Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

- Reviews

Specificaties 4,5" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Huawei Ascend G6 (4G/LTE) Zwart Review

+3
Mindpower 6 september 2014, laatste update op 17 december 2016, 34.853 views

Huawei Ascend G6 (4G/LTE) Zwart

Ben je op zoek naar een maximaal 4,5 inch telefoon, dun, met 4G, goede front- en backcamera, overzichtelijke software, helder scherm, dan is de G6 4G een goedkope aanrader. Ook als je van plan was een G6 3G te kopen. Helaas geen 720p scherm en de achterkant is wat glad.

Pluspunten

  • Mooi Design
  • Dun / gewicht
  • Prijs / Kwaliteit
  • 5.0 Megapixel front camera
  • LTE/ 4G tot 150Mbps
  • Helderheid Scherm
  • Eigen browser
  • Soepel
  • Overzichtelijke instellingen
  • SD-slot

Minpunten

  • Achterkant toestel glad
  • Lite versie schil
  • Vooraf geïnstalleerde apps
  • Resolutie Scherm
  • Batterij niet verwijderbaar
  • Maar 2GB beschikbaar voor apps

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
http://static.dyp.im/VtCRH75aYU/20f63bc9035c1cc20767f54f279cfec8.jpg

Voor het eenvoudig lezen van specifieke onderdelen heb ik een inhoudsopgave gemaakt. Op de verschillende kopjes van de inhoudsopgave kan geklikt worden, waarbij je naar het desbetreffende gedeelte wordt gedirigeerd.

Update 19-09-2014: Extra Benchmark Antutu 5.1. Eerste stukje inleiding aangepast

http://static.dyp.im/mtjKzeL9Lr/4d34a73494ca4f109f11fc8db62d4d94.jpg

1. Inleiding
2. Bijgeleverd
3. Vormgeving
4. Gebruiksgemak
5. Hardware
6. Bereik & gebruik
7. Foto / video
8. Media
9. Accuduur
10. Benchmarks
11. Conclusie

http://static.dyp.im/Eks86JVylc/c6e0351f0e4cedaa7ceef6950d7f1ac4.jpg

Sinds vijf weken ben ik in het bezit van een Huawei Ascend G6 met 4G. Deze telefoon heeft mijn interesse, omdat deze sterk afwijkt van zijn kleinere broertje de Huawei Ascend G6 3G. Daarnaast was ik wel benieuwd naar de prestaties van deze telefoon, omdat ik al ervaring had met een Huawei toestel. Van mijn vorige telefoon, de Huawei Ascend G700, heb ik ook een review geschreven. Door deze review ben ik bekend met de bijzondere software van Huawei. Over het algemeen was ik zeer tevreden met de Huawei Ascend G700 en daarom was ik benieuwd naar de prestaties van de G6. Deze prestaties en mijn ervaring met de G6 4G zijn goed, omdat ik mijn Samsung Galaxy S4 al meer dan een maand niet heb gebruikt.

Momenteel is de prijs van de Huawei Ascend G6 gelijk met De Motorola Moto G 4G en LG G2 Mini, namelijk rond de ¤190 (prijs kan variëren). Alle drie de toestellen focussen zich op specifieke onderdelen, maar toch wil ik proberen in deze review een vergelijking te maken. Deze drie telefoons beschikken over 4G en zijn qua prijs gepositioneerd aan de onderkant van de mid-range-markt. Andere toestellen neem ik voor het gemak en overzicht niet mee. De nadruk in deze review ligt natuurlijk op het Huawei toestel. De Huawei Ascend G6 4G wordt trouwens in het buitenland ook wel de Ascend P7 Mini genoemd.

http://static.dyp.im/u4CvnKpN6V/27d06ff9dad90ea75306df18548dd059.jpg
specificaties Huawei Ascend G6 4G

De volledige naam van de in deze review centraal staande telefoon is; Huawei Ascend G6-L11, waarbij L11 de versie is met 4G is. De 3G versie wordt vooral aangemerkt als versie G6-L10. Waarschijnlijk staan de versies G6-L10 en L11 voor de Europese versie van deze telefoon. De telefoon draait op Android 4.3 en over de Android-skin zit Huawei’s eigen kenmerkende skin. De telefoon is verkrijgbaar in zwart en wit en ik heb de beschikking over een zwart toestel. Mogelijk zullen er in de nabije toekomst nog meer kleuren op de markt komen.

http://static.dyp.im/ShAgcm1UTN/a5f276d947015ba2fc5e2fe78e0fc719.jpg

De telefoon zit in een wit doosje met gouden letters en wanneer je het doosje openmaakt zie je meteen de telefoon. Over de telefoon zit nog wel een soort verzegeling. In het doosje zitten verder een reisoplader, micro-USB kabel en oordopjes. Over de oplader zal ik meer schrijven onder het kopje accuduur. Bij het kopje accuduur zal ik ook meer vertellen over de accu die al in de telefoon bevestigd is. De meegeleverde oordopjes ogen redelijk, het zijn dopjes die je in je oor moet leggen en helaas geen in-ear-dopjes.

http://static.dyp.im/ScqwbjfzO1/74e5f6a67cd1fea51675812632002eef.jpg
Doosje waar de telefoon in zit

http://static.dyp.im/l7VziRI8z1/1379adeccb718a41d23cf1e649dd4af8.jpg
Belangrijkste onderdelen

http://static.dyp.im/KDRPjvbbVV/e2c8954f0eb7d245d4ab764b20fae01e.jpg

Wanneer je de telefoon voor je hebt liggen, valt deze eigenlijk niet heel erg op. Dit mag zeker als een compliment gezien worden, de telefoon oogt als een degelijke hedendaagse smartphone waarbij het klassieke ontwerp toch een aantal bijzonderheden heeft. Vooral door de luxe aluminiumlijnen oogt het toestel niet als een mid-range-toestel.

http://static.dyp.im/6t9htRU24S/d9ed437006af574ff2ed75c3b31c86b5.jpg
Bovenkant G6 4G

De bovenkant van het toestel is vlak en heeft alleen een zichtbare inkeping voor de USB-poort. Hierbij heeft de telefoon ronde aflopende hoekjes aan de beide zijkanten van de bovenkant. Over de gehele bovenzijde loopt een zilveren baan die ook de gehele beide zijkanten bedekt. Waarbij aan de linkerkant, helemaal in de benedenhoek, een 3,5 -millimeter-ingang zit voor je oordopjes of headset. Aan de rechterzijkant bevindt zich in de bovenhoek als eerst de volumeknop (één geheel) en daar direct onder de knop om de telefoon aan en uit te zetten. Door de bezetting van de knoppen aan de rechterzijde kun je snel met je duim het volume aanpassen of de telefoon in stand-by modus brengen. De onderkant van het toestel is van zwart plastic en gebold. Hierdoor ligt het toestel fijn in de hand. Aan deze onderzijde bevinden zich verder geen knoppen. Het enige wat nog in de plasticrand is aangebracht, is een kleine inkeping om de achterkant van het toestel te verwijderen.

http://static.dyp.im/AXQu1WSXxh/e70cff082e4ce66f52a032825cea8f5e.jpg
Linkerzijkant G6 4G en duidelijk beeld van de breedte

De G6 heeft aan de voorkant geen uitstekende fysieke knoppen. De voorzijde van het toestel kenmerkt zich door een glasplaat over bijna de gehele oppervlakte. Waarbij het IPS Lcd-scherm extra onder het glas ligt. Het is wat onduidelijk wat voor soort glas het is, maar een aantal websites melden dat het Corning Gorilla Glass is. Alleen voor de oorspeaker is er een inkeping. Onder de speaker staat in zilveren letters de naam Huawei. Onderaan de voorzijde bevinden zich drie Touch-screen knoppen, die oplichten wanneer je de telefoon gebruikt. Onder deze knoppen houdt de glasplaat op en begint een klein randje. Aan de onderzijde is een halve centimeter geen glas, maar begint de plastic ronding van de onderzijde.

http://static.dyp.im/LI5zJokAUc/262736a43c81efee080c10ebce35354a.jpg
Rechterzijkant met de volumeknop en de aan-uitknop

De achterkant van het toestel is van glad plastic. Hierdoor weegt de telefoon heel weinig. Het is zelfs momenteel één van de lichtste telefoons die een scherm van 4,5 inch of meer hebben. Het nadeel is wel, doordat de achterkant van glad kunststof is, de telefoon mogelijk uit je hand glipt. Dit kan mogelijk gebeuren als je deze niet goed vasthoudt. Ook moet je de telefoon niet op een glad oppervlakte leggen als je de wekker op je telefoon gebruikt. Om het geluid van je wekker te stoppen moet je namelijk een swipe-balk op je scherm gebruiken. Door de gladde structuur wil de G6 gaan schuiven, waardoor je de vereiste swipe-beweging niet kan maken.

http://static.dyp.im/qzJtBulGjh/27cfee9be50594a97ea246f99a195432.jpg
Onderkant en de digitale knoppen

De achterkant kenmerkt zich verder door het grijskleurige Huawei logo. Het logo is centraal aan de bovenkant geplaatst. Deze plaatsing is denk ik pure marketing, omdat iedereen ziet dat je een Huawei telefoon in je handen hebt als je deze vasthoudt. In de linker bovenzijde bevindt zich een lichte inkeping waar de acht megapixel camera met de dubbele LED-flitser is geplaatst. Meer over de camera in de sectie foto en video. Naast de Led-flitser bevindt zich nog de microfoon met ruisonderdrukking. Als laatste zit er links onderaan de speaker, over deze speaker zal ik meer schrijven bij het stukje media.

http://static.dyp.im/TIm4F54tCU/20785eb231682e797c73af72214e941f.jpg
Achterkant toestel

Wanneer je naar de afmetingen kijkt, valt het op hoe dun de telefoon is. De totale dikte is 7,85mm (0,35mm dikker dan G6 3G). De meeste 4G telefoons zijn dikker en alleen de Samsung Alpha, Moto X en Huawei Ascend P7, Huawei Ascend P1 mini en Iphone 5(s) zijn dunner. De lengte van de 4G versie is 131,2 centimeter. Bij het kopen van een hoesje (GG6 3G) zal je misschien merken dat het een beetje kracht moet zetten om het hoesje over de telefoon te krijgen. De 3G versie is namelijk 1,2 millimeter kleiner. De 4G versie is ook ietsje breder dan de 3G versie (0,3mm). De totale breedte is 65,3 millimeter. De G6 4G weegt 125 gram waardoor hij minder weegt dan zijn concurrenten.

Samenvattend ligt de telefoon goed in de hand. Past de telefoon goed in een broekzak en blijft deze op zijn plaats. Het gewicht van de telefoon is dik in orde. Het enige minpuntje is de achterkant die glad is, waardoor de telefoon wel eens uit je hand kan glippen.

http://static.dyp.im/pT9jom99Bm/82ef64aea36a2d488ba434e6e74f588e.jpg

Onder gebruiksgemak versta ik de opstartinstellingen, thema’s, menu, ontgrendelen en de instellingen. Waarbij ik zal beginnen met de eerste keer opstarten.
Toen ik de telefoon ontving was deze volledig leeg. Na de telefoon te hebben opgeladen kreeg ik eerst het aanmeldmenu. In het aanmeldmenu kan gekozen worden voor de Nederlandse taal. Wanneer je dit gedaan hebt, is het mogelijk om in te loggen op Gmail, je Wi-Fi en nog wat andere diensten. Na dit gedaan te hebben, volgt er eerst een korte synchronisatie, waarna de telefoon klaar is voor gebruik. Bij het eerste gebruik wordt je continue gewezen op handige tips. Deze tips ogen soms wat knullig, maar het is voor minder ervaren gebruikers zeker handig.

Je kunt er ook voor kiezen om eerst de SIM-kaart te plaatsen. De micro-SIM-kaart plaats je door het klepje van het Micro-slot open te klappen (het is wat lastig, zie filmpje). Naast de SIM kan je ook nog eenvoudig een extra Micro-SD kaartje plaatsen.

Wanneer de telefoon in stand-by is gegaan en het scherm uit is, kun je alleen met de aan-uitknop het scherm aankrijgen. Als je dit doet, kom je in het vergrendelscherm. Voor de vergrendeloptie kun je verschillende schermen kiezen. Zo is het mogelijk om een code in te voeren, gezichtsherkenning, patroon, wachtwoord, Huawei’s vergrendelscherm of geen vergrendeling. Wanneer je kiest voor Huawei’s vergrendelscherm, is het vanuit het vergrendelscherm mogelijk om direct naar de camera, telefoon, berichten of menu te gaan. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je camera binnen een seconde klaar hebben voor gebruik. Helaas is het niet mogelijk om deze vier vergrendel-widgets te veranderen.

Wanneer je in het menu komt, herken je meteen Huawei‘s eigen schil. De schil die gebruikt is bij de G6 4G is de Emotion UI 2.0 Lite. Typerend voor de Huawei schil is dat alles op het home screen staat. Het is mogelijk om zaken in mapjes te stoppen of te bundelen, maar het is niet mogelijk om naar het typerende Android-menu te gaan. Persoonlijk vind ik het wel overzichtelijk, maar hierover verschillen de de smaken. Wel is het eenvoudig voor mensen die graag een Android telefoon willen gebruiken, maar niet een te ingewikkeld optiemenu willen.

http://static.dyp.im/TjstkDWZgp/b5360e9ca64a49b7d42e0e87c5803606.jpg
Vergrendelscherm en home screen(voorbeeld ander thema zie de afbeelding bij het kopje media

Net zoals bij de Huawei Ascend G700 is het ook weer mogelijk om de achtergrond, vergrendelscherm en vormen van de tegels aan te passen. Hierdoor lijkt het net alsof je elke keer weer een andere telefoon hebt. Alleen hier zie je wel wat er bedoeld wordt met Emotion UI 2.0 Lite. Er kan namelijk maar voor een viertal thema’s gekozen worden. Dit was bij de G700 meer dan tien. Wanneer je kiest voor een ander thema, is het ook mogelijk om bepaalde elementen te behouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het vergrendelscherm van een ander thema te gebruiken.

In de instellingen merk je dat het bij Huawei vooral draait om het terugdringen van stroomverbruik. De Huawei beschikt namelijk over een eigen vooraf geïnstalleerde applicatie; Telefoonbeheer. Telefoonbeheer let op het geheugenverbruik en geeft tips om je telefoon te optimaliseren. Dit is handig om snel, overzichtelijk en eenvoudig het werkgeheugen van de telefoon vrij te maken. Door deze applicatie blijft de telefoon soepel werken. Deze applicatie geeft soms meldingen dat je accu-intensieve apps, die op de achtergrond draaien, moet afsluiten. Dit gebeurd meestal nadat je een applicatie een kwartier niet hebt gebruikt.

http://static.dyp.im/H4Yb9tUYib/3ed5986734b769a15e67720fac302a69.jpg
Applicatie Telefoonbeheer en de notificatie-instellingenbalk

Om standaardinstellingen, zoals helderheid, Wi-Fi inschakelen en profielen te veranderen, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt naar de applicatie instellingen gaan of je kan het menu instellingen naar beneden slicen door je vinger van de bovenrand van het scherm naar beneden te bewegen. Wanneer je de balk naar beneden beweegt zie je een aantal standaardinstellingen. De opties die je hier ziet kan je aanpassen, door op het icoontje 'meer toepassingen tonen' te klikken. Wanneer je een pictogram vasthoud kan je deze verslepen. Wanneer je een specifieke instelling wil zien of veranderen kan je klikken op het schroefje van instellingen. In dit uitgebreide instellingenmenu kan je dan weer kiezen voor algemeen of alles te tonen. Door deze opties is er voor ieder wat wils. Minder ervaren gebruikers kunnen eenvoudig instellingen aanpassen en ervaren gebruikers kunnen in het uitgebreide instellingenmenu naar hartenlust zaken monitoren.

http://static.dyp.im/TjstkDWZgp/b5360e9ca64a49b7d42e0e87c5803606.jpg
Instellingenmenu algemeen en alle instellingen

Een derde optie voor wat standaardinstellingen is de aan-uitknop. In het gegeven menu kan je kiezen voor het aanpassen van het belvolume, vliegtuigstand of opnieuw opstarten.

http://static.dyp.im/Wk5KKwn6S1/69cbfd6c4ffb1ed955bae4378b06bd18.jpg

Als eerste zal ik onder dit kopje even kort stilstaan tussen de verschillende versies van de G6. Daarna zal ik de CPU bespreken, de GPU en het scherm. Vervolgens bespreek ik de overige hardware. De 4G zal ik behandelen bij het kopje bereik en de accu bij zal ik bespreken bij het kopje accuduur.

Qua hardware zijn er grote verschillen tussen de ‘normale ’Huawei Ascend G6 3G en de Huawei Ascend G6 4G. De belangrijkste verschillen zijn het opslaggeheugen wat 4GB meer is bij de G6 4G (totaal 8GB), de aanwezigheid van NFC in de 4G-versie en eigenlijk wel het belangrijkste verschil is de processor. De Ascend G6 3G heeft een Snapdragon 200 processor en de Ascend G6 4G heeft een Snapdragon 400 processor. Deze verschillen maken dat de 4G-versie meer aansluit bij het middensegment, dan de 3G-versie.

Natuurlijk zijn er ook nog verschillende overeenkomsten tussen de 3G-en 4G-versie. Hetzelfde scherm wordt gebruikt en de vorm van het toestel is hetzelfde. Daarnaast beschikken ze allebei over 1GB werkgeheugen.

http://static.dyp.im/5isPqyT5N8/52eb8b4a00d6aa56a9025bcea447dace.jpg
De belangrijkste hardware in de Ascend G6 4G

CPU
De gebruikte CPU in de G6 4G is een Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226. Het gebruikte serienummer geeft aan of de processor 4G/LTE compatibele is. De Snapdragon 400 draait op 1,2Ghz waarbij er maximaal vier kernen gebruikt kunnen worden. De kernen zijn van het type ARM Cortex-A7, wat betekent dat ze vrij zuinig zijn, maar niet zeer krachtige prestaties kunnen leveren. De 400 MSM8226 is ook te vinden in de Sony Xperia M2 en in de LG G2 Mini.

GPU
De gebruikte GPU is de Qualcomm Adreno 305. Deze GPU is verbonden aan de Snapdragon 400. De Adreno 305 komt uit de Adreno 300 serie. De Adreno 305 is in deze klasse iets beter dan zijn kleinere broertje de 302, maar weer minder dan de Adreno 330 (Snapdragon 800). De 305 beschikt over zes pijplijnen en draait op een kloksnelheid van 450mhz. Wat dit betekent voor zijn grafische prestaties, bespreek ik in het onderdeel benchmarks.

Beeldscherm
Het beeldscherm van de G6 4G is, met een resolutie van 960 X 540 pixels, niet bijzonder te noemen. Naar mijn idee had dit wel minimaal HD-ready mogen zijn (720p). Waarom Huawei gekozen heeft voor deze resolutie kan tweeledig zijn. Als eerste zal de accu niet teveel belast mogen worden, een mindere resolutie is namelijk gunstig voor het accuverbruik. Als tweede zou het ook kunnen zijn dat de resolutie van, de grote broer, de P6, al 1280 X 720 pixels is.

http://static.dyp.im/h4F7dHW8ZF/91cd9d9a6a8c0dc5ceb057fedf4fd3d1.jpg
Scherm van bovenaf gefotografeerd

In totaal heeft het scherm 244.8 pixels per inch. Bij deze hoeveelheid zijn er wanneer je goed kijkt nog pixels te zien. In vergelijking met een Moto G (720p, 4,5”) zijn het aantal pixels per inch wel een stuk minder. De LG G2 Mini heeft echter weer minder pixels per inch, omdat deze net een slagje groter is (4,7”) en wel dezelfde resolutie heeft (960 X 540)als de G6.
Het scherm is qua helderheid wel heel scherp. De kijkhoeken zijn zeer goed. Wanneer je het scherm onder een schuine hoek van 70 graden bekijkt en er drie meter vandaan staat, zie je duidelijk de pictogrammen en alle kleuren zijn goed te onderscheiden. Voor een vergelijking van de kijkhoeken, kan je het onderstaande gifje bekijken. Hierin wordt de G6 vergeleken met de Sony Xperia Z en de Samsung Galaxy S4. Op alle toestellen is de hoogst mogelijke helderheid ingesteld.

http://static.dyp.im/XDfbldEG9D/21647afa67f68128bdc6569103228998.jpg
Het gebruikte ISO kleurentest kleurenpaneel

Wel lijken de gebruikte kleuren wat warm. Zo is wit ietsje crèmig. Zwart is wel echt zwart. Alle andere kleuren ogen ook net wat warmer, dan dat ze zouden moeten zijn. Door de warme tinten spatten de kleuren wel van het beeld en dat geeft het scherm net wat extra's.

http://cdn.makeagif.com/media/9-06-2014/36QRun.gif
Gifje waar een ISO-keurentest wordt gedaan middels verschillende kijkhoeken; van onder naar boven: Sony Xperia Z, Huawei Ascend G6 4G en Samsung Galaxy S4

De helderheid van het toestel is goed. De automatische helderheidssensor staat wel ietsje scherp afgesteld. Zo verandert deze soms binnen een seconde twee keer van kleur. Dit herhaalt zich gelukkig niet. Het lijkt erop dat in de software een tussenstap is ingebouwd om de helderheid niet in één keer van zeer hoog naar zeer laag te laten gaan. Met de helderste stand is de telefoon trouwens ook op een zonnige dag goed te gebruiken.

Overige hardware
De telefoon beschikt zoals eerder geschreven over 1GB intern geheugen. Van dit geheugen is ongeveer 400MB standaard in gebruik. Hierdoor blijft er nog ongeveer 450MB over voor interne processen. Voor mij is dit over het algemeen voldoende. Wel ben ik iemand die regelmatig even de rechterknop ingedrukt houdt, om recent gebruikte applicaties te verwijderen uit het interne geheugen.

Andere hardware is de NFC-tag. Zoals het er nu naar uitziet wordt deze steeds belangrijker. Persoonlijk gebruik ik deze nu nog weinig, maar wanneer de eerste betaalbare (spiegelreflex)camera’s komen met NFC aanboort, dan ga ik en ik denk vele anderen wel gebruik maken van Near Front Communication. De Ascend G6 4G beschikt verder over 8GB intern opslaggeheugen. Dit geheugen is nog uit te breiden met maximaal 32GB via een SD-kaart. Voor het overzetten van bestanden kan je ook nog de aanwezige Bluetooth 4.0 gebruiken. De Bluetooth werkt trouwens goed in samenspraak met draadloze speakers. De speakers worden snel gevonden en er was geen ruis op de lijn tot een afstand van ruim acht meter.

http://static.dyp.im/Ptbv1T56Na/c2a93c946d91c1a3bceffb0746160fc4.jpg

Voor mij is het belangrijkste onderdeel van een telefoon het online bereikbaar zijn, bellen en gebeld kunnen worden. GPS maak ik zelf niet veel gebruik van, maar wel zal ik de GPS meenemen in deze gebruikerservaring. Sms-berichten versturen kan trouwens ook met deze telefoon.

Internet
Voor het internetten zit de Huawei Ascend G6 4G gebakken met zijn LTE techniek. De maximale snelheid van 4G is 150Mb per seconde download en 50Mb per seconde upload. Het 3G ontvangst is ook over het algemeen goed en het bereikbaar zijn is tot nu toe nog geen probleem geweest. Natuurlijk heb ik ook de 4G-ondersteuning daadwerkelijk getest. Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van het 4G-netwerk van T-Mobile. Met de applicatie Speedtest.net haalde ik in een niet-stedelijk gebied rond de 15Mbps download en 4Mbps upload. Deze score is vergelijkbaar met andere 4G-toestellen op het netwerk van T-Mobile in het niet-stedelijk gebied.

Naast de 4G heb ik ook nog naar het 3G-netwerk gekeken. Op basis van het Vodafone netwerk haalde ik met een Vodafone scherp abonnement een snelheid van rond de 7,5Mb per seconde download en 1,30Mbps upload. Deze 3G-score is ook vergelijkbaar met andere gebruikte toestellen (Samsung Galaxy S4).

http://static.dyp.im/bfIT9v95qS/ab2aa9d1a6c5039bdad8f73d60420bbe.jpg
Netwerk testen via Wi-Fi, 4G en 3G, alle resultaten zijn in Mbps

Voor internet maak ik in huis veel gebruik van Wi-Fi. De behaalde downloadsnelheden liggen verdeeld door het huis tussen de 20Mbps (zolder) tot tegen de 60Mbps (etage van router). De uploadsnelheid ligt tussen de 20Mbps (zolder) en de 50Mbps (etage van router).

Telefonie
Een ander belangrijk onderdeel is telefonie. Persoonlijk ben ik iemand die wel elke dag mensen bel, ik bel geen dieren :) . Hierbij maak ik veel gebruik van de speakerfunctie, omdat ik ondertussen met andere zaken bezig ben of even wat opzoek. Het normale bellen op rustige plaatsen gaat goed, je hoort de andere altijd duidelijk. Op wat drukkere plaatsen of winderige plaatsen is het over het algemeen ook goed. Wel heb ik één keer gehad dat de oorspeaker op zijn hoogste stand stond, maar de eerste twee seconde hoorde ik niks. Na deze twee seconde ging het wel goed. Gelukkig heb ik dit nog maar één keer gehad.

Het bellen via de speaker werkt naar behoren. Je hoort de andere duidelijk spreken. Degene aan de andere kant hoort je ook goed, ook al sta je in een grote open ruimte. Wel is het belangrijk om niet te ver weglopen van de G6. Tot ongeveer twee meter hoort degene jou spreken. Op een afstand van meer dan twee meter wordt je stem wazig.

GPS
De GPS heb ik getest op verschillende plekken. In huis, trein, auto en op de fiets. In alle scenario’s werkt de GPS naar behoren. Bij het opstarten heeft de GPS wel wat problemen met het vinden van je locatie als je al beweegt. Dit duurt dan ongeveer 5 seconden. Wanneer ik op een plaats blijf is de locatie binnen drie seconde gevonden. De nauwkeurigheid is goed te noemen. Wanneer je de telefoon draait, draait je GPS namelijk mee. Wanneer je op een kruispunt gaat staan, sta je ook werkelijk volgens Google Maps op het kruispunt. Door deze nauwkeurigheid is de telefoon dus ook als navigatie te gebruiken.

http://static.dyp.im/QFjZPEwpUS/7a3f21dd29c61da4da26bb3358156727.jpg

De Huawei Ascend G6 kenmerkt zich door een opvallende keuze voor de front-camera. De frontcamera heeft namelijk een 5 megapixel lens die een oppervlakte van 88 graden bestrijkt. Daarnaast beschikt deze frontcamera over een Blue Glass Infrared Filter. Deze filter zou er voor moeten zorgen dat er ook in donkere ruimtes goede foto’s gemaakt moeten kunnen worden. Natuurlijk heb ik dit getest.

De Camera aan de achterzijde is een Sony Exmor RS. Het gebruikte model is een IMX134. Deze camera heeft een effectieve lens van 8.08 megapixel. Deze lens kan ook filmen met een maximale resolutie van 30fps bij Full-HD of 60 frames met de HD-Ready(720p) resolutie. De lens aan de achterkant beschikt ook weer over een speciale filter. Het type filter is een RGBW-filter. De letters RGBW staan voor Red-Green-Blue-White. Dit houdt in dat de in donkere ruimtes niet goed weergegeven objecten, opgevuld worden met witte kleuren, zodat objecten te onderscheiden zijn. Op deze website kun je meer informatie vinden over de desbetreffende lens.

Op de bovenstaande website las ik, dat HDR-filtering niet toegepast wordt als je in 1080p filmt en eigenlijk pas gaat werken bij het filmen in 720p met maximaal 30 frames per seconde. HDR staat voor High Dynamic Range. HDR zou er voor moeten zorgen dat zowel donkere als lichte objecten goed en duidelijk gedetailleerd worden weergeven. Hoe dit is ingesteld in de software van Huawei tijdens filmen is moeilijk te achterhalen, aangezien het instellingenmenu van de camera weinig opties geeft. Wel is het mogelijk om de filmresolutie veranderen, maar niet het aantal frames per seconde. Achteraf blijkt de camera te filmen met 24 frames per seconde in donkere omstandigheden en dertig tijdens daglicht (Full HD en HD-Ready). Bij het fototoestel is dit wel aan te passen. Natuurlijk heb ik zowel de camera als de video getest.

http://static.dyp.im/Yt9jpaMmNs/61bcc570ff75132cc68aca2b19825171.jpg
Achterkant telefoon met duidelijk zicht op camera

Camera achter
In de onderstaande testen probeer ik gebruik te maken van een vergelijkbare lichte en donkere setting. Als eerste zal ik de buiten foto’s bespreken. Gevolgd door binnen foto’s en als laatste de filmpjes. Bij de foto’s zal ik voor de geïnteresseerde de ISO-waardes geven. Ook zal ik vermelden of ik gebruik heb gemaakt van HDR. Alle foto’s zijn genomen met Huawei’s eigen foto-applicatie.

http://static.dyp.im/YVpG4Vthgh/a8d35cf9fc130362ffc3659bdb229f99.jpg
Foto (genomen op een lichtbewolkte dag) met daaronder een detail (op ware grootte) uit de rechterbenedenhoek. ISO-100; HDR: Nee

De buitenfoto’s tijdens daglicht ogen goed. De foto’s tonen juiste kleuren en details lijken te worden meegenomen. De autofocus werkt ook en zelfs het focussen door eenmaal op het scherm te klikken werkt naar behoren. Het in- en uitzoomen (digitaal tot een maximum van 6 keer), gaat wat lastig en het was voor mij wennen. Inzoomen gebeurd namelijk door twee vingers op het scherm, naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen. Wel neemt de kwaliteit van een foto snel af als je digitaal gaat inzoomen. Onderstaand wederom twee foto’s waarbij het tweede deel een detail weergeeft van het eerste deel. Beide foto’s zijn zonder digitale zoom genomen en er is geen gebruik gemaakt van HDR.

http://static.dyp.im/d9bUNW1U3G/f2901f7de9982143b107eaf27b973861.jpg
Foto twee(genomen op een lichtbewolkte dag) met daaronder een detail (op ware grootte) uit de rechterbenedenhoek. ISO-100; HDR: Nee

Daarnaast heb ik ook nog op dezelfde locatie foto’s in het donker genomen. Hieronder deze twee foto’s. Helaas zijn de foto’s niet zichtbaar op de ware resolutie, maar toch geven deze foto’s een duidelijk beeld.

http://static.dyp.im/bgj9oDs73v/dc746be16d4cca902e6ff56de2dbd18b.jpg
Foto 1 dezelfde locatie als bij daglicht. ISO-1500; Flits: Ja; Belichtingstijd 1/10sec.

http://static.dyp.im/WcsERDlvRG/73d4cda9e42d733db7dceced46abca2e.jpg
Foto 2 donker. ISO-1500; Flits: Ja; Belichtingstijd 1/10sec

Voor de binnen foto’s heb ik een testopstelling gemaakt. Ik heb geprobeerd om bepaalde kleuren te laten zien en kijken hoe deze uitkomen. Zo als te zien is bij de daglichtfoto zijn deze wat aan de donkere kant. Details zijn daarbij trouwens wel goed zichtbaar wanneer je inzoomt.

http://static.dyp.im/p1Z9duTRSD/036aecc4237224f49ce534b4e18a926d.jpg
Testopstelling daglicht, zonder HDR. ISO-100; HDR: Nee

http://static.dyp.im/EQM72Oq9l3/4eef68008c59b0a4bedc3e43c2ecd0c0.jpg
Testopstelling daglicht met HDR. ISO-100; HDR: Ja

In de donkere omgeving is het duidelijk te zien dat de flitser voor wat problemen zorgt. Je ziet duidelijk een te grote flits, waardoor het witte doek bijna lijkt te reflecteren. Details zijn echter wel goed af te lezen. Het is trouwens niet mogelijk om in het donker gebruik te maken van HDR, aangezien hier een flits voor nodig is, zonder flits werden deze foto’s helaas te donker.

http://static.dyp.im/zbM8wSDegY/6283d4ab1bd7a2e7d7ea30bd26cc835d.jpg
Testopstelling donker. ISO-1500; HDR: nee; Flits: Ja; belichtingstijd 1/10sec.

