Reacties (118)
bij een grondrecht is het niet mogelijk er geen gebruik van te maken, terwijl bij een basisbehoeft je de vrije keus hebt om er gebruik van te maken.
-1. De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Stromend drinkwater is toch al wel gedurende enige tijd bekend dat het zo'n beetje de grootste factor is geweest binnen ons moderne zorgsysteem. Dus onder het nom van dit bovengenoemde grondrecht, is van water echt niet te stellen dat het enkel een basisbehoefte is.
Waar haal je dat vandaan?bij een grondrecht is het niet mogelijk er geen gebruik van te maken, terwijl bij een basisbehoeft je de vrije keus hebt om er gebruik van te maken.
Artikel 7 in het grondrecht gaat zowat over het internet. Maar toen heette dat drukpers, je weet wel zo'n mechanische machine die papieren pagina's maakt waar informatie op staat.
[Reactie gewijzigd door tuXzero op 22 juli 2024 15:30]
In die zin valt te beargumenteren dat een adequate internet infrastructuur tot op zekere hoogte al impliciet in andere sociale grondrechten gedekt is vergelijk bijvoorbeeld: Art. 19. [Arbeid]; Art. 22. [Volksgezondheid; woongelegenheid; ontplooiing en vrijetijdsbesteding]; Art. 23. [Onderwijs] en zelfs wellicht Art. 20. [Bestaanszekerheid en welvaartsspreiding; sociale zekerheid] (en dan met name toegespitst op sociale welvaart in relatie tot toegang tot informatie en ontwikkelingsmogelijkheden).
Klassieke grondrechten die wel direct van invloed zijn op afgeleide functies van het internet zijn: Art. 7. [Vrijheid van meningsuiting]; Art. 10. [Eerbiediging persoonlijke levenssfeer]; Art. 12. [Binnentreden in woning] en Art. 13. [Briefgeheim en telefoon- en telegraafgeheim].
Het internet zelf bestempelen als een sociaal grondrecht zou niet ondenkbaar zijn, maar is wellicht ook niet zo heel zinvol. Het gaat dan meer om erkenning van het belang van toegang tot informatie in het algemeen, en het internet in het bijzonder. Zou toegang tot internet bestempeld worden als klassiek grondrecht dan heeft dat enorme consequenties. Denk dan bijvoorbeeld aan het opereren van ISP's, zaken als netwerk neutraliteit, en de uitgebreide verplichtingen die over en weer ontstaan voor betrokken partijen. Het internet is belangrijk, maar niet zo belangrijk dat er dergelijke verregaande consequenties aan verbonden dienen te worden.
[Reactie gewijzigd door tiefschwarz op 22 juli 2024 15:30]
[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 15:30]
Het schijnt dat het overbrengen van nieuws nog steeds dikwijls ook wel wordt gedaan door media als de televisie en de krant... Het slaat echt nergens op dat je zonder internet buiten de maatschappij staat. Tuurlijk, het is handig, en voor veel mensen belangrijk voor werk of studie. Maar er zijn genoeg mensen die helemaal geen internet hoeven en ook niet nodig hebben hoor...
Zometeen wordt er nog beweerd dat je buiten de maatschappij staat zonder smartphone.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 15:30]
Ik vind het absoluut absurd, om van het internet een grondrecht te maken.
Dat neemt niet weg dat ik er voor ben dat iedereen beschikking krijgt over een computer met internet, maar om dat nu als grondrecht te bestempelen, gaat me echt veel te ver!
BTW, stel je voor, door een storing bij een ISP, dat mensen ze dan gaan aanklagen, omdat ze het recht hebben op internet, en geweldige schadevergoedingen eisen, omdat hun leefomstandigheden dusdanig zijn verslechterd, dat ze niet meer normaal kunnen leven.

