Nokia Lumia 620 Zwart Review

bert74
24 februari 2013, laatste update op 26 maart 2013, 23.666 views

Nokia Lumia 620 Zwart

Aanleiding In mijn werkzame leven ben ik onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van mobiele telefonie en mobiele telefoons. Ik ben geen expert op het gebied van smartphone’s, maar als geïnteresseerd gebruiker is het helemaal geen straf om af en toe leuke gadgets uit te testen. Deze keer ben ik in de gelegenheid om de nieuwe Nokia 620 met Windows Phone 8 uit te proberen. Het doel van dit onderzoekje is helder: op de zaak hebben we een kleine 40 iPhone’s in gebruik, voornamelijk de iPhone 3GS en iPhone 4. De 3GS-en moeten dit jaar vervangen worden. Ik wil onderzoeken of de Nokia X20 serie in combinatie Windows Phone 8 een waardige opvolger is van de Apple’s 3GS. Ik heb gekozen voor de Nokia 620 omdat ik in de...

Pluspunten

• Mooi Formaat
  • Snel en intuitief OS
  • Goed scherm
  • Betaalbaar

Minpunten

• Nog weinig apps op Windows Phone
  • Accuduur

Aanleiding

Ik heb gekozen voor de Nokia 620 omdat ik in de eerste plaats wilde kennismaken met het OS, daarnaast is de 620 een betaalbaar toestel (adviesprijs € 259) die de basisbehoeften van een zakelijk toestel kan vervullen.

In tegenstelling tot andere reviews zal ik niet of nauwelijks ingaan technische specs van de telefoon, zaken als camera kwaliteit, muziek etc. zijn wel leuk, maar niet echt relevant voor een zakelijk toestel. Voor specs verwijs ik jullie naar de website van Nokia. http://www.nokia.com/nl-n...n/lumia620/specificaties/

Ik zal ook geen uitvoerige beschrijving geven van Windows Phone, ik beperk me tot de opvallende zaken. Hoewel het doel zakelijk is, wil ik benadrukken dat deze review mijn persoonlijke ervaring is die ik graag met jullie wil delen.

Eisen aan een zakelijk toestel
Waar moet een zakelijk toestel dan aan voldoen. Hoewel dit natuurlijk subjectief is, heb ik een lijstje gemaakt met de volgende items:
  • Een betrouwbaar en veilig OS;
  • Hoge betrouwbaarheid toestel;
  • Probleemloos om kunnen gaan met mail- en agendabeheer met in ons geval de zakelijke variant van Google-mail;
  • De belangrijkste top apps moeten werken zoals: Whats-app, nu.nl, bnr.nl, linkedin, Twitter etc.;
  • Hoewel wat minder zakelijk ;-) , zou het leuk zijn als Facebook, Spotify, internetbankieren het zouden doen.
  • Toestel moet een chique zakelijke uitstralingen hebben;
  • Accuduur moet voldoende zijn voor minstens een werkdag;
  • Ten slotte moet je er ook goed mee kunnen bellen en SMS-en
Ik heb zelf ervaring met de Iphone 3GS, iPhone 4 en een Sony Erricson Xperia Ray (Andoid 4.0), dit zijn dan ook mijn referentiepunten. Hoewel ik inmiddels Windows 8 om mijn laptop geïnstalleerd heb, heb ik geen ervaring met Windows Phone.

Eerste indruk: formaat
Ik heb gekozen voor de (zakelijke) zakelijke zwarte variant. Hoewel het scherm (3,8”) groter is, is het formaat van de 620 nagenoeg gelijk aan de 3GS. Zelfs mijn oude cover past precies. Doordat ik dit formaat inmiddels 3 jaar gewend ben, voelt de 620 perfect voor mij aan.

Ik heb het formaat van de 3GS altijd prettiger gevonden dan de iPhone 4, door de afgeronde hoeken vind ik de grip gewoon beter, dit geldt dus ook voor de 620. Het materiaal van de achterkant is van wat zachter, mat uitgevoerd kunststof. Ik vermoed dat wat degelijker is dan het materiaal van de 3GS.

Installatie
Ik zal jullie de opening van de doos besparen. In de doos zitten de telefoon, losse accu, lader en oortjes. Om de telefoon te laten werken moet de cover er af, micro-sim er in, accu plaatsen en eventueel kan een micro-sd kaartje geplaatst worden. De cover gaat er makkelijk af en de onderdelen zijn goed toegankelijk.

Na het aanzetten van het toestel moet e.e.a. ingesteld worden. Het belangrijkste is het invoeren van een Microsoft account. Deze had ik al vanwege mijn Windows 8 installatie. Heb je die niet, dan moet je die dus aanmaken. De installatie ging vervolgens heel voorspoedig.

Mijn contacten heb ik over kunnen brengen met een bluetooth verbinding tussen de 3GS en de 620. Dit ging probleemloos, dit is ook wel noodzakelijk wil je 40 collega’s te vriend houden.

Eerste indruk: scherm
Het scherm van de Nokia 620 is van een relatief eenvoudig lcd-type van 3,8” en een resolutie van 800x480. Desalniettemin is het natuurlijk een enorme vooruitgang t.o.v. de oude 3GS. Als ik het met de iPhone 4 vergelijk , die een iets hogere resolutie heeft, dan merk ik weinig verschil in functionaliteit. Het beeld is scherp genoeg om mail te lezen, kleuren zijn goed, kijkhoek is goed. Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel geavanceerde schermen tot HD aan toe, echter voor een zakelijk toestel is het scherm van de 620 prima.

Gebruik: OS
Eerste indruk van het OS is dat het allemaal lekker vloeiend loopt en dat het er gelikt uit ziet. Na een halve dag “spelen” was ik er aan gewend en ben bedien ik de 620 net zo snel als iOS waar ik inmiddels 3 jaar aan gewend ben. Ik denk dat dit een hele prestaties is van Windows Phone, het werkt gewoon lekker. Windows Phone heeft 1 hoofdscherm met “tegels” die naar believen is in te delen met de apps die voor jouw belangrijk zijn. Alle andere apps en instellingen zitten 1 “veeg” naar rechts.
Voor een zakelijk toestel zijn de contacten heel belangrijk. Bij windows Phone kunnen de contacten vanuit meerdere sociale netwerken (Linkedin, Facebook, Twitter, hotmail en anderen) worden gekoppeld. Hierdoor krijg je van 1 contactpersoon alle gegevens op een plek binnen handbereik.

Wat mij verder opvalt is dat de integratie met sociale netwerken naadloos is. Informatie en foto’s zijn eenvoudig, naar keuze te delen met de belangrijkste sociale netwerken.

Mail- en agenda beheer is een van de belangrijkste functionaliteiten van het toestel. Op de zaak werken we met de zakelijke variant van Google mail. Na het toevoegen van een gmail account in de telefoon werkt dit naar behoren. Mails kunnen handmatig, per periode, of automatisch worden gesynchroniseerd. In de afgelopen weken heb ik gelezen dat er onenigheid was tussen Microsoft en Google over een exchange protocol. Uiteraard heb ik dit niet kunnen testen omdat we daarmee niet werken.

Gebruik: overig
Ik had verwacht dat bellen en SMS-en (voor wie dat nog doet) probleemloos gaat met de Nokia 620. Dat doet het ook, de gesprekskwaliteit en de verstaanbaarheid zijn gewoon goed.

De accu is relatief klein met 1300 mAh, in de eerste dagen moest de telefoon na 1 dag aan de lader, bij gemiddeld gebruik. Ik heb het vermoeden dat de accuduur wat beter begint te worden, echter ik verwacht dat de telefoon bij licht gebruik na twee dagen gewoon weer aan de lader moet. Beetje een gemiste kans doordat scherm en processor relatief eenvoudig zijn, had je met een fatsoenlijke 2000 mAh accu een veel langere accutijd gehad.

Beschikbare apps
Zoals al eerder genoemd is het voor mij belangrijk dat de belangrijkste top-apps beschikbaar zijn. En dat zijn ze: Whats-app, Facebook, Linkedin, Nu.nl, bnr.nl, Buienradar, ABN AMRO telebankieren, Uitzending gemist, Wikipedia, etc, zijn allemaal beschikbaar en werken op een behoorlijk niveau.

Toch blijft er veel te wensen over. Apps om mijn Synology Nas te benaderen zijn (deels) nog niet beschikbaar, regionale kranten en omroepen zijn niet beschikbaar. Hier ligt de achilleshiel van Windows Phone, de beschikbaarheid van apps is veel minder dan iOS en Andoid. Het zal het bekende kip-ei verhaal worden: als Windows Phone een succes wordt, komen er voldoende apps en vice- versa.

Als bonus levert Nokia, Nokia Maps en Nokia drive (gesproken turn-by-turn navigatie) mee. Alhoewel ik het niet heb getest lijkt het er behoorlijk goed uit te zien en lijkt mij een goede optie. Daar komt bij dat kaarten per land kunnen worden gedownload, waardoor het off-line (voor in het buitenland) kan worden gebruikt.

Na een halve week testen kan ik zeggen dat ik positief verrast ben door het toestel en het OS. Het voldoet aan alle no-nonsens vereisten die ik aan een zakelijk toestel stel; Het toestel ziet er strak en degelijk uit; het OS werkt snel en intuïtief en het toestel is met een adviesprijs van € 259 uiterst betaalbaar.

Enig echt negatief punt is de beschikbaarheid van het aantal apps. Deze is bij Andoid en iOS veel groter.

Ik ben er van overtuigd dat het OS het in zich heeft om een groter marktaandeel te halen en ik denk dat het ook goed zou zijn om naast iOS en Android een derde (ik vergeet Blackberry maar even) platform te hebben. Met de Nokia 620 verdient Windows Phone naar mijn idee een kans.

Update na 1 maand gebruik
Ik heb het toestel nu 1 maand in gebruik, tijd voor een update met mijn ervaringen.

Accuduur
Als je echt zuinig aan doet kan je 2 dagen doen met 1 acculading, maar dat lukt mij bij normaal gebruik eigenlijk niet. Veiligheidshalve leg ik de telefoon 's avonds aan de lader en haal ik hem er 's morgens af, dan kom ik de goed de dag door. Beoordeling blijft voldoende omdat dit voor vrijwel alle smartphones het geval is.

Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik ben 2 bugs tegengekomen die voor mij lastig waren:
Ten eerste geeft de hoofdtelefoon uitgang soms maar aan 1 kant geluid door. Dit is alleen op te lossen door de telefoon opnieuw op te starten.
Ten tweede is het scherm bij het "doordrillen" in de menu's soms "in de war" de informatie wordt een aantal keren dubbel op het scherm getoond. De telefoon blijft wel werken en een paar keer op de terugknop drukken is voldoende om het probleem op te lossen.

Verder is de telefoon zeer bedrouwbaar en stabiel, door de genoemde bugs 4 sterren i.p.v. 5.

Prijs
De "straatprijs" van het toestel is inmiddels gezakt naar ~ € 240. Leverbaarheid is ook goed. Beoordeling blijft staan op 5 sterren.

Beschikbare apps
Gaat langzamerhand de goede kant op. Alle belangrijke bank-apps (behalve ING) zijn beschikbaar. DS-audio van Synology is inmiddels beschikbaar. De tijd zal moeten uitwijzen of de beschikbaarheid verbeterd.

Conclusie na 1 maand gebruik
Ik ben gelukkig met dit toestel. Mijn conclusie van een maand geleden blijft staan en de telefoon/OS heeft zich stabiel bewezen. Het aantal beschikbare apps blijft nog wat mager, maar ik zie wel langzaam verbetering in de beschikbaarheid. Alle reden dus om dit toestel en Windows Phone een kans te geven.

Heb jij ook een Nokia Lumia 620 Zwart?

Bedankt voor deze goede en duidelijke review. Ik heb zelf een 3GS en zit er over te denken om over te stappen naar dit toestel.
Dank voor je feedback.

Zoals gezegd is zowel het OS als het toestel een prima opvolger voor de 3GS. De beschikbare apps is voor mij op dit moment het meest kritisch, het is nu een kwestie van in de gaten houden welke apps je echt nodig hebt en welke je eventueel gaat missen als je gaat overstappen.
Heb inmiddels de telefoon in mijn bezit. Wou eigenlijk ook een review plaatsten maar die zal ongetwijfeld bijna identiek zijn dan die hier beschreven staat. Kan me prima vinden in de standpunten.
Ik was gewent om mijn 3GS zowieso elke nacht op te laden (na veel gebruik moest dat al rond etenstijd) dus ik merk niks van de tevens mindere accu.
Ik vind het OS echt briljant. Zo verfrissend elke keer. Ben constant het homescreen weer aan het veranderen, dan weer een ander thema en heb inmiddels al 3 verschillende kleuren hoesjes. Ook veel lof voor deze functie. Verwisselen is een fluitje van een cent en de kwaliteit is erg goed. Verder valt mij op dat iOS bekent staat als het best ogende OS kan dit absoluut niet op tegen het stijlvolle, intuïtieve Windows Phone 8. En ik spreek uit ervaring. Als tip heb ik me ook via de Baconit app geabonneerd op http://www.reddit.com/r/WPLockscreens. Zo heb ik ook elke keer een niewe, stijlvolle, frisse achtergrond.

Als ik dan een nadeel moet noemen is dit inderdaad het aanbod van de apps en de support. Whatsapp is bijvoorbeeld geschreven doormiddel van de code van de muziekplayer. Dit was nodig om op de achtergrond te blijven draaien. Dit werkt op dit moment nog erg slecht. Hier word gelukkig nog aan gewerkt en is versie 3.0 onderweg!
Op hoop van zegen dat dit snel opgelost word.

Nokia heeft laten zien dat het voor heel weinig centen, een geweldige telefoon kan neerzetten. Ben nog steeds helemaal weg van deze phone. Hulde!

[Reactie gewijzigd door jordifcg op 26 juli 2024 13:05]

Dank voor je feedback. Idd. nu hopen dat het aantal apps verder gaat toenemen.
Ga je de review nog updaten als je besluti of dit wel of niet de opvolger gaat worden voor jullie toestellen in het bedrijf? En zo ja, wanneer verwacht je het besluit te nemen?
In oktober dit jaar loopt de overeenkomst met de huidige aanbieder af. Na de zomervakantie zullen we knopen door moeten hakken. Hopelijk kan Windows Phone zijn achterstand op het gebied van beschikbare apps wat inlopen.

Ik zal proberen regelmatig nieuwe updates van m'n review te maken.
Vraagje heeft de 620 nou wel of geen super sensitive touch, in andere worden kan je het touchscreen besturen met je handschoen aan zo als bij de 820/920 wel zo is.
Maar ik heb bronnen gevonden die zeggen van wel en bronnen die zeggen niet, dus ik weet het niet meer.
Volgens de specificatie zou het scherm super sensitive touch moeten hebben http://www.nokia.com/nl-nl/producten/telefoon/lumia620/, echter met degelijke dikke handschoenen lukt het niet. Ik heb het geprobeerd met een zakdoek om m'n vinger, dat gaat prima. Je zal dunne schandschoenen moeten hebben om met de telefoon te werken.
Bert hoe bevalt de accu capaciteit je nu je al een tijdje in bezit bent van de telefoon? kom je er fatsoenlijk de dag mee door?
Ik zal binnenkort een update geven over de batterijduur in de review, maar kan na ruim een week gebruik wel zeggen dat wel zeggen dat 1 -1,5 dag goed haalbaar is. Dus gewoon 's avonds aan de lader en in de morgen er weer af, dan kom je prima de dag door.
Mooie review, ik heb nu een gebruikte Nokia 710 om te kijken of windows phone een beetje werkt en het bevalt me goed, het ontbreken van apps valt me erg mee, voor de meeste aps is wel een alternatief alleen relatief nieuwe apps en mis is wel, snapchat enzo en browsers als opera mis ik ook. Ik ga binnenkort ook een 620 aanschaffen. enne ik doe dit 's avonds aan de lader en 's ochtends er weer af ook maar ik weet dattie binnen een dik uur al vol is. is het ook slecht voor de lader of accu dattie dan ook de hele nacht nog een de stroom zit? het is me opgevallen dat de lader ook een raar geluid maakt, een hoge piepende toon.
Bedankt voor deze review! Mooi ding, denk alleen dat ik voor de grote broer ga.
Bedankt voor de review, door jou heb ik 'm nu ook aangeschaft en hij overtreft alle verwachtingen!
Bedankt voor je review. Zou je aub een paar foto's kunnen uploaden. Zoals binnen, buiten, close-up en in een low light omgeving?
Mooie review. Ik heb zelf ook net een 620, en het is voor dat geld echt een fantastisch toestel. Werkt vloeiend, prima accu en camera. WP8 werkt ook heerlijk. Had hiervoor een android, maar WP vindt ik veel lekkerder werken.
Hoe zit het nu met het cache dat volloopt en je niet kan legen tenzij je een harde reset doet?
Kan iemand daar wat meer over vertellen?
Alvast bedankt.

[Reactie gewijzigd door klaphek op 26 juli 2024 13:05]

Dit is inmiddels opgelost door de laatste update. Bij de Instellingen is de optie "opslag controleren" toegevoegd. Hierin is in detail de oplag per toepassing toegevoegd en de optie om tijdelijke bestanden te wissen.
Heb nu 14 dgn een 620 in gebruik. Ben er content mee, werkt heel soepel. Een keer een vastloper gehad, toen had ik wel zo iets als brrrrr, het zal toch niet....
Foto's zijn prima, werkt heel makkelijk. De Skydrive integratie is prettig. Beheren van accounts idem.
So far, so good. Prima prijs/kwaliteit voor €250!