Review door de redactie

Round-up - GeForce RTX 4070 Ti en RTX 4080 - Kiezen voor snelheid én stilte

In deze round-up kijken we hoe zes verschillende custom-RTX 4070 Ti-kaarten en zeven custom-RTX 4080-kaarten zich tot elkaar verhouden.

205 12 apr '23

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
23 juni 2023 Rapporteer

Ik ben overgestapt van een Gigabyte RTX 3070 en ben onder de indruk over de snelheid van de kaart. De anti-sag bracket is te bevestigen met schroeven in je moederbord en de kaart zelf en zit hierdoor stevig vast. Gezien het een flinke GPU is heb ik een Corsair 12VHPWR gebruikt om het te laten passen in mijn Lian Li O-11 Dynamic behuizing (zonder enige speling over). Ik raad aan van tevoren te meten of de kaart in je behuizing zal passen. Eventueel is een 90-graden connector van bijvoorbeeld CableMod aan te raden.

Ik kan zonder moeite op 1440p 165Hz alle moderne games op de maximale settings (zelfs ray-tracing) draaien met hoge framerates. Onder full load gaat de temperatuur niet hoger dan ongeveer 60°C. Ook voor 4K 60+ FPS is het een aanrader. Vergeet na aanschaf niet het product te registreren voor 1 jaar extra garantie!

Pluspunten

• Ontzettend snel
  • Lage temperaturen
  • Efficiënt
  • Mooi ontwerp
  • Bijgeleverde anti-sag bracket

Minpunten

• Groot formaat
  • Custom 12VHPWR kabel is aan te raden

Product gekocht 0

De Gigabyte 4080 16GB GAMING OC is een beest van een GPU, zowel op vlak van performance als de fysieke grootte.

Pluspunten

• Goede koeling
  • scherpe prijs
  • GPU bracket

Minpunten

• fysiek grote kaart

1 september 2024 Rapporteer
Product gekocht 0

De Gigabyte Gaming OC 16GB 4080 Super is echt een beest! De prestaties zijn ongelooflijk, elke game die ik in 4K speel draait met boterzachte frame rates. De koeling is top; zelfs tijdens intense gamingsessies blijven de temperaturen koel en de ventilatoren fluisterstil. Bovendien voegt de RGB-verlichting dat extra beetje flair toe aan mijn setup. Als je serieus bent over gamen en alleen het beste wilt, dan is deze kaart dé keuze. Gigabyte heeft het echt geflikt met deze—pure gamekracht! Dit is mijn allereerste pc, en ik ben verliefd!

Pluspunten

• Stevig
  • Krachtig
  • Goede ventilatie/temperaturen
  • Stil

Minpunten

• Enorm
  • Duur

29 december 2023 Rapporteer

Prima kaart voor maxed out 1440p gamen op ruim >60Hz

Pluspunten

• Bloedsnel op 3440x1440
  • (bij mij) geen coil whine
  • Laag verbruik bij desktoptaken (GPU-Z)

Minpunten

• (te) groot voor de Fractal North
  • RGB is eigenlijk net niks

Product gekocht 0

Scherpe prijs onder de 4080 OC. lekker industriele kaart. in mijn nzxt h9 flow maakt het mijn build helemaal compleet.

Pluspunten

• Mooi
  • Stil
  • Lekker modder vet

Minpunten

• Geen

25 juli 2023 Rapporteer
Product gekocht 0

Pluspunten

• Lekker industrieel
  • Groot en krachtig
  • Maakt mijn build af

Minpunten

• Past net in de kast

19 april 2023 Rapporteer
Product gekocht 0

Gebruik in combinatie met 138 hz lg ultragear 48 inch 4k scherm.

Refurbished model met lichte schade maar functioneerd prima.

Anti doorzak steuntje lijkt mij nodig bij deze enorme kaart. Ik heb de orginele niet maar op de foto
kun je mijn handige en onopvallende steuntje zien.

2735 mhz boost standaard bij mijn kaart met handmatige overclock bijna naar de 3000mhz. Lijkt mij meer dan genoeg.

