Reacties (99)
Volgens deze site kan ik 4 uur per dag, 7 dagen in de week met het volume op 74% naar mijn iPod luisteren zonder gehoorschade op te lopen. Je moet dus wel heel extreem doen wil je echte gehoorschade oplopen. Gastjes van 15 die nu al schade hebben moeten dus echt idioot hard draaien.
[Reactie gewijzigd door Tachyon op 5 augustus 2024 15:53]
Als ik een iPod neem met officiële oordopjes, dan heb je misschien een punt.
Terwijl met een ander muzieknummer / een andere cd met het volume op 2 je gehoor al beschadigt.
En dan maakt het nog een hoop uit welke oor-/koptelefoon je gebruikt, wat het voor de fabrikant onmogelijk maakt in te schatten hoe hard het geluid werkelijk staat.
Wat ze zouden moeten doen, is een rating aangeven bij de koptelefoons (is er al, maar niet erg bruikbaar, dB/mW) die je dan kunt ingeven in je player, die dan met de afgespeelde muziek samen kan aangeven hoe luid het is.
En eventueel hoelang je ernaar kunt luisteren zonder blijvende gehoorschade te krijgen.
En dat natuurlijk zonder enige repercussies voor de fabrikanten, het probleem is namelijk altijd dat als mensen op een dergelijk waarschuwingssysteem gaan vertrouwen en het werkt net niet helemaal goed, men opeens niet meer geacht wordt een gezond mensenverstand te hebben, maar de fabrikant is schuld en moet miljoenen betalen...
Ik heb me er al een beetje mee bezig gehouden; voor wie het interesseert, mijn Motorola V360 produceert met een peak-peak sinus op volume 5 (van de 7) 100dB SPL (SINAD ~66dB en THD -65dB op dezelfde stand, erg aardig dus), vergeleken met een Samsung D500 die hetzelfde volume haalt op standje 3 van de 10 (en die is met een professionele opstelling gemeten).
Het lijkt me dat je het resultaat wel kunt meten aan de hand van je uitgangs-niveau, en daarop terug kunt koppelen.Het hele probleem is dat cd's en andere bronnen niet een gelijk geluidsniveau hebben
Daarnaast ben je sterk afhankelijk van je hoofdtelefoon. De ene is laag-omiger dan de ander. Je kunt dus niet zo eenvoudig een maximum volume stellen. Zonder daadwerkelijk dB's te meten.
[Reactie gewijzigd door jvd-nl op 5 augustus 2024 15:53]
Je zou met de mp3spelers van nu wel het uitgangs-niveau kunnen meten op het moment dat je de muziek afspeelt. Echter is dit denk ik onwenselijk omdat de meeste liedjes niet hetzelfde volume aanhouden.Het lijkt me dat je het resultaat wel kunt meten aan de hand van je uitgangs-niveau, en daarop terug kunt koppelen.
Zachte intro..... volume gaat omhoog, dan begint het 1e couplet...... volume omlaag, wat ervoor zorgt dat het hele liedje op een constant volume word gehouden
Wat je wel zou kunnen doen is een Replay gain tooltje van tevoren op je liedjes laten draaien. Maarja, denk niet dat veel gebruikers dit zullen doen, ze kunnen hun muziek al nieteens normaal catogoriseren, laat staan dat ze de tijd nemen ook nog een replay gain tooltje te gebruiken.
Ik heb een koptelefoon met een hoge weerstand (veel Ohms dus), de meeste goedkopere flash spelertjes produceren op maximum volume pas net een normaal volume. Als ze dat ook doorvoeren op de high-end spelers kan ik nieteens luisteren zonder versterker (ja die bestaan voor mp3spelers)Daarnaast ben je sterk afhankelijk van je hoofdtelefoon. De ene is laag-omiger dan de ander. Je kunt dus niet zo eenvoudig een maximum volume stellen. Zonder daadwerkelijk dB's te meten.

