Software-update: Mozilla Firefox 3.6

Mozilla Firefox logo (75 pix)

Na vijf bètareleases en twee release candidates is donderdag eindelijk de finalrelease van versie 3.6 van de webbrowser Firefox verschenen. Versie 3.6 is gebaseerd op Gecko-versie 1.9.2, die sinds begin 2009 is ontwikkeling is. Nieuw in Mozilla Firefox 3.6 is de mogelijkheid om het uiterlijk van de browser aan te passen, wat bij Mozilla Persona's wordt genoemd. Verder kunnen oude en onveilige plugins nu geblokkeerd worden, kunnen Theora-video's nu full-screen worden bekeken, is de performance verbeterd en scoort versie 3.6 één puntje hoger in de Acid3-test dan zijn voorganger. Hieronder zijn de release notes voor versie 3.6 te vinden:

What’s New in Firefox 3.6

Firefox 3.6 is built on Mozilla's Gecko 1.9.2 web rendering platform, which has been under development since early 2009 and contains many improvements for web developers, add-on developers, and users. This version is also faster and more responsive than previous versions and has been optimized to run on small device operating systems such as Maemo.

Notable Firefox 3.6 features include:

  • Available in more than 70 languages - get your local version.
  • Support for a new type of theme called Personas, which allow users to change Firefox's appearance with a single click.
  • Protection from out-of-date plugins to keep users safer as they browse.
  • Open, native video can now be displayed full screen and supports poster frames.
  • Improved JavaScript performance, overall browser responsiveness, and startup time.
  • The ability for web developers to indicate that scripts should run asynchronously to speed up page load times.
  • Continued support for downloadable web fonts using the new WOFF font format.
  • Support for new CSS attributes such as gradients, background sizing, and pointer events.
  • Support for new DOM and HTML5 specifications including the Drag & Drop API and the File API, which allow for more interactive web pages.
  • Changes to how third-party software can integrate with Firefox in order to prevent crashes.

Developers can find out about all the changes and new features at the Mozilla Developer Center.

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 3.6 voor Windows (Nederlands)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Windows (Engels)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Windows (Fries)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Linux (Nederlands)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Linux (Engels)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Linux (Fries)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Mac OS X (Nederlands)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Mac OS X (Engels)
*Mozilla Firefox 3.6 voor Mac OS X (Fries)

Mozilla Firefox 3.6 screenshot (481 pix)
Mozilla Firefox 3.6 screenshot, klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Versienummer 3.6
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008
Website Mozilla Foundation
Download http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#languages
Bestandsgroottes 7,78MB - 18,30MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

22-01-2010 • 12:07

41

Submitter: WildCat86

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (41)

41
41
32
1
0
0
Wijzig sortering
Voor Windows 7 gebruikers is het wel handig om in de about:config de volgende waarde op 'true' te zetten: browser.taskbar.previews.enable Hiermee krijg je namelijk net als bij IE de preview van al je tabbladen in je taakbalk.

Verder is het omschakelen van browser.ctrlTab.previews naar true ook handig voor de Ctrl+Tabber die een preview van z'n tabs wil hebben. (Voorbeeld)

Wil je in plaats van een dropdownmenu waarin al je tabs staan direct een overzicht in plaats van Ctrl+Tab en dan 'laat alles zien' schakel dan browser.allTabs.previews naar true. (Voorbeeld)

En mocht je de nieuwe tabbehaviour irritant vinden, nieuwe tabs openen direct naast de huidige in plaats van aan het eind zoals in 3.5.x en ervoor, dan is het browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent op false zetten de oplossing.
Handige tips, thanks :) (taskbar preview kende ik al)

Ik heb het gevoel dat 3.6 een stuk sneller start dan 3.5, ben ik hier de enige in of...? Daarnaast werkt de taskbar preview nog niet helemaal ideaal, althans ik vermoed dat het daaraan ligt. Soms wil de browser nog wel eens door alle tabs heen cyclen alvorens de gekozen tab te openen. Voor de rest nog altijd de fijnste browser die ik ken.
Gmail Manager werkt (nog) niet voor 3.6 dus ik wacht nog heel eventjes. :)
Je kan proberen die add-on te bumpen, heb ik ook gedaan voor Minimize to tray Plus.
Werkt prima inderdaad, bedankt! :) Moest toch e.e.a. opzoeken omdat het nog niet in mijn config bestond blijkbaar dus voor de volgende:

