Nadat Richard Barrington klaar was met zijn relaas, nam Martien Ouwens het woord om het hoofdonderwerp van de dag, Project Blackbox, te bespreken. Wie de gedachtengang achter Project Blackbox niet kent, zal het ombouwen van een zeecontainer tot een datacenter wellicht scharen in de categorie prestigeobjecten, marketingstunts en aandachttrekkerij. Martien Ouwens verzekerde ons er echter van dat er in de markt behoefte is aan het product Blackbox.
Een klaagzang die Ouwens in zijn functie van Data Center Solutions Architect veelvuldig van zijn klanten te horen kreeg, was: 'Ik heb geen ruimte, geen stroom en geen koeling, en nieuwe gebouwen neerzetten kost tijd'. Door de toename van de dichtheid van computersystemen in datacenters is in de afgelopen jaren niet alleen de rekencapaciteit sterk gestegen, maar ook het energieverbruik. Veel bedrijven komen daardoor in de knel met hun servercapaciteit. Sun ontwikkelde de Blackbox in eerste instantie als oplossing voor snelle capaciteitsuitbreiding van serverruimtes. Ook disaster relief en de inzet van mobiele datacenters bij evenementen werden als toepassingen gezien.

De Blackbox heeft als basis een standaard zeecontainer die is voorzien van een opgewaardeerde constructie en verbeterde isolatie. Sun koos voor de 20-voets zeecontainer als 'form factor' voor zijn mobiele datacenters omdat de zeecontainer een gestandaardiseerd formaat is waarvoor een complete transport- en opslaginfrastructuur aanwezig is. In de container bevindt zich een gangpad met aan weerszijden vier racks. Van de acht racks is één rack gereserveerd voor netwerkapparatuur, een luchtontvochtiger, de temperatuurbeheersingssystemen en de alarm- en emergency power off-controls. De overgebleven racks bieden met de huidige technologie plaats aan maximaal 700 cpu's, 2000 cores, 8000 threads of 1,5 petabyte aan opslagruimte. De container wordt in zijn geheel, inclusief alle servers en apparatuur van derde partijen, geassembleerd in Suns Customer Ready Systems-fabriek en compleet afgeleverd aan de klant. Als de klant er eenmaal op is uitgekeken neemt Sun de gehele container terug en worden de onderdelen waar mogelijk hergebruikt. Dit moet ervoor zorgen dat er zo min mogelijk materiaal in de afvalstroom terecht komt.

Gangpad met links het rack voor ondersteunende apparatuur


Luchtontvochtiging

Stroomvoorziening ventilators

De Blackbox wordt geleverd inclusief intern netwerk, stroomdistributie, waterkoeling en een intern beveiligingssysteem. Een brandblusinstallatie is als optie leverbaar. De gebruiker moet stroom, water en een netwerkverbinding aanleveren om zijn mobiele datacenter gebruiksklaar te maken. Ook moet er voor fysieke beveiliging gezorgd worden om te voorkomen dat toevallig passerende heftrucks de Blackbox meenemen. De commerciële units zullen overigens in anonieme kleuren zonder bestickering geleverd worden, zodat zij niet opvallen tussen normale transportcontainers.




De stroom voor de Blackbox kan aangeleverd worden door een aggregaat of via het vaste net, al naar gelang de wensen van de gebruiker. Zowel 208V- als 380V-krachtstroom wordt ondersteund. De demonstratie-unit die tijdens de Europese Project Blackbox Tour wordt rondgereden, is geïnstalleerd op een vrachtwagen met een aggregaat en een waterkoeler. Het aangeleverde water heeft idealiter een temperatuur van 13 graden Celcius en wordt gebruikt om de luchtstroom in de racks te koelen. Hiertoe zijn er tussen de racks een aantal radiatoren geplaatst. De werking is tegenovergesteld aan die in een motor van een auto. In plaats van koude lucht te gebruiken om warm water te koelen, wordt er koud water gebruikt om warme lucht te koelen. De afgekoelde lucht stroomt in een ringvorm door de racks. De twee ingangen en het gangpad zijn voorzien van dubbele deuren zodat de koellucht in de ruimte tussen de binnen- en buitendeur van de ene naar de andere kant van de container kan stromen. Doordat de racks achter (in plaats van naast) elkaar zijn geplaatst kan de snelheid van de luchtstroom optimaal benut worden. Anders dan bij een normale rackopstelling in een datacenter, wordt de lucht niet telkens versneld in het rack en vervolgens tot stilstand gebracht in het gangpad. Sun claimt hierdoor twintig procent minder energie nodig te hebben voor de luchtkoeling. Tevens kan er volstaan worden met laagtoerige ventilatoren die minder energie verbruiken. Tijdens de demonstratie waren er geen servers ingeschakeld waardoor het temperatuur- en geluidsniveau in de Blackbox niet door ons beoordeeld kon worden.

Aggregaat en waterkoeler



Binnendeur met links zekeringkast

Zekeringkast rechterzijde

Luchtfilter