Digitique

Op zaterdag 18 augustus begaf mijn voeding het, relatief spectaculair met een stinkende brandlucht. De combinatie Core2Duo8400/HDD/DVDRW + 3870 –recent vervangen door 4890, was te veel van het goede voor de (inmiddels vrij oude) 450W.

Omdat ik op dit systeem van oudsher een oude Foxconn CPU koeler had, besloten ook die maar te laten vervangen, aangezien ik dit zelf te riskant vind. Ik doe het te weinig, en het systeem kan dan door Digitique in 1 keer worden gedaan. Plan: harde schijf eruit (uit voorzorg), afgeven van systeem, assemblage, en klaar.

Ik had voor een prijsindicatie (ik voorzag bovenstaande voedingproblemen al eerder) de donderdag ervoor al telefonisch contact opgenomen met Digitique / Medewerker 1, om te vragen wat kostenindicatie was voor het inzetten van deze twee onderdelen: hier kwamen geen kosten bij kijken als ik de producten bij hen aanschafte. Netjes!

Digitique zit voor mij op 20 minuten afstand, dus zaterdag na uitvallen voeding wederom telefonisch contact opgenomen. Medewerker 2 vertelde dat wat hij op voorraad (~500W en 850W) had en gezien bovenstaande combinatie kozen voor:
- Cooler Master GX 550W Bronze
- Cooler Master Hyper 212 EVO

Bij het afgeven van de kast (het was te laat om zaterdag nog alles te vervangen) in overleg de gewenste producten van het schap gepakt, en nogmaals gevraagd wat de definitieve kosten zijn, en verwezen naar het eerdere telefoongesprek. Medewerker 2 beaamt: geen verdere kosten, dan de onderdelen. Gereed/afspraak ophalen: maandagmiddag kwartier voor sluitingstijd.

Maandagmiddag rond 14.00 krijg ik een telefoontje, van Digitique medewerker 3 (volgens mij de eigenaar), en wordt er aan mij gevraagd wat is afgesproken voor kosten van het inzetten van koeler en voeding. Ik verwijs naar bovenstaand afgesproken prijs. Medewerker 3 wordt boos op me: “Ik heb onwetende zaterdagwerkers/vakantiekrachten, het hele moederbord moet er uit, kost X tijd, dat kan toch niet voor deze prijs/gratis?. Oh ja, en ik red het ook niet meer vandaag”.
- Ik reageer gelaten dat Digitique dit probleem intern moet oplossen, en dat ik het vervelend vind, maar het op dit moment niet het probleem van de klant is.
- Nadat ik ophang krijg ik er een naar gevoel bij, waarom wordt er zo boos/ferm tegen mij gesproken, het systeem is niet eens klaar, en ik kan de verkeerd afgegeven assemblageprijs niet helpen.

Dinsdagmiddag rond 13.00 krijg ik opnieuw een telefoontje van Digitique medewerker 3. De CPU koeler past niet. Ok, kan Digitique niet helpen. In overleg kijk ik op de website en besluiten we gezamenlijk dat we de CM Hyper 212 EVO te vervangen door een Artic Cooler Freezer 13, omdat dit de enige is die op voorraad is / gelijk in prijs (anders wordt het heel erg budget), en wel past. Gereed/afspraak ophalen: dinsdagmiddag kwartier voor sluitingstijd.

Op het moment dat ik bij Digitique kom, blijkt het systeem niet klaar. De assemblage “push/schroef?” pins ontbreken bij de Freezer 13 CPU koeler. Ik kan er niet op wachten (heeft geen zin) en moet hopen dat de bestelling van / postbode met nieuwe pins op tijd is de volgende dag, zodat ik het systeem woensdag kan ophalen. Ik baal nu. Voor niets ernaar toe gereden, weg computer avond (had het systeem vanavond toch echt “nodig” voor werk/privé).

