Reacties (75)
[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 19:11]
Gaat een goed vertekenend beeld opleveren.
Voor consumenten geldt alleen dat je je PV installatie moet aanmelden bij de netbeheerder. Dat is iets anders dan toestemming vragen. Wat je wel ziet is dat op sommige plekken consumenten installaties niet terug kunnen leveren omdat de spanning op het net te hoog wordt, de omvormer schakelt zelf af als dit geconstateerd wordt. Daar komt de netbeheerder niet bij kijken. Dit is ook een gevolg van te lage capaciteit (of te weinig afnemers).
[Reactie gewijzigd door Bigs op 23 juli 2024 19:11]
[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 19:11]
Je kunt het de kans iets verminderen door gebruik van dikkere kabels en opgewekte stroom zelf te verbruiken. Als jij een dikke boiler vlak naast je omvormer hebt hangen zal die (mits hij opwarmt) voor een spanningsval zorgen waardoor je misschien net iets langer door kunt produceren. Maar garanties zijn er niet.
Dat helpt ook goed.
Daarnaast heb ik dan ook geen airco in huis, dat scheelt dan vast productie, grondstoffen en recycling voor zover mogelijk en daadwerkelijk uitgevoerd van een airco en een batterij aan zonnepanelen met bijbehorende techniek.
Voor afbouwen subsidie duurde het 6 tot 7 jaar voor je de zonnepanelen terugverdiend hebt.
Na het afbouwen van de subsidie duurt het 6 tot 7 jaar voor je de zonnepanelen hebt terugverdiend door de gedaalde prijzen.
Daarnaast gaan de prijzen voor energie waarschijnlijk stijgen om de energietransitie te bekostigen, waardoor de terugverdientijd lager wordt (en het afbouwen van de subsidie mogelijk vertraagd wordt).
Als je er vanuit gaat dat de zonnepanelen 20 jaar meegaan, maak je dus winst.
Maar ieder zijn eigen keuze natuurlijk: als je ze lelijk vindt dan moet je het zeker niet doen, anders erger je je dagelijks aan die dingen.
Zo is dat.Maar ieder zijn eigen keuze natuurlijk: als je ze lelijk vindt dan moet je het zeker niet doen, anders erger je je dagelijks aan die dingen
En terugverdienen in 20 jaar dan moet je er ook 20 jaar blijven wonen. En omvormers willen wel eens eerder stuk gaan.
Omvormer zal in die 20 jaar 1 of 2x vervangen moeten worden, in het slechtste geval voegt dat 1 a 2 jaar toe aan de terugverdientijd. Zeg 2 jaar, dan zou een investering up dus 2,5x over de kop gaan: 20/(6=2).
We zitten straks het meest om energie verlegen tussen 5 en 8 uur 's avonds wanneer de zon niet meer zoveel doet en we wel moeten koken, verwarmen en opladen.
Dan zal de prijs dus enorm toenemen. Maar ik vraag me af of we die prijs ook voor jouw opgewekte zonne energie willen gaan betalen wanneer er toch al voldoende aanbod is.
Mijn verwachting is dat tegen die tijd de thuisbatterijen een stuk betaalbaarder en gangbaarder zullen zijn, zodat je een stuk minder terug levert aan het net en juist tijdens de dure piekmomenten je je eigen stroom kan gebruiken. Maar ook dat zal een investering vergen natuurlijk.
Maar een batterij van grofweg 3 tot 5 KWh zou al een behoorlijke slok op een borrel schelen: ik verbruik nu grofweg 1000 KWh van mijn productie, met zo'n batterij verwacht ik dat dat op zal lopen naar rond de 1800.
Ik zie het toch vooral als een goed iets en vind het leuk dat ik ze heb. Had er graag meer kunnen plaatsen.
Maar als je het mooi vind en je hebt geschikt dak, zeker doen.
Iets zegt me dat de mensen die op deze optie stemmen bedoelen: "Nee, ik heb geen zonnepanelen want ik huur".
Kan de poll / vraagstelling nog iets duidelijker worden?
[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 23 juli 2024 19:11]
[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 23 juli 2024 19:11]
En windmolens hebben er zeker niets mee te maken. Da's sowieso (vrijwel?) altijd onzin: het is het lokale laagspanningsstukje waar we mee te maken hebben. Daar zit hooguit een hobby-molentje op.
Raar dat die optie er niet is...
"Grote vuurbal jonguh!"
Zon- en windparken zitten helemaal niet op het laagspanning (230V) net aangesloten.
Ook de laagspanning-transformator op wijk-niveau kan te weinig capaciteit hebben om de opgewekte spanning naar het midspannings-net te brengen.

Ik mis de optie: Nee, hier heeft de netbeheerder het (nog) wel onder controle.
[Reactie gewijzigd door HSA.Solar op 23 juli 2024 19:11]
Op dit item kan niet meer gereageerd worden.