Review door de redactie

Round-up - Dertien Z97-moederborden getest

Tweakers onderwierp een aantal Z97-moederborden aan enkele benchmarks: welk is het snelst? Daarnaast hebben we natuurlijk ook gekeken welk bord de meeste features biedt voor je geld.

119 7 jul '14

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
13 maart 2015 Rapporteer

Ik vind het moederbord erg kwalitatief aanvoelen en heb het gevoel dat ik erg blij ga zijn met dit moederbord

Pluspunten

• Mooie design
  • Goede kwaliteit
  • Erg mooie Gaming moederbord

Minpunten

• SATA Express en de M.2 aansluiting maar 1 tegelijkertijd aan kan

29 juni 2015 Rapporteer

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Brede featureset en best mooi (voor de cases met een window) als je een rood motief heb in je build. Voelt kwalitatief goed en sterk aan. Hij is smaller dan full-ATX en dit is zonde want meer afstand tussen CPU+koeler en RAM had ik gewaardeerd.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Rijkelijk uitgerust met features (M.2, SLI, X-fire, Sata-express)
  • Accessoires

Minpunten

• SATA Express en de M.2 kunnen niet tegelijk in gebruik!
  • Had breder gemogen waardoor de mobo beter mount in je case (ook al voelt ie nu ook stevig aan)
  • Had breder gemogen waardoor er meer afstand is tussen cpu+koeler en ram (makkelijker ram verwisselen bijv.)

3 maart 2015 Rapporteer

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Leuk moederbord, qua design een rode led verlichting en rode heatsinks. Die killer NIC werkt niet, speciale drivers nodig en dan nog een flash error, geeft memory leaks bij downloaden.

Pluspunten

• 5 Fan Connectors
  • Genoeg SATA3 connectors (6) en M.2 en Sata Express
  • Makkelijk cpu te overklokken met de DualBIOS (UEFI)
  • Erg goede Audiochip

Minpunten

• Killer NIC nutteloos
  • Niet een full-ATX bord dus je kunt niet volledig vastschroeven

21 januari 2015 Rapporteer

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Leuk moederbordje, ook qua design, toch jammer dat het afgezonderde audio gedeelte niet zijn werk doet. Coil whine van de videokaart komt er gewoon doorheen. Killer NIC is nutteloos maar om te zetten via manual driver, G1 Gaming had van mij van de heatsink af gemogen.

Pluspunten

• Veel fan headers
  • Audiochip is wel degelijk van hoge kwaliteit
  • Iets smaller dan full-ATX dus ik had nog extra ruimte tussen backplate en het bord voor kabels.
  • De UEFI is heel erg netjes gedaan! Zeer handig voor overclockers!
  • Garantie van Gigabyte is ook wel een pluspunt waard.

Minpunten

• Killer NIC bandwith control zorgt voor memory leaks als je aan het downloaden bent!!
  • Doordat het bord iets smaller is mis je 3 schroeven, ik zou er iets tussen doen als je de 24 pin aansluit, doekje ofzo
  • Mijn koelblok schoot los en kraste een heel klein beetje over de northbridge en raakte per direct bekrast..
  • De "audio scheidingslijn" doet niet echt zijn werk. Ziet er leuk uit maar doet niks..

10 december 2014 Rapporteer

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Dit moederbord vervangt mijn andere moederbord tijdelijk, maar ik ben er erg blij mee. Zeker met het overclocken

Pluspunten

• Uitstekend overclockmoederbord
  • Veel features

Minpunten

• Ik had eigenlijk liever een Intel NIC gehad

aap
2 oktober 2014 Rapporteer

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Heel compleet moederbord: heeft alle features die je kan bedenken (M.2, SLI/CrossFire, overklokbaar) voor een redelijke prijs.

Het bord is smaller dan ATX, waardoor je maar zes schroeven kunt gebruiken en het bordje licht doorbuigt als je stekkers (24-pins, USB3) aan de zijkant inplugt.

Pluspunten

• Complete featureset
  • Mooi kleurenschema

Minpunten

• Bord "hangt over" t.o.v. de laatste schroeven aan de rechterkant, doordat het smaller is dan full-ATX
  • Killer-NIC wordt niet herkend door Windows zonder driver (DVD nodig om te installeren)

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Een heel goed moederbord. Uitgerust met M.2 en Sata Express dus future proof, heel goed te overclocken, een mooi design en naast de te kort komen in de breedte is er eigenlijk verder niks op aan te merken.

Pluspunten

• Mooi design, ook al is het oog van de GPU lijn
  • M.2 en Sata Express ondersteuning
  • Goed Overclock moederbord

Minpunten

• Hij is eigenlijk niet Full-ATX want hij is net wat te kort in de breedte dus zullen de laatste 3 schroeven aan de rechterkant er niet ingaan maar dat is in principe niet echt een probleem

Heb jij ook een Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5?