geluid heel helder. Ik heb het zelf nog niet gehoord, maar ik geloof ze op hun woord.
De software van creative geeft wat X-Fi mogelijkheden maar daar ben ik niet geweldig van onder de indruk. Wel geeft het een hoorbaar verschil als de Crystallizer of bassboost aan wordt gezet. De EAX experience staat standaard uit, ik heb geen behoefte om het naar een auditorium of grot te laten klinken.
Er is geen lag te horen ook in games.

Software

Op de geleverde CD staan de drivers en een creative mediaplayer. De installatie is rechttoe rechtaan. In principe kun je volstaan met de installatie van alleen de drivers. Hij installeert er ook OpenAL bij, waar een key voor nodig is wat ook nog eens over internet geactiveerd moet worden - dit staat nergens op de doos aangegeven. Ik weet niet of dit betekend of ik dan maar op één computer dit ding kan gebruiken of dat ie dan na een aantal activaties ermee stopt. Als dat zo is, dan heeft Creative een probleem met mij.

De headset is prettig, goed geluid en goede opname van geluid. Heeft geen lag. Ik wilde wat minder kabelbrij, maar de dongle met twee kabels helpen niet. Wel ben ik vrij van kabels naar mijn headset waardoor ik veel vrijer kan bewegen en niet steeds de headset moet afzetten als ik iets moet halen.
Voor 80Euro een prima koop als je wireless wil chatten en gamen.

Heb jij ook een Creative HS-1200 Digital Wireless Gaming Headset?

Ik heb hem aangesloten op zowel de xbox360 als de ps3.
Op de xbox doet ie niets.
Op de ps3 wordt ie herkend als een accessoire. Dus je kunt hem waarschijnlijk als headset gebruiken, maar het hoofdgeluid gaat nog steeds via je gewone speakers. Ik had nog geen settings gevonden waar ik het kon aanpassen. Misschien dat het spelafhankelijk is.
Ter info: Bij de ps3 gaat meestal het geluid over je normale speakers, behalve voice chat die zal over de headset gaan. Dit is natuurlijk niet handig bij zo'n headset.

Misschien aan te passen zoals je zegt, maar dat weet ik niet 100% zeker.
Anoniem: 226739 15 maart 2009 03:34
Hey wat cool een review over deze headset.
Ik heb er zelf ook aan gedacht en naar gekeken.
er zijn niet zo veel headsets met mic die wireless zijn.
kun je de batterijen ook vervangen van de headset. je zou dan betere batterijen er in kunnen doen.
De batterijen zijn voorzover ik weet niet te vervangen. Misschien voor de gevorderde tweaker weer wel, maar de gewone gebruiker zal als de li-ion batterij op zijn einde loopt dit ding constant aan een draadje moeten aansluiten of weg moeten gooien.
Anoniem: 226739 15 maart 2009 18:37
Dat is wel minder, maar zo als je zegt zal de gevorderde tweaker er wel raad mee weten
Kan deze voor de ps3 ook gebruikt worden?
Ik ga het deze week voor je proberen maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet werkt.