Gemiddelde gebruikersscore
Ik heb deze laptop gisteren gekocht bij Megekko, ik wilde een goede laptop en ben voor dit exemplaar gevallen. Ik heb best wel een beetje ervaring met verschillende laptops en desktops van zowel Intel als AMD. Ik wilde nu graag de nieuwste Ryzen 7000 serie proberen dus dan gelijk maar een goede.
We merken gelijk al dat ASUS dingen anders gaat doen, want Windows 11 is _niet_ offline te installeren omdat de Command Prompt wordt geblokeerd (BIOS is tijdens de Windows 11 installatie ook geblokkeerd).
Om Windows 11 te mogen gebruiken, moet je toestemming geven aan ASUS dat ze extreem veel data over je verzamelen, inclusief Browsergebruik en je contactenlijsten. Doe je dit niet, geen Windows 11 voor jou.
Laptop is erg snel en helemaal stil als je er geen volle belading op zet. Scherm is extreem mooi en de hardware die er onder zit is ook capabel, al is de RTX 4070 benaming een leugen(50-60% performance van een desktop versie).
Als bom op de kerk krijgen we een WBPT SIlent Install die bloatware op je Windows installatie plaatst vanuit het BIOS, dus herinstallaties hebben geen zin.
Twee sterren omdat het goede hardware is. Voor de software doe je het echt niet.
Via Megekko gekocht en tevreden mee. Ik ben expres voor de ryzen variant gegaan voor een stillere en efficiëntere cpu. De laptop is alleen aan de luide kant op turbo modus wanneer je de volle kracht wilt gebruiken. Ik had het zelf beter gevonden als er ook een AMD gpu in zat (meer vramm).
Mijn grootste probleem is de slechte wifi kaart die ik vervangen heb voor een Intel ax210 (waarschuwing: Intel heeft iets van de wifi kaart naar de cpu's verplaats, dus nieuwere Intel wifi kaarten, zoals de Intel ax211 zullen niet werken).