Door Femme Taken

UX Designer

Kennismaking met Serial Attached SCSI

10-02-2006 • 00:41

42

Singlepage-opmaak

De voordelen van SAS (2)

De oplettende tweakers zullen inmiddels de vergelijking gemaakt hebben tussen SAS expanders en Serial ATA port multipliers. Hoewel beide oplossingen op het eerste oog dezelfde functionaliteit bieden, zijn de mogelijkheden van port multipliers veel beperkter dan die van SAS expanders. Port multipliers kunnen niet in cascades geplaatst worden en bieden geen ondersteuning voor wide ports. Het adresbereik is beperkt tot 15 apparaten in plaats van het praktisch oneindige aantal dat door een opstapeling van SAS expanders bewerkstelligd kan worden. Verder zijn er verschillen ten aanzien van de prestaties en de data integriteit. De werking van een port multiplier is vergelijkbaar met die van een hub: er kan slechts één verbinding tegelijkertijd actief zijn, waardoor de effectieve doorvoer wordt beperkt. Iedere keer dat er een verbinding met een harde schijf wordt opgezet, moet er een tijdrovende drive reset plaatsvinden en wordt de reeds bestaande verbinding afgesloten.

SAS expanders zijn in werking vergelijkbaar met een snelle switch. Ze ondersteunen simultane verbindingen tussen meerdere apparaten in het SAS-domein. Ook ondersteunt SAS full-duplex verbindingen, waardoor de harde schijf en de host gelijktijdig gegevens naar elkaar kunnen versturen. Serial ATA is half-duplex; een SATA-apparaat kan op enig moment dus alleen data versturen of ontvangen. SAS garandeert een hogere gegevensintegriteit doordat ieder apparaat een uniek fysiek adres heeft en er meer informatie over de herkomst en de bestemming van de gegevensoverdracht in de headers van de datapakketjes wordt meegestuurd. Het risico dat gegevens naar de verkeerde disk worden gestuurd, wordt daarmee verkleind. SATA-harde schijven hebben slechts een nummer dat afhankelijk is van de poort waarop zij zijn aangesloten. Bij SATA-harde schijven die zijn aangesloten op een SAS expander verplaatst de uitgebreide headerinformatie zich tussen de expanders en de host bus adapters. Bij SAS-harde schijven pendelt de headerinformatie tussen drive en adapters.

SAS full duplex illustratie
Full-duplex communicatie

* Interoperabiliteit met Serial ATA

Serial ATA-harde schijven hebben de afgelopen jaren een sterke opkomst gemaakt in toepassingen waarvoor prestaties ondergeschikt zijn aan een hoge opslagcapaciteit en een lage kostprijs per gigabyte. Dankzij de komst van enterprise Serial ATA-harde schijven, RAID 6-technologie met dubbele pariteit, en solide RAID-controllers die rechtstreeks zijn gebaseerd op bewezen implementaties uit de SCSI-wereld, is er geen enkele reden meer om Serial ATA-harde schijven af te wijzen voor toepassingen met een primaire behoefte aan opslagcapaciteit. Serial ATA is in de enterprisewereld dan ook volstrekt geaccepteerd voor dergelijke toepassingen. Alleen in de roestige denkwereld van enkele SCSI-fanatici is Serial ATA nog een no-go.

Engenio SATA storage systeem (klein)De ontwikkelaars van de SAS-standaard waren niet blind voor de marktontwikkelingen en plaatsten daarom de geniale zet om SAS te voorzien van geïntegreerde SATA-ondersteuning. De uitstekende schaalbaarheid van Serial Attached SCSI combineert zich perfect met de wens om grote aantallen SATA-harde schijven te gebruiken in nearline storage- en disk-to-disk backupinstallaties. Dankzij SAS expanders zijn grote disk arrays van SATA-harde schijven eenvoudig te realiseren met behoud van prestaties.

De interoperabiliteit met Serial ATA maakt een hoge mate van flexibiliteit mogelijk. Zo is het ook mogelijk om SAS- en SATA-harde schijven in dezelfde systemen te combineren. Een voorbeeld is het gebruik van goedkope SATA-harde schijven in een RAID 1 boot-array of de inzet van een backuparray van grote SATA-disks naast een data-array van snelle SAS-drives. Backuppen naar disk heeft voordelen ten aanzien van de prestaties en verkorting van het backupwindow. Op een later tijdstip kunnen backups altijd nog naar tape wegeschreven worden. Een dergelijke combinatie van SAS- en SATA-harde schijven is goed bruikbaar in stand-alone kantoorservers, die niet deel uitmaken van een storagenetwerk.