Store Wars

Hoe kijk jij tegen de toename van digitale gamewinkels aan?

Hoe meer, hoe beter!
30,5%
Het boeit mij niet. Ik doe niet aan games.
20,8%
Eentje is wel genoeg.
17,8%
Slechte zaak. Ik krijg er keuzestress van...
10,9%
Kopen? Ik pirate mijn games gewoon :)
7,0%
Anders, nl...
6,8%
Ik ga gewoon naar een fysieke winkel.
6,3%

Aantal stemmen: 8.032. Deelname gesloten op 01-02-2019 15:18. Stemmen is niet meer mogelijk.


Reacties (107)

Wijzig sortering
Het zorgt tenminste voor wat concurrentie. Niet alleen goed voor de klanten, maar ook goed voor de ontwikkelaar

Een game platform moet nu concurreren met hun tarieven (meestal x% van de opbrengst). En de platformen worden steeds zoveel mogelijk verbeterd.

@nms2003

1 store gaat dat dus allemaal tegen en dan wordt het voor jou slechter en voor ontwikkelaars.
Alleen het is niet echt concurrentie.. Ze hebben allemaal hun eigen games, die ze niet meer op Steam verkopen.

Het resultaat is alleen dat ik enorm veel rotzooi op mijn PC moet hebben om nog een beetje te kunnen gamen. In de meesten heb ik maar 1 of 2 games staan.

Een onafhankelijke store lijkt me nog het beste. Wat Steam uiteindelijk is aangezien Valve nauwelijks nog games bouwt.

Sowieso ben ik tegen het hele online store concept omdat je je aankopen niet meer doorverkopen als je er op uitgekeken bent (zoals nog wel kan met bijv. Xbox/PS4 games). Maar helaas is hier niet zoveel aan te doen op de PC.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 januari 2019 17:15]

Ja met name dit.
Al die stukjes software is over het algemeen troep.
Overal zit een automatische service bij voor 'de user experience' of te wel, monitoring voor marketing doeleinden wat blijft lopen ook al heb je de cliënt niet gestart (en ook niet zichtbaar in de taakbalk)
Daar nog boven op dat deze bedrijven het normaal niet zo nou nemen met de privacy en beveiliging van hun data.

Dat er nu wat tegendruk komt tegen steam is dan opzich wel goed als je ziet wat voor percentages deze claimt op wat er verkocht wordt. Dat is ook 1 van de redenen dat dit gebeurd.

tl:dr
slecht voor mijn pc, met een beetje geluk beter voor de kleine ontwikkelaars als de hosting kosten naar beneden gaan.
Niet dat ik het met het volgende eens ben maar:
Bedrijven willen niet dat je 2e hands games koopt, want dan verdienen zij niks aan jou.

Met andere woorden kan je net zo goed piraten als je toch 2e hands koopt.
Dat mogen ze vinden maar dat is natuurlijk objectief onzin.
Software kunnen ze technisch aan je binden omdat ze allemaal ankerpunten hebben, maar of dat legitiem is om te doen is maar zeer de vraag.

Toyota verdient ook niets aan de verkoop van tweedehands priussen, houd niet in dat je die dingen maar moet gaan jatten.

Softwareboeren moeten het uit hun hoofd zetten dat hun product op één of andere manier speciaal is en moeten gewoon accepteren dat net als bij al het andere op de wereld eigenaarschap gewoon overgedragen kan worden.
Als Toyota roept dat jij auto's niet meer mag verkopen en dat ding maar prematuur naar de sloop moet brengen als je er van af wil geef je ze ook de vinger.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 18 januari 2019 11:51]

Iets downloaden(kopiëren) en iets jatten zijn 2 verschillende dingen.

