Arcade of toch simulatie?
Dit is de vraag die ik mijzelf afvroeg voor dat ik de game gekocht heb. Na 10 jaar race simulaties te hebben gespeeld (Live for speed/Assetto Corsa) was ik wel toe aan wat meer arcade gameplay. Gewoon lekker een paar rondjes rijden in de single player zonder na te moeten denken over banden temperatuur, pit strategieën en perfecte ronde tijden.
Kan ik dit vinden in Grid Autosport? Na een paar dagen te hebben gespeeld is het antwoord JA! Maar het spel is verre van perfect. Is dit omdat ik verwend ben met race simulators? Nee absoluut niet want over de physics heb ik weinig op te merken, het is juist de rest wat soms zeer teleurstellend is.
Artificial Intelligence (AI)
Om maar gelijk met de grootste ergernis te beginnen, de AI is heel kort gezegd waardeloos. Ze zijn bij de start
altijd sneller weg ongeacht de manier van starten, als je dus start op pole position is de kans groot dat je in de eerste bocht een auto naast je of voor je hebt tenzij je als een dronken stuntpiloot gaat blokkeren.
Na mijn eerste race in Grid zag ik dat er een achievement te behalen viel voor een contact vrije race. Dit leek mij een vrij simpele missie vooral gezien de hoeveelheid ronden die je per race moet doen (3/4 laps).
Ik heb nu ongeveer 50 races gedaan en het is mij tot nu toe slecht een enkele keer gelukt. Hoe dit kan? Dit komt door de AI die als tanks over de baan rijden, zit je in hun binnenbocht dan hebben ze er geen problemen mee je af te snijden. Na een paar keer dit meegemaakt te hebben ging ik het buitenom proberen, helaas gebeurd hier het zelfde. Tijdens het uit accelereren drukken ze je gewoon van de baan af. Daar naast zijn de auto's van de AI's ook 10 keer zo zwaar, althans zo voelt het wanneer ze je van de weg proberen te drukken. Je hebt bij voorbaat al verloren
Eerst dacht ik nog dat dit kwam door de touring cup waar ik in reed, hier is een beetje contact namelijk heel normaal. Maar al snel kwam ik er achter dat de AI niet anders reed in bijvoorbeeld open wheelers of een drift wedstrijd.
De rij techniek van de AI's laat de wensen over, ze remmen midden in bochten of remmen op plekken waar dit niet nodig is.
Op de website zegt codemasters:
RACE WHEEL-TO-WHEEL AGAINST ADVANCED, REALISTIC AI WHO WILL DEFEND THEIR LINE, TAKE CHANCES OR SPIN OUT UNDER PRESSURE IN RACES WHERE EVERY PASS COUNTS AND EVERY POSITION MATTERS.
Helaas nemen ze "
AI WHO WILL DEFEND THEIR LINE" soms wel heel letterlijk
Persoonlijk vind ik dat codemasters hier een patch voor moet uitbrengen om dit aan te passen, ik heb een filmpje op YouTube opgezocht om te laten zien hoe de AI rijd.
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=lEUh05axyS4]
Geluid
Het geluid van de auto's en omgeving heb ik weinig op aan te merken, dit is gewoon goed. Waar ik zeer verbaasd over ben is dat ik in de eerste race alle zinnen al heb gehoord van de race manager/pit chief. Het voelt alsof ze vergeten waren deze op te nemen en de laatste dag maar even snel wat hebben ingesproken. Het voelt goedkoop aan en pas niet bij de afwerking in de rest van de game.
Besturing
De besturing is goed en zelfs de force feedback ben ik wel over te spreken. Ik gebruik al jaren een G25 en bevalt nog steeds zeer goed. Waar ik wat minder tevreden over ben is de besturing door de menu's. Een muis is niet aanwezig en zal je dit dus moeten doen met toetsenbord of je stuurtje/gamepad. Het probleem is dat ze bij de opties nummers laten zien van knoppen.. hoe moet ik nu weten wat knop 17 is op mijn G25? Dit is niet slim gedaan en een muis was een betere oplossing geweest of eventueel als alternatief de toetsenbord knoppen er bij zetten in plaats van nummers.
Gameplay & multiplayer
De gameplay is super wanneer je de slechte AI's weg laat, ik zorg er wel voor dat ik alleen met vrienden een online race doe aangezien het respect ver te zoeken is bij random online racers. Als je een leuke en spannende race wilt hebben moet je dus mensen hebben die weten hoe ze moeten racen en niet als bulldozers over de baan vliegen.
De game modes zijn:
- Touring Touring auto's Chevrolet Cruze Touring Car,BMW 320 Touring Car enz.
- Endurance Lemans auto's zoals de Lola B12/80
- Open wheel Forumule wagens
- Tuner Drift auto's en muscle cars
- Street Stads races met auto's als BMW M3 Coupe,Mini John Cooper Works GP enz.
De verschillende game modes zijn leuk en afwisselend. Helaas past de AI zich niet aan met de verschillende auto's. Ze zullen dus net zo makkelijk een tik verkopen in een touring als in een open wheel auto.
In de single player kies je elke keer voor een seizoen, voor je het seizoen begint kan je de objective zien die van je verwacht wordt. Bijvoorbeeld finishen voor een concurrent of in de top 5 staan aan het einde van het seizoen. De opdrachten zijn goed te doen al kan het soms wat lastig worden door je teamgenoot. Deze staan zelden in de top 5 en helpen dus niet heel veel mee met de championship standings.
Een leuk spel die ik zeker nog vaak ga spelen. Helaas is het "rage quit

" gehalte zeer hoog aangezien de AI's je het leven behoorlijk zuur kunnen maken. Met een update die de AI's fixed zou het een uitstekend krijgen.