about:config > Add boolean > extensions.checkCompatibility.3.6 > false
Ik ga nu overstappen op versie 3.5. alle add-ons werken ondertussen. Bumpen deed ik eerder ook, maar daar crashte steeds mijn Firefox van.
Bij mij werkte 9 plugins niet, na die check uit te zetten werkte ze allemaal weer :S
tnx voor de info.
Ik heb de compability check lekker aan laten staan en even de max-versie in de .xpi aangepast (in install.rdf). Werkte ook uitstekend (en dat is wat ik bedoelde met "bumpen").
Webmail notifier zou een goede vervanger kunnen zijn. Meerdere Gmail accounts en ook hotmail en enkele andere soorten webmail worden ondersteund.
Gmail doe je toch met thunderbird, toch niet met firefox... Met thunderbird kan je kiezen hoe ze naar gmail gaat. De gmail-way, met pop of met imap. Zelf heb ik voor imap gekozen, omdat ik daarmee ook de mail van de provider verwerk.
Ik vraag me eigenlijk af wat de toekomst van Firefox is nu Google zijn eigen browser Chrome heeft. Die ondertussen ook extensions & "persona" ondersteund.

Wat ik begrijp is dat Google een groot deel van de inkomsten voor Firefox (mozilla) levert door te betalen voor de search requests. Kortom met een eigen steeds volwassener wordende Chrome, wat bied Firefox dan straks nog? en waar gaat Mozilla zijn geld vandaan halen als Google de stekker er uit trekt?
Zolang Chrome er z'n eigen UI standaarden op na houdt en geen poging wil doen om in m'n Gnome desktop te integreren houdt ik het lekker op Firefox. Ja, I know, Epiphany zou dan een nog betere keuze zijn op dat gebied, maar Firefox draait overal op, dus kan ik overal dezelfde browser gebruiken.
Fatsoenlijke plugin ondersteuning komt vanzelf, en ook betere UI standaarden zullen ook wel komen (hoewel daar weinig prioriteit ligt nu...)

Privacy is een punt, maar waar het meer om gaat. Firefox was eigenlijk tot nu toe goed bezig als IE "killer". Maar door de mogelijkheden (& geld) die Google voorhanden heeft neemt het die plaats van van Firefox.

De "standaard internetter" die nu Internet Explorer gebruikt gaat op dit moment eerder overstappen naar Chrome dan naar Firefox. Google is veel bekender dan Firefox en kan ook gewoon grote outdoor advertentiecampagnes lanceren.
Dingen als optimize google komen nooit in chrome, FF zal altijd het meest aanpasbaar blijven.
Inderdaad meest aanpasbaar, maar geeft dat garantie voor een groot marktaandeel?
Internet Explorer wordt standaard meegeleverd met Windows.

Straks komt er een browser keuze scherm in Windows.
Welke browser kiest de standaard gebruiker? De browser die ze bekend voorkomt!
Dat zal dus Internet Explorer (uit het verleden & door de naam!) zijn of Google Chrome (want dat is van Google en zien ze zelfs buiten advertenties van hangen).

edit:

het blijkt dat er wel zoiets als Optimize Google voor Chrome is:
https://chrome.google.com...emklobnameknjpbb?hl=en-us

In ieder geval is ads blocken geen probleem .... ;)

[Reactie gewijzigd door Arnold op 23 juli 2024 21:54]

Nou, ik denk dat Firefox toch ondertussen dicht tegen het zijn van een household name aanzit.
D'r is een adblocker extensie voor Chrome, en d'r zal vast ook wel een generieke site aanpasser (a la Greasemonkey) voor Chrome zijn of snel komen. Een snelle zoektocht geeft al iets voor Gmail terug, dan zal het voor Google zelf ook niet al te moeilijk zijn.
Fatsoenlijke plugin ondersteuning komt vanzelf, en ook betere UI standaarden zullen ook wel komen (hoewel daar weinig prioriteit ligt nu...)

Privacy is een punt, maar waar het meer om gaat. Firefox was eigenlijk tot nu toe goed bezig als IE "killer". Maar door de mogelijkheden (& geld) die Google voorhanden heeft neemt het die plaats van van Firefox.

De "standaard internetter" die nu Internet Explorer gebruikt gaat op dit moment eerder overstappen naar Chrome dan naar Firefox. Google is veel bekender dan Firefox en kan ook gewoon grote outdoor advertentiecampagnes lanceren.
En Google's marketing afdeling doet ook veel adverteren voor Google Chrome. Dat scheelt ook in gebruik, wat ik zeker in mijn werk merk.
Heb je bij de settings al geprobeerd om default gtk+ settings te gebruiken , weet niet meer vanbuiten waar het stond maar deze optie maakt het wel ineens beter geintegreerd
Anoniem: 254094 @Grimpy22 januari 2010 15:59
Volgens mij is dat het tweede tabblad (Persoonlijke Instellingen ofzoiets heet het) en dan kun je onderaan inderdaad kiezen om GTK+ te gebruiken, in plaats van het Klassieke Thema, zoals Google het noemt. Hier kun je ook ervoor kiezen om om te schakelen van de Chrome-layout naar Gnome-titelbalk.
Zolang Chrome nog niet fatsoenlijk plugins ondersteund blijft Firefox wel er met kop en schouders er boven uit steken.