En verder ben ik het eens met je stelling over dat software gewoon doorverkocht moet kunnen worden.
Het probleem is dat ze allemaal
Inferieur zijn aan Steam. Als ze nou allemaal goede reviews/curators, een fatsoenlijke zoekfunctie en een goed teruggave beleid hadden, zou ik het niet zo erg vinden om meerdere launchers te hebben. Bij de huidige situatie staat Steam voor mij ver boven alles.
Het beste zou zijn dat gamedevs hun game op alle launchers zouden zetten, en de prijs zouden aanpassen op hoeveel ze moeten weggeven. Dan hoeft degene met een kleine portemonnee niet meer te betalen en de "casual" met weinig tijd kan dan zonder moeite een game spelen. Helaas zal dat nooit een realiteit worden.
Dan betaal je toch nog steeds de hoofdprijs? Ik denk, hoe meer launchers, hoe beter de prijs. Op zich heb je er weinig last van. Ik heb gewoon snelkoppelingen in een map naar al mijn games. In principe start elke game dan gewoon op. De launcher start dan in de achtergrond op. Het is wat overdreven misschien. Het zou mooi zijn als je een keuze zou hebben wellicht. Een game launcher waar alle games op staan tegen een hogere prijs. En als je minder wilt betalen moet je de dev. launcher gebruiken. Sinds wanneer betalen we niet meer voor privileges.
Concurrentie is zeker goed en ook belangrijk.

Maar ik heb geen zin tig stores te installeren om alles te spelen wat ik wil. Ik blijf hierdoor gewoon bij Steam, en sla alle games die niet bij Steam worden aangeboden gewoon over.

Het zou pas mooi zijn als de verschillende stores dezelfde games aanbieden of het uitwisselen van games mogelijk maken. Dan zou ik pas een overstap overwegen...
Het probleem met deze mindset van:"Alleen steam" is dat andere platformen ook geen aanbod krijgen van dezelfde games als op steam.

Idem met games op Linux. Als iedereen wacht totdat alle games op Linux komen voordat ze het gaan gebruiken, zal het nooit komen.

[Reactie gewijzigd door PlowKing op 15 januari 2019 14:17]

Nou, vooralsnog zorgt het vooral voor vervelende exclusiviteits-deals en die zijn nooit in het voordeel van de consument. Plus, het zorgt er voor dat als je smaak wat gevarieerd is, je zo al je gegevens bij vier of vijf(+) bedrijven hebt liggen en ook de bijbehorende programma's dient te gebruiken.
Ik snap waar je vandaan komt, maar het punt is niet dat ze allemaal dezelfde games verkopen. Meestal maakt een dev een eigen platform, om alleen hun eigen games erop te verkopen en er voor te zorgen dat je ze alleen daar kan kopen (ik zeg niet dat ze allemaal dat doen, maar er is wel een groot gedeelte). De rede waarom ze dat doen, is dat ze geen marge, x% van de opbreng, moeten betalen aan zichzelf. Hierdoor krijgen dus de volle pont. In plaats van bij bijvoorbeeld Steam. Zij houden 25% van het bedrag voor zichzelf Dat zorgt er dus voor dat de 25% van het geld wat ze kunnen verdienen, mislopen.
Het is alleen maar vervelend en de consument schiet er niets mee op.
Het zorgt tenminste voor wat concurrentie. Niet alleen goed voor de klanten, maar ook goed voor de ontwikkelaar
Het gros van die webshops / launchers bestaan alleen maar voor de uitgever zelf zodat hun games uit al die andere webshops gehaald kan worden en ze er mee geld aan overhouden.
Hoewel ik dat snap in inhoudelijke zin, zeker als ze 30 procent van je winst opvreten, win je er als gamer niets mee en het concurrentie argument is in die use case objectief gewoon onzin.
Er wordt namelijk helemaal niet geconcurreerd.
Als ik Fallout 76 wil hebben MOET ik naar Bethesda's store en MOET ik daar hun geldende prijs voor betalen, en kan ik niet elders terecht.
Dus...hoezo concurrentie?
Ik snap dat niet. Waar concurreren ze op en hoe helpt dit mij als gamer?
Volgens mij is het netto effect voor de gamer puur dat er weer meer software geïnstalleerd moet worden wat je niet nodig hebt.

(die overigens ook allemaal individueel lekken en potentiële exploits kunnen bevatten, waar je accounts voor moet hebben, een bak informatie moet achterlaten, waar je wachtwoorden voor moet maken, en al dat tweedehands gedonder wat er bij komt zoals onthouden welke game waar ondergebracht is)

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 18 januari 2019 11:45]

Inderdaad. Concurrentie is oke. Een nieuwe installer voor iedere publisher (met de bijkomende personal data die wordt gewonnen) schiet zijn doel een beetje voorbij.

We zijn blij met Spotify als grootste muziek-streaming dienst. Netflix was hetzelfde voor series (er zijn nu veel meer soortgelijke diensten). Steam is altijd het platform geweest voor games, maar op dat gebied zien we steeds meer bedrijven die hun eigen smaakje willen geven.
Ik denk niet dat je spotify en netflix kan vergelijken met Steam. Steam koop je per artikel, en spotify en netflix betaal je voor gebruik.

Dus kan je wel voor hetzelfde geld 3 verschillende stores tegelijk gebruiken(gratis, alleen aanschaf) maar niet netflix hulu nlziet, spotify deezer en timbal tegelijk voor dezelfde prijs.
Precies dat. Ik walg ervan. Doe mij maar one store to rule them all, one store to find them and in the middle finger to all the selfimportant publishers bind them.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 13 januari 2019 09:41]

Om het vervolgens gek vinden dat je dadelijk €50 meer mag aftikken omdat Valve een Nvidiatje doet.

Doe mij maar wat concurentie. Als Epic en GoG wat meer tegenwicht kan bieden aan Steam zal Valve ook weer wakker worden en het platform verbeteren.

Verder zie ik dingen als Origin en Battle.net nou niet echt als stores maar gewoon DRM tooltjes. Ja je kan er ook games op kopen van de developer zelf, maar niet van andere developers.
Dat lost niet het probleem op.

Dat is als zeggen:"Eneco is de enige die stroom levert, maar je kan ook de lantaarnpaal aftappen!"
Je wordt er helemaal gestored van.
Eerlijk gezegd heb ik hier totaal geen probleem mee maar waarom moet elke launcher ook perse opstarten met mijn PC en automatisch updaten?
Tsja, je kunt dat uitschakelen, maar elke keer als je een spel weer speelt moet de launcher zelf updaten, waarna je weer een potje kunt wachten tot de game is geupdatet, en hopen dat andere geinstalleerde games geen updates hebben gekregen, anders mag je weer wachten (of die annuleren en op een ander moment updaten).

Koop je een PC, krijg je alsnog de complete console-experience qua updaten, maal 10.
Dan wel even eerlijk zijn en GOG Galaxy uit het rijtje halen. Die heb je namelijk niet nodig voor GOG games ;)
alleen 6.4% gaat nog naar de fysieke winkel :( Ik ga huilen als er geen fysieke winkels meer zijn.
Tja wat heeft het nog voor zin? Als je het op disc koopt bevat de disc toch alleen nog maar een installer welke de game download* via bijv. Steam of een andere launcher

*Ervaring volledig op basis van de PC; op consoles is het mogelijk nog niet zover
Zelf speel ik ook bijna alleen PC, op wat exclusives op de PS4 na dan.
Maar wat ik zo tof vind aan fysiek is de verzameling die je kan opbouwen, ook krijg je vaak wat leuke dingen erbij zoals een kaart of dergelijke.
Dat fysieke games voor veel PC games tegenwoordig komen met een digital download key vind ik geen probleem. (eigenlijk alleen maar beter) Dat Ubisoft geen fysieke games meer verkoopt doet wel pijn in mijn hartje, mijn ubi collectie zal nooit compleet zijn.
Persoonlijk vind ik het ook leuk om naar een Nedgame te gaan, vrijwel allemaal mensen daar die gamen net zo leuk vinden als ik.
Voor mij is de dichtstbijzijnde fysieke winkel minimaal drie kwartier reizen (enkele reis) en dan betaald parkeren ergens in een centrum (of een minimum van 2x die tijd en kosten met het OV). Als ik toevallig eens langs een fysieke winkel kom, loop wel ik wel altijd even binnen (en vaak ook met iets weer naar buiten), maar ik ga écht niet voor iedere game zo veel tijd investeren. Er zit ook een stuk gemak aan.
Is ook beter voor het millieu, dus dan is groenlinks ook weer blij ;)
Mwoah, dat valt uiteindelijk nog te bezien, die servers bouwen en in de lucht houden is ook niet bepaald gratis natuurlijk :)

