Software-update: Microsoft Internet Explorer 8 beta 1

Internet Explorer 8 beta logoDe ontwikkelaars van Microsoft hebben woensdagavond de eerste bètaversie van Internet Explorer 8 uitgebracht. Deze eerste bèta kan vanaf deze pagina voor Windows XP, Windows Server 2003 en Windows Vista gedownload worden en is bedoeld voor webdevelopers en -designers. Ontwikkelaars van IE hebben in beta 1 een begin gemaakt aan de ondersteuning voor css 2.1 en html 5. Daarnaast zit er in de bèta een toolbar voor developers en is getracht de interoperabiliteit en compatibiliteit te verbeteren. Microsoft omschrijft Internet Explorer 8 beta 1 als volgt:

Internet Explorer 8 Beta 1 is a developer preview for web designers and developers to help prepare their websites for the launch of Internet Explorer 8. Some of the new features designed for developers include a developer toolbar and improved interoperability and compatibility.[break]Let wel op dat Tweakers.net niet goed door Internet Explorer 8 gerenderd wordt .
Tweakers.net in Internet Explorer 8 beta 1
Tweakers.net in Internet Explorer 8 beta 1
Versienummer 8 beta 1
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Windows XP, Windows Server 2003, Windows Server 2003 x64, Windows Vista, Windows Vista x64
Website IEBlog
Download http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/ie/ie8/getitnow.mspx
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Reacties (47)

Wijzig sortering
Dat had ik niet verwacht, al begonnen aan HTML 5 :) Dit is zeker goed nieuws, zijn eigenlijk concurrenten hier al aan begonnen? Of slaap ik onder één of andere steen.

Wel vaag, HTML5 is nog draft? :/


edit: ik heb de boel geinstalleerd, want IE gebruik ik nu toch nooit (en voor testen gebruik ik toch de virtualisatie truuk)

Wat me nu opvalt:
 • Bijna geen website ziet er goed uit, ook niet valide HTML+css sites. Voornamelijk de sites die CSS gebruiken als echte layout. (CSS-p Ipv table design). Maarjah het is een beta
 • De ALT attribuut wordt niet meer misbruikt als TITLE attribuut. (geen tooltip meer, TITLE werkt wel.) Geweldig, dit is al een goed begin :)
Edit2: csszengarden doet wel goed. Daar moet je toch wezen voor valide HTML/CSS (en semantisch correct)

[Reactie gewijzigd door apokalypse op 6 maart 2008 01:36]

Anoniem: 69437
@apokalypse6 maart 2008 00:51
Ja, HTML 5 wordt door alle browsers al gedeeltelijk geïmplementeerd. Safari's <canvas> is in de HTML 5 draft terecht gekomen, en Firefox ondersteunt die tag (en de scripting erachter) al sinds versie 1.5. Verder zal in Firefox 3 en een versie (weet ik te weinig vanaf) van Opera <video> en <audio> met de Ogg Vorbis & Theora codecs ondersteund worden.

Dat kan later natuurlijk compatibiliteits-problemen opleveren als de draft verandert, maar het is vrij onwaarschijnlijk dat er erg veel zal veranderen op die delen die al volledig gespecificeerd zijn. Zolang de browsers daarmee rekening houden, gaat er weinig mis. Je zal bijvoorbeeld geen enkele browser 3D-graphics in <canvas> zien implementeren, omdat dat gedeelte nog niet gespecificeerd is.

Het is overigens noodzakelijk dat twee onafhankelijke browsers een implementatie van de HTML 5 specificatie doen, voordat het als een definitieve standaard zal worden gereleased. Implementatie moet dus wel vóór standaardisatie komen.

Het is daarnaast aan site-bouwers om zich aan de standaard te houden. Als je een experimentele feature gebruikt moet je niet gek staan te kijken dat je je site over een paar jaar weer moet aanpassen.
Toch is deze blogpost van crisp op zijn minst interessant om deze even te noemen. Moge duidelijk zijn dat het op zijn minst negatieve gevolgen kan hebben.
Anoniem: 69437
@Patriot6 maart 2008 01:41
Ik heb het niet over de HTML 5 doctype. Dat is simpelweg syntactische sugar. Dat moet simpelweg de browser in standards (of SuperStandards® :P) mode gooien, maar dat doet de HTML 4 doctype net zo hard als de HTML 5 doctype. ;) Je moet die laatste echter pas gebruiken als je een echt HTML 5 document maakt, gebaseerd op een standaard (die er nog niet is). Anders kan een browser daar inderdaad op gaan selecteren.

Maar je kan gerust als je dat wilt non-standard elementen in je HTML gebruiken. Je site zal dan niet valideren, maar verder gewoon goed gerenderd worden. Houd er alleen wel rekening mee dat die rendering elke seconde kan veranderen. Nu hoef je daar niet zo bang voor te zijn voor zaken als XmlHttpRequest (dat iedereen tegenwoordig gebruikt), of <canvas>, maar voor een mission-critical site gebruik je dat soort zaken gewoon nog niet.

Experimentele features gebruik je gewoon voor hippe dingen als Hyves en Youtube, met een redelijke fallback voor als het fout gaat (achterlopende browsers / veranderende standaard).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69437 op 6 maart 2008 01:59]

XMLHttpRequest heeft niks met HTML te maken, eerder met ecmascript (javascript). Bovendien is er al tijden een officieuze standaard en is de officiële in draft.
Als ze nu niet beginnen met HTML5 omdat het draft is kun je ook css3 afserveren, maar zijn de heren browsermakers ook mee bezig.
Opera en Firefox zijn beiden bezig met HTML5
Dat maakt niet uit, 802.11n is dat ook en dat is ook al in gebruik door diverse apparaten.
Hij haalt in de acid3 test overigens 18/100. De acid2 test werkt in deze beta ook nog niet helemaal.
Anoniem: 223468
@pat426 maart 2008 00:03
ter aanvulling:
FF 3 beta 4(latest nightly) : 67/100
Opera 9.5 Latest build(9815) 64/100
acid2 beide 100%

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 223468 op 6 maart 2008 01:24]

De laatste (development-)versies van Webkit halen 90/100 al.

Wel tof dat de open-source engines + Opera weer het voortouw nemen :)
Wel tof dat de open-source engines + Opera weer het voortouw nemen
Waarschijnlijk hebben zij gewoon niets beters te doen dan een browser om een test heen ontwikkelen ;)

Begint me een beetje te herinneren aan de 3DMark praktijken, waarbij drivermakers hun drivers optimaliseerden voor 3DMark. Nu is dit wat anders aangezien dit het implementeren van standaarden is, maar bedenk je wel dat het extra performance/tijd kost om deze rariteiten te supporten.
Waarschijnlijk hebben zij gewoon niets beters te doen dan een browser om een test heen ontwikkelen ;)
Men gebruikt de test om bugs en tekortkomingen in hun implementatie te vinden. Natuurlijk maakt men er een soort sport van om deze bugs snel te fixen en Acid3 als eerste te halen, maar het blijven natuurlijk keiharde bugs en er is niets op tegen om die netjes te fixen (dus niet door middel van hacks, zoals dat 3DMark verhaal wat je noemt) :)
Nu is dit wat anders aangezien dit het implementeren van standaarden is, maar bedenk je wel dat het extra performance/tijd kost om deze rariteiten te supporten.
Acid3 gebruikt veel CSS/JS/SVG-features, ook de wat minder bekende. Dat zijn geen rariteiten om goed werkend te hebben. Dit is voor browsermakers een goede test om te kijken welke bugs hun engine nog bevat, zodat ze deze kunnen fixen.

Natuurlijk moeten de Acid-tests geen doel opzich worden en moet men verder kijken dan dat. Maar dat zit met de meeste browsers wel goed volgens mij, van Ian Hickson (de maker van Acid3) over Webkit:
Also, I have to say, it was quite difficult to find standards compliance bugs in WebKit to use in the test. I had to go the extra mile to get WebKit to score low! This was not the case with most of the other browsers.

[Reactie gewijzigd door user109731 op 6 maart 2008 12:48]

Anoniem: 53573
6 maart 2008 00:04
De Acid 2 test kan wel werken. Zie de Blog van IE:
You can try the Acid2 test here http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html#top (although their site seems to be down right now.) The test doesn't work from the other domains you listed because the call for the eyes is cross domain; IE8 currently doesn't trust that cross domain call. We're working through whether we can change that for beta 2 safely
Verder is de CSS implementatie nog niet af in deze beta.

Al met al zijn ze volgens mij op de goede weg.
Lees ik het nu goed: om voor de acid2 test te slagen moet een browser minder secure gemaakt worden?
Acid2 gebruikt opzettelijke fouten om zo een correcte implementatie te garanderen. Dus ja.
Anoniem: 53573
@SirBlade6 maart 2008 10:28
Nee, de kopietjes van de ACID2 test werken niet. Die doen een Cross-Domain request..

De orginele ACID 2 test doet geen cross domain request.
Admin-edit:Let in het vervolg een beetje op wat er in de open dir staat


Heb helaas zelf geen shots van IE7 maar die haalt dus 5. Opvallend is dat IE6 met 12 hoger scoort.

[Reactie gewijzigd door Kixtart op 11 maart 2008 16:59]

Is dit een standalone versie die naast je IE7 kan blijven draaien? Of heeft het andere nadelige gevolgen? Ik wil namelijk niet dat m'n systeem er f*cked up van raakt, daarbij wil ik IE7 behouden (om te testen e.d.) :)
edit: al gevonden, nog niet mogelijk tenzij je met virtualpc werkt, zie http://blogs.msdn.com/ie/...ow-available.aspx#8055101

[Reactie gewijzigd door Tom op 5 maart 2008 23:48]

Zoals hieronder er zit geen standalone optie in, wel zit er een knop op de werkbalk voor "IE7 Emulation mode", hiermee pakt hij de IE7 renderer en zou je dus niet tegen verdere problemen moeten aanlopen.

Eigen test bleek dat tweakers.net er niet helemaal geweldig uitziet in deze versie en de acid2 een stuk beter is dan in IE7 maar nog niet perfect (er verschijnt een textarea op de plaats van de ogen bijvoorbeeld)

Edit: acid2 gaat dus wel goed als je cross domain toestaat zoals vermeld door Sybesma

[Reactie gewijzigd door Dragon op 6 maart 2008 00:11]

Dit komt omdat je niet de officiele ACID2 test gebruikt, zie http://blogs.msdn.com/ie/...-t-ie8-passing-acid2.aspx
Internet Explorer 8 Beta 1 is a developer preview for web designers and developers to help prepare their websites for the launch of Internet Explorer 8.

Als IE nu gewoon de standaards volgt, zou dat nu juist niet nodig moeten zijn! :(
Anoniem: 69437
@Upquark6 maart 2008 19:22
Nou, ook al zou IE8 volledig de standaarden volgen, dan nog zouden een aantal sites flink de mist in kunnen gaan vanwege dit soort declaraties:

[code=html]
<!--[if gte IE 6]> do some non-standard stuff <[endif]-->
<!--[if IE]> do some non-standard stuff <[endif]-->
[/]

Ik ben dan ook van mening dat Microsoft alleen nog maar de conditional comments moet ondersteunen die óf een specifieke IE-versie aangeven, óf een verzameling lager(/gelijk aan) dan een bepaalde versie. De [if IE] en groter(/gelijk aan) conditionals zorgen ervoor dat nieuwe Internet Explorer versies daarop stuk lopen. Want hoe moeten webdevelopers nu weten of, en hoeveel een nog niet bestaande IE-versie gaat veranderen?

Dit is natuurlijk uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de web-developer, maar als je de optie niet aanbiedt, lok je niet-nadenkende web-developers ook niet in een valkuil.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69437 op 7 maart 2008 01:52]

Windows update werkt niet meer ;(

Bedankt voor uw belangstelling om updates te downloaden van onze site.

Voor het gebruik van deze site moet u Internet Explorer versie 5 of later gebruiken.

Als u een upgrade naar de laatste versie van de browser wilt uitvoeren, gaat u naar de website Downloads voor Internet Explorer.
Gebruik IE7 mode? ;) Er zit niet voor niets zo'n grote button.

[Reactie gewijzigd door apokalypse op 6 maart 2008 01:36]

Geen standalone upgrade.
De installer installeert ook de noodzakelijke updates voor je systeem en malware removal stuff
leuk hoor css 2.1 :(
Ze kunnen beter werken aan css3 ondersteuning, die mis ik nl nu al als webdever

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee