TC Shop

In tegenstelling tot de vele eerdere goede reviews over TC Shop, zal dit een zeldzame negatieve beoordeling worden.

Ik was op zoek naar de inmiddels moeilijk verkrijgbare Alcatel Speedtouch 780iWL modem. We hadden nog steeds ISDN thuis. Nadat onze oude modem (Speedtouch 580i) de geest had gegeven en onze internetverbinding thuis hard nodig was, ben ik direct op zoek gegaan naar een vervanger. De 580i was inmiddels nergens meer te koop, zijn opvolger 780iWL zou nog te krijgen moeten zijn met een beetje goed zoeken.

TC Shop was een van de weinige webwinkels die de 780iWL verkocht. Website gecontroleerd, check. Voorraad aanwezig, check. Shopreviews op T.net voor de zekerheid gecontroleerd, check. Alles leek in orde....

...maar hier begon de ellende. Na de bestelling te hebben geplaatst op 29 maart kreeg ik netjes een bericht met de track&trace-gegevens. Prima tot zover. Pakketje ontvangen op 31 maart in de avond. Doos open....en daar is de Speedtouch 784 (analoog).

Wacht eens even, ik had toch een Speedtouch 780iWL besteld? TC Shop direct gebeld de volgende ochtend en de situatie voorgelegd aan medewerker X die de order had afgehandeld. Schijnbaar werd de 780iWL niet meer verkocht door TC Shop, en als vervanging was de 784 in het assortiment opgenomen. Deze was naar mij gestuurd als (beter) alternatief. Nu zou ik dit niet erg hebben gevonden als het de 784i zou zijn (de ISDN-versie), maar dat was niet het geval want ik had nu juist de 784 (de analoge versie). Medewerker X gaf aan dat de 784i niet beschikbaar was. En daar zat ik dus met een onbruikbare modem welke ik in de eerste plaats helemaal niet had besteld. Ik vroeg waarom de 780iWL dan nog op de site te koop stond. "Die moet nog worden ge-updated", aldus medewerker X.

Het besef drong tot mij door dat ik verder moest zoeken naar een andere (web)winkel voor een ADSL/ISDN-modem. Voor wat betreft de bestelling bij TC Shop was ik nog ruim binnen de afkoelperiode van 8 werkdagen. Nog steeds aan de telefoon zijnde opteerde ik dus voor een retour....

.....maar medewerker X gaf echter aan dat zij alsnog de 780iWL zou proberen te krijgen via een andere leverancier. Ik zou hiervan op de hoogte worden gebracht op vrijdag 2 april. Dat leek mij een betere optie dan retour, want ik had de modem hard nodig thuis en het zou me ook een zoektocht naar een andere (web)winkel schelen.

Vrijdag 2 april kreeg ik helaas geen bericht. In de veronderstelling dat medewerker X het misschien druk had had en ik bovendien niet het type ben dat direct gaat bellen en stalken, heb ik gewacht tot dinsdag 6 april. Op die dag heb ik een mail gestuurd met de vraag of er al informatie was omtrent de verkrijgbaarheid van de 780iWL.

Geen enkele reactie op mijn mail. Toen begon ik argwaan te krijgen. Op vrijdag 9 april belde ik naar TC Shop om het een en ander na te vragen. Ik kreeg medewerker Y aan de lijn die aangeeft dat medewerker X de bestelling afhandelde, en om te voorkomen dat er verwarring zou ontstaan was 't het beste om alles ook via medewerker X te doen. Medewerker Y verzekerde mij dat alles goed zou komen en dat X contact met mij zou opnemen.

Je raadt het al, ook dit gebeurde niet. Ik stuurde op 12 april een mail dat ik aannam dat de 780iWL niet meer te krijgen was, gezien het feit dat medewerker X niets meer van zich had laten horen sinds het gesprek van 1 april. Ik wilde het retourproces alsnog starten waar ik in dat laatste gesprek voor had geopteerd (volgens de voorwaarden dient dit via een RMA-proces te gaan waarbij toestemming verkregen moet worden van TC Shop).

Ook op deze mail werd niet geantwoord. Ik belde op 16 april weer op naar TC Shop. Dit keer kreeg ik medewerker X aan de lijn. Ik vroeg haar waarom zij niets van zich liet horen, waarop ze laconiek antwoordde dat "zij in de afgelopen dagen nog bezig was met het informeren bij andere leveranciers". Op mijn vraag waarom zij mij hierover niet op de hoogte had gehouden in de tussentijd werd op slimme wijze niet gereageerd.
Ik duidde erop dat ik alweer bijna een maand zonder modem zat, en dat ik nu definitief het retourproces wilde doorzetten. Echter kwam medewerker X met het "goede nieuws" dat de 780iWL alsnog gevonden was, en dat deze zo snel mogelijk zou worden opgestuurd.

Stom genoeg ging ik hiermee akkoord. Zo goedgelovig als dat ik was dacht ik dat dit binnen 3 dagen zou gebeuren (de bestelling was immers ook binnen 3 dagen gestuurd). Achteraf kan ik mezelf wel voor de kop slaan want mijn aanname was verre van de realiteit.

Ik kreeg namelijk pas op 20 april een bevestigingsmail met de header "ST784i > ST780i voor u in aantocht!". Ik dacht bij mezelf "hmmm, ok, vanaf nu nog 3 dagen dan." Nou, dat heb ik geweten. Die 3 dagen werden uiteindelijk 16 dagen, want het pakket kwam pas op 6 mei bij mij thuis aan.

Inmiddels waren er al ruim 5,5 weken verstreken sinds de eerste besteldatum! Je kunt je voorstellen dat ik teleurgesteld was geraakt door deze gang van zaken. Ik had namelijk behoorlijke irritaties opgewekt bij mijn huisgenoten, die ik eigenlijk constant aan het lijntje had gehouden.

Daarom hadden mijn huisgenoten op 1 mei kabelinternet afgesloten. De ironie van het verhaal was dat de oplevering van het kabelinternet al op 5 mei rond was, precies een dag vóór de levering van de 780iWL. Ik voelde me aardig bedrogen toen ik die doos van de 780iWL in mijn handen had na al die weken.

Op vrijdag 7 mei belde ik naar TC Shop op om mijn grieven voor te leggen. Ik kreeg medewerker Y aan de lijn die mij dezelfde boodschap gaf als de vorige keer. Met andere woorden, medewerker X zou contact met mij opnemen.

Je hebt geen glazen bol nodig om te voorspellen wat er gebeurde. Inderdaad, medewerker X nam geen contact op. Begin juni belde ik weer op en kreeg dit keer medewerker Z aan de lijn. Ook deze gaf aan, na in het systeem gekeken te hebben naar de historie van de order, dat medewerker X contact met mij zou opnemen. Inmiddels geloofde ik de beloftes niet meer, want dat zou alleen maar meer teleurstelling opleveren. Dat medewerker X niets van zich liet horen bevestigde alleen maar mijn terechte houding.

Ik beschouwde de bestelling/retour als verloren. In september heb ik, vlak voordat ik op vakantie ging, voor de grap nog een keer gebeld om te vragen of medewerker X nog werkzaam was binnen het bedrijf. Ik kreeg medewerker Y aan de lijn die het standaardverhaaltje afdraaide en toezegde dat medewerker X contact met mij zou opnemen. Ik kon amper mijn lach inhouden.

Je zult je afvragen waarom ik nu na een half jaar alsnog deze shopreview schrijf. Dat heeft eigenlijk twee redenen:

- De laatste shopreview over TC Shop stamt af uit juli 2009. Tot die tijd schijnt de webwinkel prima zaken te hebben gedaan, getuige de vele goede reviews. Blijkbaar is dit in minder dan een jaar veranderd. Een update lijkt me daarom op zijn plaats.
- In de tussentijd heb ik vele andere producten online besteld bij andere webwinkels. Die hebben het uitstekend afgehandeld. Bij iedere bestelling die ik plaatste kwam echter telkens weer de herinnering over mijn ervaringen met TC Shop naar boven. Dat moet een keer ophouden. Ik hoop dat ik het middels deze shopreview van me heb "afgeschreven". Sounds cheesy maybe, but that's the way I feel about it.

Het geld beschouw ik inmiddels als verloren. Daar is het mij ook niet om te doen. Desondanks hoop ik dat ik hiermee andere potentiële kopers de nodige informatie verschaf om een weloverwogen beslissing te nemen alvorens een bestelling te plaatsen bij TC Shop.

Scorekaart voor TC Shop