![]() |
Round-up - De ergste vijand van B850 blijkt zijn voorloper - 18 AMD B850-moederborden In deze review testen en vergelijken we maar liefst achttien AMD B850-moederborden. Wat zijn de verschillen met B650 en X870, en welke modellen van ASRock, ASUS, Gigabyte en MSI kun je het beste kopen? |
Ik raad sterk af om de ASRock Phantom Gaming B850I Lightning WiFi te combineren met een AMD Ryzen 7 of 9-serie CPU. Het risico op defecte processors is te groot, ondanks de BIOS-upgrades. Kies liever een alternatief moederbord of chipset.
Het was een genot om dit moederbord(je) in te bouwen. De handleiding was helder en op het moederbord staat goed aangegeven waar welke aansluiting voor is. De extra heat plates voor de VRM en SSD zijn welkom en helpen merkbaar om de hitte beter te verdelen tussen mobo, CPU, RAM en SSD.
Één ding waar ik pas later achter kwam is dat toen ik extra case fans wilde aansluiten, de aansluiting verstopt bleek te zijn tussen de CPU en de PCI-E, waardoor ik óf de CPU / GPU moest los koppelen (geen trek in, ook vanwege kabel management) óf met een pincet moest gaan klooien. Het werd het tweede.
Als laatste wordt het moederbord aan de achterkant erg heet op de plek waar de CPU en de M.2 SSD zitten, en aangezien mijn kast daar geen air flow heeft vraag ik me af hoe handig dat is.
Een moederbord wat gewoon goed werkt reviewen vind ik lastig. Deze was makkelijk in te bouwen in mijn SFF pc, heeft naast 2 SSD slots (waarvan 1 met heatsink en 1 op de achterkant) meerdere aansluitngen voor PWM fans en de bijgeleverde wifi antennes werken fantastisch.
Ik heb voor deze gekozen over de ASRock A620I Lightning WiFi, onderandere omdat deze een USB-C poort heeft waarop mijn monitor is aangesloten, de meeste videokaarten hebben deze namelijk niet.
Wel vind ik dit een erg prijzig moederbord waarbij het ook de vraag is hoe lang de AM5 socket nog nieuwe processoren krijgt.