De Fairphone Gen 6 is de beste Fairphone die het Nederlandse bedrijf tot dusver heeft uitgebracht. Hij voelt in het dagelijks gebruik minder aan als een telefoon waarvoor je veel moet inleveren. De specificaties kunnen nog steeds niet op tegen die van gelijk geprijsde telefoons, maar de grootste gaten zijn gedicht. Eindelijk kun je redelijk mooie foto's maken met de hoofdcamera en de frontcamera doet het overdag zelfs erg goed. De accuduur blijft achter bij die van de concurrentie, maar is eindelijk lang genoeg om een volledige dag mee te halen. De soc is relatief langzaam, maar meer dan snel genoeg voor alledaags gebruik. Ook de uitstekende repareerbaarheid en achtjarige software-updatebelofte waarderen we. Op details zoals de speakers en trilmotor is flink bezuinigd. Hoewel Fairphone Moments een goed doordacht stukje software is, bevat de rest van de software momenteel veel bugs. Lees verder »
NB Dit gaat over de Fairphone 6 met Murena's /e/OS erop (rechtstreeks aangeschaft bij Murena).
Laatste update: 26-07-2025, kijk onderaan voor de laatste updates.
TL;DR: dit is een fijn en doordacht toestel, dat ik heb aangeschaft om weg te bewegen van 'big tech' (vandaar /e/OS) en als vervanger van mijn iPhone 11. Ik ben aangenaam verrast door de soepele ervaring tot nu toe! De originele accessoires vind ik het geld ook waard, fijne materialen en ze voelen degelijk aan.
Check mijn uitgebreide review voor meer details :)
De Fairphone (gen 6) maakt direct een solide indruk dankzij zijn stevige bouw en verrassend premium gevoel, ondanks het gebruik van duurzame kunststoffen. Het toestel voelt zwaarder en degelijker aan dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A52 en iPhone SE, wat bijdraagt aan de kwaliteitsbeleving.
Qua prestaties reageert de telefoon snel en draait het een schone Android-versie zonder bloatware. De camera levert detailrijke foto’s met natuurlijke kleuren, en de gesprekskwaliteit is uitstekend. Ontgrendelen verloopt vlot via de goed werkende vingerafdruksensor in de zijknop of via gezichtsherkenning.
Kleine nadelen zijn de moeilijk voelbare aan/uitknop en de vingerafdrukgevoelige achterkant. Toch biedt de Fairphone een indrukwekkende balans tussen duurzaamheid, gebruiksgemak en degelijke technologie – zonder merkbare compromissen.
Deze review beschrijft de Fairphone (gen6) met /e/OS
Fairphone 6 met e/OS. Lekker privé en geen meuk
Na 8 jaar één dezelfde HTC (voor privé) te hebben gebruikt heb ik nu eindelijk een waardige vervanger.
Voor mensen die duurzaamheid belangrijk vinden in hun leven, is het logisch dat je ook met de aanschaf van je telefoon hier rekening mee houdt. Met de Fairphone 6 heb je hiervoor een zeer schappelijke optie. Met 8 jaar softwaresupport, 5 jaar garantie en verwisselbare modules hoop ik voor het eerst eens een telefoon te kunnen gebruiken voor een fatsoenlijke periode.
Nu met deze Fairphone eindelijk een telefoon waarbij je niet heel veel extra betaald voor repairability. De telefoon voelt goed aan, de plaatsting van de volume knoppen is even wennen maar werkt prima.
Het standaard hoesje heb ik er direct bij besteld, deze is echter tussen de moments- en aan/uit knop open aan de voorzijde. Hierdoor verwacht ik dat het hoesje niet lang meegaat voordat het rubber te los is om de telefoon vast te houden, maar we gaan het meemaken.
Verder al een beetje met de moments knop gespeeld, hier kun je verschillende functionaliteiten mee doen zoals bijvoorbeeld de zaklamp aanzetten. Alleen de door mij gewenste functionaliteit om van stil naar geluid te schakelen zit er (nog) niet in.
Mijn nieuwe Fairphone 6 laadt niet op zoals het hoort. Het eerste toestel laadde helemaal niet, daarna een vervangend toestel gekregen maar ook die laadt niet consistent. Met een officiële snellader lukt het niet, op een Samsung-oplader loopt het percentage zelfs terug. Alleen met een merkloze lader kreeg ik hem aan de praat, maar dat is totaal niet betrouwbaar.
Ik stond echt achter de missie van Fairphone en wilde dit merk graag steunen, maar betrouwbaarheid gaat voor mij boven alles. Daarom stap ik weer terug naar Samsung. Jammer, want het idee achter Fairphone blijft goed, maar de uitvoering stelt teleur.
Deze Fairphone is een prima telefoon voor de normale gebruiker. Het is een mooi apparaat met een prachtig scherm, goede accuduur, prima camera's en prima prestaties. Ook laadt ie snel op, ~50% accu in een half uur. In een vacuüm zou dit al een mooi midrange telefoon zijn, al is de prijs daarvoor wat hoog. Echter koop je veel meer voor die prijs: de telefoon is extreem repareerbaar, krijgt 8 jaar lang beveiligingsupdates en is gemaakt met een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en minimaliseren van de impact op het milieu.
Dat noem ik inderdaad Fair.
Ikzelf heb de e/OS uitvoering genomen, wat extra focus op privacy heeft. De ervaring zonder Google is top, al heeft dit OS wel wat kleine bugs en missende features. Maar voor de privacy-gerichte persoon zou ik deze uitvoering (en telefoon algemeen) zeker aanraden.
Goede telefoon voor dagelijks gebruik.