Geen ideale oplossing echter.
edit: Dat van die hoofdtelefoon is een goed vorbeeld waarom zo'n optie niet zou werken. Ik houd erg van dat ding, maar het volume werkt erg af van mijn standaard oordopjes. Als ik een mp3-speler met volumebegrensing zou kopen dan zou ik zonder versterker niet meer die koptelefoon kunnen gebruiken, en ik wil zelf kunnen bepalen wat ik wel of niet gebruik, ik wil dat niet aan een chip of de overheid overlaten.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 212586 op 5 augustus 2024 15:53]
Kom op he, laat dat de consument zelf bepalen...
En het probleem is, dat je dat niet 123 merkt!
Net als roken .. daarbij merk je ook niet in één keer dat het slecht is.
Weet je hoeveel jongeren / jongvolwassen er zijn met gehoorproblemen, veroorzaakt door walkmans, discmans en mp3-spelers? (om van de houseparty-gangers en dj's nog maar te zwijgen!)
Ik ken iemand die heeft 24-7 een piep in z'n oor. En geloof me.. dat wil je echt niet.. Daar ga je gewoon van kotsen.. zo irritant!
Maar goed..
Als fabrikanten van mp3-spelerd dit moeten doen, moeten ze autofabrikanten en Shell's ook laten opdraven voor de gevolgen van fijnstof. etc.
Sluit je er dan boxen aan dan kun je zelf wel redeneren dat je maximaal volume wilt om er nog een beetje geluid uit te krijgen.
Dat is nou het mooie aan standaarden, ik weet zeker dat het niet moeilijk is een systeem te bedenken dat kan aangeven hoeveel volt 80 Decibel is.
Stel:
De muziek verzender (bijv.: mp3 speler) verzend een unieke code door de draden, bijvoorbeeld een ompoling van de + en -. Waardoor een stel halfgeleiders er voor zorgt dat er geen geluid uit de muziek ontvanger (bijv.: oordop) komt en er een voorafbepaalde weerstand op het circuit staat die de waarde aangeeft van zijn decibel bij een bepaalt voltage.
Simpel, niet duur maar moeilijk te implementeren aangezien zowel de mp3 speler en oordop het moeten ondersteunen.
[Reactie gewijzigd door tuXzero op 5 augustus 2024 15:53]
Je hebt natuurlijk wel efficiente en minder efficiente oordopjes, maar de bron ligt in principe bij de player zelf. Als je 't wel doortrekt zijn slechte oordopjes beter voor je oren (;
Daarnaast zijn er misschien ook oordopjes die de schadelijke frequenties eruit filteren (ik doel dan niet op filters, maar op een combinatie van een headset met een filter).
Wat mij betreft mag best veel aan de verantwoordelijkheid van mensen zelf worden overgelaten. Van roken krijg je kanker, van drinken een verrotte lever en korsakov, van te harde muziek wordt je na verloop van tijd doof. Wat ik wel vind wat mp3spelerfabrikanten moeten doen is een indicatie geven van het huidige aantal decibel waarmee je luistert en een waarschuwing geeft als het schadelijk is. Sterker nog, ik vind dat hoofdtelefoonbouwers zoiets wel standaard mogen inbouwen in koptelefoons met een display in het snoer, aangezien die beter weten hoe hard zo'n ding gaat bij een bepaald vermogen.
Nu is het moeilijk te bepalen hoe hard de muziek nou echt staat. Niet elke cd is luid gemastered, dus wat bij het ene album een hoog geluidsniveau is, is bij de ander laag. Van die cd's die constant peaken door compressie zullen je oren veel sneller zeer gaan doen bij een bepaald volume dan met een goed gemasterde cd. Verder ben je geneigd om het volume weer een tandje hoger te zetten als je gewend bent geraakt aan een bepaald geluidsniveau. Dan "hoor" je niet meer hoe hard het eigenlijk staat.
omdezelfde rede als Lightmanone1984 zeg ik gewoon 'er zit niet voor niets een volume knop op...
*eensch*Kom op he, laat dat de consument zelf bepalen...
Of willen de 'onderzoekers' dat er ook een begrenzing komt op je:
. audioversterker/home cinema?
. . en je autoradio?
. . . en op feesten?
. . . . en . . . .
Ik weet niet wie deze 'onderzoekers' zijn, maar een bijzonder vage stelling vind ik het wel.
Ach ik zit er niet mee hoor als jij later een godsvermogen moet gaan betalen voor hoortoestellen.
Aan de andere kant kan jij je ook wel eens afvragen waarom ziektekosten verzekeringen hoger zijn geworden de laatste tijd. En waarom je niet alles meer 10% vergoed krijgt.
Al met al kan je door lawaai beschadiging een tinitus ontwikkelen en die is op dit moment erg slecht te behandelen.
Ik heb zelf nog een oude Sony walkman, deze heeft ALSA (dik hip in die tijd
[Reactie gewijzigd door EIo op 5 augustus 2024 15:53]
Omdat een hogere snelheid de veiligheid in gevaar brengt....
ben je t daar dan ook mee eens?
Dat gaspedaal.. (aka volumeknop).. is volledig de verantwoordelijkheid van de gebruiker...
Wat ze zouden moeten doen.. is een rood streepje op je draaiknop zetten oid..
en dan in de handleiding waarschuwen dat het volume boven het streepje (is maar een voorbeeld) schadelijk kan zijn.. en dus voor eigen risico.
Zo ben je gewaarschuwd,... en heb je toch de mogelijkheid voor meer volume.
met een auto breng je anderen nog in gevaar (als je boven het limiet gaat)
met een mp3-speler breng je alleen je EIGEN gehoor in gevaar (als je dus ook over het limiet gaat).
je kunt met ALLES wel weer een regel maken, paracetamol kan je ook doden als je teveel neemt, dat merk je ook niet meteen, maar je wordt niet meer wakker.
De consument weet ECHT wel dat je doof wordt ervan, er niet naar luisteren (als je nog niet doof bent) tja, das dan je eigen schuld, maar doe is een keer iets zinnig onderzoeken en daar een oplossing voor verzinnen, want dit is gewoon overkill en leid tot niets meer als irritatie en tijdverspilling

