Welk platform gebruik je het meest om zakelijk te videobellen?

Grote kans dat je voor je werk af en toe moet videobellen. We zijn benieuwd welke platforms daarvoor nu het populairst zijn.

Microsoft Teams
79,4%
Google Meet
6,4%
Zoom
3,5%
Cisco WebEx
3,1%
Anders, ik geef mijn antwoord in de reacties
3,0%
Slack
1,9%
Discord
1,7%
Skype
1,0%

Aantal stemmen: 13.128. Deelname gesloten op 12-04-2024 10:29. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (99)

99
99
26
0
0
66
Wijzig sortering
Ik ben best nieuwsgierig hoe veel Discord zakelijk ingezet wordt. Skype ook trouwens, wat is Microsoft daar op dit moment mee aan het doen?
Skype for business is volledig over naar Teams.
Skype bestaat wel nog voor particulier gebruik. Dus de mensen die nog zeggen Skype te gebruiken die gebruiken het wellicht in kleine ondernemingen?


Discord is eigenlijk technisch een hele fijne tool. Zeker voor interne calls in tech. Dan werk je wel voor een hip bedrijf, lijkt mij :)

Ik gebruik voor mijn werk Teams, aangezien we alles van MS hebben (O365, Teams, Azure, etc.)
Nee, elk bedrijf dat volledig airgapped zit (zoals waar ik nu zit) kan niet over op Teams en blijven op Skype (als ze daar al op zaten uiteraard).
Al zou ik zelfs daar verwachten dat men naar self hosted alternatieven blijft kijken. Want airgapped is geen garantie dat er niemand probeert misbruik te maken van eventuele veiligheidslekken eenmaal er geen ondersteuning meer is.
Skype wordt nog gebruikt die het on-prem moeten hebben. Nadeel is dan wel dat het niet buiten de organisatie werkt (ja, je kunt PBX integraties doen maar dan mis je heel veel functionaliteit).
Kan je Discord dan op een zakelijke licentie afnemen? Lijkt me anders niet wenselijk om je bedrijfsdata op dat platform te zetten i.v.m. de manier waarop zij met je gegevens omgaan.
Zo ver ik weet is dat er niet, voor scholen is er echter wel de studentenhubs functie. Ik vraag me ook af hoe bedrijven de security van hun Discord server regelen. Je kunt in theorie eenmalige invite links maken per werknemer, maar dat is onhandig met het onboarden van een grote groep werknemers.
Uitnodigingen is één ding, de dataverwerking van Discord het andere.

Van discord is namelijk bekend dat zij erg ver gaan m.b.t. het hergebruiken van data die vergaart is via het platform.
... Skype ook trouwens, wat is Microsoft daar op dit moment mee aan het doen?
Skype is prive mijn primaire chat app. Lekker eenvoudig en werkt op alle devices, sync van contacten en chats, geen extra/apart account nodig.
Voor het werk Teams, zoals de meesten zo te zien.
In de gameindustrie word Discord idd weleens gebruikt. Zit technisch beter in elkaar dan die logge zakelijke tools van Microsoft.
Zou niet weten waarom een beetje serieus bedrijf überhaupt een gamers-chattool zou gebruiken, als je al "gratis" een chattool voor handen hebt, bij een 365 licentie...
Zoom, teams en slack. De grote hoeveelheid teams verbaast me.
Zoom, teams en slack. De grote hoeveelheid teams verbaast me.
Veel bedrijven zitten al in een Microsoft omgeving. En dan is dit een snelle stap naar 1 platform waar iedereen binnen het bedrijf zeker al toegang toe heeft. Alternatieven zijn dan al snel uit beeld.
Ja, en je krijgt het 'gratis' bij het office pakket.
Niet meer, sinds eind vorig jaar moet je als nieuwe klant een aparte licentie aanschaffen in de EU en sinds kort wereldwijd.
De beslissing wordt op management niveau gemaakt, als ik zelf kon kiezen zou ik voor Slack gaan omdat het veel prettiger werkt. Helaas is Slack veel te duur, maar Teams integreert ook veel beter in een Microsoft omgeving.

Ik vind het juist opvallend dat bijna 15% niet in het Microsoft/Google kamp zit, hoe doen die bedrijven dat dan met email en Word/Excel-varianten? Waarom gebruik jij Teams én Slack? Dat klinkt heel dubbel, tenzij het de gratis variant van Slack is... maar ook dan, waarom niet gewoon alles in Teams?
Ik vind het juist opvallend dat bijna 15% niet in het Microsoft/Google kamp zit, hoe doen die bedrijven dat dan met email en Word/Excel-varianten?
Bij ons is het Slack voor chats, Zoom voor videocalls, eigen Exchange server voor mail (waarbij sommige Outlook gebruiken maar anderen Thunderbird of iets anders naar keuze), en verschilt het beetje tussen MS Office en LibreOffice. Documentatie en dergelijke staat in online omgevingen met eigen tools maar kan ook via git lokaal worden bewerkt. Wij hebben ook medewerkers op zowel Windows, Mac en Linux (vrije keuze voor de medewerkers tenzij je door je werkzaamheden niet kan kiezen, iets wat hier erg gewaardeerd wordt).

Moet zeggen, dat het allemaal eigenlijk prima werkt en het wel fijn is niet vast te zitten in 1 ecosysteem. Als een tool stom doet, kunnen we gewoon een andere kiezen. Waar ik op eerdere Microsoft werkplekken heb ervaren dat we soms door hoepels moesten springen omdat Microsoft weer wat bedacht. Dus hoewel alles integreren soms wel makkelijker gaat door alles bij 1 partij te halen, zijn er ook wel voordelen aan dat niet doen.

We zijn trouwens een best groot bedrijf, en management hiervan is idd wat complexer en lastiger dan een complete Microsoft omgeving. Maar het is prima te doen voor ons en ik zou persoonlijk denk ik niet snel terug willen naar een Microsoft-first bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 21:52]

Bijzonder, dit valt toch niet te beveiligen? IT regelt bij ons alles, maar alle laptops/pc's zijn dus ook helemaal dichtgetimmerd. Het is dat ik ontwikkelaar ben, anders kon ik zelf geen software installeren en een hoop settings in Windows worden via het domein beheert. Dat wordt voor een deel ook afgedwongen door onze verzekering, het was een paar jaar geleden nog minder heftig. Er is wel een Software Center waar gecontroleerde software beschikbaar is voor iedere medewerker, maar over het algemeen is de keuze daarin beperkt.

Ik werk bij een bedrijf met 300-500 medewerkers, afhankelijk van wanneer ik het vraag :P
Het wordt zeker wel beveiligd, maar we zoeken onze beveiligingstools er ook op uit dat het op alles werkt (en effectief is) en deze dienen ook bij iedereen geïnstaleerd te zijn tenzij je een waiver hebt van het security team (en hier wordt ook op gecontroleerd). We doen niet aan dichttimmeren en zijn we redelijk open met wat je kan/mag installeren (hier zijn natuurlijk wel policies voor), maar alles wordt wel goed gemonitord (en ook hier is een policy door wie het bekeken mag worden en waarvoor de data gebruikt mag worden). Wil je dat niet, moet je een eigen device kopen voor privézaken.

We hebben 2000+ medewerkers overigens, in meerdere landen. Sommige dingen worden per divisie geregeld, andere landelijk, en weer andere wereldwijd. En ja, het werkt echt.

En nee, ik ga nu niet doen alsof je een gemiddeld Microsoft-first bedrijf zomaar ff overzet op iets zoals wij hebben. Je moet het wel echt van de core zo opzetten, en het is meer werk om te onderhouden. Dus snap wel dat niet elk bedrijf het doet. Maar het kan echt wel.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 21:52]

Wil je dat niet, moet je een eigen device kopen voor privézaken.
Zo werk het natuurlijk niet. Wat wel of niet mag is gewoon wettelijk bepaald. Even als het privé gebruik van zakelijke apparatuur zoals telefoons en laptops.
Maar wie zegt dat wat wij monitoren en toestaan niet binnen wettelijke grenzen valt? Sterker nog, als bedrijf moet je toch wel enige vorm van monitoring/management op devices hebben. Veel normen (waaronder de ISO27001) verplichten dat zelfs.

Zoals ik zeg zijn we nog best open zelfs, een stuk openen dan de veelvoorkomende fully-managed Intune apparaten. Je mag bij ons (legale) privédingen op je apparaat doen, maar wel met onze beveiligingssoftware aan. Deze software voldoet natuurlijk gewoon aan de wettelijke eisen. Maar er zijn mensen die dat alsnog niet fijn vinden. En ja, dan moet je idd een eigen apparaat kopen. Je mag niet compleet unmanaged zijn, tenzij je daar een security waiver voor hebt en die krijg je enkel met een goede reden. Dat is echt niet raar of ongeoorloofd in het bedrijfsleven. Ook met privézaken kun je malware en dergelijke binnenhalen, die dan op je werkapparaat staan. Daar kan en moet je je als bedrijf tegen beschermen.

Het gaat hier om "als je geen standaard bedrijfsmonitoring wil op een apparaat waarop je privédingen doet je een eigen apparaat kopen voor je privézaken", niet om ongeoorloofde tracking (an privé- noch werkzaken) of werkdingen doen op een privéapparaat.
Het ging mij er meer om dat dat gequote stukje te kort door de bocht is. Er zijn gewoon regels waar je als bedrijf ook aan te houden hebt. Kan zijn dat jullie dat goed doen hoor maar je kan niet onbeperkt monitoren.
Tja, dat stukje was ook niet op zichzelf staant. Er ging een stukje aan vooraf dat er wel bepaalde policies en regels zitten omrent het monitoren en het ging om de specifieke casus van mijn werkplek (als reactie op Brainless01 die zegt dat die niet te beveiligen zou zijn), dus het was ook niet zo kort door de bocht als je het niet uit context trekt.

Blindelings alles onbeperkt monitoren kan natuurlijk echt niet. Ik ben daarop net zo goed 1 van de eerste die op hoge poten gaat staan ;) .
Akkoord. Wel de kanttekening dat je alles zo goed mogelijk kan beveiligen, je houd altijd een zwakke schakel en dat is de gebruiker zelf. Alles valt en staat met hem qua gebruik en gevoeligheid voor social engineering.

Genoeg voorbeelden van ambtenaren die een USB stick in de bus lieten liggen |:(
Mee eens. De meeste hacks en leaks komen uit social engineering en menselijke fouten. Dat is zeker een groot punt van aandacht.

Dat gezegd hebbende, zou het een hoop schelen als er enkel geëncrypted opslag zou worden gebruikt. Als je een encrypted USB-stick in de bus laat liggen is de kans op gelekte data wel aanzienelijk kleiner ;) .
Ik zou als ontwikkelaar ontslag nemen als ik in zo’n Office omgeving gepropt zou worden. Daarmee vervliegt werkelijk al mijn plezier in het werk mee.
Niet iedereen ontwikkelt Office applicaties... Ik gebruik Office amper, wat interesseert mij het nou wat de rest van het bedrijf gebruikt?
Slack is juist een ramp voor dit soort dingen. Vier jaar mee gewerkt en iedereen horen vloeken over deze functie. Lag, connectie issues, beperkte opties.
Ik heb 5-6 jaar met Slack gewerkt en nog nooit iemand horen klagen over connectie issues, lag of beperkte opties. De chatfunctie werkt bij Slack vele malen beter dan Teams (waar ik wél last heb van connectie issues, lag en de code tags werken amper). Misschien heb jij andere functies dan alleen chat gebruikt (ik niet, ik had de gratis versie)?

Ik heb volgens mij nog nooit iemand in mijn team horen klagen over Slack, heel verrassend dat jij dat wel hebt.
Hier gebruiken we chatroulette, het is even klikken maar uiteindelijk vind je elkaar.
Niks verbaast eraan als je een beetje tweakers volgt dan weetje dat de verhouding microsoft aanhangers best wel groot is en dus automatisch bij teams komt.
Zelfde als je zou op een Android nieuws site gaat vragen wat beter is Android of Apple...
Als bedrijven het gebruiken doen ze dat niet omdat het MS aanhangers zijn maar omdat het het beste aansluit bij de bedrijfsdoelen. Het zijn maar gereedschappen en als het samenwerken het beste gaat met gereedschap van bedrijf XYZ gebruik je dat. In de praktijk voldoet MS het beste voor de meeste organisaties.
Ik denk niet dat mensen per definitie "Microsoft aanhangers" zijn, maar heeft Microsoft nu eenmaal dermate een marktaandeel dat het de standaard is in de kantoren wereld.

Teams komt mee in het Office pakket en dan is het al snel de makkelijke keuze.

Vind het onmogelijke software om tal van redenen, maar aan de andere kant heb ik echt geen zin om alles te gaan lopen omzetten naar niet-Microsoft. Het werkt voor een groot deel toch wel out of the box.
De keuze voor Teams wordt vaak door de werkgever gemaakt, dus je persoonlijke voorkeur maakt dan niet veel uit.
Microsoft aanhangers of niet-Microsoft-haters?
Het is een wereld van verschil, al wordt het door een Microsoft-hater wel als hetzelfde gezien.
De integratie met Office 365 en SharePoint is gewoon prima. Eigenlijk is teams een grafische laag over SharePoint, met wat extra functionaliteit.
Verbaasd mij helemaal niet, als je bedrijf een Microsoft infra heeft is Teams gewoon de standaard. Het is niet zo dat ons gezegd word kies maar een willekeur product.

Als je geen contracten hebt en een bepaalde mate van security en privacy gegarandeerd word snap ik ook niet waarom je daar gebruik van zou maken.

Waar blijven je files als je die via Discord deelt? En wie heeft inzage in je gesprekken?

Als je zelf wat kiest neem ik in elk geval niet aan dat je betaald voor bepaalde garanties, en dat willen ze dus voorkomen.

Ik wil dus niet zeggen dat alles buiten teams slecht is (zeer zeker niet), maar als het niet op hoog niveau binnen je bedrijf word afgenomen en er afspraken met partijen zijn is het op zijn minst twijfelachtig om het zo maar te gebruiken.
Na de aanslagen in Zaventem (België) heeft mijn werkgever (omdat we gevestigd zijn in Brussel) een volledig noodplan op poten gezet om 100% remote te kunnen werken en om homeworking meer mogelijk te maken.
De keuze was toen om volledig naar Microsoft te gaan (we hadden toen ook Slack voor de ontwikkelaars en Zoom voor marketing omdat die sterk stonden voor webinars) en werd ingevoerd voor Corona kwam. Op zich meteen een goede investering, want de lockdowns gaven geen operationele problemen.

Nu zitten we dus volledig op MS met Teams en OneDrive. Al de rest werd stopgezet (enkel Slack gebruiken we nog voor support aan ontwikkelaars).
Ik mis Jitsi nog in de lijst. Niet degene die ik het meest gebruik, maar wel 1 die ik vaker heb gebruikt dus wil hem toch ff noemen.
Een onpopulair antwoord denk ik, maar ik gebruik tegenwoordig voornamelijk FaceTime. Zakelijk was het altijd Zoom voordat we weer naar locatie gingen.
Privé gebruik ik ook voornamelijk WhatsApp en Google Meet, gewoon omdat dit is wat de mensen met wie ik bel al op hun telefoon hebben staan. Soms daarom ook Facetime gebruikt, maar ik heb mijn (Android) telefoon vaker bij dan mijn iPad.
Whereby meestal, soms Slack.
Wij gebruiken voornamelijk self-hosted Jitsi Meet. :) Werkt prima. Microsoft Teams doen ae niet aan. Met klanten gebruik ik ook Jitsi Meet of Google Meet.
Jitsi is mijn favoriet, maar om nu te zeggen dat het de beste is? Wat jammer is dat veel van de beeldbel systemen zoveel resources gebruiken. Met een beetje pech staan er vier cores te blazen, en heb je verbinding met 100 andere servers. Jitsi heeft van dat laatste geen last, maar het is toch best zwaar. Als het even kan gebruik ik Facetime, omdat het geluid echt veel beter is, en CPU load laag, maar zakelijk is dat eigenlijk geen doen.
Mijn bedrijf zit volledig op een Google(mail & office) & Slack omgeving. :*)
Spijtig genoeg heb ik soms wel teams nodig om met externe partijen te communiceren. :X
Teams en Meet heb ik altijd audio of bij die laatste ook videoproblemen. Met Zoom eigenlijk nooit, maar die wordt dan weer niet veel gebruikt bij de bedrijven waar ik voor (heb) gewerkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.