Verder is privacy natuurlijk ook belangrijk. In Firefox kan je "gegevens lekken" tot een minimum beperken of geheel tegengaan, maar Chrome bied zulke opties niet en ik verwacht ook niet dat het in de nabije toekomst die mogelijkheid gaat ondersteunen. Google is immers een bedrijf wat leeft op informatie.
https://chrome.google.com/extensions

Is in mijn ervaring behoorlijk fatsoenlijk, en zijn gemakkelijker te installeren en verwijderen dan firefox (geen restart nodig, bijvoorbeeld). Je moet wel de beta versie van Chrome nemen natuurlijk, maar die is even stabiel als de stable, en deze zal waarschijnlijk binnen een maand officieel gereleased worden. Dat (release management) is een stuk beter en strakker geregeld bij Google / Chrome dan bij Firefox, overigens.

En natuurlijk kun je dat met Chrome wel beperken - neem de source en compile je eigen versie, of download Iron, een OS project dat privacyzaken volledig weg haalt. En dan nog kun je met een beetje kennis precies nagaan wat Chrome verstuurt naar Google - en dat valt best wel mee.
Die extensions gaan echter lang niet zo ver qua mogelijkheden dan de extensies van Mozilla Firefox, dus als je net van een extensie gebruik maakt die de hoekjes van het kunnen in Fx opzoekt dan zul je deze niet direct voor Chrome terug gaan vinden...
Extensions werken niet op Mac/Linux.
In de laatste beta builds voor OSX/Linux (of developer...) werken ze wel.
Misschien een beetje lam, maar wel een eerlijk antwoord: dat is me dan net iets te veel gedoe, om een developer Beta binnen te gaan halen met alles dat er bij komt kijken.
Dat snap ik, maar dat komt er dus z.s.m. aan in stable builds.
Als ik hier kijk valt mij op dat er voor ondersteuning is voor dit soort css-properties: '-moz-linear-gradient'. Waarom ontwikkelen ze van dit soort mozilla-native features? Kunnen ze zich niet beter concentreren op nieuwe standaarden ed.?
Die browsers specific properties zijn juist die nieuwe standaarden. Echter omdat ze nog niet final zijn, maar ze deze toch willen implementeren, worden hiervoor de prefixen gebruikt. Als het een standaard wordt en veranderen er dingen hoef je niet alles na te lopen, omdat deze prefix zal bijven werken.
Waarom ontwikkelen ze van dit soort mozilla-native features? Kunnen ze zich niet beter concentreren op nieuwe standaarden ed.
Nieuwe CSS features worden altijd eerst onder de -moz- prefix geplaatst, zodat je ze alvast kan testen. Als de CSS standaard definitief is, kan de feature met de juiste CSS syntax geactiveerd worden. Er wordt zo voorkomen dat Firefox nu al functies gaat maken die straks incompatible blijken te zijn met CSS3.
Naast wat andere reacties al aangeven worden deze features ook geïmplementeerd omdat het ook kan helpen bij bijvorbeeld de opmaak van Firefox zelf. Nagenoeg de gehele UI is ook opgemaakt met CSS en daar kan een kleurenverloopje wel als van pas komen, ookal is het nog niet een officiele standaard.
Is dat... Firefox in het Fries? Ok, dat wint mij nu toch wel over. En dat persona ziet er verdraait gelikt uit; kan apple wel wat van leren (dit komt van een apple fan boy)!
Persona is juist iets on-apple, gezien die een uniformiteit willen voor alle software.
Chrome kan het ook al (ook de OSX builds).
Jammer dat met Firefox 3.6 de integratie met Windows 7 nog niet optimaal is. Zoals hierboven algenoemde features zijn erg handig. Daarnaast is dit ook een aanrader, de strata40 plugin gecombineerd met de stratabuddy plugin

https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/14284

https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/14762

En dan is er nog een die de look-and-feel van office 2010 overneemt,

http://boneyardbrew.devia.../TwentyTen-v1-3-148735433
Ik zie weinig verbeteringen in Firefox 3.6, maar stabiliteit gaat kennelijk voor nieuwe features. Ook weinig problemen met Add-ons gehad.
Alleen IETab heb ik vervangen door Coral IE Tab, welke nog beter werkt ook!
Hmmz, voor mijn gevoel duurt 't starten van de applicatie iets langer dan de 3.5.x versies ... niet dat het aanzienlijk is, maar net lang genoeg om 'waar blijft ie nou?' te denken :)
Wat is dat vlaggetje beneden op die screenshot?
Anoniem: 338139 22 januari 2010 22:50
Firefox blijft nog één van de meest gebruikte browsers op mijn computer. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.