Wordt verwacht

4 van 5 sterren
3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren

NIKKOR AF-S 105MM F/2.8 G IF-ED VR MICRO Gebruikt icm: Nikon D7000, (Nikon D40) INTRODUCTIE Ik was al een tijd aan het uitkijken naar een macro objectief en heb medio vorig jaar maar die knoop eens doorgehakt. Omdat ik absoluut van plan ben binnen afzienbare tijd een FF-camera aan te schaffen en mijn D7000 te “degraderen” tot tweede camera, moest de lens een FF sensorformaat aankunnen, met als grote nadeel dat de prijs aanzienlijk wordt opgeschroefd, zeker als je naar een lens in de pro-serie gaat. Maar het heeft het ook voordelen, zelfs voor een DX-camera. Je gebruikt voor je APS-C sensor immers alleen het centrale deel van de lens, de plaats waar de lens op zijn best is. Een 105mm lens is ook erg...

Pluspunten

• Constructie
  • Snel (focus)
  • Snel (licht, f/2.8)
  • Ultra scherp (dichtbij)
  • Focus beperking, voor normaal gebruik
  • Ligt heerlijk in de hand
  • Geweldig Bokeh
  • VR (II)
  • M/A

Minpunten

• Hunten (weinig licht/contrast)
  • Plastic zonnekap
  • Afwijkende filtermaat (62 mm is zeer ongebruikelijk bij Nikon)
  • Minder geschikt voor landschapsfotografie
  • Geen focusberperking voor macro (minor point)

10 juli 2007 Rapporteer

/*** objectief nog maar kort in bezit, dus nog niet een volledige review ***/
/*** Bijgewerkt 10-7-7 ***/

Ik gebruik het objectief vooral voor Marco en Portretten. Nog niet echt heel uitgebreidt getest, maar hierbij bijgewerkt naar laatste inzicht. Icm D70 en D200.

Vwb Marco een erg mooi en robuuste objectief. 105mm is wat mij betreft erg lekker gezien ik vooral diertjes, plantje, mosjes, etc op de foto zet.

Foto zijn mooi scherp met een erg fijne bokeh. Zeker bij macro valt de achtergrond erg gauw en mooi weg tegen het onderwerp. Bij potretten, zeker bij open diafragma ook erg mooi bokeh.

Door de SWM is het erg makkelijk om de focus met de hand in te stellen, zonder de camera van de autofocus te halen. Autofocus is op Macro niet echt goed, maar werkt redelijk, zelfs met tussenringen. Voor het mooiste resultaat is werkt MF toch het beste...AF-S op langere afstand (zeg > 1mtr) werkt prima en snel dankzij SWM. Ook AF-C (continue scherpstellen) werkt snel en prima op D200

Minimale focus afstand is rond 30cm. Helaas past Nikon dan wat truukjes toe waardoor het diafragma geen 2.8 maar 4.8 (dacht ik) wordt. Opzich logisch gezien de DOF, maar ik heb dit liever zelf in de hand.

Daarnaast wist de verkoper mij te melden dat...

Pluspunten

• SWM (snel + makkelijk AF override)
  • VR (bij > 3mtr!)
  • AF/MF, Limit en VR on./off knoppen op de lens
  • scherp + mooie bokeh
  • Fijne MF: focus ring is goed vast te pakken en in te stellen, ook op korte afstanden.
  • AF werkt prima met tussenringen, extender zal ook wel goed gaan?!
  • bouw
  • Fullframe, geen DX

Minpunten

• prijs
  • geen limit 30-50cm (hoewel macro opzich toch meestal MF is)
  • bij korte focus geen f/2.8 maar f/4.8. Ik maak deze keuze liever zelf
  • zwaar, bijna 800gr

18 januari 2012 Rapporteer

Op een Nikon D700 lens geeft deze lens extreem scherpe beelden. Op alle punten scoort de lens naar mijn mening zeer goed, behalve auto-focus; het is dan ook een micro lens. Een 105mm lens is wel beperkt bruikbaar, maar voor de situaties waar macro handig is, werkelijk zeer goed.

Pluspunten

• super scherp
  • redelijk groot diafragma

Minpunten

• specifieke lens, b.v. portret
  • auto focus niet erg snel

19 november 2017 Rapporteer
Product gekocht

Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro

prima lens voor het doeleinde waar ik hem voor gekocht heb.

is wel heel bewegingsgevoelig.

Prachtig resultaat na een dag fotograferen.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Snelle Scherpstelling
  • Lichtgevoeligheid

Minpunten

• prijs

16 augustus 2014 Rapporteer

Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro

Zware maar goede lens. Primair is het een macrolens. Zo moet je hem dan ook beoordelen. Dat hij VR en autofocus heeft is een leuke bijkomstigheid. Optisch is de lens dik in orde.

Pluspunten

• Zeer goede optische prestaties, mooi bokeh.
  • Voor niet macro gebruik ook nog AF-S en VR aan boord.
  • Degelijke bouw

Minpunten

• Plastic zonnekap.
  • Verloop van lichtsterkte bij scherpstellen (macro gebied)

14 maart 2014 Rapporteer

4 augustus 2010 Rapporteer

Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro

Heb jij ook een Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro?