| Algemene beoordeling | Beoordeling: slecht | Featureset | Beoordeling: zeer goed | Prestaties | Beoordeling: goed |
| Beeldkwaliteit | Beoordeling: goed | Bouwkwaliteit | Beoordeling: slecht | Ergonomie | Beoordeling: voldoende |
| Warmte en geluid | Beoordeling: zeer hoog | Mobiliteit en accuduur | Beoordeling: slecht | Prijs | Beoordeling: goed |
- FreeBSD en Windows XP
Helaas is deze laptop weer een bevestiging van de uitspraak: “Goedkoop is duurkoop”. Op het moment dat je de doos open trekt denk je dat alles nog dik in orde is. Je zet de laptop op je bureau neer en hangt hem aan het sap. Op de eerste tast voelt alles goed, en vol verwachting zet je de laptop aan. Hij start op, je stopt de FreeBSD-boot-cd erin en tot je grote verbazing start hij gewoon Microsoft Windows op. Je zet de laptop uit een verandert de BIOS-instellingen zodat hij van cd opstart. Je start opnieuw op en weer verschijnt Microsoft Windows. Blijkbaar wil Acer dat je eerst Microsoft Windows installeert voordat je het er af gooit. Dit gedaan, en daarna wil hij wel van CD opstarten. Dat is dus minpunt 1. Vervolgens kom je in sysinstall van FreeBSD, waar je ziet dat Acer zo lomp is geweest om 4 partities te maken op 1 schijf van 60 GB. En daar hebben we minpunt 2. Gelukkig is dit binnen no-time ongedaan gemaakt.
Vervolgens besluit je er een dual boot Windows XP Pro / FreeBSD van te maken. Afgezien van wat kleine installatieproblemen bij beide OS'en gaat dit goed. Je zet Windows XP er op om te zorgen dat je via de TV-Out van je laptop films kan kijken op je TV. Met x.org / KDE is dat moeilijk te installeren, en je houdt niet van moeilijk doen. Na werkelijk dagen kloten en vloeken en tieren gooi je het bijltje er bij neer; zowel onder Windows XP als FreeBSD is de TV-Out niet aan het werk te krijgen. Deze blijkt defect te zijn. Voila, minpunt 3.
Het wireless, de DVD brander, het geluid is onder beide OS prima aan de gang te krijgen. Dat stemt een mens tevreden. Helaas herkennen de nieuwste nVidia drivers de GeForce FX 5200 Go die op de laptop zit niet. Je zoekt jezelf dus een ongeluk naar goede drivers Windows. Weer een minpuntje er bij.
Maargoed, na dagen compileren onder BSD en installeren onder Windows XP is alles gereed. Je hebt alle features die je wilt aan het werk, op de S-Video Out na dan (welke toevallig een hele belangrijke factor was in het uitzoeken van je laptop), en je gaat aan het werk. Na een tijdje werken merk je dat de laptop toch wel een enorme grafherrie maakt, veel meer als de gemiddelde desktop. Dit zou geen minpunt zijn, als hij lekker koel zou blijven. Maar helaas. Het is net alsof je met een gloeiende plaat op je benen zit. Door je spijkbroek heen komen de hele grote vurige rode plekken op je benen na een half uurtje werken. En dat maakt dus 2 nieuwe minpunten.
Zo kan je nog lang of kort praten over deze laptop. De prestaties zijn goed, de specificaties maakt hij waar, maar hij voelt goedkoop aan, als je hem met 1 hand oppakt begint het plastic al te kraken. Hij is zwaar, maar als je hem een beetje pushed ga de accu nog geen 2 uur mee. Alles werkt naar behoren, maar het is toch echt echt echt geen heerlijke Centrino van HP.
Mijn slotadvies:
Voor mensen die overwegen om een laptop uit deze serie aan te schaffen; spaar nog even door, en koop een leuke Centrino van een serieus merk. Ik heb mijn laptop echt hard nodig, dus ik heb niet eens de tijd om mijn S-Video te laten repareren. Ik kan hem gewoon niet zo lang missen. Ik heb ook extra garantietermijn en alles bij mijn laptop in zitten, iets in me zegt dat ik dat nodig ga hebben. Als ik nog eens voor de keuze sta, spaar ik echt nog flink door. Het ding is echt om te janken.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.gif)