Gemiddelde gebruikersscore
Ik gebruik mijn D50 puur als hobby fotograaf. De camera bied meer mogelijkheden dan dat ik nodig heb. Mijn algemene oordeel is ronduit goed. Mocht ik nogmaals een digitale spiegel reflex camera gaan kopen, dan zou ik wederom de afweging tussen de D50 en de D70 maken. Wellicht dat ik dan wel voor de D70 zou kiezen, maar de kans is niet zo groot.
Op het moment dat ik een digitale camera aan wilde schaffen, heb ik kort overwogen of ik een Nikon of een Canon zou willen. Aangezien ik zelf een Nikon analoge camera heb en ik daarnaast toegang heb tot meer Nikon lenzen, was de vraag daar vooral: is het verschil groot tussen de Nikon en de Canon. Het antwoord is nee. Hoewel de Canon instap camera's een 8 MP sensor hebben, tegenover een 6 MP sensor...
Ik heb lang getwijfeld of ik een Canon 350D of een Nikon D50 zou aanschaffen. Het voordeel voor de Canon is dat je er mee doodgegooid wordt, hij is namelijk bij vrijwel iedere computershop of electronicazaak te koop. De Nikon wordt alleen bij de wat gespecialiseerdere zaken aangeboden. En dat is erg jammer, want hij kan zich makkelijk meten met zijn rivaal, de 350D.
De camera ligt zeer goed in de hand. De body is helemaal van kunststof, maar dat wil niet zeggen dat hij plastic aanvoelt. Het voelt allemaal erg stevig aan en je hebt daardoor het idee dat je een veel duurdere camera in de hand hebt. Deze camera is ook een stukje groter dan de 350D, wat er mede toe bijdraagt dat de camera ook beter in de hand ligt. Over de ergonomie is goed nagedacht. De knopjes zitten op de meest logische plaats. Het zijn er vooral niet te veel. Al zijn er wel een paar bij die naar mijn mening niet zo prominent aanwezig hadden hoeven zijn. Bijvoorbeeld een knopje voor de fotokwaliteit, die had wel in het menu gekund (je schiet toch altijd op de hoogste kwaliteit). Als je de camera aanzet kun je vrijwel meteen schieten. Ook is de respons van alle functies zeer snel. Het bladeren tussen de foto's gaat vrijwel zonder vertraging. Wat het grootse voordeel...
De Nikon D50 gebruik ik, net als andere D50-gebruikers, puur voor mijn hobby. Ik gebruik hem meestal voor het schieten van natuur-, portret- en sport foto's. Daarnaast heb ik er wel leuke accesoires bij kunnen kopen. Ik kan op dit moment gebruik maken van twee lenzen; een 18-50 kitlens en een Tamron 70-300 telelens. Ook beschik ik nu over een Velbon statief van een maximale hoogte van 1m45. Binnenkort ben ik nog van plan om een 80-200 lens te gaan kopen. Alleen wil ik op dit moment wachten totdat de prijzen ervan gaan dalen. Op dit moment ben ik echt zeer te spreken over de Nikon D50 en daarom raad ik deze camera iedereen aan. Deze camera heb ik nu een kleine negen maanden in mijn bezit. Heb deze in augustus 2006 gekocht bij Foto Trinus...
We hebben deze camera sinds maart en zijn er zeer over te spreken.
De camera heeft alles wat je als (amateur) fotograaf mag verwachten. De D50 is te gebruiken van 'klikklak' camera tot semi-profesioneel.
We gebruiken de camera met een Tamron 18 - 200 mm lens. We hadden hiervoor een Minolta s505 analoge camera met twee lensen. Onze ervaring was dat we soms net te laat waren met wisselen om dat ene moment vast te leggen. De kwaliteit van de Tamron lens is goed. Alleen in de uiterste groothoek heb je enige last van vignetering.
een nadeel is het ontbreken van de previewknop voor het diafragma, al zie je die vaak alleen in het duurdere segment.
Al met al een zeer goede camera voor een goede prijs. Als je twijfelt tussen een duurdere compact of een spiegelreflex, dan is det een goede keuze!
De Survey van DickCAH heeft mij eigenlijk mede geholpen mijn spaaractie voor de EOS 350D te staken.
Al zou ik graag professioneel willen fotograferen, laat ik me maar bij mijn eigen specialiteiten houden en dat is zeker niet fotograferen.
Maar eenmaal ooit een spiegelreflex gehad, dan wil je eigenlijk niet anders.
Had hiervoor diverse spiegelreflex camera's gehad en de laatste aan mijn vader gegeven omdat die graag foto's maakt van de verbouwingen in de stad waar hij woont.
En dat gaat niet lekker met zo'n compact camera.
Zelf had ik digitaal en vond dat eigenlijk wel best, echter zo'n HP ding is zeker niet alles. Ik heb meer lopen vloeken tijdens foto's maken in 2 jaar dan in al die tijd dat ik spiegelreflex had.
De EOS 350D mag dan wel 2MPix meer zijn, maar uit ervaring in de beeldverwerking weet ik dat 6MPix al meer dan zat is.
Vroeger ooit een foto gemaakt met een walgelijke digitale camera uit het jaar nul en die uitvergroot op 20x30cm en ziet er perfect uit.
Laat staan met 6MPix en een goede lens.
Wat ik bijzonder handig vind, is dat deze camera voor de eerste honderd foto's niet van de AUTO stand is geweest.
Ook expirimenteren met de horizon in schemer leverde strak beeld zonder ruis. Zet de flist uit en...
Inmiddels gedateerd qua resolutie maar nog steeds erg bruikbaar om echt te leren fotograferen. Gebruikt verkrijgbaar voor 50 euro (body) en met lensje 100 euro. Op dit toestel past bijna al Nikon's oudere glaswerk en dat is uniek, motor in body.