Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Sony Xperia Z Zwart Review

+3
Door Myedvyed 5 maart 2013, laatste update op 18 maart 2013, 12.610 views

Review volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig. Lees verder »

Pluspunten

  • Stevig industrieel design
  • Ligt goed in de hand, glibbert niet weg
  • Waterdicht
  • Beeldscherm
  • Lichte schil en goede Android compatibility
  • Soepele previewmodus bij camera
  • Backbutton zit links ipv rechts

Minpunten

  • Wifi ontvangst net iets minder
  • Throw functie wat omslachtiger
  • Miracast implementatie (WiFi gaat uit)
  • Gepriegel bij het vervangen van SIM kaart

Eindoordeel

Score: 5

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4

Update 18-03-2013: Aanvullingen NFC, WiFi-Direct, Miracast. Inhoudsopgave toegevoegd.
Update 15-03-2013: Camera (video) toegevoegd, aanvulling Sony skin, aanvulling conclusie.
Update 12-03-2013: Aanvullingen toetsenbord, batterijduur screenshots, foto van tekst.
Update 10-03-2013: Camera (foto) sectie toegevoegd en een browser screenshot.


Inhoudsopgave

Disclaimer
Eerste indruk
Afmeting
Beeldscherm
Oleophobia
Performance
Design
Robuustheid
Batterijduur
Connectiviteit - WiFi
Connectiviteit - Draadloze media
Connectiviteit - Mobiele data
Connectiviteit - Bluetooth
Belkwaliteit
Geluidskwaliteit
Camera (foto)
Camera (video)
GPS
Browser
Standaard keyboard
Buttons
Android-skin
LED-flitser
Notificatie LED
Trilmotor
Overigen
Experimenteren met NFC en WiFi-Direct
Conclusie


Disclaimer
Er zijn al veel goede reviews geschreven over dit toestel, en alle objectieve feiten zijn ook al genoemd. Overal zit eigenlijk wel een kern van waarheid in, dus ik ga proberen die zaken niet te veel te herhalen.

Deze review is daarom vooral een subjectieve rechtstreekse vergelijking met het toestel dat bij mij door de Xperia Z vervangen wordt, de Samsung Galaxy S3. Het gaat om de situaties waarin ik de telefoon gebruik, en is dus zeer subjectief - dus het Wifi netwerk bij mij thuis en op werk, gedrag van de telefoon als ik op reis ben (kan dus even duren voor de review helemaal afgerond is). Ook qua foto's en batterijduur gaat het me om de situaties waar ik mee te maken heb. Ik zal wel proberen de achtergrond duidelijk te maken waar nodig.

Ervaringen bij andere mensen kunnen afwijken! Dit zijn geen beoordelingen gebaseerd op getallen, maar op subjectieve waarnemingen en gevoelens.

Eerste indruk
  • Voelt geweldig in de hand, glibbert niet weg zoals de S3 (dat was namelijk een afknapper, en ik kan niet met de S3 werken zonder dat er een bumper/cover omheen zit)
  • Het gevoel dat deze telefoon me gaf bij het vasthouden doet me denken aan de Motorola Milestone. Sinds dat toestel heb ik geen telefoons meer gehad die zo stevig en 'goed' aanvoelden - tot nu!
  • Scherm is gewoon prima, kleine lettertjes goed leesbaar, helder wanneer nodig, precies zoals ik het graag zie
  • Camera preview reageert veel directer dan op al m'n Android toestellen tot nu toe
  • Eerste foto's met goed buitenlicht lijken vrij goed te zijn, was ik dan voor niks nerveus?
  • Zodra het een beetje donkerder wordt leek de ruis wel flink toe te nemen en werden de foto's al snel minder bruikbaar
  • Het voelde allemaal net wat soepeler aan dan de S3, ook b.v. een ‘game’ als Epic Citadel
  • Rare quirk: bij het previewen van ringtones gebruikt hij niet het ringtone volume, maar het media volume. Dat eerste stond bij mij vol open, dat tweede helemaal uit, dus ik dacht even dat er iets 'kapot' was.
De eerste indruk was dus zeer positief. Dezelfde avond nog heb ik de belangrijkste apps geïnstalleerd en hem alvast tot m’n hoofd-telefoon benoemd (in het Engels “main phone”, dus niet “headphone” :P) Dat is normaal gesproken bij mij een geleidelijk proces dat wel een week kan duren overigens, dus dit spreekt voor de Z.

De afmeting – winnaar: Xperia Z
Hoewel ik tot voor kort nog een Note II of III overwoog, weet ik dankzij de Xperia Z wat de maximale grootte voor een telefoon voor mij is. Ik heb nu m’n grens gevonden en tot het maximale benut. Ter vergelijk mijn andere non-Android telefoons (bovenste rij) en Android telefoons (onderste rij):

http://i.imgur.com/lhZwakul.jpg
Boven vlnr: Motorola M3688, Nokia 3410, Nok 7650, Nok N-Gage QD, Nok 6680, Sony Ericsson M600i, HTC Touch Pro.
Onder vlnr: Moto Milestone, Moto Milestone 2, Moto ME683 (Milestone 3), Moto Droid 4, LG Optimus 3D, Samsung Galaxy S3, Sony Xperia Z.


Het beeldscherm - winnaar: Xperia Z
Om maar met de deur in huis te vallen: het beeldscherm is voor mij prima. De veelbesproken beperkte kijkhoek bestaat inderdaad, maar zou me eerlijk gezegd niet opgevallen zijn als er niet zoveel over te down was. De Galaxy S3 is ook niet helemaal perfect onder een hoek.
Xperia Z wint dus op resolutie, op subpixel-indeling (ik zie geen artefacts, in tegenstelling tot bij de pentile indeling van de S3 die soms een storend effect gaf bij bepaalde kleuren / randen), en wat mij betreft ook op kleur: toen ik de toestellen naast elkaar legde zag ik ineens een blauwe waas op de S3 die me niet eerder was opgevallen. En ja, power saving mode stond uit op de S3. Mijn instellingen op de Z zijn automatische belichting compensatie + lage setting. Ik vind het contrast eigenlijk prima, het zwart is donker genoeg, en zelfs de grijze balk hoeft van mij niet zwart te zijn. Dat verbaasde me enigszins, ik had verwacht dat ik me daar toch wel minstens een beetje aan zou storen. Ook geen dode pixels gevonden gelukkig.

Oleophobia - gelijkspel
De Xperia Z trekt redelijk wat stof en vingervlekken aan. Dit schijnt minder te worden als de 'shatterproof sheet' wordt verwijderd, maar daar begin ik niet aan. Waarom dan toch gelijkspel? De Galaxy S3 moet ik ook regelmatig schoonmaken, en qua vingervlekken zie ik eerlijk gezegd geen verschil. De Xperia Z trekt wel weer meer stofjes aan.

Performance - winnaar: Xperia Z
Over het algemeen is alles gewoon net iets soepeler dan op de S3. De Camera app start de eerste keer traag op, maar daarna meestal direct. Hoewel na een tijdje bij mij de trage opstartperiode weer terug is. Echter lijkt de Camera app hier een uitzondering te zijn en dat kan misschien in de toekomst met een update verholpen worden. De Phone app start juist weer sneller op dan die op de S3 af en toe.

Design - winnaar: Xperia Z
Uiterlijk is subjectief - ik vind het prachtig. Maar belangrijker nog: hij ligt voor mij perfect in de hand, in tegenstelling tot de Galaxy S3 die ik niet zonder bumper / cover vast kan houden.

Robuustheid - winnaar: Xperia Z
De eerste verhalen zijn binnen van XZ's die gevallen zijn: buiten wat deukjes in de plastic rand is er meestal niks aan de hand. Ik ga dit niet zelf uitproberen natuurlijk! De Xperia Z voelt veel steviger aan en is waterdicht. Duidelijke winst.

Batterijduur - winnaar: Xperia Z
Stamina mode is een leuke toevoeging, maar zou ook met 3rd party software gedaan kunnen worden. Ook heeft Sony een trucje waarmee WiFi alleen actief wordt wanneer je binnen bereik bent (adhv. zendmast ID) van een bekend WiFi netwerk. Maar dat heeft voor mij niet zoveel zin aangezien ik dat altijd wel ben. Ik wilde eerst eens kijken hoe lang de batterij mee zou gaan zonder stamina mode te gebruiken. En dat viel niet tegen: de eerste middag slurpte de telefoon natuurlijk stroom, maar de dag daarna (en na een volledige laadsessie) haalde ik het einde van de dag met nog 30%, dit terwijl m'n Galaxy S3 dan meestal al aan het infuus moest. Dit is onder de volgende omstandigheden:
  • Mobiele data aan, automatisch schakelen tussen WCDMA en GPRS (LTE uitgeschakeld)
  • Bluetooth aan
  • WiFi aan
  • O.a. Gmail en LINE draaiend op de achtergrond voor messaging
De tweede dag gebruikte ik de telefoon intensiever (games) en haalde ik op het nippertje het einde van de dag. De derde dag gebruikte ik m’n telefoon ‘normaal’ en had ik om 22:18 nog 61% over.
Hieronder twee screenshots: het linker screenshot toont mijn gebruik dit weekend, waarbij ik de telefoon niet aan de lader heb gehangen, terwijl het rechter screenshot mijn normale dagelijkse verbruik vertoont. In het laatste geval geen stamina mode gebruikt, maar die lijkt bij mij ook geen effect te hebben.

http://i.imgur.com/5rrng0Bm.png http://i.imgur.com/OJhbYWDm.png

Grofweg gaat de batterij voor mij bij normaal gebruik langer mee dan die van de S3. Sony is er goed in geslaagd om stand-by modus zuinig te maken, zelfs zonder Stamina mode. Maar wanneer dat prachtige scherm aan staat lijkt hij de procenten van de batterij af te slurpen. Dat voelt niet fijn, maar is misschien ook deels een gevoelskwestie: bij m’n S3 zag ik het percentage niet bij de batterij staan en had ik dus alleen een ruwe indicatie. Ik denk dus dat ik binnenkort het percentage ga verbergen in m’n display. Bovendien lijkt het verbruik bij de Xperia Z egaler te zijn (dwz. de eerste paar procent gaan niet langzamer ‘op’ dan de laatste paar). Waar ik de S3 voor z’n batterij 2 sterren zou geven, krijgt de Xperia Z er 3.
Waarom niet meer?
4-sterren battery life is voor mij een telefoon waar ik gewoon 10 uur op kan gamen / browsen, en vervolgens nog minstens 48 uur standby tijd heb.
5-sterren battery life is een telefoon die ik bij welk gebruik dan ook maar max. 1 keer per week hoef te laden.
Zulke telefoons bestaan, maar zijn zelden smartphones, laat staan met zulke goede specs. Accuduur blijft wat mij betreft de achilleshiel van smartphones. Motorola heeft hier een paar keer op ingespeeld maar lijkt langzaam weg te kwijnen na de aankoop door Google helaas. Sony heeft echter veel uit de batterij kunnen halen, en misschien kan dat met software updates nog verder verbeterd worden.

Connectiviteit WiFi – winnaar: Galaxy S3
De WiFi ontvangst van de Z is gewoon net iets minder sterk dan die van de S3. Dit merk ik vrij snel doordat ik meestal net op het randje van ontvangst zit, en mijn buren ook flinke stoorzenders zijn. WiFi valt gewoon regelmatig uit als ik in bed wat wil lezen.
Aan de andere kant, zelfs zonder de optie ‘Avoid poor connections’ te gebruiken heb ik wel het idee dat hij wat stricter (en in mijn optiek beter) omgaat met signaalverlies. Waar de S3 nog wanhopig verbonden probeert te blijven met een AP dat nèt iets te ver weg staat, en daardoor helemaal geen connectiviteit meer heeft (en ik soms WiFi handmatig uit moet zetten om te zorgen dat ik via mobiele data kan verbinden), heeft de Z dit sneller door en besluit zelf om maar te verbinden met mobiele data (indien dit niet uitgeschakeld staat natuurlijk). Dus hoewel de Xperia Z op iets minder plekken WiFi verbinding heeft, kan ik er wel altijd van op aan dat als er een ‘Wifi’ icoontje staat, ik ook daadwerkelijk verbinding heb.

Connectiviteit draadloze media/WiFi-Direct - winnaar: Galaxy S3
De ingebouwde screen mirroring functionaliteit (draadloos, via Miracast) van de Xperia Z werkt niet samen met mijn AllCast Share Hub. Uiteindelijk verbindt hij wel, maar er is geen beeld. Het is me 1 keer gelukt om er wel geluid uit te krijgen, maar dit krijg ik niet herhaald. Echter reken ik dit Sony niet aan, want dit is waarschijnlijk Samsung die niet helemaal compliant is (hoewel ik op Youtube ook een LG Optimus G Dual heb zien verbinden met deze dongle en dat is ook een full HD toestel).
Wat ik WEL apart vind is dat de WiFi verbinding verdwijnt als ik screen mirroring activeer. Er komt ook een melding op het scherm dat de WiFi wordt uitgeschakeld, dus het is geen bug. Maar bij de Galaxy S3 blijft de WiFi verbinding gewoon actief. Dus op de Z kun je b.v. niet browsen op je TV (tenzij het via mobiele data gaat), etc. Dat valt me wel tegen. Hier ter vergelijking, bovenaan de Galaxy S3, daaronder de Xperia Z:

http://i.imgur.com/Z2NkiXP.png
Het lijkt erop dat ofwel screen mirroring / Miracast, ofwel WiFi-Direct in het algemeen de WiFi uitschakeld. Hypothese: heeft de Xperia Z maar 1 WiFi radio waar de Galaxy S3 er 2 heeft, waarvan 1 dedicated voor WiFi-Direct?
Toevoeging 2013-03-17: Na wat verdere tests heb ik geleerd dat het standaard gedrag van veel apparaten is om een bestaande WiFi verbinding te verbreken wanneer WiFi-Direct gestart wordt. Dit is dus misschien beter te interpreteren als een feature van de Galaxy S3 dan een beperking van de Xperia Z. Het resultaat blijft echter hetzelfde en het is altijd jammer om op een puntje ‘achteruit’ te gaan bij iets dat een upgrade zou moeten zijn.

De Throw functie is uitgebreider, langzamer, en voor mijn specifieke situatie ook nog eens omslachtiger. Bij de S3 kon ik gewoon op het TV icoontje klikken en de media begon direct te spelen op m'n TV (dat is een LG overigens, dus geen Samsung inside-feature ofzo). Bij de Xperia Z moet ik eerst selecteren waar ik heen wil throwen. Leuk als je meerdere apparaten hebt, maar ik heb juist liever dat het gewoon direct goed gaat, en dat deed het op de S3. Natuurlijk zal die het niet overal direct doen, en in dat geval is de Xperia Z weer fijner omdat je daar meer controle over hebt. Al heeft de S3 daar misschien ook opties voor. Overigens heb ik de hele Throw functie uitgeschakeld om batterij te sparen; het ‘Devices’ proces kostte redelijk wat batterij en verhinderde ook dat m’n Z in Stamina modus kon gaan. Dus dit proces heb ik disabled, waardoor DLNA functionaliteit nu niet meer werkt.
Wel een leuk extraatje van Sony is de optie om een speciaal TV menu te openen:

http://i.imgur.com/4O0hevmt.png http://i.imgur.com/hMX2iqpm.png

Echter, let op het YouTube icoontje. WiFi wordt uitgeschakeld, maar YouTube is een standaardoptie in het menu? Dat biedt de potentie om heel wat mensen door hun mobiele data heen te laten lopen. Ik neem aan dat dit menu ook voor een MHL verbinding gebruikt wordt (nog niet getest), en in dat geval is het logischer om YouTube te tonen. MHL is een combinatie van HDMI en microUSB, die compatible is met microUSB kabels voor laden / data transfer. De Xperia Z heeft geen losse HDMI aansluiting.

Connectiviteit mobiele data - winnaar: Xperia Z
Is het dan alleen kommer en kwel? Maar neen! Mijn huis zit net op de rand van het bereik van een zendmast geloof ik, en normaal haal ik met moeite 2 streepjes 3G / HSDPA. De Xperia Z haalt er echter met gemak 3 vanaf dezelfde plek in huis. Uiteraard zeggen streepjes en balkjes niks over de daadwerkelijke signaalsterkte, want elke fabrikant kan de streepjes tonen wanneer ze zelf willen (en zo claimen meer bereik te hebben), maar wat wel duidelijk is is dat de Xperia Z lekker doorsurft op 3G/H+ waar de Galaxy S3 af en toe uitvalt om naar GPRS te schakelen.

Connectiviteit Bluetooth - gelijkspel
Bluetooth werkte op de S3 prima en op de Xperia Z precies hetzelfde. Ze verbinden automatisch met m’n auto en met m’n MW600, maar als ik eenmaal de MW600 gebruikt heb willen ze niet meer met m’n auto verbinden tot ik BT uit/aan toggle. Dat doet me denken dat dit eerder een kwaal is van ofwel de MW600 ofwel het systeem in mijn auto, en ik vermoed dat laatste. Het gedrag verschilt niet tussen beide telefoons dus wat mij betreft gelijkspel.

Belkwaliteit - Xperia Z
Belkwaliteit is gewoon prima. Stemmen klinken net iets helderder dan op de S3 vind ik (ook hier hoor ik vooral verhalen van mensen die het anders ervaren). Ik heb m’n telefoon al 2 maal volledig ondergedompeld gehad maar naderhand geen nadelig effect gemerkt aan de speakers of microfoon. Het volume van het oorspeakertje leek me eerst aan de zachte kant, maar toen ik vandaag op kantoor aan het bellen was met m’n baas, kon iedereen de inparkeer-piepjes van z’n auto horen, dus dat viel mee :P

Geluidskwaliteit media - gelijkspel
De speaker en hoofdtelefoon uitgang klinken op beide telefoons gewoon prima wat mij betreft. De S3 schijnt een betere DAC te hebben maar dat verschil hoor ik niet. Bij de Xperia Z is de speaker makkelijker per ongeluk te bedekken voor sommige mensen, maar ik heb daar tot nu toe geen last van gehad. Men zegt dat de speaker van de Xperia Z minder goed klinkt, maar ik heb dit niet gemerkt. Het actief hebben van xLoud overstuurt de speaker soms wel, dus dat heb ik uitgeschakeld.

Camera (foto) - winnaar: Xperia Z
Het eerste dat opvalt wanneer je de camera gebruikt, is dat het preview scherm zeer snel en soepel reageert. Ik heb dat proberen vast te leggen op video, maar in het echt is het duidelijker:
Filmpje van camera preview Galaxy S3 vs Xperia Z
Verder had ik uit reviews het idee dat de foto’s wat donker en soms onscherp waren. Dat eerste klopt in ieder geval wel – in de meeste gevallen vallen de foto’s van de Xperia Z wat donkerder uit, terwijl dit niet hoeft. Als ik handmatig de EV omhoogkrik krijg ik vaak wel goede resultaten. Misschien moet ik eens kijken naar de metering settings – als ik een donker oppervlak in beeld heb probeert hij de helderheid wel te verhogen, maar zodra ik de camera weer terug beweeg naar het centrale onderwerp (in dit geval een bijna-witte R2D2, zie hieronder) wordt het geheel weer donkerder. Over het algemeen zijn de foto’s prima. Als je ver inzoomt krijg je een ‘schilderij effect’ vanwege de zware ruisonderdrukking, en ik heb daarom het idee dat een firmware/software update de resultaten nog verder kan verbeteren. Nu heb ik de camera standaard op +0.3 EV staan en dat werkt over het algemeen prima. Bij nachtshots moet dit wel hoger, en de low light modus lijkt toch net wat minder krachtig dan die van de S3. Bij de laatste foto is te zien dat de Xperia Z wel degelijk scherper lijkt te zijn onder die omstandigheden.

Helaas kwam ik er na het uploaden van onderstaande foto’s pas achter dat die website ze automatisch terugschaalt naar 3096*2322. Het voordeel daarvan is echter dat dit wel een directere vergelijking mogelijk maakt, zo is op de laatste foto te zien dat de Xperia Z in die omstandigheden wel degelijk scherper is: de letters op het toetsenbord van de N-Gage zijn alleen op de foto van de Xperia Z leesbaar.

Omstandigheid (altijd zonder flits)Samsung Galaxy S3Sony Xperia Z
Weinig licht - camera's beiden op 'normal' modehttp://i.imgur.com/Bcs81KIt.jpghttp://i.imgur.com/29ljTG9t.jpg
Weinig licht - Galaxy S3 op 'low light' modus, Xperia Z op 'handheld twilight' modushttp://i.imgur.com/i94zzFwt.jpghttp://i.imgur.com/brI8CnCt.jpg
Weinig licht - Xperia Z op 'night portrait' modushttp://i.imgur.com/xSnEVtet.jpg
Medium licht - camera's beiden op 'normal' modehttp://i.imgur.com/cAl5ef8t.jpghttp://i.imgur.com/jKhCWsOt.jpg
Medium licht - Xperia Z met +1.7 EV compensatiehttp://i.imgur.com/9pXAF73t.jpg
Macro - Galaxy S3 op 'normal' mode, Xperia Z op HDR mode (vanwege felle ondergrond)http://i.imgur.com/Lcx1SlYt.jpghttp://i.imgur.com/Ok841BAt.jpg
Macro - Xperia Z op 'normal' mode met +1.0 EV compensatiehttp://i.imgur.com/nhcpMEBt.jpg
Buitenlicht (voor zover mogelijk in maart) - camera's beiden op 'normal' modehttp://i.imgur.com/tvgnCrHt.jpghttp://i.imgur.com/RJt0gjGt.jpg
Tekst - camera's beiden op 'normal' mode, tekst is niet 100% zwart dus heeft zichtbaar patroonhttp://i.imgur.com/T2SMlKlt.jpghttp://i.imgur.com/N7rFXTWt.jpg

Zolang je de moeite neemt om per situatie even de juiste modus te kiezen, lijkt de Xperia Z net een beetje beter te presteren dan de Galaxy S3.

Camera (video) - winnaar: Galaxy S3
Een groot pluspunt van de interface van Sony is dat er 1 ‘startscherm’ is voor zowel foto’s als video. Je hoeft dus niet eerst een ‘switch’ om te zetten en te wachten tot de applicatie zichzelf opnieuw ingesteld heeft. Daar staan echter wel wat minpuntjes tegenover: Als je foto's maakt tijdens het opnemen hebben die maar een 1 MP resolutie, wat minder is dan de resolutie van de video zelf. De Galaxy S3 leverde wel een hogere resolutie voor foto's tijdens het filmen, ik geloof 6 MP. Dat is een beetje jammer van Sony, want naderhand een screenshot maken levert dus een hogere resolutie op dan deze functie, en dat maakt het voor mij (maar misschien niet voor iedereen) eigenlijk nutteloos. Verder kunnen video-opnames niet gepauseerd worden, maar zit er alleen een start/stop functie in.

Ik heb wat vergelijkende video-opnames gemaakt maken tussen m'n S3 en m'n XZ:
http://www.youtube.com/watch?v=L8P6SlVkQsk http://i.imgur.com/zA8lgYcl.jpg
(wel op full HD kijken)

Algemeen oordeel (deels subjectief, maar wie zegt dat de XZ scherper is dan de S3 is gewoon blind :+ ):
  • Galaxy S3 levert scherper beeld
  • Galaxy S3 levert helderder beeld (als in: meer licht)
  • Xperia Z heeft beter geluid, minder schel
  • Zoom van Xperia Z is belachelijk, maximale zoom waarde is compleet onbruikbaar en kan te makkelijk per ongeluk worden 'behaald', hadden ze beter conservatiever kunnen instellen
  • Alleen in bepaalde specifieke situaties (b.v. HDR-waardige situaties en bij het opnemen van beeldschermen) presteert de video-camera van de XZ beter dan die van de S3
Waar er voor foto's nog goede prestaties uit te persen zijn door handmatig de EV waarde te compenseren, en foto's dan beter zijn dan die van de S3 (of minstens gelijkwaardig), zit zoiets er bij de video niet in helaas. Wel ziet de video er op het scherm van de Xperia Z op de een of andere manier beter uit dan op het scherm van de Galaxy S3, en dat zonder Bravia Engine 2 (die heb ik altijd uit staan namelijk).

GPS - gelijkspel
De GPS fix van de Galaxy S3 was al niet misselijk, maar de Xperia Z vindt en fixt op nog meer satellieten! Vanaf dezelfde locatie in huis vond de Galaxy S3 14 satellieten en had hij een fix met 11 hiervan. De Xperia Z vond 20 satellieten en had een fix met 12 hiervan. Het aantal gevonden satellieten heeft misschien te maken met Glonass of aGPS, en beide toestellen hebben vrij snel een fix, maar de Xperia Z lijkt toch net een tikkeltje beter. Echter zag ik bij de Xperia Z dat de fix af en toe wegviel en daarna weer terug kwam. Dat hield gelukkig op na een paar minuten, dus wat mij betreft is de ontvangst gelijkwaardig.
Na het schrijven van deze review heb ik nog 2 foto’s gemaakt hiervan, waarbij ook gelijk de helderheid van het scherm duidelijk wordt: de eerste foto is onder een hoek, en reflecteert het heldere licht buiten. De tweede foto is recht van voren en dus zo ‘donker’ mogelijk. Bij beide toestellen staat de helderheid op maximaal (bij beide foto’s) met de lichtsensor inactief. Ook kun je hier zien dat de vingerafdrukken evenveel sporen achterlaten op beide toestellen, dus de Xperia Z trekt geen extra vingerafdrukken aan (maar wel meer stofjes):
http://i.imgur.com/9fDemSIl.jpg
http://i.imgur.com/rjpbejyl.jpg

Browser - winnaar: Galaxy S3
De Chrome browser is niet helemaal ready for prime time. Ik had een sterke voorkeur voor de normale browser, of dat nu op de Galaxy S3 was of een Motorola toestel. Chrome heeft geen Flash ondersteuning, maar ik vind het nog net iets te vroeg om Flash-loos te zijn. De Xperia Z heeft echter geen stock browser meer. Tuurlijk is dit op te lossen met een alternatief, maar ik had het liever standaard gezien. De snelheid van Chrome zou iets lager liggen dan van de ‘oude’ stock browser, maar dat merk ik in de praktijk niet. Wat ik wel merk is dat Chrome anders met het resizen van tekst omgaat. B.v. de XDA forums vind ik daardoor minder leesbaar. Ik heb de minimale tekstgrootte al op 50% gezet en dat helpt bij een aantal websites, maar het is nog niet zoals ik het hebben wil. Dit vind ik gewoon storend. Zie hieronder links de stock browser (in dit geval van de Galaxy S3) en rechts Chrome: de content van de post is ineens in een relatief veel groter lettertype en dat ziet er rommelig uit.
http://i.imgur.com/z5OSYzOl.png

Standaard keyboard - winnaar: Xperia Z
Hoewel het nog steeds niet zo fijn is als MultiLing met m'n eigen instellingen, is het standaard toetsenbord van de Xperia het beste dat ik in tijden gezien heb wanneer je zowel Chinees (traditioneel) in pinyin wil typen en gewoon Engels. Dit is wel een los toetsenbord, Xperia Chinese geloof ik, en moet dus los geactiveerd worden. Ik heb helaas toch terug moeten switchen naar MultiLing, en wel vanwege de volgende drie zaken: (let op, dit gaat over Xperia Chinese toetsenbord en geldt mogelijk niet voor de standaard Xperia International IME)
  • De punt is soms niet direct aan te tikken wanneer je een e-mail adres aan het invoeren bent. Soms staan er handige ‘shortcuts’ zoals ‘.com’ en ‘.net’ op de bovenste regel, maar soms ook volledig irrelevante opties. Maar geen punt, die is vervangen door spraak-input en dat gebruik ik nooit, maar is niet uit te schakelen lijkt het.
  • De long-press voor alternatieve keys vind ik te lang duren, dat vertraagt me bij het typen. Lengte is niet in te stellen verder.
  • Soms blijft de shift 'hangen', misschien op plekken waar het toetsenbord zelf al een hoofdletter had verzonnen. Daardoor wordt de shift dus een caps. Dit gedrag is echter niet consistent tussen verschillende types invoervelden.
Wat achtergrond: Ik heb er een hekel aan als zaken voor mij bepaald worden. In tekstverwerkers zet ik altijd alle auto-correct zaken uit, op Android zet ik altijd alle auto-capitalization, auto-punctuation, twee-keer-spatie-is-punt, etc. etc. zaken uit. Als ik een hoofdletter wil, type ik wel shift voor ik de knop indruk. Als ik “duck” had willen typen, had ik wel “duck” getyped, maar dat deed ik niet. Dit is ook waarom ik zo graag hardware QWERTY toetsenborden heb: het hele scherm is vrij om de tekst te tomen, en ik kan lekker snel dingen invoeren zonder gehinderd te worden door allerlei ‘slimme’ opties en knoppen die ineens van betekenis veranderen. Desondanks is het standaard toetsenbord van de Xperia Z een stap in de goede richting.

Buttons - gelijkspel
Ik had verwacht me ontzettend te storen aan het feit dat de knoppen nu op het scherm staan in plaats van ‘naast’ het scherm. Dit valt gelukkig heel erg mee. Effectief vind ik het nieteens minder fijn werken / gamen dan op de S3, maar ook weer niet fijner. Nog een gelijkspel dus.

TouchWiz vs. Sony's custom skin - gelijkspel
Hoewel veel mensen een hekel lijken te hebben aan TouchWiz heb ik dit zelf anders ervaren. Wel slokt het geheugen op en wijkt het af van de Android standaard. De schil van Sony lijkt meer light-weight en werkt op sommige punten handiger. B.v. als je je vinger ingedrukt houdt op een plek in het startscherm, wordt de layout aangepast zodat je makkelijk apps, widgets, etc. kunt toevoegen. Dat is mooi! Maar helaas gebeurt ditzelfde wanneer je een pinch beweging maakt (uitzoomt), en daar had ik liever een overzicht gehad met thumbnails van m’n homescreens (zoals in TouchWiz). De pagina's scrollen niet 'rond', dwz als je helemaal links zit en nog meer naar links probeert te schuiven, zit je vast en kom je niet op de rechterpagina uit. Dit zowel bij de homescreens als de applicatielijst. Dat maakt navigeren soms net iets onhandiger vind ik. Ook vind ik het omslachtiger om naar de settings toe te gaan, dat doe ik nl. nu via de task bar bij gebrek aan menu button in het startscherm. En gezien de afmeting van de telefoon is die afstand groter dus ‘voelt’ het trager - het zijn soms de kleine beetjes die verschil maken in usability. Gelukkig is er wel een settings app meegeleverd die je op een handige plek neer kunt zetten, en in het 'dock' van het startmenu kun je zelfs groepen gebruiken in plaats van alleen rechtstreekse shortcuts. De animaties zijn allemaal erg leuk, speels maar niet te overdreven. Ik vond TouchWiz prima in het dagelijks leven, en de Sony schil ook. In beide gevallen geen neiging om een custom launcher te installeren. TouchWiz heeft (sinds een recente update) multi-window en Sony heeft z'n mini-apps. Die vind ik overigens wel fijner om aan te roepen, niet de hele tijd zo'n knopje in beeld.
TouchWiz heeft daarentegen meer handige toggle icoontjes – ja, ze passen niet helemaal in het scherm, en Samsung vindt het nodig ze elke keer te scrollen om aan de user te laten zien ‘kijk, ik heb er nòg meer!’, wat na een paar keer irritant wordt. Maar ik mis sommige hiervan wel op de Xperia Z. Nu gelukkig niet meer, dankzij een third party app. Kost me wel een regel in de notifications, maar vooruit!
Verder vind ik het het jammer dat de app lijst niet de meest recente positie / pagina onthoudt, als ik een paar icoontjes van daaruit op m'n scherm wil zetten moet ik steeds opnieuw bladeren. Okee okee, daar is het long-press schermpje voor gemaakt, maar dat bladert weer minder snel.
De schil van Sony is prima en voor mij goed genoeg voor dagelijks gebruik, maar niet ‘beter’ dan TouchWiz.

Gelukkig is er een aangepaste versie van de launcher gemaakt door iemand op XDA die de meeste van mijn minpuntjes aanpakt (bedankt voor de tip bassie112!). Deze versie heeft als voordelen voor mij:
  • Infinity scrolling in homescreens
  • Infinity scrolling in app drawer
  • App drawer kan laatst gebruikte pagina onthouden
  • Alle widgets kunnen resized worden
  • Uninstall vanaf homescreen mogelijk
  • Homescreen kan gelocked worden (= niet per ongeluk apps verslepen)
Er zijn nog meer features zoals b.v. andere grid sizes, maar deze paar zijn voor mij het belangrijkst.

LED flitser - winnaar: Galaxy S3
Waarom beoordeel ik de LED flitser? Vrij simpel: die gebruik ik regelmatig als zaklamp of videolamp. En daar stelt de Xperia Z wat teleur, het licht is veel minder fel dan bij de Galaxy S3. Voor mij is dit een minpunt. Echter - de flitser is uiteraard vooral bedoeld voor foto's, en ik verwacht dat die daar dus juist betere resultaten oplevert. Helaas maak ik geen foto's met flitser op m’n mobieltje dus dit heb ik verder niet uitgeprobeerd.
Maar laat ik het zo zeggen, zonder de LED van de S3 lag ik nu misschien in een ravijn ergens in Taiwan, en ik denk niet dat de Z dit had kunnen voorkomen :P

Notificatie LED - gelijkspel
De notificatie LED van de Galaxy S3 is helderder. Een heel stuk helderder. Maar dat vind ik juist niet fijn, omdat ik er ’s nachts soms wakker van word. Ja, ik zou syncing ’s nachts uit kunnen zetten, etc. etc. maar ik vind het lampje te groot en te fel. De LED op de Xperia Z is subtieler en cleaner en werkt prima – behalve in Stamina mode en bij sommige mensen werkt hij überhaupt niet (meer) tot een factory reset. Daarom dus geen winst, maar gelijkspel.

Trilmotor - winnaar: Xperia Z
De trilmotor van de Xperia Z is minder geschikt voor hele kleine trillingen, waardoor je die soms niet voelt (b.v. bij toetsenbord apps waarbij de tril maar op een aantal tientallen milliseconden staat). Maar als hij trilt, dan doet hij dat ook goed! Gemiste oproepen of berichtjes zijn voor mij verleden tijd, en dat is wat mij betreft de belangrijkste functie van een trilmotor. Dat er een beetje ‘opstart’ en ‘afrem’ effecten inzitten vind ik wel grappig, alsof er een kaboutertje in de telefoon even op het gaspedaal trapt en het gelijk weer loslaat.

Overigen
Waterdichtheid is een geweldige feature, en de klepjes vind ik nieteens zo erg. Echter, aangezien ik regelmatig reis en van SIM-kaart switch, moet ik zorgen dat m'n nagels lang genoeg zijn voordat ik het vliegtuig in stap.

De telefoon kan rechtop staan! Hoe zinnig dit is weet ik niet, maar gezien zijn geringe dikte is het wel knap dat de inhoud nog in balans is. Wat zinniger is, is dat de telefoon gewoon plat op tafel kan liggen zonder te bewegen als je er even op duwt. Nee, ik ben geen fan van ronde achterkanten (bij telefoons).

Het feit dat Sony de Android guidelines vrij nauwkeurig volgt heeft vooral voordelen. De back-button zit b.v. links, en daar was ik al na een paar minuten aan gewend, op de Galaxy S3 bleef ik daarna maar op de menu knop drukken als ik terug wilde. Een punt waar ik gemengde gevoelens bij heb is echter nog steeds de softkey balk. Ondanks het feit dat het even goed werkt als knoppen die buiten het scherm staan, heb ik soms toch het gevoel een paar pixels te missen. Maar goed, het is de Google policy dus ik zal eraan moeten wennen. Qua usability is het in ieder geval geen probleem. En mijn voorkeur gaat ook naar hardware QWERTY toetsenborden dus misschien behoor ik tot een uitstervend ras!

Experimenteren met NFC en WiFi-Direct
Dit onderwerp heeft geen invloed op de score, maar ik bedacht me dat ik nu 3 apparaten heb die NFC ondersteunen en het dus tijd werd om er eens mee te spelen.

NFC - Android (Xperia Z) vs. Android (Galaxy S3)
NFC communicatie tussen twee Android apparaten heet ‘Android Beam’, als ik het goed begrijp. Android Beam zelf lijkt geen files te kunnen sturen, maar alleen een soort shortcuts à la QR codes. Wanneer je twee telefoons tegen elkaar houdt, gaan ze trillen, zoomt het scherm een stukje uit en als je dan op een van de telefoons het scherm ingeduwd houdt zal deze zijn data via NFC delen. Nu heeft niet elke applicatie daar ondersteuning voor.
Er lijken een aantal standaardzaken te zijn zoals contacten en URLs, die door meerdere applicaties verzonden en ontvangen kunnen worden (mits op de juiste manier geimplementeerd). De meeste zaken zijn echter applicatie specifiek.
Een NFC ‘bericht’ lijkt te bestaan uit de link naar de Play Store en/of package naam, gevolgd door de daadwerkelijke inhoud van het bericht. Het resultaat hiervan is dat wanneer je ‘deelt’ vanuit een app die überhaupt geen NFC ondersteuning heeft, de andere telefoon simpelweg deze app activeert (als hij al geinstalleerd is) of toont in de Play Store (als hij nog niet geinstalleerd is). Dit laatste gebeurt ook als de app wel NFC ondersteunt overigens.
Een URL sturen vanuit de stock browser (in dit geval alleen mogelijk vanaf de S3, omdat de Xperia Z alleen Chrome heeft) of vanuit Chome lijkt correct de standaard te hanteren: de URL kan geopend worden met de default browser van de ontvangende telefoon (of Windows tablet).
Dolphin Browser, die ik op de Xperia Z gebruik bij gebrek aan stock browser, lijkt nog geen NFC support te hebben. Een URL versturen vanuit Dolphin Browser heeft daarom ook als resultaat dat de andere telefoon de Dolphin Browser in de Play Store opzoekt (indien nog niet geinstalleerd) of gewoon start (met de default homepage)

File Beam - Xperia Z vs. Galaxy S3
Leuk om URLs uit te wisselen, maar hoe zit dat met bestanden? Samsung’s eigen S Beam voegt hiertoe een slim trucje toe aan Android Beam: het zet een WiFi-Direct verbinding op waardoor (grotere) files (sneller) overgestuurd kunnen worden. Dit lijkt voor de hand liggend, dus wie weet wordt het ook nog eens een soort standaard. Tot die tijd moet ik me even beperken tot 3rd party oplossingen die op beide toestellen werken. Gelukkig is er een applicatie die Android Beam combineert met Bluetooth voor file transfers.
Pairen bleek niet nodig te zijn. Share een bestand met File Beam (dat in het Share menu ineens Beam File heet), en de applicatie wordt geopend met daarin een melding dat je bestand klaar staat om gedeeld te worden. De filesize lijkt altijd op 0 bytes te staan, dat zal een bugje zijn. Hou nu de telefoons tegen elkaar en druk weer op het scherm van de verzendende telefoon om de transfer te starten.
Het resultaat was een beetje anders, afhankelijk van de richting waarin ik verzond. Van de Galaxy S3 naar de Xperia Z was geen probleem, de Xperia Z vraagt eerst wel toestemming om een file via Bluetooth te ontvangen en toont ook een soort Bluetooth inbox / download dialoog. Andersom vraagt de Galaxy S3 niet om toestemming, en ook valt het woord ‘Bluetooth’ nergens. De S3 heeft het over een ‘Incoming beam’ en ‘Beam complete’. Na het beamen kun je het bestand direct openen door op de notificatie link te klikken. Het versturen van de Z naar de S3 werkte in eerste instantie niet, de beam bleef ‘hangen’ leek het, maar een reboot van de S3 loste dit op.

WiFi-Direct - Android (Xperia Z) vs. Android (Galaxy S3)
Wanneer ik een WiFi-Direct verbinding opzet (via de app WiFi Direct) gaat het versturen van bestanden allemaal wat sneller. Het is wel een beetje meer gehannes dan File Beam gebruiken, omdat eerst de verbinding gelegd moet worden, en je daarna pas kunt delen. De verbinding moet je ook weer zelf afsluiten (misschien gebeurt dat ook als je buiten bereik komt, dat heb ik niet geprobeerd).
Let wel dat de standaard WiFi verbinding op de Xperia Z wordt uitgeschakeld (hier krijg je ook een melding van), terwijl de S3 zoals eerder vermeld zowel WiFi als WiFi-Direct tegelijkertijd actief kan hebben.
De WiFi Direct app moet eerst op beide toestellen draaien, en daarvoor zit een leuk foefje ingebouwd: wanneer je iets deelt via WiFi Direct, en het andere toestel nog niet actief is, geeft het je de optie om te starten via NFC. Als je dan het andere toestel er tegenaan houdt, en het scherm aanraakt, wordt de app gestart aan de ontvangende kant. Het is helaas wel een tweetraps proces: als je simpelweg ‘deelt’ en niet eerst handmatig verbinding maakt, zul je dat twee keer moeten doen. De eerste keer ‘delen’ zorgt voor het leggen van een verbinding, en pas de tweede keer wordt de file verstuurd. Daarna kun je alles in 1 keer delen vanwege de directe verbinding, totdat je deze afsluit.
Bij het versturen vanuit de S3 moet je erop letten dat je niet ‘Wi-Fi Direct’ kiest, dat is namelijk Samsung’s eigen variant en die herkent de Xperia Z niet. Net als bij NFC heb je op beide telefoons dezelfde applicatie nodig, lijkt het.
Ook is dit niet helemaal zonder bugs: ik heb nu de WiFi Direct verbinding afgesloten via de notificatie, maar de Xperia Z zit nog steeds zonder WiFi verbinding (niet terug ingeschakeld?) en de S3 zegt dat er nog een directe WiFi verbinding actief is (dus 2 ‘WiFi’ icoontjes). Een tweede keer handmatig disconnecten via de app loste dit op.

NFC - Android (Xperia Z) vs. Windows 8 (Vaio Duo)
Eigenlijk is het enige dat hier werkt het doorsturen van URLs, ik heb nog geen software kunnen vinden die b.v. file transfers naar Android ondersteunt. Op NFC zoeken in de Windows Store levert ook niet veel op, eigenlijk alleen wat tag writers en ik heb geen tags.
Om van Windows 8 naar een ander device een URL te sturen moet je het rechter-menu openen wanneer je een pagina open hebt staan in Internet Explorer, ‘Devices’ kiezen, en de optie ‘Throw to NFC’ of iets in die geest. Zodra je daarna de telefoon tegen de tablet houdt wordt de URL op de telefoon geopend in de standaard browser. De stap die ik moest opzoeken was het feit dat ik voor ‘Devices’ moest kiezen in plaats van voor ‘Share’, dat voelde een beetje inconsistent (normaal gaat al het sharen in Windows 8 via de ‘Share’ optie in dat rechtermenu).
Andersom lijkt het van de browser af te hangen. Ook hier werkt Dolphin Browser niet: het delen van een pagina naar de Vaio Duo levert daar een melding op in de trant van ‘Tap to accept incoming transfer’. Tot zover is het nog standaard. Toen ik daarop tikte opende de browser echter de Play Store pagina van Dolphin browser. Dit is waarom ik denk dat een Android Beam bericht de volledige Play Store URL bevat en niet alleen de package name.
Delen vanuit Chrome werkte wel prima, dus mijn eerste use-case voor NFC is het uitwisselen van URLs tussen telefoon en tablet zonder tussenkomst van een of andere sync dienst. En sja, ga ik het ooit echt gebruiken? We zullen zien.

Conclusie
Eindelijk een telefoon die niet alleen goed is, maar me ook daadwerkelijk aanspreekt. Voor mij komt er toch een beetje emotie bij kijken, het ding is immer altijd bij je! De minpuntjes neem ik op de koop toe, want bij elke nieuwe telefoon is er een dergelijke balans. Wie weet komt er een dag waarop dat niet zo is - maar ik ga er niet op wachten! De perfectie is nog niet bereikt, maar dit is wel het dichtst dat een telefoon er voor mij tot nu toe bij heeft gezeten!

De recente presentaties van de HTC One en de Samsung Galaxy S IV hebben me niet bewogen in mijn keuze voor de Xperia Z. Ondanks wat ik verwacht had voel ik me totaal niet achtergesteld nu ik niet meer ‘het nieuwste’ heb. En daarom heb ik mijn algemene score aangepast van 4 naar 5 sterren: de Xperia Z is voorlopig gewoon de telefoon die het best bij me past.

Heb jij ook een Sony Xperia Z Zwart?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Meer advertenties

Reacties (30)

Wat ook een voordeel is van de stock Samsung browser: Als je een film wilt kijken, je deze ook gelijktijdig kan downloaden :)

Dat vindt ik wel fijn aan de samsung browser :)

Verder een super toestel die Z die van mij gaat helaas terug, 2 dode pixels.
Mooie (uitgebreide tot nu toe) review! geen bench's enzo haha. Ik wacht nog de foto's af en ik ga hem hoogstwaarschijnlijk maandag bestellen!

Heb jij eigenlijk last van dode pixels? ik lees ze helaas steeds vaker op het forum :(.
Nee, ik heb gelukkig nog geen dode of andere defecte pixels gezien! :)

De foto's die ik inmiddels heb toegevoegd zijn wat beperkt, op o.a. deze websites wordt de camera ook getest:
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z-review-887p8.php
http://www.techradar.com/...7/review/6#articleContent
http://www.thinkdigit.com...nce-review-and_13778.html

En in de gebruikersreview van ormagon zitten ook goede voorbeelden: productreview: Sony Xperia Z Zwart review door ormagon

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 10 maart 2013 16:09]

Wat vind je van het verschil tussen 720p en 1080p? De pentile indeling van de S3 zit me persoonlijk een beetje dwars en vraag me af of dit het waard is om te upgraden.
Het verschil tussen 720p en 1080p is redelijk subtiel, en was voor mij ook geen reden om te upgraden. Je ziet het vooral 'onbewust', het scherm oogt wat rustiger. Ook ligt volgens mij de refresh rate wat hoger.

Wat me wel erg meevalt is de performance; ondanks de hogere resolutie (= meer pixels te berekenen) is de performance zelfs beter. Ik was er een beetje huiverig voor dat dat niet het geval zou zijn, gelukkig onterecht.

De storende effecten van de pentile indeling van de S3 zijn hier gelukkig niet te zien, omdat er een gewone RGB indeling gebruikt is. Dat verschil is voor mij beter merkbaar dan de verbeterde resolutie. Ik weet niet of ik speciaal hiervoor zou upgraden, maar ik ben wel blij dat men hier niet voor pentile gekozen heeft :) Prima scherm wat mij betreft.
nette review!

even een vraagje, maak je ook gebruik van Hotmail emailadressen?
als ik deze namelijk egbruik via de sotck mail applicatie dan verliest deze vaak de verbinding met de server(live, hotmail etc)
deze moet ik dan weer opnieuw instellen...
er zijn een aantal mensen met hetzelfde probleem, maar misschien ervaar jij deze ook
Dankjewel!

Ik gebruik zelf alleen de Gmail app, dus herken het probleem niet. Maar ik heb gelezen dat de officiële Hotmail app beter zou werken dan de standaard e-mail app, dus misschien is dat het proberen waard?
ik heb zelf een hotmail account aan de standaard email app gekoppeld en hier gelukkig helemaal geen problemen mee! 1x ingesteld en nooit meer aangezeten

Blijft toch vreemd dat het zelfs per mobiel zoveel kan wisselen

Ontopic:
Mooie review, heb zelf sinds dag 1 de xperia Z en ben er dik tevreden mee

[Reactie gewijzigd door osseh op 24 maart 2013 21:31]

-

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 10 maart 2013 22:33]

Ik heb een Xperia S en sluit die ook wel eens op de TV aan, maar ik heb geen probleem dat WIFi uitgaat. Lijkt me een software bugje te zijn.

Verder zie ik dat je geen HDR functie getest heb bij de foto's. Maakt dat nog wat uit?

Voor de rest goede review. Zat namelijk te twijfelen of ik een S3 zou kopen vanwege de prijs die behoorlijk gezakt is.

[Reactie gewijzigd door Garret1410 op 11 maart 2013 14:16]

Sluit je hem aan met kabel of draadloos?

Met kabel zal het vast werken, dat heb ik nog niet geprobeerd (MHL adapter is onderweg).

Ik sluit hem draadloos aan via de ingebouwde screen mirroring functionaliteit (= Miracast). Daarvoor wordt normaal gesproken WiFi Direct gebruikt (aka WiDi).

Het lijkt erop dat de S3 daar een dedicated radio voor heeft (dus WiDi en normaal WiFi kunnen tegelijkertijd aan staan), en de Xperia Z maar een enkele WiFi radio. Ik krijg ook een 'nette' melding dat WiFi wordt uitgeschakeld, dus denk helaas toch dat het een beperking is en geen bug.

Edit: HDR heb ik niet specifiek getest, dat kan de Galaxy S3 ook (voor foto's dan). Ik zie dat heel veel reviewers te pas en onpas HDR gebruiken alsof het een soort magic bullet is, terwijl dat eigenlijk alleen in een paar specifieke gevallen toegevoegde waarde heeft. Er komt nog wel een stuk over video-opnames, zodra ik tijd heb. Daar wil ik wel HDR in proberen te verwerken, aangezien dat flink gepromoot wordt door Sony en de Galaxy S3 dat niet heeft.

Spoiler alert: ik denk niet dat ik de HDR video modus ooit echt ga gebruiken :P

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 11 maart 2013 14:23]

Ik sluit hem aan via HDMI kabel. Niet goed gelezen dus, ik dacht dat je dat bedoelde met de TV menu optie.
Ik zal het in de volgende versie wat duidelijker proberen op te schrijven :)

Dat ga ik overigens ook nog testen, maar ik verwacht dat dat gewoon prima werkt!
Die onscherpte in Chrome is een bug sinds versie 25. Is deels opgelost in de meest recente build, maar pas in Chrome 26 gaat dat terug in orde zijn. Misschien eens opnieuw vergelijken aan de hand van Chrome beta in de Play Store?
Erg leuke review. heb de zelfde stap gemaakt (met tussenstap de T) en ik ben heel erg tespreken over het scherm en het vasthouden. Voor de rest niet zo veel verschil.
Bedankt voor de tip, ik heb hier nog de fabrieksversie van Chrome gebruikt om alles 'puur' te testen, zal vanavond eens kijken of de laatste beta beter is - zo ja, dan kan ik de review aanvullen :)

(Nu gebruik ik Dolphin met wat aangepaste settings, maar ik wil eigenlijk geen 3rd party browser gebruiken)

Edit: helaas lost dit het niet op, Chrome Beta heeft nog steeds een eigen manier van fonts resizen om het geheel beter leesbaar te maken. Op veel sites werkt dat overigens gewoon prima, maar net op XDA weer niet.

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 12 maart 2013 15:13]

Hoe zit met de gsm als deze in de toekomst zou vastlopen want normale reactie is dan batterij eruit nemen maar dat kan nu niet meer, is er dan een altenatief?
Ja, de power knop + volume omhoog tegelijkertijd ingeduwd houden.
(Nog niet nodig gehad trouwens)

Power knop + volume omlaag tegelijkertijd ingeduwd houden is een screenshot maken, dus let op dat je die niet door elkaar haalt als je een screenshot wil maken :+

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 15 maart 2013 12:25]

Ik zou deze telefoon echt graag hebben de HTC one is me wat te duur (prijs/kwaliteit)
en de samsung S4 is plastiek en kinderlijk uiterlijk vind ik persoonlijk.

Deze vind ik prachtig van design en eentje met goede prestaties.
Ik twijfel alleen nog door de batterij omdat deze in sommige reviews zeer slecht beoordeelt wordt.
Batterij ligt een beetje aan hoe je het gebruikt, bij mij gaat hij langer mee dan bij de Galaxy S3. Na de reviews gelezen te hebben viel me dat dus flink mee.

Ik synchroniseer alleen met GMail, Whatsapp en LINE, de rest staat uit. Mobiele data staat de hele dag aan, op automatisch schakelen tussen 3G en 2G. Bluetooth staat de hele dag aan, en WiFi staat de hele dag aan. GPS staat uit. Af en toe browse ik wat websites of luister ik muziek via Bluetooth headset, is allemaal geen probleem.

Het enige waardoor ik echt in de problemen kom is wanneer ik flink 3D spelletjes ga spelen, dat slurpt de batterij snel leeg. Zolang ik dat niet teveel doe (zeg een half uur per dag + mijn normale verbruik) haal ik zonder problemen steeds het einde van de dag.

Wel heb ik een paar applicaties helemaal uitgeschakeld om m'n batterijduur te verlengen, o.a. Socialife en Devices.

En er zijn genoeg mensen hier op de forums te vinden waarbij de batterij nog langer meegaat, en ook mensen waarbij hij binnen een paar uur leeg is. Dat laatste komt meestel toch door software, Facebook Messenger en Google's location services zijn bekende boosdoeners voor de batterijduur.

Edit: het heeft ook te maken met je bereik en reispatroon - als je de hele dag onder dezelfde zendmast zit, netjes binnen bereik, verbruik je minder dan wanneer je veel reist en/of net op het randje van het bereik van een zendmast zit. Wat me hier dan weer positief opvalt is dat dit effect een stuk minder sterk is dan bij de S3, de XZ heeft meer bereik op het mobiele netwerk en lijkt daaroor minder energie te verspillen aan schakelen.

Bij m'n S3 liep m'n batterij in het weekend veel sneller leeg dan doordeweeks, terwijl ik hem minder gebruikte. Dat kwam puur omdat ik thuis precies op het randje van het bereik van een zendmast woon. Bij de Xperia Z speelt dat helemaal niet (in mijn situatie)

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 15 maart 2013 21:04]

Weet iemand of de Xperia Z nog los te koop is in belcompany? dat is het goedkoopste voor mij denk ik.

In belgie zijn geen belcomapny winkels meer maar als ik deze in nederland koop dan heb ik toch geen probleem met mijn belgische simkaart of wel?
Zou geen probleem moeten zijn nee, let wel dat er een microSIM in moet.
In Breda is nog een belcompany :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013