Software-update: Belastingdienst Aangifteprogramma 2008

De Belastingdienst heeft het Aangifteprogramma van 2008 beschikbaar gesteld. Het Aangifteprogramma is vanaf deze pagina voor Windows, Linux en Mac OS X te downloaden en stelt meer dan 9 miljoen mensen in staat om hun aangifte inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen digitaal in te dienen. Net als de vorige twee jaren moet de aangifte via Digid ingediend worden. Digid staat voor Digitale Identiteit en stelt overheidsinstellingen in de gelegenheid om de identiteit van burgers en bedrijven vast te stellen. Mocht je nog niet in het bezit zijn van een Digid-inlogcode dan kan deze via de website aangevraagd worden. Welke wijzigingen de Belastingdienst in de aangifte veranderd heeft, kan hieronder worden gelezen:

Veranderingen inkomstenbelasting 2008
Met ingang van 1 januari 2008 is de inkomstenbelasting op een aantal punten veranderd. Dit kan gevolgen hebben voor de aftrekposten in uw aangifte. Lees deze wijzigingen dus goed door voordat u aangifte doet.

Nieuwe peildatum WOZ-waarde
De gemeente stelt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde vast. Voor het jaar 2008 moet u uitgaan van de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2007. Deze waarde staat op de WOZ-beschikking die u begin 2008 van de gemeente hebt gekregen.

Nieuwe regels voor aftrek van giften
Sinds 1 januari 2008 zijn gewone en periodieke giften aan een instelling alleen aftrekbaar als de instelling door ons is aangemerkt als een zogenoemde algemeen nut beogende instelling (ANBI). Periodieke giften aan verenigingen vallen niet onder deze nieuwe regeling en blijven aftrekbaar volgens de oude regelgeving.

Ziektekosten of andere buitengewone uitgaven
In 2008 kunt u de volgende ziektekosten of buitengewone uitgaven niet meer aftrekken:
  • het vaste bedrag premie zorgverzekering voor het basispakket
  • de ingehouden of op aanslag betaalde inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • premies voor vergelijkbare buitenlandse regelingen
De no-claimkorting is vervallen. U hebt nu een verplicht eigen risico van € 150. Dit eigen risico kunt u niet aftrekken. De premie voor de aanvullende zorgverzekering kunt u nog wel aftrekken. Vanaf 1 januari 2008 is de drempel van de aftrek verlaagd van 11,5% naar 1,65%.

Sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld
Sinds 1 januari 2008 kunt u via een speciale geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. U betaalt dan geen belasting over de gespaarde bedragen. U hoeft deze ook niet aan te geven als bezitting in box 3: sparen en beleggen.

Sparen voor een lijfrente
Sinds 1 januari 2008 kunt u sparen voor een lijfrente (een inkomensvoorziening voor u of uw nabestaanden) via een speciale geblokkeerde lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrecht. De bedragen die u hebt overgemaakt naar een geblokkeerde lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrecht, zijn aftrekbaar onder dezelfde voorwaarden als premies die u hebt betaald voor een lijfrenteverzekering.

Aftrek levensonderhoud
Als u uitgaven voor levensonderhoud voor een kind hebt, mag u een vast bedrag aftrekken. Dit mag alleen als aan de volgende 2 voorwaarden is voldaan:
  • U hebt geen recht op kinderbijslag.
  • Het kind ontvangt geen studiefinanciering.
Om voor deze aftrek in aanmerking te komen, moet u per kwartaal minimaal een bepaald bedrag aan onderhoudskosten hebben. Deze bedragen zijn in 2008 verhoogd.

Nieuwe tarieven in box 1 en box 2
De tarieven in box 1 (werk en woning) en box 2 (aanmerkelijk belang) zijn veranderd ten opzichte van 2007.

Heffingskortingen
De bedragen van de heffingskortingen zijn veranderd ten opzichte van 2007.

Kindertoeslag in plaats van kinderkorting
Op 1 januari 2008 is de kinderkorting vervallen. Daarvoor in de plaats is een nieuwe toeslag gekomen: de kindertoeslag.

Nieuwe regels voor verdeling inkomen Als u heel 2008 een fiscale partner hebt, mogen u en uw fiscale partner het inkomen uit sparen en beleggen verdelen zoals u dat allebei wilt, als het totaal maar 100% is. Vanaf 2008 mag u deze vrije verdeling niet meer toepassen in het jaar van overlijden of emigratie/immigratie. In deze situaties moet voor elke fiscale partner de eigen bezittingen en schulden worden aangegeven.

Auto van de zaak
Voor een milieuvriendelijke (bestel)auto geldt sinds 1 januari 2008 een lagere bijtelling van 14%.

Verandert uw eigen situatie in 2009?
Verandert er in 2009 iets in uw situatie? Dan kan dit gevolgen hebben voor de voorlopige teruggaaf die u ontvangt of de voorlopige aanslag die u betaalt. Meer informatie vindt u bij het site-onderdeel Voorlopige teruggaaf of aanslag.

Extra controle
Maakt u wel eens geld over aan een goed doel? Dan is dat een gift. Giften mag u onder bepaalde voorwaarden aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Dit jaar besteden wij bij de behandeling van uw aangifte extra aandacht aan de aftrekpost giften. [break]
Belastingdienst Aangifteprogramma 2008 - splashscreen
Versienummer 2008
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Windows Vista
Website Belastingdienst
Download http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2008/download/
Licentietype Freeware

Reacties (29)

29
26
8
2
0
1
Wijzig sortering
En mocht je te lui zijn om alles zelf in te vullen dan kun je beter wachten tot eind maart want dan is een groot deel al ingevuld voor je als je het programma download. Deze gegevens moet je uiteraard wel nog controleren.

Kleine quote:
"Nieuw dit jaar is dat belastingplichtigen die digitaal hun aangifte doen vanaf 1 maart gebruik kunnen maken van de zogenoemde vooraf ingevulde aangifte. Met deze service kunnen mensen gegevens ophalen die de belastingdienst al in bezit heeft, zoals het burgerservicenummer, de geboortedatum, de WOZ-waarde en loongegevens."

Bron: WOZ-informatie

[Reactie gewijzigd door Joshua op 22 juli 2024 15:41]

Krijg je te teruggaaf (of rekening) dan niet later?

Makkelijk trouwens, dat vooraf invullen, mag ook eens gezegd worden! Ik wacht wel, kan ik ook minder fouten maken. :)
(Ik kreeg mijn vooraf ingevulde opgave met de post over 2007)

[Reactie gewijzigd door jmk op 22 juli 2024 15:41]

Nee, je krijgt het pas later als je het na 1 April opstuurd. En dan nog niet eens veel later
En bevat nogsteeds LGPL statisch gelinkte code en het schendt tevens de voorwaarden van de OpenSSL licentie.
Dat is interessant. Kan je misschien technische details post op de mailinglist van GPL violations? http://lists.gpl-violations.org/mailman/listinfo/
Het is zeker een interessante schending tussen alle commerciële als het waar is wat je zegt :)
Heeft toch geen nut daar over te klagen, dan maken ze gewoon een wet dat in het kader van landsbelang de overheid dat soort licenties mag negeren.
Dat zou wel eens de belastingsmoraal van Nederland omlaag kunnen brengen. Tevens wekt het de schijn op dat de software van de belastingdienst bijvoorbeeld een trojaans paard is of niet optimaal voordeel uitlegt.

Daarnaast hebben we natuurlijk nog Nederland Open in Verbinding.
Als op het schenden van die voorwaarden geen enkele sanctie staat bestaan die voorwaarden effectief niet.

En het aangifteprogramma is voor de meesten van ons geen freeware. Sommige functionaliteit ("verzenden") kosten geld.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 22 juli 2024 15:41]

Bij het schenden van de voorwaarden geldt het normale auteursrecht. Dat betekent dat zonder schriftelijke toestemming überhaupt niets met de code gedaan mag worden.
Je hoeft niet te wachten op je jaaropgaaf, de totalen staan ook op de loonstrook van december (laatste van 2008).
En die loonstrook (van December) krijgen de meeste pas eind januari waar dan ook de jaaropgaaf bijzit. ;-)
Dat is leuk, maar ik heb mijn salarisstrook al op 22 december gehad. Daarbij zit al wel m'n basisloon, maar de overuren uit de maand december staan daar nog niet op.
Ik ben vast niet de enige... Je kunt niet zondermeer de totalen overnemen van je salarisstrook van december.
Ik snap niet waarom ze geen web versie uitbrengen zoals hier in Belgie?
De vooraf ingevulde data is wel handig maar dat doen ze in Belgie ook al vanaf vorig jaar.
Ik gok dat het ook te maken heeft met keuzes uit het verleden. Eerst was het normaal om het programma op diskette bestellen, en de diskette weer terug zenden. Later kon het hetzelfde programma ook worden gedownload en de resultaten via internet worden verzonden. Een website zou ook toen nog niet handig zijn, dan zou tijdens het invullen de inbel-lijn open moeten blijven.
Nu zitten we al een tijdje in een tijdsperiode waarin always on internet normaal is. Maar men vindt het blijkbaar makkelijker om de software van vorig jaar en de jaren daarvoor aan te passen in plaats van een volledige nieuwe site te bouwen, op zich is dat wel begrijpelijk.

Je hebt gelijk. Als op dit moment alles opnieuw zou geschreven worden, dan zou er waarschijnlijk wel voor een website worden gekozen. Een website geeft natuurlijk veel minder problemen dan een applicatie die het op allerijl platformen moet gaan doen.
Een mogelijk argument maar geen goede motivatie, als ik me niet vergis beschikken de meeste Belgische boekhoud programma's over een ingebouwde functie om je aangifte te verzenden vanuit het programma. Natuurlijk is het vrij belachelijk dat een simpele consument over een boekhoud programma beschikt dus hebben ze voor die groep een web based systeem gebouwd om de drempel laag te houden hoge compatibiliteit tussen systemen te waarborgen. Het spaart daarnaast ook een hoop bandwidth aan downloads ;-) Bedrijven (in de eerste plaats zelfstandigen) kunnen trouwens ook gebruik maken van het web based systeem.

Persoonlijk vermoed ik dat de achterliggende structuur zich er niet toe leent om er een veilige en betrouwbare web schil rond te bouwen. De wetgeving in België zorgt er namelijk voor dat, als men de website zou kraken, dat men maar toegang heeft tot beperkte informatie.
De wetgeving in België zorgt er namelijk voor dat, als men de website zou kraken, dat men maar toegang heeft tot beperkte informatie.
Schattig dat dat bij wet geregeld is, maar is geen garantie dat een hacker/cracker niet alle gegevens binnentrekt.
Hoofdredenen:

* Mensen die nog geen internet hebben kunnen dit ook gebruiken
* Paranoïde Nederlanders vertrouwen geen enkele browser-based overheidsdienst. En als ze dat deden, zijn die vaak vrij snel gekraakt.
Mensen die geen internet hebben denken ze totaal niet aan, want voor het aanvragen van dat DigiD ding moet je ook meerdere keren over internet beschikken.
Als belastingbetaler zit ik trouwens ook niet te wachten op een project van 250 miljoen om een website te maken waar online de gegevens ingevuld kunnen worden om vervolgens weer verloren te worden...
Bij de nieuwste Ubuntu (Intrepid) krijg ik een error:
# Checking for required C library versions ... failed
# FAIL:
# Your copy of glibc, a core system library, is too old for this package.
# You need at least the following symbols in glibc: GLIBC_2.0.
In synaptic zie ik een glibc (naast glibc-source) zo ff snel niet staan :/

edit: misschien omdat hij 32bit is?
edit2: de tar.gz werkt gewoon wel :)

[Reactie gewijzigd door BackwardsDown op 22 juli 2024 15:41]

Vorig jaar geprobeerd... op ubuntu 7.10... maar snel mee gestopt... via virtualbox windows xp geinstalleerd en die versie gebruikt... de linux versie is bagger...
Onbegrijpelijk dat de GUI van de tools van de belastingdienst zo'n zootje moet zijn terwijl het op windows zo goed werkt.

Webinterface zou de oplossing zjin! Weg met een 'downloadable' programma, gewoon een goed beveiligd webformulier maken waarmee je alle zaken kan uitvoeren. Dit werk dan onder windows/mac os/linux en alle andere exoten die een browser hebben die html compliant zijn... (IE/opera/firefox moet zowieso allemaal werken!)
Ze zijn er snel bij dit jaar! :-)
Wie is er nou niet op tijd bij om te innen :Y)

Het valt me nu pas op dat dit bij de meuk staat. Heel erg handig, vooral het begeleidend schrijven erbij met de wijzigingen.
Nou hopen dat ze het wel goed verwerken en niet zoals vorig jaar na een paar weken gaan vragen om opnieuw in te sturen ;)
Gewoon Apple, Linux, Windows dus. Geen andere grootspraak om flamewars uit te lokken a.u.b.

Verder, het linkje in de nieuwspost "Voorlopige teruggaaf of aanslag" is waarschijnlijk niet goed gesubmit, deze verwijst namelijk naar de server van Tweakers.
De juiste link is: http://www.belastingdienst.nl/particulier/voorlopige_aanslag.
Heb net de linux versie getest.

Ging me allemaal vrij goed af.
Het programma bood zelfs aan de instellingen van 2007 te importeren als "start".
Het linux programma doet kwa uiterlijk nog behoorlijk onder aan de windows en apple versies.

Maar he, het werkt ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.