Mijn cpu kan het toch al niet bijbenen. Ik heb altijd getwijfeld over gigabyte maar ik vind dit toch echt een kwalitatieve kaart, tenminste zo komt de kaart op mij over !

Zeer belangrijk; GEEN COILWHINE dat heb ik bij msi en asus modellen toch vaak heel anders gezien en
dit is ook de reden dat ik naar andere merken ben gaan kijken.

De fans zijn ook heerlijk stil.

Minpunt; geen displayport 2.0/2.1 bij 4k blijf je steken op 120hz !

Pluspunten

• stil
  • mooi
  • 4k 144hz
  • led is optioneel
  • prima overclock indien nodig
  • energie efficient

Minpunten

• nog te duur
  • software kan beter
  • anti doorzak steuntje toch nodig
  • Geen DP 2.0/2.1 voor de toekomst

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Omdat de 50-series nogal kinderziektes vertoont, toch maar voor de oudere telg van de RTX-familie gekozen.

Minpunten: De kaart is fors van formaat. Om de flitsende LEDs onder de fans uit te zetten moet je aparte Gigabyte software installeren. Daarnaast was de installatie lastig, een deel van de metalen backplate botste met het mobo waardoor dit "verbogen" moest worden eer de kaart op zijn plaats klikte. Het moet ook benoemd worden, met prijzen tot 1600 euro is de kaart wel erg duur.

De pluspunten: De prestaties zijn zeer goed. De kaart maakt maar weinig geluid en door de robuuste heatsink blijft deze ook koel. De beruchte 12VHPWR kabel bleek een papieren tijger. Druk de kabel goed aan in beide connectors en het werkt perfect. Gigabyte levert ook standaard een eenvoudig te monteren beugel, om te voorkomen dat de kaart gaat buigen in de PCI slot.

Pluspunten

• Stil voor zijn afmeting
  • Goede prestaties
  • Fraai ontwerp

Minpunten

• Prijzig
  • Grote afmetingen
  • Extra software nodig naast GPU-driver
  • LEDs flitsen door draaiende fans

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Geweldige kaart, heb deze gekocht in afwachting van de 5000 series. Maar deze kaart kan nog wel jaren mee. Heel tevreden.

Pluspunten

• Kwaliteit
  • Speel bijna alle games
  • Stil

Minpunten

• Het is geen rtx4090

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Eerste keer dat ik een PC zelf bouwde, maar had geen zin in half werk, dus ben maar gelijk voor de op één na krachtigste kaart (na de 4090, uiteraard) op de markt gegaan. En geen spijt van!

+ Alle games die ik tot nu toe geprobeerd heb draaien moeiteloos op hoge of ultra settings
+ Zelfs op ultra draaien de ventilatoren niet altijd, gewoon omdat de kaart amper warm wordt
+ Als de ventilatoren toch draaien, zijn ze bijna niet te horen
+ Anti-sag bracket meegeleverd, zeker nodig bij een mastodont als deze
- Er werd enkel een quick install quide meegeleverd, geen handleiding
- Beetje vervelend dat de handleiding enkel online beschikbaar is
- Deze kaart is €400 duurder dan de Radeon RX 7900 XT, maar niet per se €400 krachtiger...

Kortom: zeer tevreden, ik kan eindelijk naar hartelust de nieuwste games spelen.

Pluspunten

• Zeer krachtig
  • Blijft lekker koel
  • Stille ventilatoren
  • Anti-sag bracket meegeleverd
  • Minimale RGB

Minpunten

• Prijzig
  • Enkel quick install guide meegeleverd
  • Handleiding enkel online te vinden

BMN
1 augustus 2023 Rapporteer

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

De Gigabyte RTX 4080 Gaming OC is een krachtige videokaart die uitstekende prestaties biedt in games en andere grafisch intensieve toepassingen. De koeling is meer dan voldoende om de kaart koel te houden, zelfs onder zware belasting. De kaart is echter ook erg groot en zwaar, dus zorg ervoor dat je kast groot genoeg is en dat je een krachtige voeding hebt. Er wordt gelukig een anti-sag bracket meegeleverd. Het uiterlijk van de kaart is mooi, met RGB-verlichting die je naar eigen wens kunt aanpassen. Helaas werkt de Gigabyte Control Center-software niet altijd even goed, waardoor je soms niet alle instellingen van de RGB-verlichting kunt aanpassen.

Pluspunten

• Uitstekende prestaties
  • Goede koeling
  • Mooi uiterlijk
  • Anti-sag bracket

Minpunten

• Groot en zwaar
  • Gigabyte Control Center-software werkt niet altijd even goed

1 augustus 2023 Rapporteer

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Onlangs heb ik de Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC aangeschaft, voornamelijk voor Flight Simulator 2020,samen met twee 1440p-monitoren. Deze kaart presteert als een ware krachtpatser en het indrukwekkende ontwerp maakt het plaatje helemaal compleet. Dankzij de combinatie met mijn Ryzen 7800X3D kan ik moeiteloos genieten van de hoogste instellingen zonder enige problemen. Een videokaart waarmee ik nog enige tijd zonder problemen mee verder kan.

Pluspunten

• Stil
  • Indrukwekkend ontwerp
  • supersnel

Minpunten

• Heel erg groot

29 juli 2023 Rapporteer

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Hoewel mijn oude 1070 nog prima werkte uiteindelijk de stap genomen om te upgraden. De kaart is enorm groot en zwaar vergeleken met mijn oude 1070. Om dit enorme gewicht te ondersteunen levert Gigabyte een heel handige bracket mee die gemakkelijk te installeren is. Door die bracket hangt de kaart echt heel zeker in de kast en hoef je niet bang te zijn dat de kaart gaat doorzakken.

Alle 4080 kaarten zijn rap en deze is geen uitzondering. Stil is hij wel. Met de case open hoor je de fans wel maar nu de case gesloten is hoor ik ze nauwelijks.

Fijn is dat de kaart zeer bescheiden is in zijn RGB. Alleen het Gigabyte logo licht op.

Nadeel van deze kaart is natuurlijk de prijs.

Pluspunten

• Handige bracket
  • Stil
  • Niet de duurste
  • Bescheiden RGB

Minpunten

• Prijs

4 maart 2023 Rapporteer

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Hoogwaardig product voor een hoge prijs.

Ik gebruik deze kaart i.c.m. een 1440p scherm om op high refresh rate te kunnen gamen.
En ik moet zeggen dit is echt een super fijne kaart hiervoor.
Hogwarts Legacy draait bijvoorbeeld echt erg fijn met 160-240 fps (ultra met frame generation).

Als je deze kaart koopt, vergeet dan niet je kaart te registreren voor een extra jaar garantie.
Online lees je wel verhalen dat het honoreren van deze garantie erg moeizaam verloopt en soms niet. Maar goed dat zouden ook de uiterste gevallen kunnen zijn.

Het enige wat minder super is, is de prijs..

Pluspunten

• Performance
  • Temperaturen
  • Efficient
  • Extra garantie

Minpunten

• Prijs
  • Grootte

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

als je een overkill gpu will waarvan de fans amper werk hoeven te doen is dit een goede keuze.
ik heb deze gpu nu al een maand of twee.
de gpu word nit warmer dan 50/60 C meestal tijdens gamen of benchmarks als je het geld ervoor hebt is het een goede aankoop let wel op of het in je case past de 12 pin adapter heeft ongeveer 3 cm nodig. je kan een 90 degree adapter bij cablemod bestellen om dit op te lossen.

Pluspunten

• koel
  • veel performance

Minpunten

• groot
  • extra moeite om het in je case te krijgen

18 februari 2023 Rapporteer

Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC

Aangeschaft als vervanger voor mijn rtx 3080, heb een 3090ti gehad maar die veranderde niet superveel op 1440 p dan de rtx 3080.
nu met deze kaart is dat anders:)

Speel alles op 1440p met min 170 fps en upschaling naar 4k doet die ook 130 fps

Pluspunten

• super snel
  • zuiniger dan mijn rtx 3080
  • stil

Minpunten

• custom kabel aan te raden

Heb jij ook een Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC?