Het volgende speelde zich af eind maart 2005.
Ik ben naar Harddata geweest voor een mogelijke vervanging van een laptop harde schijf. Dit had haast, en Harddata was in de buurt.
Dit verhaal is niet over het vervangen van de harde schijf; dat is prima en snel gedaan
Dit gaat ook niet om de prijs; die was gemiddeld
Dit verhaal gaat om service/klantvriendelijkheid. Of liever: het totaal niet uitstralen daarvan.
Even een uitlegje over het probleem dat ik had...
De laptop wou niet booten, bleef problem in system32 geven. Dat had ik eerder gehad, en kon ik doorheen komen met meerdere reboots. Niet deze keer.
Windows install kon er niks mee.
Restore CDs gedraaid: gaf een CRC error aan het einde; of ik het nog een keer wou proberen na een reboot
Ik rebooten met restore CD aan de boot: whoops, ik doe niks, ik geef je een vage error.
Vanaf dit punt is de harde schijf dus niet beschikbaar, en vanwege het feit dat ie al eerder iffy was + de CRC error, ging ik er van uit dat de harde schijf gewoon kaduuk was.
Ik bel harddata op om 9 uur 'sochtends. Er wordt opgenomen - een echte stem. Ik probeer te vertellen wat er aan de hand is, maar krijg zonder pardon "wij zijn om 10 uur open, kom dan maar langs" te horen nog voor ik mijn verhaal af kan maken. En daarmee was het gesprek afgesloten.
Tja, neem dan een antwoordmachine, of neem in ieder geval niet op als het buiten openingstijden is.
Ik kom daar om 10.30 aan met de laptop, vertel het verhaal, en leg uit dat ik wel even kan demonstreren wat er gebeurt.
"Nee, laat maar in de tas zitten. Ik ga er hier toch niet naar kijken."
Au. Is me bij geen enkele zaak in Groningen ooit gebeurd. Natuurlijk kijk je even, toch ? Al is het maar om de klant een plezier te doen.
Maar nee dus. De vraag werd al gauw wat ik wou dat ze zouden doen bij de technische dienst. Ik zag het al voor me "diagnostiek + vervangen harde schijf a veel-te-veel-euro". Eieren voor m'n geld gekozen en gezegd dat ze de harde schijf maar moesten vervangen. Prima.. ze hadden nog schijven van 40GB en 80GB. De 80 genomen.
De volgende vraag was of ik hem zelf in zou bouwen, of door hen laten doen. Gekozen om hen het laten te doen, aangezien ik het enorm druk had en al zeker geen kleine schroevedraaier in huis had.
De man loopt weg naar een soort magazijn, haalt daar een HD in een antistatisch jasje weg, en legt deze op de toonbank. Begint vervolgens de kosten van het ding en het vervangen in te toetsen, niet twee bonnetjes aan elkaar en laat mij betalen.
Vervolgens krijg ik de bonnetjes en de harde schijf, en wordt verteld dat ik deze naar de technische dienst moet brengen.
Voor de mensen die deze winkel niet kennen - de technische dienst zit een kwart woonblok verderop. Wist ik ook niet, maar dat werd me even uitgelegd nadat ik vroeg "eh.. waar zit de techische dienst?"
Even aanbellen bij de TD, en ze laten je daar ook binnen. Vandaaruit -lijkt- het op z'n minst of de winkel en de technische dienst achter met elkaar in verbinding staan, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.
Dus.. ik naar binnen, vertel het probleem aan een totaal ongeïnteresseerde techneut, en geef hem de harde schijf en het bonnetje. Wat ie daarmee moest, was de vraag. Tja, communicatie tussen winkel en TD is er iig dus niet.
Goed, "De oude harde schijf moet vervangen worden met deze nieuwe", dus. Ging ie doen, en zou mij nog bellen wanneer ie klaar is.
Heu... wanneer ie klaar is ? Kijk, dat ik hen het laat doen wil niet zeggen dat ik niet weet hoe lang zoiets zou moeten duren. En dit had makkelijk terplekke gedaan kunnen worden. 2 schroefjes eruit, harde schijf afkoppelen, nieuwe eraan, laptop aan - even checken of ie goed herkend wordt, laptop uit, schroefjes er weer in - klaar.
Nee dus... de stad in geweest, zoot boodschappen gedaan, uiteindelijk bij de V&D in het restaurant neergeploft en gewacht. Meer dan 2 uur later een telefoontje.. hij was klaar.
Ik de laptop en oude HD dus weer ophalen. Er is een andere klant voor de deur, en die loopt ook naar binnen.
Ik gevraagd of het goed is gegaan. "Hij zit er in."
Goed.. de vorige harde schijf was dus kaduuk binnen een paar maand, en ik had geen zin om eenmaal thuisgekomen uit te vinden dat ook de nieuwe harde schijf het niet doet. Dus ik vraag, vriendelijk "Vindt U het erg als ik de laptop hier even test om te zien of ie het doet ?".
Antwoord: "Hoe bedoelt U ?"
Ik: "Nou ja, ik wil toch wel zeker weten dat deze harde schijf het doet, en dat er niet een ander probleem is. Anders sta ik hier binnenkort weer."
Antwoord: "Dat kunt U hier niet doen"
Ik: "Maar als er een probleem is, bijvoorbeeld met de controller, dan kan ik hem hier weer aan U geven zodat U dat mogelijk op kunt lossen toch ?"
Antwoord: "Ja, maar dat gaat hier binnen dus niet gebeuren."
Ik: "Dus als ik het goed begrijp wilt U niet dat ik hem hier binnen test."
Antwoord: "Correct."
Ik, sarcastisch, "Okay, dus ik stap buiten de deur, test de laptop, en als er iets mis is, kom ik weer binnen."
Antwoord: "Juist meneer. Maar dan eerst terug naar de winkel - nieuw bonnetje halen."
Ik: "Juist ja."
Dit alles voor de ogen van een andere klant die een wenkbrauw laat fronsen en, van wat ik heb kunnen vernemen, maar zo snel mogelijk zijn eigen geval daar heeft weggehaald.
Laptop inderdaad buiten getest - er is daar een groot plein in de buurt.. op een bankje gezeten.
Alles was in orde, maar als dat niet zo was dan weet ik zo net nog niet hoe ik precies aan hun winkel-einde uit zou moeten leggen dat ze de boel opnieuw moete repareren - zonder de indruk te wekken dat het alternatief het door de strot rammen van het ding was.
Gezien de andere reacties lijkt mij dit een bedrijf van extremen. Of je krijgt uitstekende service, of je krijgt een stuk klantonvriendelijkheid waar de consumentenbond een volle pagina aan zou kunnen wijden (Zie ook post 'Twiex'. Zou twee posten kunnen zijn met Service:-4 en de volgende Service:8). Misschien een geval van verschillend personeel ?
Al met al zal ik nooit weer naar Harddata gaan - hoezeer deze ook 'in de buurt' is.