Het is ook trouwens nog mogelijk om panoramafoto’s te maken. Panorama foto’s worden gemaakt door het beeld van links of rechts te bewegen. Hierbij kun je zelf bepalen hoe lang de panoramafoto moet worden. onderstaand een buitenpanorama.

http://static.dyp.im/6rH40bEswC/22ee35a63c49b107bf3585c8c60b57d3.jpg
Panoramafoto (Hoogte 584 pixels); Klik op de foto voor de werkelijke weergave

Afsluitend nog een binnen foto die naar het licht is toegenomen. Hierbij is een flits gebruikt.

http://static.dyp.im/3YHbFJ0XDz/4a6445a41504dfaf403ecace9be1002f.jpg
Binnen foto in een donkere omgeving met licht van boven. ISO-1500; HDR: nee; Flits: Ja; belichtingstijd 1/10sec.

Front camera
Een interessant onderdeel van de telefoon is de front-camera. Onderstaand wat foto’s, die gemaakt zijn met de frontcamera. De frontcamera biedt de mogelijkheid om een schoonheidsfilter te gebruiken. Daarnaast is de camera te bestuderen doormiddel van spraak of door glimlachdetectie. De glimlach detectie is vrij scherp afgesteld, wat er voor zorgt, dat wanner je je bovenlip optrekt er al een foto wordt gemaakt. Onderstaand twee selfies.

http://static.dyp.im/QWozxXqnom/8f2557043bfa3701e36b9f478f9c6ce9.jpg
Selfie 1. ISO-127; glimlachdetectie ;)

http://static.dyp.im/cgxBVegWJx/9a82831dd12e701ac4ffae6a3f79bd16.jpg
Selfie2, wegkijken van camera. ISO-138; glimlachdetectie: Nee

Video opnemen
Een video opnemen kan zeer eenvoudig door het camera-icoontje op te schuiven naar het video-icoontje. Het is trouwens wel handig om te weten dat de camera niet standaard op 1080p staat, maar op 720p. Onderstaand twee filmpjes. Het eerste filmpje toont de kwaliteit van de camera bij dag. Zoals duidelijk te zien focust de camera zich best vaak. Daarnaast is het soms wat lastig filmen met één hand als je wilt gaan inzoomen. Verder valt het op dat er veel achtergrond geluid wordt meegenomen.

Filmpje daglicht, was Full-HD; 30 frames per seconde
In het donker is trouwens ook goed te zien dat de camera meerdere keren focust, alleen hier heb ik zelf ook nog tweemaal op een element gefocust (raam boven poort en gebouw op achtergrond).


Filmpje donker, Full-HD ; 23 frames per seconde

http://static.dyp.im/OKNjaPE2Z6/ebd13d6a42f84e68adb217ab133d3e0f.jpg

Onder media versta ik de muziekspeler, de FM-radio en de fotogalerij. In dit onderdeel zal ik ook bekijken hoe je media snel kan overzetten naar pc of laptop.

Muziekspeler
Als eerste de muziekspeler. De muziekspeler werkt naar behoren en alle muziek is op voorkeur in te delen. Bij het eerste gebruik is de muziekspeler wat onoverzichtelijk. Dit komt vooral doordat er maar een klein tegeltje is om naar alle nummers te gaan. De muziekspeler werkt verder wel goed en het is eenvoudig om een stukje of heel nummer over te slaan of de muziekspeler geheel uit te zetten. Bij mijn vorige Huawei smartphone had ik nog wel het probleem dat de muziek er niet meteen op stond nadat ik dit van mijn pc had overgezet, alleen dat was dit keer gelukkig niet het geval.

De muziek wordt verder goed afgespeeld. Waar in Android 4.2 de muziekspeler soms zeer zachtjes was, is dit in Android 4.3 niet meer het geval. Zowel via de speaker, die niet heel krachtig is, als via de oordopjes komt de muziek goed over. De speaker produceert naar mijn idee net iets minder volume dan de meeste telefoons, maar het verschil is niet storend. De muziekbestanden kunnen verder handmatig nog ingedeeld worden in blij, bedroefd, sereen, energiek en favorieten.

http://static.dyp.im/DNf7Ptn9tf/ea8774bbacd4fa749dca732cc97f5989.jpg
FM-radio en rechts de Muziekspeler

FM-radio
De FM-speler van de G6 4G is voor mij iets wat ik amper gebruik, maar het zou een minpunt zijn als het er niet over beschikt. Zo heb ik een Samsung Galaxy S4 die er geen één heeft. Je kunt er dan voor kiezen om via internet te luisteren, maar dat is toch al gauw 68kb per seconde wat je aan data verbruikt. Gelukkig heeft de Ascend dus wel een FM-radio. De FM-radio werkt net zoals de meeste telefoons alleen met oordopjes. Nadat je de oordopjes er in hebt gestopt, kan je wel via de speaker de radio luisteren. Als je de oordopjes er trouwens instopt, zie je trouwens in de statusbar een icoontje verschijnen.

Bij het eerste gebruik van de FM-radio gaat deze eerst op zoek naar radiostations. De gevonden zenders geeft hij niet gelijk een naam, maar dit kun je wel zelf doen. De FM-speler kan net zoals de muziekspeler een flink vermogen aan geluid produceren. Wel is het verstandig om even op te letten met het geluidsicoontje in de app. Met dit icoontje zet je namelijk niet de muziek harder of zachter, maar is bedoeld om de muziek via de speaker af te spelen.

Fotogalerij
De fotogalerij is het derde onderdeel wat ik wil bespreken bij media. De galerij kan opgedeeld worden in mensen, locatie, momenten van opname of albums. De galerij zelf is strak ingedeeld. Het enige wat ik mis is een kopje voor video’s. Het enige onderscheid tussen foto’s en de video’s is het afspeelicoontje van een filmpje. De enige extra mogelijk van de galerij is om foto’s in een diashow weer te geven.

Andere media
Andere media-opties die standaard zijn meegeleverd zijn in twee groepen in te delen. De eigen Huawei applicaties en de voor-geïnstalleerde algemene applicaties. Van Huawei wordt een zaklamp, rekenmachine, recorder en Wi-Fi-hotspot applicatie meegeleverd. De voor-geïnstalleerde en niet verwijderbare applicaties zijn de standaard Google apps. Zo is Google Now, Maps, Youtube, Drive en Hangout voor-geïnstalleerd. Naast de applicaties van Google zijn ook Facebook, Twitter en Kingsoft Office voor-geïnstalleerd en niet mogelijk om te verwijderen.

http://static.dyp.im/qGFo5YyxCa/1a1b52cf626cd223fe27a52a210cf252.jpg
Aanwezige Tools Huawei en links de mogelijkheden voor de USB-connector

Data overzetten
Om snel data over te zetten kun je bijvoorbeeld een clouddienst gebruiken, maar zelf zet ik ook graag bestanden op mijn pc. Dit kan je doen door de micro-USB-kabel te gebruiken die meegeleverd wordt. Wanneer je de telefoon middels deze kabel aan de PC verbindt hoef je geen HiSuite meer te instaleren. Door het op je telefoon aanvinken van Media-apparaat, wordt zowel de interne als externe opslag benaderd. Wanneer je dit vergeet aan te vinken, maakt de telefoon wel connectie, maar worden de mappen niet weergegeven. Op zich is dit wel veilig als je alleen je telefoon wil opladen op een pc, maar bij het eerste gebruik is dit wel wat ingewikkeld. Vooral omdat je ook nog kan kiezen uit camera (PTP) en USB-opslag. Het overzetten van de bestanden gaat via USB 2.0, maar verloopt wel soepel.

http://static.dyp.im/QVeuGpKXKV/55fd2e3bcb887798c20a0940bd62261d.jpg

In dit onderdeel accuduur zal ik zowel de accuduur, het opladen als de meegeleverde oplader bespreken. De batterij die Huawei in de Ascend G6 4G heeft gestopt heeft een opslagcapaciteit van 2000 mAh. De batterij, een Lithium ion, zit vastgeschroefd en kan zodoende niet eenvoudig verwijderd worden. Wat opvalt bij intensief gebruik is dat de accu vrij warm wordt. Het is niet hinderlijk, maar toch heb je even het idee dat de accu stroom vreet en wat moeilijk zijn warmte kwijt kan.

http://static.dyp.im/eJqjGRSUJD/f772b10c343eaeaaba5427b75c29016e.jpg
De batterij

Zoals eerder aangeven geeft de telefoon veel tips over accuverbruik. Bij de accu-instellingen geeft Huawei de mogelijkheid om de prestaties van de processor aan te passen, om zo de batterij te sparen. Standaard staat de processor ingesteld op Slimgebruik. In deze mode wordt alleen de processor belast als de situatie daar om vraagt. In de Zuinige mode, de tweede modus, gaat de accu minimaal een uur langer mee, dan in de modus Slim. Bij de modus Normaal, de derde optie, zal de accu een uur eerder leeg zijn dan in de mode Slim.

http://static.dyp.im/SvCpjbzeJa/a1a2624d479cbfd7774fbc3806c73a75.jpg
Accumode, intensieve op achtergrond actieve applicatie en het stroomverbruik bij een gemiddeld gebruik.

De accuduur heb ik getest onder verschillende omstandigheden. Zo heb ik weinig gebruik gemaakt van de telefoon, gevolgd door intensief gebruik (benchmarken, muziek luisteren, internetten en foto’s en video’s maken) en ook een gemiddeld scenario (meerdere telefoontjes, internetgebruik enkele foto’s per dag). Tijdens het minimale verbruik gaat de accuduur vrij lang mee. Onder minimaal verbruik versta ik het maximaal een uur per dag intensief gebruiken van de telefoon. De batterijduur houdt het onder dit scenario zeker meer dan drie dagen uit. Het verbruik per uur is gemiddeld ongeveer 1,5 procent.

Bij het gemiddelde scenario gaat de batterij een goede 30 uur mee. Dit betekent wel dat je de telefoon elke dag aan de oplader moet leggen. Vooral het scherm is een grootverbruiker, bij een automatische helderheid is het scherm verantwoordelijk voor bijna zeven procent accuverbruik per uur. Bij een volledige helderheid is dit nog hoger en loopt dit op tot bijna negen procent.

http://static.dyp.im/uiS5hS25bV/720cf114c91c4ed94ccbdef21a05714c.jpg
Om accu te besparen, houw de linker knop ingedrukt; rechts het accuverbruik van het scherm

In het intensiefste scenario gaat de batterij, zonder op te laden, tien uur mee zonder. Een uur telefoneren of benchmarken kost tien procent van de accu. Bij de benchmark is het schermverbruik dan niet meegenomen. Dit betekent dat de telefoon een werkdag mee moet kunnen gaan. Wel is het voor de zekerheid aan te raden, wanneer je een extreme grootverbruiker bent, een oplader op zak te hebben.

De meegeleverde oplader heeft een oplaadcapaciteit van 1A (ampère) per uur. Dit betekent dat de accu, van 2000 mAh, in ongeveer drie uur volledig opgeladen moet zijn. Wanneer de accu volledig leeg is zal de meegeleverde oplader het eerste uur bijna 50 procent van de accu moeten kunnen laden. Hierna zal, door de Li-on-kamertjes-structuur van de accu, het opladen steeds langzamer gaan. Binnen twee uur moet de batterij wel tachtig procent opgeladen zijn. De meegeleverde oplader past wel bij de 2000mAh van de accu en ook bij de totaalprijs van de telefoon.

http://static.dyp.im/wCtcaoftJx/3554021f888e59bbdcfa3f065d24c8a2.jpg

Een leuk onderdeel van deze review is het benchmarken. In deze benchmarksectie test ik zowel de GPU als de CPU. Hierbij zal ik gebruik maken van Nenamark2, AnTuTu, AndEBench, GFXbench 3.0.16 en 3DMark. Het is trouwens goed om te vermelden dat ik in alle testjes gebruik heb gemaakt van de Smart-batterij-modus (zie kopje accuduur). Daarnaast zal ik ook nog de webbrowsertesten Sunspider en Peacekeeper op verschillende webbrowserapplicaties testen. Elke benchmark heb ik voor de zekerheid drie keer uitgevoerd, zodat afwijkende resultaten zoveel mogelijk zijn uitgesloten.

Nenamark2
Nenamark2 is een wat verouderde grafische benchmark. Dat deze verouderd is, is te zien in de resultaten. De maximale score in Nenamark is 60 frames per seconde en dit wordt ook bijna gehaald 59.9 frames per seconde. Nenamark2 is wel een goede indicatie dat wat oudere 3Dgames, vloeiend gespeeld kunnen worden en nieuwere games ook speelbaar zijn.

http://static.dyp.im/JZs7wk7NlO/210eaab81af457472676709ffcb02bb9.jpg
Nenamark2

Antutu 4.5
Antutu is zowel een benchmark die de GPU, CPU als het schrijf en leesvermogen van een telefoon test. De Antutu versie die ik gebruikt heb is 4.5. Na de test drie keer uitgevoerd te hebben behaalde ik scores van 17706, 17739 en 17728. Deze scores zijn in prestaties vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S3, maar staan wel ver af van bijvoorbeeld de nieuwste toptoestellen. Ter vergelijking met de Moto G is dit bijna 2000 punten hoger (komt waarschijnlijk door de schermresolutie) en bijna 1500 punten meer dan de LG G2 mini.

http://static.dyp.im/KNHqc6qOjN/437734de1e175bd13e131c9ebbe143d0.jpg
Twee scores Antutu en een plaatje van tijdens de benchmark

Update Antutu 5.1
Vlak na het publiceren van mijn review, kwam Antutu met een flink geüpdatete versie van de eigen benchmark. In deze versie 5.1 zijn de grafische testjes net wat mooier geworden. Daarnaast kan er direct een vergelijking gemaakt worden met de meest recente toptoestellen. Verder geeft de nieuwe benchmark ook aan hoe je behaalde scores moet interpreteren.

http://static.dyp.im/d2jnTV7chZ/bb2aeab762858c7541c23059fa2aad32.jpg
Grafisch voorbeeld nieuwe Antutu; linkerbenedenhoek het aantal frames

Net zoals in voorgaande testen heb ik de benchmark driemaal uitgevoerd. De behaalde scores waren 18229, 18325, 18411. Door deze scores bungelt de G6 4G helemaal onderaan in de ranglijst. Dat is op zich niet verwonderlijk, omdat het bijna allemaal recente of vorige generatie toptoestellen zijn. Antutu geeft zelf aan dat de scores goed zijn te noemen en dat de meeste games vloeiend gespeeld kunnen worden.

http://static.dyp.im/vSxFMANxhl/56e045ad98b9aff0430cbca138f880d2.jpg
Tabel en de indicatie van de score