Ik denk dat het licht uit gaat in Nederland als internet weg zou vallen. Ook het bedrijfsleven is afhankelijk van het internet geworden, al is het al voor bestellingen en ander communicatie met hun klanten en toeleveranciers.Grondrechten moet je zien als dingen die je per se nodig hebt om veilig, vrij en goed te kunnen leven, en naar mijn mening valt er best, op die manier, zonder internet te leven. Ik bedoel, in het pre-internet tijdperk gingen er toch geen mensen dood, omdat ze geen internet hadden?!
Het is niet zo zichtbaar, maar het is eigenlijk bijna vergelijkbaar dat we zelf niet meer jagen en producten verbouwen en dat we dat nu uit de winkel halen.
dit is nogal wat anders, aangezien jagen en verzamelen en later landbouw, gevolgd door schaalvergroting, over ETEN gaat, en internet gaan (vooral) over economie. We zouden (in theorie) wel terug kunnen naar de tijd van jagen en verzamelen, alleen dan zouden we niet genoeg eten kunnen produceren voor alle mensen op aard. Van internet terug naar non-internet, zou alleen leiden tot economische teruggang, dit zal misschien wat mensen hun baan kosten, maar het zal er niet toe leiden dat de wereldbevolking krimpt met zeg 95%.Het is niet zo zichtbaar, maar het is eigenlijk bijna vergelijkbaar dat we zelf niet meer jagen en producten verbouwen en dat we dat nu uit de winkel halen.
En als je even verder kijkt dan je neus lang is, zul je zien dat na (drink)water, onderwijs, medische zorg het beschikken over moderne communicatiemiddelen een van de belangrijke middelen is waarmee samenlevingen zichzelf naar een hoger plan tillen. De Chileense wijnboer, de Boliviaanse koffieboer, het Tanzaniaanse landbouw collectief: zonder communicatie met elkaar en de buitenwereld wordt het voor hen een heel stuk lastiger om welvaart op te bouwen.ok, dat is hier in Nederland zo, maar ik denk dat wanneer je naar lichtelijk armere landen kijkt, dat je dan ziet dat het internet nog lang niet zo hard nodig is als hier, ergo het is niet absoluut nodig om internet te hebben. Oftewel stel internetgebruik zou (over bijv. 5 jaar) verboden worden (een soort van, uit de hand gelopen downloadverbod:), dan zouden we ons daar geleidelijk, en zonder al te veel problemen weer op aan kunnen passen (zoals het vroega, dus zonder internet was).
OT: een fundamenteel recht? niet echt in mijn mening hebben jullie de grondwet uberhaupt wel eens gelezen?
http://www.st-ab.nl/wetgrondwet.htm#h1
Laat eerst iedereen eens gaan proberen om te streven naar de grondwet die er nu staat, daarna kunnen we gaan kijken naar toevoegingen aan deze.
Wel ben ik van mening dat het Internet erg wenselijk is in onze westerse samenleving
OT2:
Ik neem aan dat ze alleen de westerse wereld ondervraagd hebben want ik denk dat mensen in de derde wereld schijt hebben aan internet maar eerst maar eens eten/drinken en een dak boven hun hoofd willen hebben, laat ik maar niet over de vrijheid van meningsuiting beginnen.en vier op de vijf ondervraagden wereldwijd noemt internet een 'fundamenteel recht'.
Nou nou, je hebt wel erg veel vertrouwen. Kritisch kijken blijft altijd van essentieel belang, of je iets nu van wikipedia plukt of vanuit een boek. Als jij een encyclopedie openslaat en dat voor waarheid aanneemt, bestaat er toch ook een grote kans dat je vaak fout zult zitten, misschien enkel nog maar groter indien het onderwerpen zijn waarop de visie snel verandert.en bij een encyclopedie weet je 100% zeker dat de informatie accuraat is.
Net als wikipedia worden encyclopedien ook maar door mensen geschreven, en die kunnen fouten maken. Tevens zijn veel onderwerpen binnen encyclopedien weinig anders dan persoonlijke interpretaties van wetenschappelijke studies, of onderwerpen welk klakkeloos worden overgenomen vanuit oudere boeken.
