Terugleveren stroom zonnepanelen

Heeft jouw netbeheerder je teruglevering tegengehouden?

Nee, capaciteit genoeg: ik woon in een windmolen-arm gebied.
31,5%
Nee, ik woon in een huurhuis en/of heb geen eigen dak.
26,1%
Nee, ik heb geen PV-systeem, maar overweeg het wel.
14,2%
Nee, ik heb geen PV-systeem vanwege andere redenen.
13,4%
Anders, nl...
6,9%
Ja, het net is overbelast hier.
6,9%
Nee, ik heb geen PV-systeem omdat het net vol is.
1,1%

Aantal stemmen: 6.550. Deelname gesloten op 04-10-2021 16:42. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (75)

75
75
41
0
0
30
Wijzig sortering
Ik mis gewoon een "nee". Er zijn hier zat windmolens maar kan alsnog terugleveren.
Idd, ik heb nu maar voor anders gekozen...
Wat heeft dat met windmolen te maken? Kan iemand uitleggen aub
Inderdaad dus nu toch maar de optie windmolen arm gebied gekozen kwam het dichtste in de buurt van de situatie hier.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 19:11]

Dit dus, niet goed over de poll nagedacht...
Gaat een goed vertekenend beeld opleveren.
Ik mis wat context. Hoe weet ik of mijn netbeheerder mijn teruglevering tegen heeft gehouden?
Volgens mij speelt dit alleen bij grotere zonneparken waar je een terugleveraansluiting voor moet aanvragen. Daar kan de netbeheerder (net als bij een normale aansluiting) weigeren wegens gebrek aan capaciteit op het net.

Voor consumenten geldt alleen dat je je PV installatie moet aanmelden bij de netbeheerder. Dat is iets anders dan toestemming vragen. Wat je wel ziet is dat op sommige plekken consumenten installaties niet terug kunnen leveren omdat de spanning op het net te hoog wordt, de omvormer schakelt zelf af als dit geconstateerd wordt. Daar komt de netbeheerder niet bij kijken. Dit is ook een gevolg van te lage capaciteit (of te weinig afnemers).

[Reactie gewijzigd door Bigs op 23 juli 2024 19:11]

Hoe hoog is een te hoge spanning? Meer dan 245v ofzo?
Boven 253v (10%) moet een omvormer stoppen met terugleveren.
Weet iemand of ik in de SolarEdge app terug kan vinden of dat ooit gebeurd is? Het is me iig nooit opgevallen dat ze afschakelen, maar ik zit ook zelfden naar de omvormer of de app te kijken.
.oisyn Moderator Devschuur® @Bigs15 september 2021 13:25
Hoe werkt dat dan precies? Want de omvormer zit natuurlijk direct achter de zonnepanelen. Op zich prima dat ik niet kan terugleveren omdat er al teveel wordt teruggeleverd, maar dat zou betekenen dat ik het ook niet meer zelf kan gebruiken?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 19:11]

Klopt. De netcode schrijft voor dat de spanning niet hoger mag zijn dan 253 V, dus daarboven zal de omvormer afslaan.

Je kunt het de kans iets verminderen door gebruik van dikkere kabels en opgewekte stroom zelf te verbruiken. Als jij een dikke boiler vlak naast je omvormer hebt hangen zal die (mits hij opwarmt) voor een spanningsval zorgen waardoor je misschien net iets langer door kunt produceren. Maar garanties zijn er niet.
Of je EV opladen :)
Dat helpt ook goed.
Bestaan er geen relays, dat kan automatisch het net uitschkelen, dat de spanning van zonnepanelen gaat alleen naar je huis?
Nee want omvormers schakelen uit als de netspanning wegvalt. Dan moet je een off-grid systeem met accu nemen, dat is veel duurder.
Afhankelijk van de kabel kan het dat de omvormer 253v signaleert terwijl het voltage in je meterkast maar 248v is, dan verlies je dus opbrengst. Je kan het afsla moment in sommige omvormers verhogen als je installateur toegang hebt waardoor hij pas bij een hoger voltage afsluit en je dus blijft terugleveren.
In elk geval als je bij mooi weer niet/weinig terugleverd
Nee, want ik wil geen panelen op het dak, ziet er lelijk uit (naar mijn bescheiden mening) en de belangrijkste reden om ze te plaatsen (subsidie) wordt hoogst waarschijnlijk binnenkort afgebouwd.

Daarnaast heb ik dan ook geen airco in huis, dat scheelt dan vast productie, grondstoffen en recycling voor zover mogelijk en daadwerkelijk uitgevoerd van een airco en een batterij aan zonnepanelen met bijbehorende techniek.
Ik snap de redenatie niet helemaal:

Voor afbouwen subsidie duurde het 6 tot 7 jaar voor je de zonnepanelen terugverdiend hebt.
Na het afbouwen van de subsidie duurt het 6 tot 7 jaar voor je de zonnepanelen hebt terugverdiend door de gedaalde prijzen.
Daarnaast gaan de prijzen voor energie waarschijnlijk stijgen om de energietransitie te bekostigen, waardoor de terugverdientijd lager wordt (en het afbouwen van de subsidie mogelijk vertraagd wordt).

Als je er vanuit gaat dat de zonnepanelen 20 jaar meegaan, maak je dus winst.

Maar ieder zijn eigen keuze natuurlijk: als je ze lelijk vindt dan moet je het zeker niet doen, anders erger je je dagelijks aan die dingen. :)
Maar ieder zijn eigen keuze natuurlijk: als je ze lelijk vindt dan moet je het zeker niet doen, anders erger je je dagelijks aan die dingen
Zo is dat.

En terugverdienen in 20 jaar dan moet je er ook 20 jaar blijven wonen. En omvormers willen wel eens eerder stuk gaan.
Terugverdienen in 6 jaar hoef je er dus geen 20 jaar te blijven wonen :)

Omvormer zal in die 20 jaar 1 of 2x vervangen moeten worden, in het slechtste geval voegt dat 1 a 2 jaar toe aan de terugverdientijd. Zeg 2 jaar, dan zou een investering up dus 2,5x over de kop gaan: 20/(6=2).
Je moet je natuurlijk wel afvragen voor welke prijs jij je zonne energie mag verkopen over 10 jaar. Door het huidige aanbod van zonne energie is de marktprijs om 2 uur 's middags al op z'n laagst.

We zitten straks het meest om energie verlegen tussen 5 en 8 uur 's avonds wanneer de zon niet meer zoveel doet en we wel moeten koken, verwarmen en opladen.
Dan zal de prijs dus enorm toenemen. Maar ik vraag me af of we die prijs ook voor jouw opgewekte zonne energie willen gaan betalen wanneer er toch al voldoende aanbod is.
Dat wordt inderdaad afwachten.

Mijn verwachting is dat tegen die tijd de thuisbatterijen een stuk betaalbaarder en gangbaarder zullen zijn, zodat je een stuk minder terug levert aan het net en juist tijdens de dure piekmomenten je je eigen stroom kan gebruiken. Maar ook dat zal een investering vergen natuurlijk.
die Batterij moet wel erg groot zijn wil je er een beetje plezier van hebben. Moet je ook maar net ruimte voor hebben in huis. Je gaat het niet lukken om de zomer stroom s'winters te gebruiken.
Klopt. Je zal me niet horen beweren dat een batterij zaligmakend is hoor :)
Maar een batterij van grofweg 3 tot 5 KWh zou al een behoorlijke slok op een borrel schelen: ik verbruik nu grofweg 1000 KWh van mijn productie, met zo'n batterij verwacht ik dat dat op zal lopen naar rond de 1800.
Ik vind mijn dak lelijker dan mijn panelen, die zien er best sexy uit. Als de subsidie wordt afgebouwd is het toch juist zaak om ze nu te nemen :)
Ik zie het toch vooral als een goed iets en vind het leuk dat ik ze heb. Had er graag meer kunnen plaatsen.
Dan moet je nog steeds dak hebben wat in de zon ligt. Een deel van de subsidie is een retour op belasting bij de plaatsing. Belangrijker is de saldering die wordt aangepast. Dat krijg je niet nu maar bij terugleveren. Dus daarvoor helpt het niet om nu nog snel te plaatsen.

Maar als je het mooi vind en je hebt geschikt dak, zeker doen.
Nee, ik woon in een huurhuis en/of heb geen eigen dak. Maar heb juist ook huur zonnepanelen via de woningbouw, NEE mijn netbeheerder heeft teruglevering niet tegengehouden.

Iets zegt me dat de mensen die op deze optie stemmen bedoelen: "Nee, ik heb geen zonnepanelen want ik huur".
Kan de poll / vraagstelling nog iets duidelijker worden?

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 23 juli 2024 19:11]

Ja ze doen behoorlijk wat aannames / missen een aantal opties die wel veel voorkomen.
Ik heb een poging gedaan. Maar het is wat het is. Na aanleiding van sommige reacties kan er wel een +artikel geschreven worden, maar de uitkomst van deze poll lijkt me niet echt bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 23 juli 2024 19:11]

Ik mis een 'incidenteel' optie: het is voorgekomen. Maar nog niet vaak. Dus 't hangt tegen overbelast aan?

En windmolens hebben er zeker niets mee te maken. Da's sowieso (vrijwel?) altijd onzin: het is het lokale laagspanningsstukje waar we mee te maken hebben. Daar zit hooguit een hobby-molentje op.
Nee, staan hier genoeg windmolens, maar teruglevering was geen enkel probleem!

Raar dat die optie er niet is...
Zijn ook verschillende spanningsnetten, een windmolen zit niet op 230V aangesloten.
Gelukkig niet nee!

"Grote vuurbal jonguh!"
De stelling klopt simpelweg niet. Teruglevering van zon op je eigen dak kan hoogstens tegen een te hoge netspanning op wijkniveau aanlopen. Dan is verzwaring van de kabel in jouw straat nodig.

Zon- en windparken zitten helemaal niet op het laagspanning (230V) net aangesloten.
Niet alleen de kabel van de straat.
Ook de laagspanning-transformator op wijk-niveau kan te weinig capaciteit hebben om de opgewekte spanning naar het midspannings-net te brengen.
Ik mis de optie dat ik teruglever in een gebied met veel windmolens.
Alsof terugleveren alleen kan als er geen windmolens in de buurt staan 8)7

Ik mis de optie: Nee, hier heeft de netbeheerder het (nog) wel onder controle.
Ik heb zelf nergens last van, ik heb echter installaties genoeg staan die wel problemen hebben. Ook voldoende zakelijke klanten die 'nee' krijgen van de netbeheerder omdat het net simpelweg vol is, met name in omgeving Emmen en Steenwijk.

[Reactie gewijzigd door HSA.Solar op 23 juli 2024 19:11]

Vreemde pol, er wordt zo wel erg sterk gesuggereerd dat in een gebied met windmolens geen zonnepanelen meer kunnen. Grote windmolens hebben hun eigen aansluiting op het hoog of middenspanningsnet. Daar zul je als particulier in een woonwijk niet veel last van hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.