Ter vergelijking met bijvoorbeeld een vorige generatie HTC One scoort de telefoon één derde minder. Op Sommige vlakken is duidelijk te zien dat de gebruikte processor van de G6 4G een duidelijke mid-range-telefoon is. De CPU score van de G6 blijft ruim achter op de HTC One. Op grafisch gebied zijn de verschillen veel kleiner. Een opvallende score vanuit deze benchmark is de RAM Speed. Deze ligt namelijk meer dan 500 punten boven de HTC One. RAM speed is de leessnelheid van het RAM-geheugen. Deze leessnelheid kan zich meten aan de huidige toptoestellen, dus dat is leuk meegenomen. Hieronder de overige verschillen tussen de HTC One en de Huawei Ascend G6.

http://static.dyp.im/bokw2CMyqm/e866040c497ca06715adf93e23f3068e.jpg
Vergelijking HTC One en Huawei Ascend G6

Einde update Antutu 5.1


AndEBench
AndEBench is een CPU tester. In deze test is zowel de rekenkracht van een enkele core, als van twee of vier cores te berekenen. In totaal krijg je twee cijfers te zien. Het eerste cijfer is het aantal iteraties in een Native test, het tweede cijfer zijn het aantal iteraties in een Java-berekening. De gebruikte versie van AndEBench is 1605. Net als voorgaande testen heb ik ook hier driemaal een test per onderdeel uitgevoerd. In deze test heb ik zowel een enkele core, twee cores als het volledig aantal cores getest. Bij een enkele core scoort de G6 op de native-test tussen de 1629 en 1647 iteraties. Bij de Java-test wordt een score behaald van 95 of 97 iteraties. Deze scores zijn vergelijkbaar met de Moto G. Dit is niet heel verwonderlijk aangezien beide toestellen dezelfde processor gebruiken.

Bij het testen met twee cores heb ik helaas geen goede vergelijkingssamples, aangezien het bijna niet getest wordt. Bij het gebruik van twee cores zie je wel, dat er bijna een verdubbeling is in het aantal iteraties bij de Native-test. Het aantal behaalde punten is 3219,3220 en 3234 iteraties. Helaas is er een maar een kleinere stijging te zien bij de Java-test. De behaalde iteraties waren hier 176,177 of 178.

http://static.dyp.im/xuE09AeHS2/363cac31d25054ac62ffcaf2e01cc543.jpg
AndEBench; van links naar rechts 1,2 en 4 cores

Wanneer alle cores maximaal draaien worden, net zoals bij de enkele core, vergelijkbare resultaten behaald als bij de Moto G (Native: 6327; Java:344). Het aantal iteraties, op de G6, in de Native-test zijn 6457, 6459 en 6473. Het aantal iteraties in de Java-test bedroegen 318,318 en 320. Op internet vond ik ook nog resultaten van de LG G2 mini. Deze zijn ook vergelijkbaar met beide toestellen (Native:6500; Java: 336).

GFXbench 3.0.16
GFXbench is een CPU en GPU benchmark. De nadruk ligt in deze moderne benchmark op het grafische rekenvermogen van mobiele telefoons. Voordat deze benchmark gebruikt kan worden, is eerst een flinke download nodig. Na deze download kun je verschillende onderdelen testen. Er zijn high-level testen, low-level testen en nog speciale batterijtesten. De batterijtesten heb ik niet uitgevoerd. Om de specifieke resultaten te zien van de high-level en Low-level testen bekijk dan even de screenshots. Zelf heb ik ook nog even een grafiekje gemaakt wat de scoreverschillen zijn tussen de LG G2 mini, Moto G 4G en de Ascend G6 4G. In deze test moet er wel rekening worden gehouden dat de Moto G een hogere schermresolutie heeft. De hogere resolutie heeft gevolgen voor de on screen-test (normale test). Bij on screen wordt namelijk de maximale resolutie van de telefoon genomen om zo te kijken hoe het toestel dan presteert. Bij off screen testen wordt er een Full-HD test uitgevoerd.

http://static.dyp.im/aOLCsQnGe3/824d2bc26eb73e1a60e49fe05f3b0bc3.jpg
Tabel GFXbench: Horizontaal het aantal punten; verticaal het type test. Resultaten van Moto G en LG G2 Mini komen uit de GFXbench database

De scores zelf vallen op zich niet tegen. In vergelijking met de Ascend G700 zijn de scores meestal meer dan verdubbeld. Het aantal frames is natuurlijk nog steeds niet heel veel, maar er zijn nog weinig mobiele spelen die vergelijkbaar zijn met de uitgevoerde testen.

http://static.dyp.im/1tA5F8cMu1/72ede6a5d6317901c03102942f8fdefb.jpg
complete uitslag van één GFXbench

3DMark
De laatste test is 3DMark Android Edition versie 1.3.1439. 3DMark test zowel de GPU en CPU. Op basis van deze twee wordt een totaalscore gegeven. In deze score weegt de grafische processor wel zwaarder mee. Voordat de Benchmark uitgevoerd kan worden, is er wel nog een flinke download nodig. Na deze download is de telefoon klaar voor het grafische spektakel. In de Ice Storm Unlimited test haalde de Huawei Ascend G6 scores van 4793,4780 en 4818. Bij de hoogste score (4818) weegt de grafische score (4329) veel zwaarder mee dan de rekenkracht score (7972). In vergelijking met Moto G 4G (4635) of de LG G2 (4755/4855) is de score van de G6 4G vergelijkbaar.

http://static.dyp.im/h7RlhcSZnO/49a15be6ddfd6ce3a2e85168890c9830.jpg
Resultaten 3DMark

http://static.dyp.im/dyhd9vxh7W/037a237d759ddd7adefda676b1d6071f.jpg
Screenshot met grafisch geweld tijdens test

Sunspider
De laatste twee testen zijn webbrowser testen. Bij dezen twee testen kijk ik vooral naar de prestaties van de verschillende webbrowser. Hierbij bekijk ik de standaard-Android-browser, Google Chrome (versie 36.0.1985.135)en Mozilla Firefox (versie 32.0). Elke benchmark heb ik drie keer uitgevoerd.

http://static.dyp.im/usdLBzB4ZT/79b70ff9aef4cc77ad0993b6844d6df5.jpg
Resultaten Sunspider; van links naar rechts: Firefox, Chrome en Android-browser

Sunspider is ideaal voor het bereken van Javascript ’s in een webbrowser. De berekeningen worden door Sunspider vijf keer achter elkaar uitgevoerd. In deze test is een lagere rekentijd in milliseconden beter. Als eerste heb ik Firefox getest, Deze behaalde in drie verschillende testen een score van 1493ms, 1462ms en 1466ms. Chrome doet het in mijn ervaring altijd wat slechter in deze test. Alleen dit keer zijn de resultaten van Chrome veel beter. De behaalde tijden zijn 1176ms, 1181ms en 1176ms. De Android-browser scoort in deze test het laagste. De behaalde tijden zijn 1535ms, 1541ms en 1538ms.

Peacekeeper
Peacekeeper is een benchmark die zich richt op Javascripts in HTML5. De test is net zoals Sunspider ook gewoon met een pc uit te voeren. Eén Peacekeeper-test duurt ongeveer 7 minuten, maar je ziet wel wat mooie natuurplaatjes voorbijkomen. Elke browser heb ik drie maal op de pijnbank gelegd. Als eerste heb ik Chrome getest, omdat deze vaak goed scoort in Peacekeeper. De behaalde resultaten zijn vergelijkbaar met de Chrome resultaten van de G700. Chrome behaalde scores van 547, 536 en 556 punten. Na Chrome heb ik de Android-browser getest. De prestaties van de Android-browser verbaasde mij enorm. De behaalde scores waren 715, 719 en 715. Deze scores zijn uitzonderlijk goed te noemen. Firefox echter heeft deze test nog steeds niet helemaal op orde. De behaalde scores zijn de minste 481, 480 en 473 punten.

http://static.dyp.im/ebtq4rMSjU/03df3f03188b15195204f615b12a56c4.jpg
Resultaten Peacekeeper; Van links naar rechts: Chrome, Android-browser en Firefox

Afsluitend kan gesteld worden dat de Qualcomm Snapdragon 400 voldoende prestaties levert. De CPU is iets minder dan de voorheen gebruikte MediaTec MT6589. De GPU van de Snapdragon 400 is wel aanzienlijk beter. Verder scoort Chrome als Browser goed, maar is de Android-Browser misschien nog wel beter.

http://static.dyp.im/hT44bvkitr/c9b6446ae8575c7362e0c8c91d010a68.jpg

Als laatste van alle onderdelen komt nu de conclusie. In de conclusie zal ik mijn bevindingen kort weergeven. Verder zal ik de Huawei Ascend G6 4G vergelijken met de Moto G 4G en de LG G2 Mini (4G). Maar ik zal beginnen met een anekdote.

Laatst was ik op een verjaardag en toen ging het op een gegeven moment over selfies. Na mijn telefoontoestel gepakt te hebben en mijn frontcamera te openen, stoof de aanwezige jeugd meteen op mij af. Zij waren perplex door de helderheid van het scherm en de scherpte van de frontcamera. Na het toestel even gegeven te hebben, was het leed al geschiet. Er werd geroepen: “Deze telefoon weegt niets!" en ”Deze telefoon moet ik hebben”. Deze anekdote geeft aan wat de belangrijkste sterke punten zijn van de Huawei Ascend G6 4G en ook wat één van de belangrijkste doelgroepen is van deze smartphone.

De telefoon weegt zeer weinig, heeft goede camera’s en met zijn 4G geeft het ook nog de mogelijkheid tot snel internet. Met de Huawei Ui 2.0 (Helaas Lite) is de telefoon ook nog overzichtelijk te noemen. De telefoon ligt daarnaast goed in de hand en ziet er ook nog wel mooi vormgegeven uit.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan. De achterkant van het toestel is vrij glad, waardoor je de telefoon altijd goed moet vasthouden. Het scherm is niet HD-Ready, terwijl een aantal concurrenten dat wel hebben. Daarnaast staan er wat geïnstalleerde apps op die niet te verwijderen zijn. Natuurlijk moet je deze punten wel zien in het licht van de prijs.

In vergelijking met zijn, denk ik, twee belangrijkste prijsconcurrenten, de Moto G 4G en LG G2 Mini, scoort de Huawei Ascend G6 zeker niet verkeerd. De scores van de G6 4G zijn in de meeste Benchmarks vergelijkbaar of soms net iets beter. Alle drie de toestellen hebben dezelfde processor, maar de Moto G heeft een 720p scherm. Wel hebben de Moto G en de LG G2 Mini mindere camera’s. Beide concurrenten beschikken wel over de nieuwste Android versie, waarbij de G6 beschikt over Android 4.3.

De Huawei Ascend G6 4G is ook duidelijk beter dan zijn kleinere broertje, De G6 3G versie. Hierbij is het prijsverschil zeker te rechtvaardigen. Je krijgt naast 4G ook nog een betere processor, NFC en 8GB interne opslag in plaats van 4GB.

Afsluitend, ben je iemand die graag de nieuwste Android-versie heeft en een scherm wat minimaal HD-Ready is, dan kan je beter verder zoeken. Ben je op zoek naar een maximaal 4,5 inch dunne telefoon, met 4G, een goede zowel front- als backcamera, overzichtelijke en handige software en ook nog de mogelijkheid om voorlopig redelijk goede grafische spelletjes te spelen, op een helder scherm, dan is de Ascend G6 4G qua prijs/kwaliteit zeker een aanrader.

Dan is er nu echt een eind gekomen aan deze review. Bedankt voor het lezen. Ook wil ik Huawei bedanken voor het beschikbaar stellen van het toestel. Heb je aan het eind van deze review nog vragen schroom dan niet om deze te stellen. Mis je bepaalde onderdelen, dan mag je altijd een reactie plaatsen of een DM sturen. Een review is namelijk nooit helemaal af.

Heb jij ook een Huawei Ascend G6 (4G/LTE) Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (23)

Wijzig sortering
Goeie, uitgebreide recensie. Ik ga deze telefoon zeker eens onder de aandacht brengen van een kameraad van mij die op zoek is naar een nieuw toestel onder de 200 euro.
Bedankt!
Graag gedaan, mocht je nog vragen hebben of je kameraad, dan hoor ik het wel :)
Eerste keer zo'n uitgebreid gebruikersreview gelezen. Dank voor de moeite!
Graag gedaan ;)

En nog wat van opgestoken?
1 ding waar ik huiverig over ben is de 1Gb ram. Ongeveer 450Mb wordt door het OS opgeslokt. Ook al heeft het toestel een memory management systeem, ik heb zelf een Iphone4s. Dat heeft maar 512Mb, de laatste incarnatie van de Iphone heeft 'maar' 1Gb intern. Persoonlijk vind ik 1Gb behoorlijk karig, nu is Huawei geen Apple natuurlijk maar het doet me wel afvragen hoe soepel android omgaat met ongeveer 512Mb aan vrij geheugen.
Gaat zeker soepel. de RAM gebruik je toch vooral om te multitasken. Heb er met de G6 absoluut geen problemen mee gehad. Al ben ik wel weer gewend om het een beetje in de gaten te houden. Daarintegen toen ik bijvoorbeeld tien tot vijftien verschillende applicaties (zowel kleine als grotere) op een dag gebruikte had ik geen enkel idee dat het toestel traag werd of dat bijvoorbeeld een browser weer op nieuw moest worden ingeladen, omdat het geheugen vol zat.
Soei heb jij deze telefoon nu?
Heb besloten om de eerst volgende iPhone te kopen en mijn 4s te geven aan mijn broer. Althans, als de 6s (of hoe het ook mogen heten) minimaal 2Gb aan intern geheugen krijgt. Zo niet dan moet ik er nog over nadenken wat ik doe.
Dank je wel.
Mede op basis van deze review zojuist eentje besteld voor mijn vrouw.
Graag gedaan! Altijd leuk om te horen. Veel plezier met het toestel :)
Het toestel bevalt echt heel erg goed. Als je eisen niet al te hoog zijn, is dit een toestel die je zeker in de afwegingen mee moet nemen. Je krijgt in ieder geval veel meer dan de prijs doet vermoeden. Toppertje.
Leuk om je reactie te lezen. Toch een mooie gebruikerservaring :)
MindPower

Ik stuur je even prive berichtje

Bert

[Reactie gewijzigd door Mehere op 22 januari 2015 17:50]

Heb je nog een antwoord gehad op je Photosphere applicatie?
Nee

Nog steeds niet
Je kan de vraag ook nog stellen in het Android apps forum vooral om dat de app niet lijkt te werken op een P7.
Wel laat dat ik nog reageer op deze uitgebreide test maar ik wou het toch nog even checken of hier geen info over staat vermeld. Er staat 8Gb aan opslagcapaciteit.... spijtig genoeg is het hier niet vermeld maar voor apps is het maar 2Gb... echt wat weinig. Verder ben ik ook wel tevreden van dit toestel maar dit is toch een serieus minpunt aan deze nog steeds goed draaiende smartphone... Even ter verduidelijking, alle mogelijke apps die ik op SD kaart kan plaatsen staan er inmiddels op....
Geen probleem hoor een latere reactie :-)

Welke versie heb je van het toestel? Heb je de 3G of 4G versie?
Oké, mijn versie had 8GB opslaggeheugen, die ik toen had.

Zijn er in de tussentijd nog grotere updates geweest?

Heb het toestel zelf al een tijdje niet meer in bezit. Heb nu zelf al meer dan 2 jaar een Huawei Ascend G7. Is de opvvolger van de G6, maar dan een flink stuk groter qua formaat.
Ik heb ook 8Gb hoor maar blijkbaar is deze nog verdeeld in verschillende partities... Ik heb de app Diskinfo geïnstalleerd en dan zie ik dat de partitie waar de apps op staan (userdata) maar 2Gb is ;(
Een systeemupdate heb ik nog nooit gehad...
Hoi Dusbaba,

Zal het als een extra minpuntje toevoegen. Toen niet opgevallen.
Ja na aankoop heb ik het ook pas gelezen dat dit een serieus minpuntje is aan het verder wel fijne toestel.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*