TrueBase

Ik heb drie Seagate Exos X16 schijven gehaald van 16 TB voor 225 euro. Deze waren 'recertified', wat inhoudt dat ze gebruikt zijn, maar nog goed genoeg zijn bevonden om te kunnen worden doorverkocht.

Het aankoopproces (en de prijs) was prima. De schijven werden snel bezorgd en waren goed en veilig verpakt. Omdat ze gebruikt waren, ben ik ze gaan testen met CrystalDiskInfo en heb ik later ook de farm-data uitgelezen om te kijken of de schijven nog oké waren.

Wat ik hier aantrof was minder leuk. Alles stond namelijk op 0, alsof de schijven gloednieuw waren en nog geen uren hadden gedraaid of lees- en schrijf taken hadden volbracht. Dat kan natuurlijk niet met een tweedehands schijf, dus dat is verdacht. Volgens TrueBase weten zij niet waar de schijven vandaan komen, dus daar ga ik dan maar vanuit.. Maar wat ik dan wel vreemd vind is hoe zij vervolgens wél kunnen zeggen dat ze geen schijven aannemen beneden de 95% lees- en schrijfcycli. Welke tool ik er ook bij pak, overal is de data gereset. Dus dan is het gebruik van zo'n kaart onbekend. Zo'n garantie kunnen zij daardoor moeilijk maken, tenzij ze dit laten afhangen van of de gebruiker dit wel of niet thuis test, ondervindt en terugstuurt. Dat zou wel jammer zijn. Hierdoor geef ik drie sterren (voldoende) en geen vijf sterren (uitstekend).

Ik heb de actuele snelheden gemeten en de latency opgemeten en dit voldoet nog aan een gemiddelde (100% functionerende) Seagate Exos, dus tot zover ga ik het maar aanzien en stuur ik ze niet terug. Hopelijk heb ik hier te maken met enigszins jonge schijven.

Snel verzonden en stevig verpakt. Gewoon helemaal prima en niks om op aan te merken.

Ik werd vrij snel geholpen en het contact is met voldoende tevredenheid afgerond.

Beste Nexigen,

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om je ervaring te delen, feedback zoals deze helpt ons om onze service continu te verbeteren.

In dit specifieke geval was wat extra toelichting over de “recertified” harde schijven waardevol geweest.

Een factory recertified harde schijf is een schijf die door de fabrikant – in dit geval Seagate – opnieuw is getest en gecertificeerd volgens dezelfde kwaliteitsnormen als een nieuwe schijf. Tijdens het proces wordt de schijf volledig gewist, voorzien van de nieuwste firmware en grondig gecontroleerd.

Het label op de schijf vermeldt “Factory Recertified”, wat aangeeft dat deze door de fabrikant opnieuw op de markt is gebracht.

Mogelijke redenen voor recertificering zijn onder andere:

- Geannuleerde OEM-orders: schijven die nooit zijn gebruikt, vaak met aangepaste firmware of labels.
- Kleine aanpassingen of firmware-updates door de fabrikant.
- Verpakkingsschade: producten die niet verkocht zijn vanwege beschadigde dozen.
- Overproductie: overtollige voorraad die opnieuw wordt aangeboden.
- Retouren van klanten waarbij de draaiuren verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de verwachte levensduur.

Mogelijke reden waarom de SMART-gegevens worden gewist:

- Gebruiksgegevens te resetten – De schijf wordt als nieuw beschouwd zonder resterende draaiuren of foutmeldingen.
- Kwaliteitsstandaarden te waarborgen – De schijf voldoet aan de eisen van een nieuwe schijf zonder oude statistieken.
- Misinterpretatie te voorkomen – Voorkomt dat klanten oude foutmeldingen als relevant beschouwen.
- Firmware-updates te harmoniseren – Zorgt voor optimale prestaties zonder conflicten met eerdere firmware gegevens.

Factory recertified schijven zijn gemiddeld 20% goedkoper dan nieuwe en worden geleverd met fabrieksgarantie (3 jaar bij dit product).

Eventueel is er meer informatie te vinden vanuit Seagate via: https://www.seagate.com/nl/nl/innovation/circularity/

Mochten er nog eventueel vragen zijn dan horen we het graag.

Groet,
Boy