Software-update: Mozilla Prism 1.0 bèta 1

De ontwikkelaars van Mozilla Labs hebben de eerste bètaversie van Prism aangekondigd. Prism maakt het mogelijk om een webapplicatie of website binnen een zeer kale webbrowser te draaien. Deze applicaties en sites worden in een eigen proces opgestart en kunnen bij het converteren voorzien worden van een eenvoudige navigatiebalk en een eigen icoon. Sites en applicaties worden hierbij echter niet offline beschikbaar gesteld, maar draaien in een eigen venster. De nieuwe bèta is vanaf deze pagina te downloaden, en kan ook als extension voor Firefox 3 geïnstalleerd worden. De release notes van Prism 1.0 bèta 1 zien er als volgt uit:

Tens of thousands of end users have installed Prism-enabled sites. Based on their feedback, as well as the experience of website creators, we’ve added new features to bring the user experience of web apps even closer to that of their desktop counterparts. We are particularly excited by these features because they’ve been informed by the many real-world applications currently using Prism:

  • New API functionality for allowing Prism-enabled web sites more desktop like power.
  • Ability to set fonts, proxy settings and other application-specific settings.
  • The ability to clear private data on demand.
  • Applications are automatically updated when new Prism versions are available.
  • Tray icon support, as well as submenus for dock and system tray menus.
  • Full OS X 10.4 support, and further OS X specific enhancement.
  • Support for SSL exceptions.

You can find out more about Prism 1.0 beta and download the standalone version and Firefox extension from our new Prism website at prism.mozilla.com.

The ability to run stand-alone web apps and access them like normal desktop apps provides instant benefits to end users. However, a number of the advantages are only available when software developers take advantage of Prism-specific features. With the release of Prism 1.0 beta we are ready to start fostering an ecosystem that makes it easier for developers to create and distribute compelling web app bundles.

Mozilla Prism - Tweakers.net Mozilla Prism - Gathering of Tweakers Mozilla Prism - DSP
Versienummer 1.0 bèta 1
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Linux, Windows XP, macOS, Windows Vista
Website Mozilla Labs
Download http://prism.mozilla.com/started/
Bestandsgrootte 7,98MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

11-05-2009 • 22:02

17

Submitter: EDIT

Bron: Mozilla Labs

Reacties (17)

17
15
4
2
1
0
Wijzig sortering
Is dit niet een stap terug?
Tegenwoordig heeft ongeveer iedereen een internetverbinding. Dit doet me denken aan de CD-ROMs uit de jaren 90, met daarop een 'verzameling van de 500 grootste websites - offline te bekijken'.

Ik zie hier echt het voordeel niet van in?
Prism is niet bedoeld om offline met een website/webapplicatie te werken - het online deel van Prism is heel erg belangrijk en zonder het online deel kun je beduidend minder - hooguit wat gegevens in een "local storage" opslaan.

Het idee achter Prism is, dat een website/webapplicatie meer gebruik (gaat) maken van de diverse mogelijkheden van de host, die normaliter niet vanuit een website/app beschikbaar zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een icon in het Dock/de System Tray - waar weer een submenu in opgenomen kan worden. Zodat je vanuit dat menu weer direct naar bepaalde belangrijke delen van de site kan springen.

Verder zal het dan met Prism mogelijk zijn om een webapp een eigen symbool/naam te geven die dan weer bij het wisselen van taken zichtbaar wordt. Zodat je niet eerst de browser 'xyz' op moet zoeken en daarna de juiste tab in die browser - tabbed browsing is handig bij het browsen, maar bij het gebruik van een web-applicatie is het eerder vervelend dan handig...

Als dit idee goed aanslaat, dan zou het wel eens kunnen zijn dat andere browserbouwers het idee overnemen en dat men uiteindelijk met de browser een of twee vensters voor het browsen heeft en los overkomende vensters voor de webapplicaties (zoals een webmail client, andere standaard webapps ("Google Docs" en dergelijke) custom made webapps (gewoon als vervanging voor lokale executables) e.d.).

De moderne browser is goed in staat om veel (hoewel niet alle!) van de taken van een klassieke Win32, Linux of Mac OS X over te nemen en met dit soort ideeën wordt dit weer een stukje gebruiksvriendelijker...

(Er zit een vergelijkbaar idee in Google Chrome, hoewel die volgens mijn nog niet zo ver uitgewerkt is als Mozilla Prism - maar als men nu samen aan een goede specificatie gaat werken, (eventueel) in combinatie met bijvoorbeeld Opera, Microsoft of Apple dan kan dit wel eens een grote vlucht gaan nemen...)
Het gaat juist om de fusie tussen web apps en desktop apps. Een web app met zaken als support voor de system tray, notifications, welke er niet uit hoeft te zien als een site.

Het gaat dus niet per se om offline werken.
Anoniem: 173876 @veldmuis11 mei 2009 22:15
Bijvoorbeeld Google Maps voor de digibeet tonen als een volledig programma.
"Web 2.0"
Een statisch informatiesysteem kan bijvoorbeeld handig zijn om hier gebruik van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een informatiezuil die offline staat en waarop bijvoorbeeld informatie te vinden is over het museum waar je je op dat moment bevind. Is er een update of een nieuwe versie? Nieuw cd'tje er in en je hebt er geen omkijken naar.
Volgensmij is hier een misverstand. Het feit dat mozilla prism heb web naar de desktop zou brengen, betekent niet dat het hier om het offline gebruik van websites gaat (zie ook de links in de screenshots).

Prism stelt je in staat om een soort van mini-browser te bouwen, waar alle functionaliteit is uitgehaald. Omdat hij slecht een site toont, like de site een complete applicatie te zijn.
Ik vind het idee best goed, maar ik wil dit niet met Firefox-technologie erachter. Firefox wordt weliswaar sneller, maar het opstarten gaat nog altijd veel trager dan Opera of Webkit-browsers als Safari en Chrome. Ik heb hier liever een écht snelle backend voor.
Anoniem: 163033 @Fred-Erik11 mei 2009 22:47
Gebruik dan (op OSX althans) Fluid http://fluidapp.com/. Hiermee kun je je eigen SSBs (site specific browsers) maken, gebaseerd op WebKit.
Bij Firefox komt het trage eigenlijk vooral door de grote XUL interface met al z'n extensies. Die extensies ga je niet tegenkomen bij Prism, en die XUL interface is minimaal. Prism start dan ook over het algemeen best snel op (probeer het eens uit voor de grap). Gecko los (de renderengine van Firefox, wat alles op het beeld tovert) is best snel, probeer voor de grap eens K-Meleon als browser, die gebruikt ook Gecko maar dan zonder de XUL interface er omheen.

Het idee van Prism vind ik opzich wel leuk, maar elke Prism applicatie neemt wel een flinke hap geheugen (voor de, over het algemeen, kleine taken per applicatie). Het is iig zeker geen applicatie voor computers met beperkt geheugen zoals een netbook oid.
Dit is wellicht interessant als client voor webapplicaties in een kantooromgeving. Grootste irritatie is dat webapps in een browser werken met een veelheid aan mogelijkheden om je werk kwijt te raken.
Met dit kun je de applicatie dus los opstarten met eigen shortcut, icon etc. Geen adresbalk (1e screenshot) dus de gebruiker kan er niet mee per ongeluk naar een andere site. Geen back-button.
Jaren geleden heb ik zoiets geprutst met Portable Firefox en een paar extensies. En heel veel functionaliteit uitgeschakeld/verwijderd uit de XUL. Resultaat: 1 venster met alleen de webapp die we gebouwd hadden.
(En eigen About: scherm :P)
Ik ga dit eens nader bekijken.
Google's Chrome heeft deze mogelijkheid ook (via de optie "Snelkoppeling maken..."). Ik gebruik het met name om de Gmail en Google Calendar applicaties eh... websites te starten vanaf m'n Snelstart menu. Maar nu Firefox deze mogelijkheid ook biedt, ga ik hier eens mee werken.

Mijn indruk is dat het 'sneller' opstart dan Chrome. Als ik Gmail als voorbeeld neem, wordt mijn inbox sneller getoond. Daarnaast vind ik de keuze mogelijkheden bij het creëren van een 'webapp' snelkoppeling erg handig:
- Show navigation bar
- Show status bar
- Enable navigation keys
- Display in notification area
Werkt hier prima, onze normale browser ondersteund een bepaalde website niet,
medewerkers hebben die website nodig, en de upgrade naar ie7 laat nog op zich wachten.

Enige nadeel, starten vanaf een netwerkshare gaat nog niet zo hard. Duurt enkele seconden voor het start.
gOS Gadgets heeft dit al een hele tijd draaien. Ook op mijn Debian systemen draait Prism al een hele poos Heel handig en snel. Zo draai ik met Prism een grote online klok wat ik op grote afstand kan zien (als ik met het kopieerapparaat aan de gang ben), los gan Iceweasel (Firefox) zelf.
Vind het wel handig om bijv. gmail standalone op mn tweede scherm te laten draaien. Alleen jammer dat je geen extensions kunt installeren. Mis de NL spellingscontrole nl. bij het tikken van een mailtje.
Anoniem: 191508 @Bilel11 mei 2009 22:46
Hoezo je kunt niet op links klikken? Hier gaat dat prima. Het werkt zelfs heel aardig: alle links binnen hetzelfde domein worden geopend binnen het Prism proces, en alle andere links worden 'netjes' in Firefox geopend (of wat je standaard browser is).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 191508 op 23 juli 2024 04:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.