Beter voor het milieu, dat zal inderdaad wel los lopen, maar het is natuurlijk niet beter voor lokale middenstand. Vrijwel iedere winkelstraat in Nederland is al flink wat jaartjes enorm aan het verpauperen qua aanbod en variatie. Even een avondje winkelen zoals je 10-20 jaar geleden kon doen op een willekeurige koopavond, dat is er niet meer bij. Ergens is dat toch wel zonde.

Als het alleen was om GL blij te maken, had ik overigens drie keer per dag het halve land door gescheurd in een veel te veel verbruikende V8 diesel om een snickers te halen, overigens...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 15 januari 2019 15:46]

Er was een milieu organisatie dat piraterij aanmoedigde omdat het beter voor het milieu was. Ik kan het niet zo een twee drie vinden. Maar dat ging ook over peer 2 peer, dus dat is natuurlijk anders.
Als je op een laptop een spelletje wil doen (en dat zijn er genoeg), welk fysiek medium zou je de game dan af willen nemen? Een usb-stick?

Als mac-bezitter wil ik zo nu en dan ook nog eens een spel spelen, en die markt is gewoon te klein voor fysieke winkels om assortiment voor aan te houden. Een jaar of 10 geleden had je nog wel het zielige macplankje, met alle versies van The Sims en dat was het dan wel zo'n beetje.

Via digitale winkels, inclusief de Mac App Store, is er wel degelijk een leuk en gevarieerd aanbod voor de Mac.
Of je installeert windows via Bootcamp;) Ben je van dat beperkte aanbod af. Ik boot eens in de zoveel tijd mn Windows partitie, enkel om te gamen en ga dan snel terug naar OSX.
Ik ga altijd naar de fysieke winkel. Online kopen is leuk en aardig, maar inmiddels is een groot deel van de winkelpanden bij ons in het centrum leeg, en het ziet er nogal verlaten en deprimerend uit... :(

Ik snap wel dat mensen voor de beste prijs gaan, maar de leefbaarheid van mijn woonplaats mag wat mij betreft ook wel wat kosten, en hoewel ik vroeger ook best veel online heb gekocht, doe ik dat tegenwoordig zeer sporadisch.
Hoe vervelend het ook is, het is de verandering van de markt. Zo gaat het altijd al volgens mij. Banen/branches komen en gaan.
Het lijkt mij geen goede ontwikkeling om de hele middenstand van kleinere steden en dorpen zo maar af te schrijven. Wat blijft er dan nog over? Vinex wijken die worden platgereden door pakketbezorgers?

Juist de middenstand is belangrijk voor de leefbaarheid van dorpen en steden. Waarom wil je zo graag iets een paar euro goedkoper hebben als je het ook in een winkel kan kopen waar je service hebt, het artikel kan proberen en kan ruilen. Natuurlijk kan je via internet ook alles retour sturen maar kijk eens wat dat kost , dat heeft de NOS namelijk uitgezocht: https://nos.nl/op3/artike...s-je-misschien-denkt.html

En denk dan eens aan de ouderen of de meer hulpbehoevenden onder ons waarbij internet winkelen niet zo makkelijk is als de huidige 20 en 30er
Het is niet alsof we er nog iets aan kunnen doen. Vandaar dat ik de reactie van LA-384 informatief vind; hij legt de optie uit die ik (zoals wel vaker) mis in de poll.
Het is niet alsof we er nog iets aan kunnen doen.
Natuurlijk wel... wij zijn de consumenten, wij bepalen de markt!