Op de basisschool lopen jonge kinderen rond met mp3-speler, mobieltjes, en nog meer onzinnige dingen die herrie maken.
Denk jij dat iemand die op de basisschool zit enig idee heeft dat je oren beschadigd kunnen raken? Denk jij dat ze weten wanneer ze beschadiging kunnen krijgen.
En dan nog iets, weet jij zelf eigenlijk wanneer je beschadiging krijg aan je oren als je een mp3-speler op heb?
Hoe hard je mp3-speler staat maakt nog geen eens uit. Als je hem zacht heb en je luister +- 6 uur, dan kan je ook beschadiging krijgen.
Ik vind het hier ook wel heel slim om als ouder de AVL-ding te activeren (en op sommige zit ook een slot op zodat je dat niet kunt veranderen zonder code..)
maar ik heb het ook over de normale 12+ consument, ik denk ook wel dat je dat weet..
Overigens leveren de lui die zo'n ding loeihard aan hebben ook flinke overlast in het OV... Zeker omdat ze je óf niet horen door de herrie óf gewoon straal negeren als je zegt dat je er last van hebt. (Heb een keer gehad dat ik mijn eigen MP3 speler niet meer kon horen door die van de buurman)
Een test met een groep scholieren en een toeterende auto, iedereen had zijn walkman zo hard staan dat het ze toeterend verkeer op een paar meter afstand niet meer hoorden.
Ook toen was gehoorbeschadiging al een issue.
Ging toen alleen om de ouderwetse walkman...
Ik snap de discussie dus niet helemaal, die is al lang geleden gevoerd, verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker, waarom zou dit veranderd zijn nu we mp3's hebben i.p.v. cassettebandjes?
Eens, maar daar gaat het me niet om, jouw argument gold 15 jaar geleden ook en geld over 15 jaar weer. Ik snap niet waarom ze er nu weer mee komen, het word gebracht alsof mp3 de schuld van gehoorbeschadiging is, dat was de walkman ook, evenals de disco en andere lawaai schoppersAls de gebruiker niet wilt luisteren en zijn verantwoordelijkheid opneemt dan moeten er maatregelen komen om hem te beschermen.
[Reactie gewijzigd door [Roland] op 5 augustus 2024 15:53]

Dat eerste vind ik een goed idee, het tweede is onzin. Liever een goed geïnformeerd mens dan een beperkte. Ook hier vind ik dat keuzevrijheid gerespecteerd moet worden (tot het niveau waar anderen enorm mee kunnen "genieten").
Het probleem waar zelfs kleine geboden als de in deze poll aanwezige keuze aan bijdragen, is dat we straks niet meer kunnen spreken van een zelf-regulerende "genepool" ..
EDIT:
En daar kan ik over grappen wat ik wil, maar op de lange termijn wordt dat naar verwachting dus echt een probleem voor de mensheid.
[Reactie gewijzigd door Random Hajile op 5 augustus 2024 15:53]
Mijn advies: laat iemand je muziekdingetje opzetten en luister zelf eerst eens hoe dat klinkt. En houd dan in gedachten dat niet iedereen compleet idolaat is van 50cent in welke valuta dan ook of Triesto of ander geteisem.
Beetje respect voor Tiesto graag, jij bent zeker weer zo'n alto'tje die naar van die vreselijke graf huil gitaar metaal herrie luistert

en wat zeg je nou over slechte muziek? muziek is altijd persoonlijk, dat jij iets slecht vind is puur een persoonlijke mening, ik hou ook niet van ouderwetse muziekinstrumenten, ik zie het als iets primitiefs maar achja als iemand wil blijven hangen in de tijd, zelf weten
[Reactie gewijzigd door SuX DeLuXe op 5 augustus 2024 15:53]
Moet je natuurlijk wel accepteren dat als je doof bent je niets kunt horen. Voorlichten vind ik btw wel prima. Een geinformeerd mens kan betere keuzes maken!
Kijk dat hij/zij dan half dood of met een gebroken nek, been of weet ik wat naar het ziekenhuis moet vind ik dan nog het minst erg.
Mijn lak en motorkap beschadigd, dat vind ik een stuk minder leuk

Dat diegene zijn/haar leven wil verknoeien doet dat dan maar lekker thuis waar anderen er geen last van hebben.
[Reactie gewijzigd door Sunbeam-tech op 5 augustus 2024 15:53]
Vergeet niet dat ziektekostenverzekeringen een collectieve oplossing is die problemen voor mensen oplossen die dat niet in een keer kunnen betalen. Hieruit kan je concluderen dat wanneer iedereen zomaar zijn/haar gezondheid wil verknoeien (expres) de kosten later zo ver de pan uit reizen dat het zelfs zo ver kan komen dat je gescreend wordt voor je een verzekering mag afsluiten. Je kan zelfs uitgesloten worden dan. Vraag je eens af of je dit wilt.
Op dit item kan niet meer gereageerd worden.