Door Kees Hoekzema

Serverbeheerder

Server software updates

20-10-2001 • 01:25

44 Linkedin

Vannacht ben ik van plan om een aantal updates door te voeren in de software waarop Tweakers.net en Fok! draaien.
Helaas zal dit enige downtime met zich mee brengen, je moet dan ook niet gek opkijken als de database verbinding het ineens niet meer doet

Als alles goed gaat draait morgen het volgende:

*Databaseservers

 • Linux kernel 2.4.12 (nu nog: 2.4.5)
 • MySQL 3.23.43 (nu nog: 3.23.38)

  *Webservers

 • Apache 1.3.22 (nu nog 1.3.20)
 • PHP 4.0.6 met gd 2.0.1 (nu nog: 4.0.6 met gd 1.8.4)

  *[update 04:30]
  Vrijwel alles is goed gegaan, Apollo en Artemis draaien nu mysql-3.23.43-innodb en de webservers serveren hun gegevens met apache 1.3.22 en php-4.0.6 met gd-2.0.1
  De kernels wacht ik nog even mee, dit omdat ik eerst wil zien hoe stabiel Aphrodite (die nu wel 2.4.12 draait) blijft.

 • Reacties (44)

  44
  44
  37
  3
  0
  1
  Wijzig sortering
  Wat gaat er gebeuren met de FreeBSD machines die er nog zijn? Of is de software reeds vervangen door Linux of geupdate?
  De machines waar nu nog FreeBSD op draait zullen vervangen worden door Linux omdat Topix niet lekker met FreeBSD omgaat waardoor alle GoT gerelateerde problemen ontstaan. Voor meer info, zie dit artikel op GoT.

  Kleine quote van Femme uit dat artikel:
  Kees heeft als het goed is deze week alle hardware om de load balancers en de vijfde webserver af te bouwen. Vervolgens kunnen die machines bij TrueServer geplaatst worden. Odin en Arshia worden dan tegelijkertijd omgedingesd naar Linux 2.4. FreeBSD werkt voor geen meter, wat ook te zien is in de trieste uptimes van Odin en Arshia (komt zelden boven de 10 dagen). Verder zijn er vage timeouts en geheugenlekken op Arshia en heeft Linux 2.4 een betere performance.
  omdat Topix niet lekker met FreeBSD
  "FreeBSD werkt voor geen meter" moet je niet lezen als een gebrek van FreeBSD, maar als een gebrek in de config. En dat het dan handiger is om Linux te draaien, tuurlijk.. maar concludeer niet meteen dat Topix niet met FreeBSD zou werken ofzo. :)
  als je een bak 3 dagen moet gaan configgen voor dat het een beetje werkt is het gewoon kut...
  Nee inderdaad, dan kun je beter een linux distro pakken die na de installatie meteen gebruiksklaar is en vol veiligheidslekken zit.
  En dat noemt zich dan een werkeend :P
  Anoniem: 1125
  @Onno21 oktober 2001 14:56
  sorry hoor, maar als je drie dagen bezig bent om een enkele freebsd bak online te krijgen dan doe je echt iets verkeerd...

  Nee, je hebt geen next-next-next grafische installertjes dus je zult wat moeten nadenken met wat je intypt, maar een normale install moet je toch wel in een uurtje af kunnen hebben, vervolgens update je je sources, recompiled je kernel, installeert apache, mysql e.d. en je bent in minder dan een dagje helemaal klaar.

  Als je er wel langer over doet dan ben je waarschijnlijk een linux gebruiker die denkt dat hij wel met bsd kan werken omdat hij linux 'kent'. think again. installeren kan iedereen, hem beheren is een andere zaak.

  Geen flame naar kees toe overigens. De reden dat het zo brak liep lag aan het feit dat bsd geeen goede smp support heeft, althans niet tot eind volgend jaar wanneer bsd 5 uit komt. MAar goed, dat hadden ze van te voren kunnen weten (rick dan)
  reactie op Bigs:
  hij gebruikt heus geen redhat ofzow hoor hoor
  ik denk meer aan slackware ofzow, maar als je voor de dbases al linux gebruikt, waarom dan allicht BSD voor webservers, alleen maar onhandiger, 2 verschillende kernels..
  Ik gok dat op de FreeBSD machines de webservers draaien. En op de databases server draait Linux. (naar aanleiding van dit stukje tekst)
  Databaseservers

  Linux kernel 2.4.12 (nu nog: 2.4.5)

  Mysql 3.3.43 (nu nog: 3.3.38)

  Webservers

  Apache 1.3.22 (nu nog 1.3.19)

  PHP 4.0.6 met gd 2.0.1 (nu nog: 4.0.6 met gd 1.8.4)
  Kees: veel suc6 jongen :)
  Wat voor zin heeft het om zulke kleine (klein in de zin van versie nummers) veranderingen door te voeren? Wat merkt de tweaker er inderdaad inhoudelijk van, afgezien van het feit dat er enige downtime is?
  Ik zou toch eerder naar de changelogs kijken dan naar de stijging in versienummers als ik moet bepalen of een update belangrijk is... Zie bijv. eens hoeveel updates en fixes er van Apache 1.3.20 naar 1.3.22 zijn gemaakt.

  Het verschil tussen tussen MySQL 3.23.38 en 3.23.43-innodb is niet klein. Ga alle changelogs van .38 tot .43 maar eens doorlezen. Bovendien hebben we nu InnoDB die o.a. row-level locking, transactions en foreign key constraints ondersteunt. De performance van het forum kan behoorlijk verbeterd worden als we de tabellen omzetten naar InnoDB.
  Waarom draaien jullie in godsnaam 2.4.x kernels op productieservers? De 2.4.x branch is nog veel te instabiel imho.
  doodsimpel
  performance

  de 2.4 kernel kan _zoveel_ meer hebben dan een 2.2 kernel, zeker met mysql heb ik een performance winst gezien van tientallen procenten.

  verder valt de instabiliteit erg mee, overdrijven is ook een vak
  Is geen kwestie van overdrijven, is gewoon een kwestie van kijken naar wat er de afgelopen weken met de 2.4.x branch gebeurt is. Nieuwe vm code erin, dan toch maar weer eruit, dan vervolgens een verneukte kernel (2.4.11) en vervolgens een kernel die niet fatsoenlijk met een paralelle poort om kan gaan zonder hem te patchen. Noem dat maar stabiel dan...
  d'r draaien niet zoveel verschillende programma's op die servers. De 2.4.x kernels willen nog wel eens problemen opleveren, maar als je in wezen slechts mysql op die machine gebruikt, kan er nooit zoveel misgaan met een 2.4.x kernel. Zeker als blijkt dat Aphrodite gewoon lekker draait met die 2.4.x kernel, is het zinvol om naar 2.4.x te gaan, om redenen die kees ook al noemde.
  2.4.5 draait al maanden op Aphrodite, Artemis en Apollo en heeft nooit stabiliteitsproblemen opgeleverd. De SMP performance van de 2.4 is veel beter op de dual PIII servers.
  Ik ontvang net een mailtje van WideXS (de announce-mailinglist) met daarin het volgende:
  Ivm. een security-bug in de Linux-kernels, zijn wij nu bezig met het updaten van alle servers naar 2.4.12
  'k zou toch de rest van het T.net serverpark ook maar snel updaten naar 2.4.12 dan!
  Kijk, dit hoeft natuurlijk niet meteen zo te zijn bij Tweakers omdat het bij WideXS ook zo is. Het kan namelijk best zijn dat WideXS 2.4.10 of 2.4.11 draaide en daar die securitybug inzat. Tweakers zou daar dan aangezien zij 2.4.5 draaien geen last van hebben omdat die bug daar dan niet in zou zitten.

  Het hangt er dus maar net vanaf in welke kernel(s) die securitybug zit.
  Er zijn wel 2 bugs ondekt in de officiële linux kernel.
  Pas geleden stond dit op bugtraq:
  There are two bugs present in Linux kernels 2.2.x, x<=19 and 2.4.y,
  y<=9. The first vulnerability results in local DoS. The second one, involving ptrace, can be used to gain root privileges locally (in case of
  default install of most popular distributions). Linux 2.0.x is not vulnerable
  to the ptrace bug mentioned.
  dat zijn local exploits niet remote exploits... je zou dan nog een shell op de linux bak moeten hebben om root te krijgen.
  Wanneer komt er eigenlijk een pagina met daarop alle informatie van de servers. Dus welke servers er allemaal zijn, uit welke hardware ze zijn opgebouwd, welke software erop draait en welke pagina ze serveren of database.

  Blijft natuurlijk een site voor computer freaks B-)
  Anoniem: 11750
  @jms21 oktober 2001 09:33
  http://www.tweakers.net/reviews/131
  Is wel beetje oud maarja...
  Moet mischien eens ge-update worden.. :)
  [list]
  [li] Artemis: dual PIII-1000, 2GB RAM, SuperMicro 370DLE, 20GB IDE bootdrive, AMI MegaRAID Elite1500 SCSI RAID, 3x Cheetah X15 RAID 5, Slackware met 2.4 kernel.

  [li]Apollo: dual PIII-1000, 2GB RAM, Asus CUV4X-D, 20GB IDE bootdrive, Adaptec 3200S SCSI RAID, 2x Atlas 9,2GB 10K II RAID 1, 2x 3Com NIC, Slackware met 2.4 kernel.

  [li]Aphrodite: Tbird 1000, 512MB, MSI K7T Turbo, 20GB IDE, 2x 3Com NIC, Slackware met 2.4 kernel.

  [li]Athena: Tbird 1000, 768MB, MSI K7T Pro2A, Adaptec 29160, 3x IBM 9GB Neptune SCSI, 2x 3Com NIC, Slackware met 2.2 kernel.

  [li]Odin: Tbird 1000, 512MB, MSI K7T Pro2A, 15GB IDE, 2x 3Com NIC, FreeBSD 4.3

  [li]Arshia: Tbird 1200, 512MB, MSI K7T Turbo, 20GB IDE, 2x 3Com NIC, FreeBSD 4.3[/list]
  Artemis doet de database van Tweakers.net en de databases van Fok1, Apollo doet de database van GoT. Arshia doet webserver voor GoT. Appie, Athena en Odin doen Tweakers.net. Athena doet Fok!

  Binnenkort komt er een vijfde webserver (dual Athlon MP 1,2GHz, Tyan Tiger MP, 1GB RAM, 20GB IDE, 2x Intel NIC) en twee LVS load balancers (Athlon 800).
  Ik weet niet waar t aan ligt maar het op prijs sorteren van bv de IDE harde schijven werkt niet (meer)

  Ok werkt weer, top ! :D
  Het sorteren van producten op prijs+verzendkosten werkt op dit moment ook niet.
  Het lijkt mij trouwens niet gerelateerd aan de update.
  Denk het juist wel, omdat ook MySQL geupdate is.
  Mogelijk werken de scriptjes nu even niet zoals ze eigenlijk zouden moeten werken ;)
  't is wel gerelateerd, sommige urls worden door apache.xx22 verkeerd gelezen, terwijl apache.xx20 het wel goed deed.

  het gaat hier om urls als "pricewatch/cat/3/?blaat=bla"
  terwijl "pricewatch.dsp/cat/3/?blaat=bla" wel weer werkt (in het eerste geval word de va. $blaat niet herkent)
  ik vraag me af.. hoeveel request per seconde kan de tweakers.net webserver afhandelen? Ik heb zelf een connectionpooling class geschreven in java voor de website op m`n werk en dat was zo`n grote performance winst, kan dit voor php?? Ik vraag me af of t.net het al die updates nu steeds wat performance erbij krijgt of alleen stabiliteit.
  In principe kan php ook connection poolen, niet zo goed als een servlet-systeem waarschijnlijk, maar het komt ergens.

  De voornaamste verbeteringen zijn stabiliteit op de webservers.

  En met innodb op de databases ook meer functionaliteit, stabiliteit en performance.
  Anoniem: 37898
  20 oktober 2001 19:35
  dit laat dus maar weer zien dat er echt wel aandacht besteed wordt aan t.net door de beheerers, minieme versieverschillen(alles in de laatste cijfers, ik ken (grotere) bedrijven die gewoon in de tweede cijfers achterlopen), bedankt kees(of moet ik u/je meneer hoekzema noemen)
  De nr's zeggen erg weinig, er draaien nog veel mensen met 2.2 kernels, dat draait verder prima hoor.
  Zeker als het toch niet erg kritisch is, of niet erg gevoelig ligt.
  Bv. een mailserver op een intranetje hoeft echt niet 100,0% waterdicht te zijn, da's anders als hij direct aan internet hangt.

  * 786562 TheGhostInc
  Mwah, als 't morgen maar weer werkt. Heh, krijg ik vannacht toch nog slaap :)
  heeej!, hij doet 't weer!

  klasse hoor!

  waren er nog bepaalde dingen waarom software-upgrades nodig waren? (bepaalde bugfixes/features?)

  Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee