Art Electronics

Art Elecyronics heeft mij vandaag de LG OLED65C41LA in plaats van de LG OLED65C46LA geleverd. Dit is een product voor de buitenlandse (Oost Europese) markt. Ik heb voorafgaand aan mijn bestelling telefonisch contact gezocht en kreeg bevestigd dat ik daadwerkelijk de OLED65C46LA zou krijgen. Ik heb dit gesprek opgenomen omdat ik de prijs al te mooi vond om waar te zijn. In de bestelbevestiging en factuur staan weliswaar het door mij gekozen typenummer. Vandaag echter, een dag later, krijg ik dus inderdaad een ander (Oost Europees) typenummer bezorgd. Direct gemaild en ik krijg een algemene mail over Europees aanbod terug. Helaas werkt de wet zo niet, bij elektronica gelden typenummer als identieke en onderscheidende producten. Ik blijf dus bij mijn eis om de OLED65C46LA geleverd te krijgen. Ik heb dit laten weten en zal - wanneer dit niet opgelost wordt - mijn rechtsbijstand voorzien van mijn dossier waaruit de gemaakte fout (danwel misleiding) blijkt.

Wanneer Art Electronics de buitenlandse producten hier op de markt wil zetten, moeten ze dat wel met de juiste informatie doen. Dan weten mensen wat ze kopen en valt er wat te kiezen.

Waarin Art Electronic ook onwettelijk handelt, is dat er bij het retourneren geeist wordt dat er een bedrijfsmodel van een herroepingsformulier wordt geeist. De wet gaat hierbij echter voor het retourbeleid van het bedrijf.

Artikel 6:230o lid 3 BW (Burgerlijk Wetboek) bepaalt:

“De consument oefent het […] recht uit door binnen […] termijn het ingevulde modelformulier voor ontbinding […] te zenden of een andere daartoe strekkende ondubbelzinnige verklaring te doen aan de handelaar.”

Het gebruik van een herroepingsformulier is een handreiking en geen verplichting. De handelaar moet het modelformulier ter beschikking stellen, bijvoorbeeld via e‑mail of andere duurzame gegevensdrager, zodat je het kunt inzien en bewaren. Maar: Je bent niet verplicht het te gebruiken, een duidelijke e‑mail voldoet ook als herroeping. Jurisprudentie over deze kwesties is er genoeg. Bijvoorbeeld: https://uitspraken.rechts...ls?id=ECLI:NL:CBB:2019:47.

Ik raad iedereen die te maken heeft gehad met deze aanbieder en die daarbij op de koffie komt aan om een melding te doen bij de ACM. https://www.consuwijzer.n...lding-bij-acm-consuwijzer. Zij houden toezicht op de wettelijke nakomingen van bedrijven en kunnen optreden wanneer een bedrijf de wet overtreedt.

Daarnaast zijn er verschillende consumentenprogramma’s die de mogelijkheid bieden om zaken zoals hier genoemd te melden.

Tot slot is het mogelijk om een zaak aan te gaan, bijvoorbeeld met behulp van een rechtsbijstandverzekering of een andere vorm van juridische dienstverlening.

Ik zou me zeker 2x keer bedenken voor ik hier iets bestel. Er zijn echt betere aanbieders bij wie je voor enkele tientjes meer gewoon het gevraagde product kunt bestellen. Als je voor de keus staat en twijfelt: doe dit!

Met de verzending was niks mis. Met de levering wel.

De klantenservice gaf mij onjuiste en misleidende informatie, ondanks specifieke navraag.

Scorekaart voor Art Electronics