Art Electronics

Waardeloze aftersales: defect product ontvangen en een gevecht om je geld terug te krijgen.

Mijn ervaring met Art Electronics is een schoolvoorbeeld van hoe aftersales niet moet. Ik ontving een defect product, en wat volgde was een lang en frustrerend gevecht om mijn geld terug te krijgen. Bij problemen met de retourzending schuift het bedrijf de wettelijke verantwoordelijkheid volledig op de consument af. Ze zijn onwillig om te helpen, waardoor je als klant zelf alles moet uitzoeken en bewijzen. Zelfs wanneer onomstotelijk vaststaat dat de retourzending is aangekomen, komen ze hun belofte tot terugbetaling niet na. De communicatie is traag, klantonvriendelijk en juridisch wankel. Bespaar jezelf de hoofdpijn en koop hier niet.

De bestelde Samsung TV werd geleverd met een beschadigd paneel. Na melding is de TV retour gestuurd via het door Art Electronics aangewezen platform, Returnless. Tijdens dit retourproces raakte PostNL het pakket kwijt. Na weken vertraging is het pakket uiteindelijk, volgens de tracking van zowel PostNL als hun eigen Returnless-portaal, op 26 augustus bij hen afgeleverd.

Na het melden van de transportschade begon een moeizaam proces. Art Electronics vroeg om een reeks foto's voor hun claim bij de vervoerder, met de toezegging dat de retournering kosteloos zou zijn. Toen de retourzending zoekraakte, veranderde de toon volledig. Art Electronics begon zich te verschuilen achter juridische clausules (artikel 7:11 BW) en stelde dat het transportrisico volledig bij mij lag. Dit is de omgekeerde wereld: zij leveren een defect product, bepalen de retourmethode, en als hun vervoerder het pakket kwijtraakt, is het plotseling het probleem van de klant.

Ik heb zelf contact moeten opnemen met PostNL, die bevestigde dat Art Electronics als zakelijke contractpartner de enige is die een onderzoek kan starten. Zelfs met dit bewijs bleef de klantenservice weigeren actie te ondernemen en wezen ze de verantwoordelijkheid af. Ze bleven herhalen pas terug te betalen zodra het product fysiek bij hen binnen was. Zelfs nadat het pakket was afgeleverd, heb ik ruim een week later mijn geld nog steeds niet ontvangen. De belofte "Zodra de retourzending alsnog bij ons wordt afgeleverd, zullen wij conform onze verplichtingen de terugbetaling direct verwerken" wordt dus simpelweg niet nagekomen.

Scorekaart voor Art Electronics