Woensdag om 14.00 bel ik zelf: is het systeem klaar?, Ja, is klaar. Gelukkig. Ik ernaar toe, conform afspraak: kwartier voor sluitingstijd.

a) Ik krijg mijn systeem terug, en betaal ~ 90 euro aan Medewerker 3
b) Krijg wederom te horen dat het waardeloos is wat de andere medewerkers hebben gedaan, assemblage gratis weggeven.
c) Vraag aan Digitique zit alles erbij / werkt alles?: Hij moet het SATA kabeltje van de door mij afgekoppelde HDD nog even pakken; bijna vergeten. Ja, alleen nog even een aantal kabels zelf/netjes wegwerken, omdat je HDD er nog in moet (ben ik met hem eens, dat dit bij mij ligt / ik haal immers zelf de HDD eruit). Systeem is volgens Digitique aangezet/getest en werkt.
d) De oude onderdelen krijg ik netjes mee terug (vraag lachend of hij het niet wil houden, ik heb er ook niets meer aan)

In de auto maak ik de zijkant even open. Ja, dit ziet er goed uit.

Woensdagavond om 19.00 uur de HDD erin en het systeem aan. Binnen 2 seconden op moment dat Bios scherm moet komen, “CPU Fan Error: Press F1 to Continue”. Hoe kan dit nou? . Het is toch getest; deze fout treedt ook op zonder de HDD (dat ook geverifieerd)? . De CPU fan draait in ieder geval wel.

Ik zoek op Internet / in de Bios: staan CPU fan / fan instellingen verkeerd ingesteld: enige wat ik kan constateren dat de rotatiesnelheid op N/A (Not Available) wordt weergegeven. Windows geeft een vrij hoge temperatuur (hoger dan mijn oude Foxconn). Morgen maar terug naar Digitique? Ik baal.

Na een uur schiet het me te binnen. De Bios gaf “Chassis fan 500 RPM”. Er zit helemaal geen Chassis fan aangesloten op het moederbord, maar op een Molex. Oorzaak: de 4 pins stekker van de CPU koeler zit op de verkeerde 3 pins aansluiting op het Mobo (flink scheef / de verkeerde aansluiting door Digitique past vanwege de ingegraveerde sleuven – kan er maar op 1 manier goed op - niet eens goed). Na een half uur prutsen (kan er zeer moeilijk bij) heb ik hem op de juist aansluiting op het Mobo.

En ja, probleem opgelost. Yippie… maar wel door mij. Een willekeurig atechnisch familielid was hier nooit opgekomen, en had met systeem en al teruggemoeten naar Digitique.

Ik wil Digitique een aantal dingen meegeven, ten behoeve van toekomstige service.

1. Zet op de website wat assemblage kost. Niet alleen voor een volledig systeem zoals nu het geval is, maar een richtprijs voor assemblage van voeding/koelers/geheugen/HDD’s etc. Dit voorkomt zowel richting klant, als intern, voor onnodige “stemverheffing”.

2. Bel als de afspraak niet kan worden nakomen. Men laat mij dinsdagmiddag 40 minuten rijden (incl. onnodige brandstof), terwijl het systeem niet klaar is.

3. Als de winkel afgeeft dat iets getest is, test het dan ook echt. Als Digitique maar 2 seconden een monitor had aangesloten, had men kunnen constateren dat de CPU koeler verkeerd was aangesloten, en had dit (500RPM is niet goed!) schadelijke gevolgen kunnen hebben voor een onwetende gebruiker: ik weet zeker dat bijv. mijn vader een aantal uren/dagen (met F1) de melding had genegeerd.

4. Het systeem wordt op korte termijn vervangen voor een nieuwe generatie onderdelen SSD/i5 3750/670 GTX/etc. incl. assemblage, en gaat het huidige systeem weg naar familie. Ik verwacht op bovenstaande ervaring niet dat ik dit bij Digitique laat doen, wat jammer is aangezien ik er vaker onderdelen heb aangeschaft. Het vertrouwen is weg. Waarom boos, niet gebeld, niet getest ?

Scorekaart voor Digitique