Als niemand online zou kopen, dan zouden er ook geen online winkels bestaan, zo simpel is dat. Nu weet ik ook wel dat het onrealistisch is, maar als mensen gewoon wat vaker naar de 'gewone' winkel zouden gaan in plaats van alles online halen, zou dat zeker niet slecht zijn. Vroeger waren het de kleintjes die dichtgingen, maar als ik hoor dat er bij ons in Oulu (200k inwoners, geen klein stadje) binnenkort zelfs de H&M gaat verdwijnen, dan vraag ik me wel af wat er over 10 jaar van ons centrum nog over is... fitness centra en fastfood ketens? Leuk hoor... :'(
Fysiek winkelen kost tijd en ik vind het eigenlijk ook helemaal niet leuk. Hoe leuk het ook was om in fysieke game winkels te komen ik vind het nog veel leuker om niet tot het weekend te hoeven wachten voor ik een game kan kopen(want werk tot 6 dus winkel dicht) en gewoon 's ochtends een game kan kopen, deze op mijn PS4 preload en ik als ik op dinsdag thuis kom direct met vrienden kan gamen.

Snap best dat sommige mensen winkelen als dagje uit zien, maar ik vind het zonde van mijn tijd. En kijkend naar het succes van online delen mensen die mening.
Kinderen/studenten, de (vroeg) gepensioneerde, huisman/vrouwen etc vinden het wel leuk om te winkelen. Wat moeten we anders moet onze tijd? Ik kan niet even de digi store inlopen, slap ouwehoeren met iemand met dezelfde interesse als mij :'(
Vrije tijd speelt hier inderdaad een grote rol in. Toen ik studeerde maakte ik ook veel meer tijd vrij voor dit soort zaken. Zat 1 a 2 keer per week een paar uur in de platen zaak om rustig alles te beluisteren, maar nu ik werk besteed ik mijn vrije tijd liever anders en koop ik dus m'n platen en ook games online.

Maar ik snap heel goed dat je dit wel zonde vindt als je wel nog vaak in een fysieke winkel komt. De charme van de platenzaak of de gamestore is er online niet echt natuurlijk.
Dat is exact wat ik bedoel. Er is geen charme meer. We worden allemaal individueel opgesloten in ons eigen wereldje die steeds eentoniger wordt. Ik vind dat persoonlijk een slechte ontwikkeling.
Ik denk niet dat dat de voornaamste reden is. Tijden veranderen gewoon. Waar vroeger de man voor het inkomen zorgde en de vrouw voor het huishouden en kinderen, zijn nu beiden (soms uit noodzaak) werkende en vaak nog (nagenoeg) full-time ook. De tijd die niet aan werk besteed wordt, wordt besteed aan de kinderen, hobbies (van de kinderen) en het huishouden. Tijd is kostbaar en het is dan eenvoudiger bepaalde dingen via internet te bestellen, dan naar een winkel te rijden in de hoop dat ze hebben wat je zoekt.

Wil de middenstand er bovenop kunnen komen, dan moet er ergens iets veranderen. Dat kan zijn door te fuseren en meerdere producten op dezelfde locatie aan te bieden. Dat kan zijn door een bezorgservice en evt ook online te gaan. Dat kan zijn door het veranderen van openingstijden, dus niet tijdens kantoor-uren waarin 70% van de potentiële klanten zelf werkt, maar buiten kantoor-uren. Ik wil best mijn brood bij een bakker halen, of mijn vlees bij de slager, maar als alles om 18.00 gesloten is, heb ik daar geen mogelijkheid toe. Dan haal ik het bij de supermarkt, die ook op zondag open is en 's avonds tot 21.00.

Eigenlijk moeten we gewoon af van die 8.00-18.00 mentaliteit, want dat werkt het naar mijn idee allemaal in de hand. Dat geldt ook voor andere branches overigens. De baas wil je vaak best nog een uur verlof geven voor een bezoek aan de tandarts, maar voor het halen van een brood? ik denk dat je dan een verontwaardigde blik krijgt.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 12 januari 2019 12:17]

Bakkers zijn om 7:00 smorgens vaak al open hoor. Verdiep je eens in de kwaliteit van verse producten van de supermarkt, dan is het echt een slechte ontwikkeling mocht de bakker, slager en de groetenboer verdwijnen
Bakkers, slagers etc zijn gewoon nog open buiten jouw kantoor uren hoor! Ik haal ook alles lekker vers bij de bakker en de slager etc. Het voordeel? Je kent elkaar, krijgt af en toe passende korting(en niet zoals bij de AH korting op dingen die je niet wilt).
Ik heb de bakker wel eens gebeld dat ik door omstandigheden niet bij zijn open uren langs kan komen, woont hij erboven, laat hij me toch nog mijn brood halen en pas de volgende keer afrekenen. Dat zie ik niet gebeuren bij een online winkel.
Waarom wil je zo graag iets een paar euro goedkoper hebben als je het ook in een winkel kan kopen waar je service hebt, het artikel kan proberen en kan ruilen.
Proberen en ruilen/refunden van games kan ook bij de betere online stores/platforms. Welke service doel je verder op? In hoeverre biedt een gamewinkel betere service dan een online store? Of, gemeten naar andere branches, in hoeverre bieden Mediamarkt of BCC betere service dan bv een Coolblue?

En het is wel degelijk de verandering van de markt. Als jij op zoek bent naar een huis ga je toch ook naar funda ipv naar een makelaar? Als je een vlucht wilt boeken doe je dat toch online ipv via een reisbureau? Als je een tweedehands oven of boormachine zoekt ga je toch naar Marktplaats ipv naar een rommelmarkt of een kringloopwinkel? De wereld verandert nou eenmaal door internet. Daar zullen ondernemers in mee moeten, of ze het willen of niet.

Het is aan middenstanders om te vernieuwen en om in te steken op de veranderende tijdsgeest. Dat kan best, maar je moet weten waar de nieuwe behoefte ligt. En reken maar dat die er is. De foodhallen, koffiewinkels, salad bars schieten als paddenstoelen uit de grond. Net als barbieren. De overeenkomst is simpel: ze onderscheiden zich van online via beleving, via een "personal experience". Maar het heeft geen zin om ondernemers te steunen die vasthouden aan een verouderd kansloos businessmodel. Je steunt toch ook geen turfstekers of schillenboeren meer?

En ja, ouderen en hulpbehoevenden hebben daar moeite mee. Maar die hadden ook moeite met de overgang van oliekachels naar CV-ketels. Maar dat is geen reden om ze in het verleden te laten leven. Of had jij nog als ideaalbeeld gezien dat opa en oma anno 2019 hun oliekacheltje nog wekelijks moesten bijvullen? Nee toch.
Je maakt een klassieke fout. Tijden veranderen. Je bent nu juist modern en je tijd vooruit wanneer je geen cv meer hebt maar juist op olie/hout stookt.
Nieuwe beleid van het kabinet :Y)
BCC en Coolblue zijn niet de winkels die OP bedoelt.

En ik ga echt niet naar Marktplaats, echt die geschifte mensen daar. En het lijkt me wel handig dat je met een makelaar een huis zoekt, die kan jou dingen vertellen die je met al je internet kennis echt niet ziet / weet.

En je wilt toch niet dat alle winkels vervangen worden met foodstores? Daar gaat ook nooit genoeg vraag voor zijn. En een schillenboer is wel nice, dat past wel bij het klimaatakkoord.

En voor de vereenzaming van onze maatschappij, wwaar ook ouderen bij zitten, is deze verandering ook niet het beste wat er is. Ook iets met geld wat het kost om nu uit huis te komen.
Waarom wil je zo graag iets een paar euro goedkoper hebben als je het ook in een winkel kan kopen waar je service hebt, het artikel kan proberen en kan ruilen.
Maar dit is toch precies waar het mis gaat. In het geval van games kopen voor jezelf. Daar zie ik de toegevoegde waarde van een fysieke winkel niet van. De mensen die daar rondlopen weten zelf over het algemeen niet wat ze verkopen anders dan een paar tripple-A titels. De 'service' van de winkel (kapotte mediadrager ofzo?) is allicht wat sneller geregeld dan het terugsturen en een nieuwe krijgen, maar hoe vaak gebeurd dat in de praktijk.

Ditzelfde zie ik ook gebeuren met eigenlijk alle 'algemene artikelen'. Waarom zou ik voor een koekenpan in vredesnaam 'helemaal naar' de Blokker gaan als ik bij bol.com dezelfde pan voor minder gratis thuisgestuurd krijg. Waarom zou ik voor een uitbreiding van het Kolonisten van Katan 'helemaal naar' de Bart Smit gaan als die bij bol.com voor minder gratis thuisgestuurd wordt? Of nog mooier, een wasmachine die ik bij Coolblue voor minder heb en bij de BCC ook opgestuurd wordt :)

Voor heel veel producten kan ik me voorstellen dat je het even in het echt gezien wil hebben, of in je handen gehad of aangehad wil hebben (sportschoenen (om mee te sporten dus, niet als modeschoen bij de Perry/Footlocker), juwelen, whatever). Het scheelt dan ook dat de mensen die in die zaken werken ook weten waar ze het over hebben en je echt advies kunnen geven.

In een notendop verwacht ik dan ook dat winkels in hun huidige vorm veelal zullen verdwijnen en worden vervangen door boetieks/warenhuizen die een exclusiever/aparter (niet per sé duurder, maar allicht gaat het er wel op neerkomen) aanbod hebben of eventueel een soort servicepunt worden.

Tot slot.
Ik ben zelf iemand die zoveel mogelijk bij de lokale middenstand probeert te kopen. (kaas bij de kaaswinkel, vlees bij de slager, brood bij de bakker, wijn bij de lokale slijter (geen keten)). Die ondernemers gun ik echt wel een goede boterham (tevens hebben ze vaak betere producten dan de supermakten, maar dat zal per geval verschillen) maar ik heb echt geen gevoel bij al die grote ketens (kunnen we dat nog wel lokale middenstand noemen?) die veelal geen 'echte meerwaarde' hebben anders dan dozen te schuiven. Uiteraard zorgen die voor lokale werkgelegenheid, maar ik winkel toch ook echt met m'n portomenee.
Anders: ik bestel fysieke exemplaren online. Fysieke games zijn voor de Switch goedkoper dan digitale downloads via de eShop. Daarnaast kan je fysieke games ook nog doorverkopen als je uitgespeeld bent.
Ik koop ook alleen maar fysieke exemplaren via online winkels. Doorverkopen doe ik niet aan maar het is 1) uit verzameloogpunt en 2) zijn inderdaad fysieke titels veelal goedkoper (hetgeen vreemd is, gezien digitaal geen distributiekosten kent noch materiaalkosten).
Daarom zeur ik al jaren over dat online AAA games 60 euro zijn, terwijl we al die CDs etc niet meer hebben. Maar dat moet je hier niet zeggen, dan komt er iemand wel doodleuk vertellen dat die bedrijven het echt wel nodig hebben.
Ik heb een switch omdat ik in de bus/trein wil kunnen gamen. Die switch (met case) neemt al best veel ruimte in beslag in m'n tas. Als ik dan ook nog is al die games moet gaan meesleuren kost me dat nog meer ruimte...

Dat is voor mij een goede reden om digitale games te kopen.
Had je niet in het Atary Lynx of gameboy tijdperk moeten leven. Vele grotere cassettes en nog steeds kregen we het met kleine tasjes mee.
Ik koop games never nooit meer digitaal. Eenmaal gedaan, was na half uurtje uitgekeken op het spel (was echt anders dan de reviews etc. mij deden vermoeden). 50 euro kwijt...
Bij steam kan je dan je geld terugkrijgen. De meeste fysieke winkels weigeren (althans in mijn tijd) een game terug te nemen als de verzegeling was verbroken.
Bij een aantal leveranciers van digitale games (waaronder de Playstation Store) kan je geen geld terug krijgen na aankoop. Zeker niet zodra je eenmaal gespeeld hebt (hoe kort ook...).
Fysieke winkels nemen games soms wel terug na verbreken verzegeling maar vaak niet of slechts tegen gereduceerde prijs. Maar dan is er bij een fysieke game altijd nog de tweedehands markt waar je relatief nieuwe games gemakkelijk kunt verkopen zonder heel veel verlies te maken. Een digitale game is niet door te verkopen en is daarmee dus zonde geld indien de game toch niet aan de verwachtingen blijkt te voldoen. Ik koop games om die reden daarom niet meer digitaal (via de Playstation Store).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 14 januari 2019 15:10]

BS. Bij de grote 3 is het gewoon mogelijk om je geld terug te krijgen. Ik heb hier persoonlijk al eens gebruik van moeten maken.

https://store.steampowered.com/steam_refunds
https://help.ea.com/en-us...eturns-and-cancellations/
https://support.gog.com/h...ney-Back-Guarantee-Policy
En bij de Playstation Store kan dat helaas dus niet, en laat ik nu enkel games op de Playstation spelen... Zodra de download eenmaal gestart is kom je al niet meer in aanmerking voor een terugbetaling.

Heb 'de meeste' wel even veranderd in 'een aantal'...

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 14 januari 2019 15:10]

Ja, maar dan heb je dus op zich geen probleem met digitale winkels, maar met de slechte voorwaarden van Playstation...
De Playstore is de digitale winkel voor games op de PlayStation ;)
En tja, die is mij dus zeer slecht bevallen. En daarom koop ik mijn games voortaan gewoon in een fysieke winkel. En kan ik ze later eventueel weer verkopen als ik er op uitgekeken ben.
Hij geeft al duidelijk aan dat het om een console gaat, niet de PC.
En met fysieke exemplaren heb je daar geen last van? 8)7

Ik koop mijn games zowel online als offline, alhoewel ik ook het liefst gewoon een fysiek rommetje in een hoesje heb. Al was het maar om de mogelijkheid hem door te verkopen.
Nope. 50 euro kopen, proberen en indien geen succes krijg je er op Marktplaats (oid) wel weer 40 euro voor terug...;)
Anders, ik heb geen bezwaar tegen digitale gamewinkels. Ik heb wel bezwaar tegen de DRM / Bloatware die je ervoor moet installeren om de games te kunnen spelen. Het liefst zou ik ook zonder Steam client spelen overigens.
Dito. Ik had zelf een script gemaakt die het netwerk uitschakelde alvorens steam te starten, dat scheelde 45 seconden opstarttijd voor het spel. Moeten wachten op een gigabytes grote upgrade (duurde twee dagen om te downloaden toen) om in single-player te spelen was ook niet tof.

Steam. Een keer en nooit weer.
Zijn het echt allemaal 'digitale' winkels? Gros is toch gewoon een compleet launcher-platform, waar de store slechts een deel van is (steam, battle.net, Origin, Galaxy).

Maar dan klopt het antwoord Ik ga gewoon naar een fysieke winkel. ook niet, ook games in de winkel moet je gewoon activeren in de betreffende launcher.

Zo'n winkel vind ik an sich geen probleem, in de wereld van MMO's heb je al vrij snel diverse launchers (en daaraan gekoppelde stores), maar werd met de tijd steeds 'voller'. Eerst chat, vriendjes, social plugins, overige-games scannen, ingame overlays, programma zelf werd ook steeds zwaarder om te draaien. Steam lijkt op z'n tijd zelfs een halve Facebook, tot popup reclames en nep-vriendjes verzoeken aan toe. En laten de hele toevoeging van DRM nog even links liggen.

Natuurlijk heeft steam zo z'n voordelen (workshop bv), maar waarom kunnen games niet gewoon 'standalone' draaien met enkel een login scherm voor verificatie? Games als Tera, Rift, Warframe, hebben wel een steam versie, maar ook gewoon een 'nonstore/launcher' versie met enkel een login-scherm.
Ik koop via Steam of Orgine of Bol.com mijn spellen. Het komt niet meer vaak voor dat ik in de winkels nog een spel koopt
Anders, namelijk: Op dit moment speel ik niet heel veel spellen, en kan ik het met Steam en Battle.Net af. Geen probleem dus. Mocht ik in de toekomst overspoeld worden door digitale gamewinkels op mijn PC, dan ga ik tegen die tijd wel eens mijn mening herzien. :P
Ik doe nauwelijks aan games. En de paar die ik speel, doe ik allemaal via Steam. Vind ik supereenvoudig, en ik zie niet in waarom er wel 30 van die stores zouden moeten zijn als het met één of twee ook prima vooruit kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee