Software-update: Cloudfogger 1.5.11

Cloudfogger logo (75 pix) Cloudfogger is een gratis programma waarmee bestanden kunnen worden versleuteld voordat ze bij een cloudopslagdienst worden opgeslagen. Ondersteuning is aanwezig voor de opslagdiensten van onder meer Apple, Google, Microsoft en Dropbox, maar ook diverse kleinere spelers op de markt. Downloads zijn beschikbaar voor Windows, OS X, iOS en Android. Donderdag is versie 1.5.11 van de Windows-cliënt uitgekomen en hierin zijn de volgende verbeteringen aangebracht:

Cloudfogger for Windows 1.5.11
We just released a major update of Cloudfogger. We recommend to update to version 1.5.11

Improvements:
  • Fixed issues where under Windows 10 opening pictures in the default Windows photo app was not possible anymore
  • Fixed auto detection for Dropbox, Google Drive, OneDrive and iCloud Drive
  • Included a feature that allows you to export an emergency decryption tool. This allows you to access your files in the case of an emergency (speaking if you forget your password or if there would ever be the case that Cloudfogger is discontinued).
  • Included a progress indicator to the system tray icon.
  • Fixed several bugs.

Cloudfogger screenshot

Versienummer 1.5.11
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Android, macOS, Windows Vista, iOS, Windows 8, Windows 10
Website Cloudfogger
Download https://www.cloudfogger.com/en/download/
Bestandsgrootte 9,24MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

29-01-2016 • 17:41

12

Bron: Cloudfogger

Update-historie

Reacties (12)

12
12
8
0
0
3
Wijzig sortering
deze kende ik niet, gebruik zelf boxcryptor, ben wel benieuwd hoe cloudfogger zich verhoudt tot boxcryptor. Heeft iemand hier ervaring met beide?
geen idee hoe boxcryptor werkt, maar cloudfogger werkt eigenlijk vrij simpel; er wordt een encryptiekey aangemaakt wanneer je registreert, die key is opgeslagen bij cloudfogger; als je inlogt met een client (windows / android / ...) dan download die de encryptiekey naar je pc/mobiel/...

Als je dan bestanden in je lokale cloudmap plaatst dan encrypt cloudfogger deze bestanden en slaat ze op als bestandsnaam.extensie.cfog en dit bestand komt dan online in je cloud te staan. Dit bestand wordt dan achteraf weer gedownload met een ingelogde cloudfogger en die decrypt het bestand dan weer.

Dit wil eigenlijk zeggen dat elk bestand apart wordt ge-encrypt; je kan in princiepe ook gewoon zelf aan de slag gaan om dit te bewerkstelligen door een klein scriptje te schrijven dat directories in't oog houdt op bestanden en deze encrypt als er iets nieuw is toegevoegd. het is uiteindelijk de gewone cloud-applicatie die je bestand op de cloud zal uploaden en ervan downloaden (onedrive, box.com, gdrive, ...).

Ik zou veel liever zien dat men bij een of andere cloudservice de mogelijkheid biedt om ipv volledige bestanden te uploaden men het toe zou laten om enkel de verschillen in een bestand te uploaden (simpel gezegd; je hebt een zip/rar file op de cloud staan van 300MB en voegt er 1 bestandje aan toe van 1MB; de zip/rar file blijft dan voor 99% hetzelfde; enkel het gedeelte met de file-index en de toegevoegde data zijn anders (tenzij je rar hebt ingesteld om in continuous file mode te werken, dan is heel je rar gewijzigd). In de klassieke gevallen moet je dus heel die 300MB terug uploaden terwijl als men enkel de gewijzigde data zou uploaden men zou toekomen met 1.05MB ofzo; da's een enorm groot verschil in data en vooral tijd!
Als dit mogelijk zou worden gemaakt kunnen we gewoon een truecrypt container plaatsen op de cloud en daarmee werken; dan zou ik tenminste zeker zijn dat mijn encryptie-sleutel (bestaande uit een supersterk wachtwoord + keyfiles) nergens online te rapen vallen en dat ik echt de enige ben die toegang heeft tot mijn secured cloud-data, ook op android (middels Encrypted Data Store: http://sovworks.com/eds/)
Alle externe harddisks waar persoonlijke data op staat zijn encrypted bij mij; niet dat ik wat te verbergen heb, maar als er eentje wordt gestolen wil ik niet da de dief oa toegang heeft tot mijn bankafschriften en andere persoonlijke data)
helder, dan lijkt boxcryptor ook op cloudfogger. met boxcryptor wijs je een map aan, hier kan je dan weer een windows drive letter aan hangen. Op de pc draai je een stukje software die voor de en/decryptie zorgt. Als ik direct naar mijn dropbox folder ga kan ik de files niet inzien, als ik naar de speciale drive ga wel.

Het idee om 1 grote file te nemen, die voor windows als drive wordt gezien, zou ook leuk zijn, maar dan heb inderdaad een slimmere update mogelijkheid nodig.

Qua info, bij hoeft niet alles encrypted te zijn in mijn dropbox, alleen de echt prive dingen. Je kan er ook voor kiezen om ze dan niet in de cloud te zetten, maar backup en overal/altijd beschikbaar is toch wel handig.
Nu ik er aan denk, ik heb ook een NAS, misschien moet ik wel een privé cloud opzetten voor de privé files. Maar dan heb je nog steeds een probleem omdat ze ook unencrypted zijn op alle mirror locaties.

Kleine angst met boxcryptor, als ik ooit mn sleutel verlies...
ik sla alles op lokaal, op een usb disk (2x/maand) in een truecrypt partitie die even groot is mijn "dox-n-data' partitie op de pc (alle verplaatsbare mappen staan er in, dus ook mijn startmenu en een hoop andere folders uit appdata/microsoft die je kan verplaatsen)
en als extra backup die ook toegankelijk is extern heb ik op mijn server ook nog een truecrypt containerfile zitten die ik extern kan bereiken als ik inlog via vpn (alle beheertoepassingen zoals vnc zitten hier allemaal enkel bereikbaar vanop een lokaal IP; en dat krijg je via de vpn)
dus eens aangemeld via vpn heb ik gewoon mijn netwerkshares van de server en kan ik dus mijn truecrypt openen (keyfiles zijn bestanden die ook op de server staan + wachtwoord uiteraard)
Wat jij zegt met een Truecrypt container, gebruik ik al jaren.
DropBox is prima instaat ALLEEN de GEWIJZIGDE delen te up/downloaden. Ik dacht in 4mb blokken.

Ik heb nu 2x 2,5GB containers. Groter kan natuurlijk ook, maar het doorzoeken of iets gewijzigd is, kost dan wel veel meer tijd.
Op mijn oude dualcore beestje duurt 2,5gb op een ssd ongeveer 5minuten.

Ik heb nog geen andere cloudaanbieder gevonden die dat ook doet.
Dat is jammer, want Dropbox is mij gewoon te duur voor meer ruimte, en mijn 5GB raakt vol..

Een ander argument is dat de files lokaal ook gewoon encrypted staan.

En "niet dat ik wat te verbergen heb"
Encryptie is niks om je over te schamen. Het is gewoon good practice.
Bij ons zijn vele jaren geleden enkele pc's gejat.
Het is jaren blijven vreten wat men over ons bedrijfje te weten is gekomen. Als ze het apparaat aan hadden gezet, hadden ze zo toegang tot de bedrijfsemail en paswoorden gehad.
De dieven hebben hopelijk geen interesse in je data, toch?
Maar wat als het een concurrent was die opdracht gaf? Het was erg gericht, er was niks anders weg. De pc's waren oud en goedkoop... En het rommelde in onze branch...

Encryptie was iets waar ik toen nooit over gehoord had.
Truecrypt zat nog op versie 4 ofzo.
Maar ik doe sindsdien nooit meer belangrijke dingen zonder !
wow 5gb is echt wel weinig ....
ik heb indertijd toen ik een cloudoplossing koos voor m'n android gekozen voor box.com, daar heb ik dan ook gewoon 50gb gratis...; ik geloof wel dat box.com toen nog redelijk nieuw was en klanten aan het ronselen was, dus het kan zijn dat ze nu minder geven dan toen; maar toen had ik echt zoiets van; amai 50gb dat krijg ik nooit vol met mijn uploadje van 1mbit. En ondertussen zit ik nog steeds niet verder dan zo'n 16gb in gebruik.

Is wel handig zoveel ruimte en snap niet dat ze bij dropbox ondertussen de grtis accounts ook wat meer geven; als je bv kijkt naar box.com, gdrive, onedrive... die geven allemaal een pak meer. maar kan je bij dropbox niet gratis extra krijgen dmv uitnodigen van vrienden ofzo??? (nodig jezelf gewoon een paar keer uit hé; maak bv een paar aliassen aan op de email van je provider en verwijder ze weer na het activeren van die gratis ruimte ofzo...
Interessant dit. Bestaat er ook zoiets voor bijv. Synology zodat je vanuit je NAS cloud backups kunt maken met client side encryptie?
Ik vind het ook interessant, dus hieronder deels een zoektocht met opsommingen.

Dit concept heet 'zero knowledge'. Op https://en.wikipedia.org/...of_online_backup_services staat een lijst welke cloud providers dit native of met 3rd party software ondersteunen. Dmv deze software een hele waslijst (de wiki zou dus aangepast moeten worden). Een goede start is ook http://www.techsupportale...utility-for-cloud-storage en een nog betere is deze http://www.cyberciti.biz/...our-privacy-and-security/ alhoewel veel van deze software gevolg heeft dat je zelf moet klussen. Tenslotte is SpiderOak ook het noemen waard is. Deze cloud provider heeft al sinds jaar en dag zero knowledge. Helaas ook deels proprietary, deels open source.

Echter, freeware? Sorry, maar als je zo paranoide bent dat je je data perse wilt versleutelen in de cloud dan is die licentie niet goed genoeg. Dan wil je ook open source software. En, dit is dan te vaag: "Cloudfogger protects your privacy with 256bit AES (Advanced Encryption Standard) encryption." EDIT: nog even gelezen op de website van Cloudfogger, en de Android en iOS client _alleen_ in staat de data te decrypten. Op zich wel logisch gegeven de CPUs op deze clients.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn maar liever een open source oplossing willen:

Je kunt vrijwel elke cloud mounten in je OS met FUSE. Je kunt WebDAV gebruiken (STACK), SSHFS (iedere SSH server), Google-drive-ocamlfuse (Google Drive), en CloudFusion (Google Drive, WebDAV, S3, Dropbox, Sugarsync). Ook is er ExpanDrive, een proprietary systeem voor veel cloud providers welke gebaseerd is op FUSE.

Vervolgens kun je met GPG (GPGFS of een tool als Duplicity http://duplicity.nongnu.org ) of met disk encryption aan de gang. Het nadeel is gebrek aan UI op een mobile client zoals Android. Vziw is er geen goede open source UI beschikbaar voor een versleutelde cloud storage opslag. StackSync misschien http://stacksync.org/architecture-overview maar ik kan geen Android client vinden.

Voor syncing zijn m.i. 3 reliable tools beschikbaar; rsync, GIT, en Tahoe-LAFS (deze heeft ook meteen cryptografie en native distributed storage middels de clouds). Let wel dat als je bijvoorbeeld een gateway maakt die tussen de clouds in zit en de boel abstract maakt, en je gebruik maakt van client side encryption, je gateway het allemaal versleuteld. Maar als je diverse clients gebruikt en daar zitten embedded of thin clients bij (voor het gemak reken ik Android en iOS devices daar ook even onder) dan hoeven die het vuile werk niet op te knappen. Als je bijvoorbeeld een jouw gateway op je LAN hebt, en je hebt je data beschikbaar voor LAN, en je hebt een redelijke server dan zit je goed. Met WAN (denk aan 3G, 4G, WLAN, DSL) ben je meer afhankelijk van met name de upload snelheden van de gateway alhoewel je server dan ook minder hoeft te versleutelen. Aan de andere kant, wanneer je een Synology gebruikt als gateway wil je misschien niet dat deze zelf de boel gaat versleutelen. Maar een Synology kan wel met FUSE, rsync, en GIT aan de gang neem ik aan.

De data zelf wordt vaak versleuteld verstuurt en ontvangen over bijvoorbeeld HTTPS of in het geval van SSHFS over SSH. Dat zijn ook 'performance hits' Bij bijvoorbeeld Google Drive kun je ook 2FA aanzetten. Dat hangt af van je cloud provider. Mocht je Google Drive willen mounten in bijvoorbeeld FUSE en je gebruikt 2FA moet je een 16+ character password instellen in Google Apps. Op je gateway zou je natuurlijk ook 2FA aan kunnen zetten, bijvoorbeeld met PAM.

Al met al lijkt mij Tahoe-LAFS nog het meest interessant omdat het een totaaloplossing biedt, en open source is. Maar een Synology NAS lijkt me te zwak qua CPU power voor Tahoe-LAFS. Tenzij je kleine bestanden gebruikt. Het zal ook afhangen van hoe vaak je je data benaderd.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 13:43]

Ik zie owncloud in de lijst staan.
Misschien handig om icm Stack te testen
Owncloud staat ein de lijst erbij (link in beschrijving onder Ondersteuning ) ;)
Ga dit ook eens proberen
Weet iemand of er ook zoiets is voor Hubic? En dan nog specifiek voor OSX?
Gebruiken veel van die diensten geen dedup-functionaliteit om de kosten van de opslag beperkt te houden? Zou dit gevolgen kunnen hebben voor de kosten in de toekomst?

Ik ben overigens een groot voorstander van encryptie, maar ik ben gewoon benieuwd naar het kostenplaatje hiervan bij de aanbieders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.