Custom Gaming

Mijn oude PC is uit december 2011 en zelfs een nieuwe videokaart hielp niet meer om Star Citizen Alpha met een redelijke framerate te spelen. Tijd voor een nieuwe game PC. Op papier stond er al snel een Coffee Lake 8700K met een Z370 mobo. Zelfbouwen is voor mij erg lang geleden en garantie is toch wel een dingetje (ploffende voeding trok ooit een mobo mee). Daarom veel reviews gelezen en op een aantal sites van leveranciers met hun configuratie tool een system in elkaar gezet en prijzen en mogelijkheden vergeleken.

Uiteindelijk kwam ik uit bij Arctic Secrets (https://www.arcticsecrets.nl). Behoorlijk veel keus in alle componenten. Op 22 januari besteld na een chat met een van de medewerkers. Daarin ook duidelijk gemaakt dat de standaard videokaart door mij zelf zou worden vervangen door mijn eigen NVIDIA GTX1060 6GB van een half jaar oud.

De levertijd van 2-3 dagen werd niet gehaald. Al vrij snel stond er bij de status 'wachten op onderdelen'. Vrijdag 26/1 was de PC dan toch klaar en DHL leverde hem de maandag erop af. Nu had ik geen haast maar dat waren wel 5 werkdagen.

De PC was goed verpakt, ook in de kast zat beschermingsmateriaal zodat het de componenten goed beschermd werden.

Ik kan alleen maar zeggen dat de PC echt heel netjes is gebouwd. De 'Fractal Design Meshify C' is een slimme kast, alle snoertjes zijn keurig uit zicht en weggewerkt en het geheel ziet er prima uit. Daardoor koeltechnisch weinig obstakels. De 3 fans in de kast en de be Quiet Dark Rock 3 houden het systeem lekker koel maar de echte test komt pas van de zomer als het hier meer dan 30 graden wordt.

Toch zijn er een paar dingen niet goed gegaan:

1. De Corsair RM750x werkt met modulaire voedingskabels. Je plugt alleen in wat je nodig hebt. Helaas heeft Arctic de handleiding van de Corsair en de resterende kabels niet meegestuurd. Pas na 2 keer bellen/mailen werd de PCI kabel nagezonden. Die had ik dus echt nodig om de GTX1060 6GB van stroom te voorzien. De kabel kwam donderdag 2/2 binnen. Ik ben verder maar niet meer gaan tellen of ik nog meer kabels mis. Wel vind ik dat als er van de Corsair set van 10 kabels er kabels niet gebruikt worden, deze gewoon meegestuurd moeten worden.

2. Windows 10, Home 64-bit. In het bestel menu had ik gekozen voor een Windows Home 64bits versie. Windows was inderdaad netjes geïnstalleerd maar uiteraard nog niet geactiveerd. De licentiecode ontbrak! Na een mailtje kwam de licentiecode vrij snel binnen maar die werd vervolgens niet door Microsoft geaccepteerd. Uiteindelijk op aanwijzing van Arctic zelf met Microsoft gebeld en via een soort tijdelijke code de activering kunnen uitvoeren. Dat zou beter moeten kunnen.

3. Dan het bios van het moederbord. Ik had voor de optie gekozen om dit door Arctic te laten updaten. Dat was niet gedaan. Het was versie 0420 (27 oktober 2017) en dat had versie 0606 kunnen zijn. Daar had ik helaas last van. Star Citizen Alpha 3.0 liep daardoor niet stabiel. Vrijwel direct na opstarten van de game kwam de blue-screen melding CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT en ging de machine rebooten. In de bios bleek de waarde 'CPU voltage' veel te hoog te staan voor een niet-overklokt systeem. Testen met AIDA64 wees uit dat de CPU Core temperaturen bij vollast vrijwel direct tegen de 95 graden aantikten. Toevallig was die dag versie 0607 uit gekomen en na die bios update was de default CPU voltage waarde opeens veel lager ingesteld. Nu komt de gemiddelde waarde van de Core temperaturen na 90 minuten Star Citizen niet boven de 45 graden uit en draait de alpha stabiel voor zover een alpha stabiel draait.

Samenvattend: mooie PC, veel keuze uit goede componenten, netjes gebouwd en afgeleverd maar aan de documentatie er omheen (alle manuals, windows licentie code en alle niet gebruikte onderdelen meesturen) mag wat meer aandacht worden geschonken. De ontbrekende PCI-voedingskabel en de ontdekking dat het BSOD probleem lag aan het oude bios waren zonde van de tijd en hadden niet gehoeven.

Nabrander: Die gratis muismat is vervelend … die staat als aparte order in de winkelwagen en is niet meegestuurd met de PC. En ik ga natuurlijk geen geld uitgeven om dat ding op te sturen. :( => ZIE UPDATE

Het duurde wat lang (DHL had een storing in een distributie centrum) maar de PC was goed ingepakt, vooral het verpakkingsmateriaal in de kast maakte indruk).

Er wordt snel gereageerd op mail en chat.

UPDATE: Toeval bestaat niet. Vandaag leverde DHL de muismat af, zonder briefje of wat.

Scorekaart voor Custom Gaming