Software-update: Tar 1.19

Sergey Poznyakoff, één van de ontwikkelaars bij het GNU-Project, heeft Tar voorzien van een nieuwe uitgave met versienummer 1.19. Tar werd oorspronkelijk ontwikkeld om bestanden weg te schrijven in een bestandsarchief naar sequentiële apparaten, zoals een tapestreamer, met behoud van informatie uit het bestandssysteem. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt in combinatie met compressieprogramma's zoals Gzip en Bzip2 om bestanden en mappen in te pakken naar een bestandsarchief. Voor meer informatie over Tar verwijzen we jullie door naar deze pagina bij Wikipedia. De lijst met veranderingen sinds de vorige vermelding in de meuktracker ziet er als volgt uit:

Version 1.19:
  • New option --exclude-vcs excludes directories and files, created by several widely used version control systems, e.g. CVS/, .svn/, etc.
  • The --exclude-tag* and --exclude-cache* option families work with incremental archives as well.
  • Fixed handling of renamed files in listed incremental archives.
    Previous versions always stored absolute file names in rename records, even if -P was not used. This is fixed: rename records contain file names processed in accordance with the command line settings.
  • Fixed --version output.
  • Recognition of broken archives.
    When supplied an archive smaller than 512 bytes in reading mode (-x, -t), previous tar versions silently ignored it, exiting with code 0. It is fixed. Tar now issues the following diagnostic message: This does not look like a tar archive, and exits with code 2.
  • Fix double-dot recognition in archive member names in case of duplicate /..
  • Fix file padding in case of truncation of the input file to zero size.
Version 1.18:
  • Licensed under the GPLv3.
  • Several bugs in the testsuite are fixed.
Version 1.17:
  • Fix archivation of sparse files in posix mode. Previous versions padded sparse members with spurious zero blocks.
  • Fix operation of --verify --listed-incremental. Version 1.16.1 produced a full dump when both options were given.
  • Fix --occurence. In previous versions it continued scanning the archive even though all requested members has already been extracted.
  • Scope of --transform and --strip-components options.
    In addition to affecting regular archive members, the --transform option affects hard and symbolic link targets and the --strip-components option affects hard link targets as well.
  • End-of-volume script can send the new volume name to tar by writing it to the file descriptor stored in the environment variable TAR_FD (instead of hard-coded descriptor number used in previous versions).
Versienummer 1.19
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, BSD, macOS, Solaris, UNIX
Website GNU Project
Download http://ftp.gnu.org/gnu/tar/tar-1.19.tar.gz
Bestandsgrootte 2,60MB
Licentietype GPL

Door Japke Rosink

Meukposter

17-10-2007 • 14:29

7

Bron: GNU Project

Update-historie

03-'09 Tar 1.22 3
12-'08 Tar 1.21 0
10-'07 Tar 1.19 7
12-'06 Tar 1.16.1 3

Reacties (7)

7
6
4
2
0
0
Wijzig sortering
Die --exclude-vcs is totale bloat volgens mij. Ten eerste moet hij voor elke version control systeem nagaan hoe het precies gaat, het blijven updaten en alle quirks nagaan (zo kan je in SVN onder windows niet alleen .svn/ maar ook in een andere map die directory zetten).

Wat is er nou moeilijk aan 'svn export', die ook nog eens veel meer gewenst is zodat je zeker weet dat je lokale veranderingen niet in je tar file-tje zet?
Zoveel bloat is het nou ook weer niet als ze alleen maar directories genaamd 'CVS' en '.svn' excluden, lijkt me maar een paar regels extra code. En bovendien hoef jij het niet te gebruiken als het je niet bevalt, maar kunnen anderen er wel heel anders over denken en het een nuttige functie vinden. Je vergeet bijvoorbeeld dat tar veel gebruikt wordt om backups te maken. Wat als iemand z'n code even wil backuppen? Dan is het veel te omslachtig om eerst te gaan exporten voordat je het kan inpakken en vervolgens je exports weer verwijderen.
Als het gebruikt moet worden met een compressieprogramma, wat is dan eigenlijk het nut van dit programma?

(Geen flame, gewoon nieuwschierig. Zip en Rar kunnen bijvoorbeeld ook meerdere bestanden in 1 archief zetten).
De compressieprogramma's (compress, gzip, bzip2) richten zich puur op het comprimeren van een enkel bestand (of beter: een enkele file-stream), tar richt zich op het samenvoegen van meerdere bestanden in één archief. Daarnaast bestaat de split-tool waarmee je bestanden op kunt delen voor distributie op cd of e-mail of p2p of wat dan ook.

Het is allemaal onderdeel van de UNIX-filosofie van veel kleine tooltjes die één specifiek ding doen en daar ook goed in zijn. Soms zul je een .iso willen comprimeren tot een .iso.gz (dus zonder tussenkomst van .tar), soms wil je een diskimage splitten over meerdere cd-r's (dus zonder het eerst in een archief te stoppen of te comprimeren), enzovoorts.

Om het allemaal gemakkelijk te maken heeft Tar wel opties waarmee hij zelf gzip en bzip2 aan kan roepen zodat je met een enkel commando een .tar.gz of .tar.bz2 krijgt of uitpakt, maar het blijven aparte utilities.

[Reactie gewijzigd door Parlor_Inventor op 26 juli 2024 11:25]

Omdat gzip en bzip2 maar 1 file kunnen comprimeren..
@Darkvaters
Ik denk niet dat 10 ifjes bij 'e'en optie eel aan de performance zullen afdoen...

@Plofkotje en Neko
Tar is geen compressieprogramma maar een "bestanden-plak-programma". Icm met gzip en bzip2 (eigenlijk geen programma's maar formaten) kun je het dan als gecomprimeerd archief gebruiken. tar bevat wel de optie om het bestand door gzip of bzip te halen (de programma's).

Het voordeel van tar is dat het een goede integratie biedt voor POSIX systemen (vooral linux en unix-varianten). Het is namelijk speciaal gemaakt voor de manier waarop POSIX systemen bestanden behandelen (symbolic links etc). Het zip en rar formaat bieden deze ondersteuning niet. Icm met gzip (tar.gz) of bzip2 (tar.bz) is het een volwaardige vervanger voor zip en rar. In theorie zou je echter ook prima een tar bestand met zip in kunnen pakken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.