Ga er maar niet vanuit dat dat 100% zeker acurate info is
Daarnaast vind ik internet binnen de westerse maatschappij toch wel een grondrecht te noemen. Als je al wat ouder bent valt het mee, kun je veel zaken nog per papier regelen. Maar als student zijn veel zaken nog enkel maar af te handelen via het internet en ook middelbare scholen beginnen hierin te volgen. En aangezien educatie volgens mij een grondrecht is (niet geheel zeker, maar zou het in mijn optiek iig wel zijn), dienen de vereiste middelen hierbij waaronder internet automatisch geincludeerd te worden.
Je hoeft niet eens naar de derde wereld, ga naar een bejaardentehuis en 4 van de 5 ondervraagden zullen beamen dat internet overbodige luxe is.
Zou betekenen dat voor het internet tijdperk de telefoon ook een grondrecht zou moeten zijn.
Nee zonder internet ga je niet dood en verlies je niet je dak boven je hoofd.
Dit geeft alleen maar aan in wat voor verwende wereld we leven, internet grondrecht dan de auto zeker ook.
En o ja ik zit meer dan 10 uur per dag online (werk en prive)
zonder godsdienstvrijheid (en belangrijker de mogelijkheid er voor kiezen om er geen aan te hangen) ga je ook niet dood en toch is dat een recht.
het internet is zo'n schat aan informatie en bied zo veel mogelijkheden tot ontplooiing en zelfontwikkeling dat het moreel bezwaarlijk is om mensen daar van weg te houden.
En daarom zou het een recht moeten zijn.
dat er op dit moment niemand is die er bij gebaad is om mensen bij internet weg te houden is in deze niet van belang.
[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 15:30]
Wat betekent dat de overheid je niet mag verbieden om naar de radio te luisteren of te telefoneren. Daar kun je internet toegang ook onder schuiven.
Dus mijn antwoord op de vraagstelling in deze enquete is een volmondig "Nee". Want internettoegang is geen grondrecht. De overheid mag het alleen niet verbieden, dat is een heel andere stelling, en dat is al geregeld.
Zonder is internet kan het allemaal nog wel, maar steeds moeilijker. En met de belasting aangifte via internet heeft onze overheid zelf al het internet tot grondrecht gepromoveerd.
Begrijp me niet verkeerd, ik regel ook bijna alles via het internet maar om het nu direct een grondrecht te noemen? gaat mij persoonlijk een beetje te ver
Het internet wordt steeds belangrijker en zonder wordt je op een achterstand gezet. Ook voor mijn werk heb ik thuis een internet verbinding nodig en daarin zal ik ook niet de enige zijn. Zonder internet wordt je daarin beperkt. Als je een baan zoekt zijn veel vacatures niet eens meer offline te vinden, je kansen op de arbeidmarkt nemen dus af.
Als je het dan geen grondrecht wil noemen, noem het dan een basis voorziening in de huidige economie. En waar het hier natuurlijk om gaat: als je afgesloten wordt zoals de entertainment industrie wil na drie !beschuldigingen!, wordt je buitensporig gestraft.
Internet is belangrijk maar dat maakt het nog geen grondrecht imo, grondrechten zijn imo, zoals eerder gezegd, de zaken die je nodig hebt om te overleven: eten/drinken en bescherming tegen de natuur. Internet is er enkel om dingen te faciliteren, het is niet iets dat je nodig hebt om te overleven, al gaat het wel die kant op in deze samenleving, maar dat is dan enkel omdat het er naar wordt gemaakt (door alle winkels te vervangen voor online winkels bijv).
Het lijkt me dat je het niet meer kan noemen dan een voorziening die zeer wenselijk is, zeg maar dus idd een basis voorziening die nodig is in deze samenleving.
Tjah, wat versta je onder grondrecht.We kunnen ook niet zonder infrastructuur en transportmedia (wegen/sporen/auto's/boten/vrachtwagens etc etc), is het dan ook meteen zo dat alle transport mogelijkheden tot een grondrecht behoren?
Ik heb liever niet dat de mediaindustrie mijn rijbewijs af zou kunnen pakken nee. En ja, dat is grappig genoeg een perfecte vergelijking in onze warped maatschappij. Als ik media zou sharen op de real life snelweg zou BREIN maar al te graag mijn rijbewijs vorderen.
Je kan het ook bijvoorbeeld vergelijken met elektriciteit. Je kan in principe best leven zonder, maar praktisch is anders. Zolang we de rekening netjes voldoen zou ook niemand dat af mogen pakken.
Stel je trouwens eens voor dat je gepakt zou worden wanneer je recordable DVD's met copyrighted content aan je vrienden en kennissen aan het uitdelen bent. Heel fout, maar buiten dat. De politie pakt je op, neemt je mee, je krijgt straf.. Dan ben je weer thuis, en heb je een verbod op het kopen van lege DVD's. Backup maken, foto's op een schijfje zetten? Nee hoor, u heeft een verbod.
Ik zie het al helemaal voor me: je hebt ergens ingebroken met een breekijzer en je krijgt een breekijzerverbod opgelegd!
[Reactie gewijzigd door Mentalist op 22 juli 2024 15:30]
Ieder bedrijf met een eigen parkeerterrein (dat zijn o.a. bijna alle parkeergarages) mogen een wielklem aanbrengen bij overtredingen, volgens hun eigen reglement. En die gaat er pas af als jij betaalt.
Bij brein gaat het nog om wetsovertredingen en niet om een eigen reglement. Dus je kan wel stellen dat jouw vergelijking behoorlijk mank gaat.
Overleven zonder internet is in de Nederlandse maatschappij heel goed mogelijk. Er zijn er zat die dat vrijwillig doen. Dus om het internet nu gelijk te stellen aan een grondrecht, nee niet bepaald.
Dat reglement is altijd een op z'n zwaarst herhaling van de wet. Anders zou ik jou ook mogen vermoorden in mijn eigen huis (om maar heel extreem te doen).
Niet alle transportmogelijkheden maar wel transport zelf. Vrijheid om jezelf te bewegen of te verplaatsen naar waar je wilt is ook transport en ja dan is het een grondrecht.We kunnen ook niet zonder infrastructuur en transportmedia (wegen/sporen/auto's/boten/vrachtwagens etc etc), is het dan ook meteen zo dat alle transport mogelijkheden tot een grondrecht behoren?
Transportmogelijkheden zijn middelen, niet het doel zelf. Net als dat een modem een middel is om op internet te komen.
Nieuwsvoorziening, communicatie, informatie voorziening. Ik denk dat de eerste al een reden is waarom internet in deze wereld in de grondwet zou moeten komen.
Wat een onzin. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Je telefoon ook.De telefoon ook dan maar?
Dit gaat steeds vaker over VOIP met internet als vehikel. Dat maakt internet zeer belangrijk.
Het zou me niet verwonderen dat dadelijk al de TV uitzendingen via internet binnen gaan komen i.p.v. de huidige manier.
Zonder internet ben je dan afgesloten van de informatie in deze wereld.
Of je bent heel erg verdekt sarcastisch maar volgens mij meen je het nog ook!
Het recht op een eigen mening, het recht op bescherming, recht primaire levensbehoeften; dat zijn zaken die in de grondwet/grondrechten moeten staan/zijn.
* Vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voor vervolging door de staat te hoeven vrezen.
Vervang in het hierboven (schuingedrukte) woord "staat" in "entertainment industrie" en je hebt het schuilende gevaar dat door een grondwet wordt afgeweerd.
Wat is er dan fundamenteel aan??
Eerste levensbehoeftes, ja dat zijn grondrechten!!
Piramide van maslov ja dat zijn grotendeels grondrechten!!!
Maar internet is een ondersteunend en essentieel princiepe.
Ik vind het geen grondrecht, omdat je leven er niet aan vast zit.
Grondrecht wordt heel luchtig over gedaan in nederland.
Dat komt omdat we het zo goed hebben hier dat we ons er niet zo bewust van zijn wat het werkelijk betekent.
Dat de de Hollandse taal en de Friese taal nu in de grondwet komt te staan, dat zijn van die essenties van die een bestaanrecht benoemen.
mijn 2 centjes.
Wereldwijd zouden we eigenlijk niet meer zonder internet kunnen in mijn opinie.
Het zet je wel aan het denken hoe wij afhankelijk zijn van internet, wat eigenlijk maar net om de hoek komt kijken.
Voor bedrijven is het al een tijdje verplicht. Het is dus al onmogelijk om een bedrijfje te starten zonder internet. Ik denk dat de belastingdienst en de andere overheidsdiensten en uitvoeringsinstanties hier steeds meer op over zullen gaan.
Daarnaast wordt tegenwoordig het grootste gedeelte van de vacatures alleen nog maar online geplaatst en is het bij veel banken vrijwel onmogelijk om je bankzaken nog volledig offine af te handelen. Het is op dit moment dus onmogelijk om volledig mee te doen in de samenleving zonder internet.
Of je het dan een grondrecht moet noemen weet ik niet maar het recht op internet zou wat mij betreft zeker vastgelegd moeten worden. Dat zou dan niet moeten betekenen dat iedereen die het niet kan betalen gratis internet moet krijgen maar wel dat je niet als klant geweigerd mag worden of van het internet geweerd mag worden(three strikes wetten ed).
[Reactie gewijzigd door jmzeeman op 22 juli 2024 15:30]
Waarom? Geef die mensen maar een bibliotheekabonnement en laat ze daar de aangifte maar indienen. Geef je ze meteen de kans om zichzelf verder te ontwikkelen, win-win scenario.dat zou betekenen voor mensen die zelf niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, dat de overheid dus ook de verbinding mag verstrekken....duur grapje
Sowieso loont het misschien om eerst te kijken naar de definitie van grondrecht: "Grondrechten zijn rechten van individuele burgers tegenover de staat en (in mindere mate) tegenover elkaar"
Ergo, grondrecht != basisbehoefte
Even chargeren
"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Ook zullen zij allemaal internet tot hun beschikking moeten krijgen."
Volgens mij maakt dit duidelijk dat je kansen beduidend minder worden als je geen internet tot je beschikking hebt. Je positie als op de arbeidsmarkt is een stuk minder strek omdat je in veel mindere mate beschikking hebt tot banenaanbod en nieuws/moderne ontwikkelingen op jouw vakgebied.
Als consument sta je minder sterk omdat je slechtere toegang hebt to voorwaarden en documentatie en het contact met belangenorganisatie en stuk moeizamer gaat. Er zijn legio bedrijven en organisaties waarbij de communicatie internet-only is en welke niet eens meer een vermelding in het telefoonboek hebben (al was het alleen maar omdat ze in het buitenland zitten).
Ik heb daarom gestemd voor "Ja, maar er valt over te twisten". Ik vind namelijk dat iedereen beschikking moet hebben over internet. Echter, dit betekend voor mij niet dat iedereen het ook thuis moet hebben; kunnen internetten in een bibliotheek is ook beschikking hebben over internet.
Ik heb voor de toevoeging "maar er valt over te twisten" gekozen omdat ik niet zeker weer wat de term "grondrecht" juridisch gezien inhoud. (Welke jurist help me uit de brand?)
In landen als Afrika moeten mensen met hun hele familie rondkomen van een paar euro per week, in Iran word je kop eraf gehakt als je een keer met een verkeerde blik richting een kerel kijkt. Daar zijn grondrechten voor bedoelt, om dat soort dingen te voorkomen.
Niet om ervoor te zorgen dat je iemand kan aanklagen als je een keer als vrouw in je bil geknepen bent o.i.d.
Internet en grondrecht in 1 zin is gewoon echt te erg.
[Reactie gewijzigd door Engineer op 22 juli 2024 15:30]
Om de punten van Bozevkwa mee te nemen:
Als je dit soort zaken al niet standaard krijgt, is het altijd op te vragen bij het bedrijf/de instantie in kwestie. Ik ben verzekerd bij een maatschappij die alles via internet tracht te regelen en dus inderdaad niet standaard de polis verstuurden via de post. Aangezien ik dat soort zaken liever van handtekening voorzien thuis wil hebben liggen, heb ik er een telefoontje aan gewaagd en twee dagen later kreeg ik keurig per post alle documentatie thuis gestuurd. Dat ze het niet standaard doen, wil niet zeggen dat het niet kan.Ik maak het steeds meer mee dat zaken (als voorwaarden, handleidingen en zelfs polissen) niet meer op papier of CD geleverd worden, maar staan op internet.
Nu zal dit per bedrijfstak anders liggen, maar toen ik twee jaar geleden op mijn huidige baan soliciteerde bij een grote multinational was het zelfs not-done om via email te solliciteren. Gewoon per brief. Lijkt me stug als bedrijven geen brief meer accepteren (wil niet zeggen dat ze er niet zijn, ik ken ze iig niet).Ook moet (en dat is dan ook vaak de enige mogelijkheid) je zaken via internet regelen. Sollicitaties bijvoorbeeld.
Dit ontken ik niet. Het is inderdaad een basisbehoefte....maar dat wil nog niet zeggen dat het een grondrecht is!Vanuit die gedachte is internet een basis behoefte. Je bent als consument even afhankelijk van internet als van gas, water en elektra.
Dat is volgens mij ook de conclusie van mijn reactie. Toch?Een grondrecht vind ik overigens te vergaan. Net als je geen recht hebt op gas, water en elektra.
Dit is de link naar onze grondwet en deze.Ergo, grondrecht != basisbehoefte
Even chargeren, zullen we Artikel 1 van de Nederlands grondwet maar meteen aanpassen:
"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Ook zullen zij allemaal internet tot hun beschikking moeten krijgen."
Veel zaken in de grondwet zijn niet van het belang van de Artikel 1.
Wel "grappig" de wiki pagina van de Nederlandse grondwet.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 15:30]
die wiki pagina is zeer interessant om te lezen en zou eigenlijk toch wel verplichte kost moeten zijn(samen met een aantal van de gelinkte pagina's) voor elke Nederlander op de middelbare bijvoorbeeld.
[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 15:30]
Je kunt ook kaas op je brood doen cq. een baan als bloemenverkoper nemen.
Ook moet (en dat is dan ook vaak de enige mogelijkheid) je zaken via internet regelen. Sollicitaties bijvoorbeeld.
Vanuit die gedachte is internet een basis behoefte. Je bent als consument even afhankelijk van internet als van gas, water en elektra.
Niet voor niets worden minima voorzien van PC en internet.
Een grondrecht vind ik overigens te vergaan. Net als je geen recht hebt op gas, water en elektra.
Ik vind het overigens een afschuwelijk idee dat Hart van Nederland een grondrecht zou zijn.
Een grondrecht vind ik het niet. Voor mij is een goede internetverbinding belangrijk, maar lang niet zo belangrijk als brood op de plank, een dak boven mijn hoofd en zeggen en denken wat ik wil.
Er zijn tegenwoordig ook bepaalde leveranciers e.d. waar ik mee werk welke ook geen opdrachten meer aannemen over de telefoon of fax. Een brief mag, maar dan kunnen ze zogenaamd geen snelle afhandeling garanderen, de geprefereerde methode is dan meestal via de mail of een online account.
Buiten dat stelt het mensen natuurlijk in staat om uit voorheen onmogelijke situaties nu dingen te regelen... even snel een overschrijving doen, of ff snel die aanvraag doen. Vroeger moest je wachten totdat je thuis was, of je moest vrij nemen, dat is 'economisch' toch minder verantwoord imo. Je kan gewoon als moderne Nederlander of bedrijf simpelweg niet meer goed functioneren zonder een aansluiting...
Op dit item kan niet meer gereageerd worden.