€ 359,99 bij Xiaomi Nederland

Xiaomi X20+ Review

Akiaki
30 september 2024, laatste update op 30 september 2024, 3.923 views Rapporteer Hands-on

Xiaomi X20+

Solide aanvulling voor het dagelijks stofzuigen van het huis.

Pluspunten

• Nauwkeurigheid
  • Geluid
  • Veelzijdigheid

Minpunten

• Tapijtherkenning
Hierbij een review van de Xiaomi Robot Vacuum X20+. Vanuit mijn interesse voor robotstofzuigers wilde ik deze stofzuiger beoordelen. Dit betreft een sampleproduct dat teruggaat naar de leverancier. Verder wil ik Techpunt bedanken voor het beschikbaar stellen van deze stofzuiger.

Unboxing
Zoals eerder vermeld, betreft het een sampleproduct. Dit betekent dat er mogelijk minder accessoires aanwezig zijn dan bij een nieuwe verpakking. Wat er in ieder geval bij zit:
• Het dockingstation
• Een stofzuigzak (voor de dock)
• Dweilstukken
• Een quickstart-handleiding
Verder was alles netjes en goed verpakt, en ook na het vervoeren was alles intact gebleven.

Uiterlijke kenmerken
Ik heb ter vergelijking twee andere stofzuigers naast elkaar gezet: een Medion en een goedkoper model van Xiaomi, de E5. Wat mij opviel is dat de X20+ iets groter is dan de rest. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de sensoren en andere functionaliteiten die deze stofzuiger wel heeft en de anderen niet. Voor de exacte afmetingen kun je terecht op de website van Techpunt. Ik vind de stofzuiger er mooi en strak uitzien, en de kleur past goed bij veel interieurstijlen. Gebruik je veel donkere kleuren in je huis? Dan zou je de zwarte variant kunnen overwegen in plaats van de witte.

Eerste gebruik
Wanneer je de stofzuiger voor de eerste keer aanzet, wordt aanbevolen om deze meteen te koppelen aan de Xiaomi-app. Voor mij was er een update beschikbaar, die ik direct heb geïnstalleerd. Na de installatie heb ik de stofzuiger via de app opgestart. Het eerste wat het kleine robotje doet, is de kamer inspecteren met een laser, wat resulteert in een kaart. Vervolgens begint de stofzuiger met stofzuigen en dweilen. Daarna keert hij terug naar zijn basisstation.

Dagelijks gebruik
Er zijn veel opties die je kunt instellen in de app. Ik som er een paar op:
• Je kunt kiezen voor alleen stofzuigen of alleen dweilen.
• Je kunt het vermogensniveau instellen voor zowel stofzuigen als dweilen. Wil je bijvoorbeeld ’s avonds stofzuigen, dan kun je de X20+ op de lichtste zuigkracht zetten, wat ook minder geluid maakt.
• Je kunt de stofzuiger koppelen aan bijvoorbeeld de Google Home Assistant.
• Je kunt een “if > then”-opdracht maken voor de stofzuiger.
• Je kunt een specifieke kamer kiezen die de stofzuiger alleen moet stofzuigen. De app bepaalt goed wat een kamer is en waar een andere kamer begint of eindigt, in combinatie met de plattegrond die de stofzuiger heeft aangemaakt.
• Je kunt een regio selecteren, zodat je bijvoorbeeld twee of drie kamers naast elkaar kunt laten schoonmaken.
• Je kunt een geplande schoonmaaktaak aanmaken.
Wat mij opviel is dat wanneer de stofzuiger ziet dat een deur openstaat, hij vervolgens gaat onderzoeken wat er aan de andere kant is. Met andere woorden: "Is dit ook een plek waar ik kan stofzuigen?"
Wat de stofzuiger niet herkent, zijn tapijten. Als je de dweilfunctie aanzet, gaat hij ook het tapijt dweilen. Je kunt volgens mij via de app bepaalde plekken uitsluiten, zodat ze bijvoorbeeld niet gedweild worden. Ik verwacht dat dit probleem met een toekomstige update kan worden opgelost.

De X20+ herkent obstakels overigens erg goed. Zo ziet hij bijvoorbeeld een tafel, en de plek eronder wordt dan in die specifieke schoonmaaktaak overgeslagen. Verplaats je de tafel, dan "ziet" de stofzuiger dat er een wijziging is, en de plattegrond wordt daarop aangepast. Een handige functie is dat je in de app kunt zien in welke kamer de stofzuiger op dat moment bezig is. Er is wel een lichte vertraging, maar dat is niet storend.

Het stofzuigen én dweilen doet de stofzuiger buitengewoon goed; er valt niets op aan te merken. In de bijlage kun je ook zien hoe gestructureerd de stofzuiger te werk gaat. Dat doen de andere twee niet. De stofzuiger maakt relatief weinig geluid. Voor deze review heb ik speciaal een geluidsniveaumeter gekocht en ook meteen onze Dyson V11 getest. De resultaten:
• X20+: 66,7 dB
• Medion: 76,6 dB
• Xiaomi E5: 68,6 dB
• Dyson V11: 77,3 dB
Alle stofzuigers heb ik op de normale stand laten staan.
Een aanvulling: ik woon zelf in een appartement zonder drempels. Dit heb ik dus niet getest, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat dit probleemloos zal verlopen, aangezien hij ook zonder moeite over ons tapijt gaat.

Prijs-kwaliteitverhouding
Het aankoopbedrag is vrij hoog, maar je krijgt er veel voor terug. Als je het geld beschikbaar hebt, zou ik je aanraden deze stofzuiger aan te schaffen. Twijfel je, dan kun je hem bestellen en thuis zelf uitproberen. Als je budget niet toereikend is voor de X20+, zou ik een goedkoper alternatief kiezen, zoals de Xiaomi E5 of een andere robotstofzuiger. Het bespaart je tijd, vooral als je normaal handmatig stofzuigt. Reken dat door naar een jaar en kijk hoeveel tijd het je oplevert.

Deze stofzuiger heb ik tijdens het testen dagelijks gebruikt, en hij stelde me niet teleur. Sommige stofzuigers haperen of blijven hangen aan een kabel of iets dergelijks, maar dat gebeurde bij deze niet. Ik zie deze robotstofzuiger als een solide aanvulling op mijn Dyson-stofzuiger. Met de Dyson zuig ik kruimels van banken of stoelen, de rest laat ik over aan de Xiaomi X20+.

Heb jij ook een Xiaomi X20+?

hoe is de software / functionaliteit verbeterd? of niet?

heb hier een mop pro 2, ik herken alle punten die jij voor dit model en software benoemd (deur open, dweilen op tapijt, app/support issues)
Er is naar mijn weten nog geen update beschikbaar gesteld die door middel van de ingebouwde sensoren kan vaststellen of het een tapijt of niet is.

Ik kan verder helaas niet meer nog even in de app kijken of er al een oplossing voor is. Dit, omdat de stofzuiger retour moest.
ik heb deze stofzuiger ook, je kunt inderdaad in de app instellen waar tapijt zit, daar gaat hij dan niet dweilen en met stofzuigen gaat de zuigkracht even omhoog.
Het USP van deze robot zou juist zijn dat het een zuig/dweil combo is waarbij het dock automatisch de robot leegzuigt en met het dweilen tussendoor de dweil reinigt..

Hoe is de dweilkwaliteit van deze robot? Wordt de dweil tussendoor goed en vaak schoongemaakt? Is de vloer ook daadwerkelijk schoon daarna? (dus handmatig dweilen levert geen vuil water op). Is het vuilwatertank ook echt vul? Hoeveel water gebruikt deze? Gaat de vuilwatertank stinken? Maakt het tussendoor reinigen van de dweil herrie? En daarna, wanneer ' ie klaar is, maakt de laatste reiniging en droging langdurig herrie?