Door Hielko van der Hoorn

Cooler Master Aquagate Mini R120 review

11-04-2005 • 16:57

20

Singlepage-opmaak

De Aquagate Mini R120

De Aquagate Mini R120 wordt geleverd in een verpakking met een formaat dat vergelijkbaar is met die van veel moederborddozen. In de verpakking vinden we de al gemonteerde waterkoeler, de ventilator, twee verloopstukjes en een doosje met bevestigingsmaterialen. Tevens wordt een summiere handleiding meegeleverd. Helaas blinkt deze handleiding niet uit in duidelijkheid, zeker bij een setje dat gericht wordt op beginners zou een duidelijke handleiding niet misstaan.

Aquagate Mini R120 koelunit

Zoals al vermeld wordt de waterkoelingset bijna volledig gemonteerd geleverd. De pomp is geïntegreerd in het koelblok dat op de processor gezet moet worden en hoeft dus niet apart geïnstalleerd te worden. Tevens zijn de slangen alvast gemonteerd tussen de radiator en het koelblok. Het enige dat de gebruiker nog moet doen is het monteren van het koelblok op de processor, het vastschroeven van de radiator in de kast, de ventilator op de radiator zetten en zowel de pomp als de ventilator aansluiten op de voeding.

In tegenstelling tot de meeste setjes is het dus niet nodig om de slangen op maat te maken, de slangen te monteren op de verschillende onderdelen en de set te vullen met water en te ontluchten. Tevens bestaat de set uit slechts twee onderdelen die gemonteerd moeten worden, terwijl de meeste sets minimaal ook nog een losse pomp en reservoir bevatten. Door dit alles samen is het risico op lekkages bijna nihil.

Aquagate Mini R120 koelblok

Het koelblok van de Aquagate Mini R120 ziet er aanzienlijk anders uit dan het gemiddelde waterkoelblok. De reden hiervan is duidelijk, het koelblok is namelijk uitgerust met een geïntegreerde pomp. De pomp werkt op 12V en kan aangesloten worden op een ventilatoraansluiting op het moederbord. Hierbij is het zelfs mogelijk om het toerental van de pomp uit te lezen. Helaas is de geïntegreerde pomp niet bijzonder krachtig, Cooler Master specificeert een capaciteit van slechts 45 liter per uur. Aanzienlijk minder dan bij veel andere setjes waarbij capaciteiten tussen de 500 en 1000 liter per uur geen uitzondering zijn. In hoeverre dit invloed heeft op de prestaties zullen we zien in de benchmarks.

Het koelblok zelf ziet er prima uit. De bodem van het blok wordt gevormd door een flinke vlakke plaat koper die de warmte van de processor richting het water moet geleiden. Om dit proces te versnellen heeft het blok aan de binnenkant een koperen profiel om het oppervlak te vergroten. Helaas is het niet mogelijk om dit profiel te bekijken aangezien het openmaken van de set geen goed idee is.

Aquagate Mini R120 radiator

De radiator is in tegenstelling tot het koelblok niet gemaakt van koper, maar van een aluminiumlegering. Hiermee ontstaat potentieel het risico op galvanische corrosie, maar vermoedelijk heeft Cooler Master stoffen aan het koelwater toegevoegd om dit proces te vertragen. De radiator maakt gebruik van een beproefd ontwerp dat in het verleden al heeft laten zien succesvol te zijn. Het water stroomt parallel door een dozijn dunne buisjes en tussen deze buisjes zijn koelvinnen gemonteerd. Hierdoor is een groot koeloppervlak aanwezig en is de doorstroomweerstand laag, iets dat zeker belangrijk is in combinatie met de zwakke pomp van deze set.

Aquagate Mini R120 slangen bij koelblok

De set maakt gebruik van een tweetal zwarte slangen met een lengte van 30 centimeter. Deze slangen hebben een binnendiameter van 6,5 millimeter en een buitendiameter van 10 millimeter. Hiermee zijn de slangen redelijk dun, iets dat een negatieve invloed zal hebben op de doorstroomsnelheid van het water. Wel positief is de flexibiliteit van de slangen. Ze zijn redelijk flexibel en knikken niet snel. De slangen zijn stevig bevestigd aan het koelblok en de radiator met slangklemmen en zullen niet zomaar los kunnen schieten.

Aquagate Mini R120 ventilator

Het laatste belangrijke onderdeel van de set is de ventilator. Deze wordt geleverd met een variabele weerstand waarmee het toerental van de ventilator geregeld kan worden. De variabele weerstand kan gemonteerd worden in een ‘PCI shield’ aan de achterkant van de kast en wordt geleverd met een zilverkleurig draaiknopje. Helaas zit dit knopje redelijk los op de variabele weerstand. Om het knopje te monteren kan deze er simpelweg opgedrukt worden, maar dit houd ook in dat ie er erg gemakkelijk af getrokken kan worden. Wellicht niet een groot probleem aan de achterkant van de kast, maar het had degelijker gekund.