Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Titanenstrijd: Galaxy S4 vs HTC One vs Sony Xperia Z

09-05-2013 • 08:00

201

Singlepage-opmaak

Onderscheidende features

Elke fabrikant probeert uiteraard zijn telefoon te onderscheiden met features die andere telefoons niet hebben. Het is lastig om op dit gebied een winnaar te kiezen. De Galaxy S4 heeft veel features, waarvan er veel wellicht niet nuttig zijn. De HTC One heeft er enkele, maar die bieden wel toegevoegde waarde. De Xperia Z is eigenlijk gericht op één belangrijke onderscheidende feature, maar die is dan ook van grote waarde voor sommige mensen.

Galaxy S4

Samsung trekt altijd veel uit de kast bij een Galaxy S-telefoon. Enkele van de features worden mogelijk gemaakt door sensoren en de frontcamera, andere zijn puur softwarematig. Het zijn er in elk geval veel; het instellingenmenu staat er vol mee. Nadeel van veel van die features is dat ze alleen werken in apps van Samsung, zoals e-mail, agenda S Planner en de browser.

Slim Scrollen is een van die features. Daarmee kun je bijvoorbeeld door webpagina's en foto's scrollen door de telefoon te kantelen. De frontcamera controleert of je naar de telefoon kijkt, wat per ongeluk scrollen moet voorkomen. Samsung gebruikt hiervoor de combinatie van frontcamera en accelerometer. Na het instellen is de feature prima bruikbaar bij het lezen van lange teksten, zoals een artikel met honderden reacties op Tweakers. Het nadeel is wel dat de telefoon geen onderscheid maakt tussen omhoog scrollen en even omhoog kijken om de ogen van het scherm te halen. Als het goed werkt, voelt het heel natuurlijk aan, zo natuurlijk, dat je automatisch met je hoofd gaat schudden om horizontaal te scrollen, iets wat gek genoeg niet werkt.

Ook Air View van de Galaxy Note II zit in de S4. Met deze functie kun je bijvoorbeeld een snippet van een e-mail zien, terwijl je in de inbox blijft. Ook kun je zien wat er in een map met foto's zit. Dat gebeurt door te 'hoveren'. De Note II vereist de S Pen om te hoveren, maar op de S4 kan dat ook met de vinger. Het grote probleem schuilt erin dat de software geen onderscheid maakt tussen een bewuste 'hover' en onbewust de duim boven het scherm laten zweven. Daardoor gaat het nogal eens mis en dat maakt de verleiding groot om het uit te zetten. Vooral in de mailclient is dat een issue. Air View is heel gevoelig en daardoor slaat het al aan terwijl de gebruiker alleen nog maar op weg was met om met zijn vinger iets anders te selecteren.

Ook is er Air Gesture, dat werkt via een infraroodsensor aan de voorkant. Die detecteert tot op 7cm boven het scherm of de gebruiker zijn hand wuift. Daarmee kun je bijvoorbeeld een telefoontje aannemen, door foto's scrollen in de Galerij en tussen tabs wisselen in de browser. Ook deze functie is leuk bedacht, maar in weinig gevallen nuttig en bovendien niet foutloos.

Een nieuwe functie is ook WatchON, software om je Samsung-tv te bedienen op basis van Peel, al werkt het met alle tv's en settop-boxen. Het maakt gebruik van de andere ir-zender, die boven op het toestel zit. Dat een ir-signaal wordt verzonden is zichtbaar doordat de notificatie-led, voor op het toestel, blauw oplicht. HTC doet dat beter op de One, waarbij de bovenkant van het scherm rood opgloeit. De ir-zender zelf geeft geen zichtbaar lichtsignaal.

Samsung heeft nog meer in petto. Nieuwigheden in de camera zijn Dual Shot, Drama Shot en Gum, waarover meer op de camerapagina. Daarnaast heeft Samsung nog enkele apps toegevoegd: S Health is een soort 'gezondheidsassistent', maar voegt ten opzichte van downloadbare apps alleen toe dat het de vochtigheid en temperatuur kan uitlezen. S Translator kan teksten zowel gesproken als geschreven vertalen, maar werkt nog maar in negen talen. Daar zit Nederlands niet tussen. Group Play maakt het mogelijk om met verschillende mensen via wifi-direct games te spelen of muziek te streamen.

Er zijn een paar features op de Galaxy S4 die echt een toevoeging zijn, maar veel ervan werken simpelweg niet betrouwbaar of foutloos, waardoor veel gebruikers ze na een paar dagen experimenteren weer zullen uitschakelen. De 'universele afstandsbediening', de modi in de camera en de thermometer zijn wellicht de grootste kanshebbers om veel gebruikers te krijgen.

Tussen alles wat hij heeft, ontbreekt echter een feature in de S4: een fm-radio. De One en Xperia Z hebben die wel, maar Samsung heeft hem weggehaald. Een onbegrijpelijke keuze; niet iedereen heeft de databundel om via het internet naar de radio te luisteren.

Screenshot camera Galaxy S4 Screenshot Samsung Galaxy S4 Screenshot Samsung Galaxy S4 Galaxy S4 Smart Scroll

Xperia Z

Sony onderscheidt zich van de concurrentie met een belangrijke feature; de Xperia Z is waterdicht. Het vereist wel dat de poorten op de telefoon afgesloten worden met klepjes, maar het werkt prima. Wie dus geregeld zijn telefoon vies maakt, kan hem afspoelen. Hij kan mee onder de douche of in bad en dat is handig als je daar bijvoorbeeld naar muziek wil luisteren of een naar filmpje wil kijken. De telefoon is bovendien gemaakt van verstevigd glas en glasvezelplyamide.

In de praktijk is de waterdichtheid best handig, maar je moet wel voor ogen hebben waarvoor je hem wil gebruiken. Het scherm werkt niet onder water en matig onder de douche. Het is vooral ideaal dat je niet bang hoeft te zijn voor vochtschade bij deze telefoon.

Verder probeert Sony de Xperia Z vooral te onderscheiden via de synchronisatie met andere Sony-apparaten, in toenemende mate via nfc. Een andere functie is Smart Connect, waarmee je automatisch acties kunt uitvoeren als je een apparaat aansluit. Zo kun je automatisch muziek laten starten als je de hoofdtelefoon aansluit of de nachtmodus activeren door hem aan de lader te koppelen. Ook kan met een actie via nfc automatisch een backup worden gemaakt.

Screenshot Sony Xperia Z Screenshot Sony Xperia Z Sony Xperia Z

HTC One

HTC probeert de One te onderscheiden met diverse elementen. Naast zaken die op andere pagina's aan bod komen, zoals de camera en het design, hebben die te maken met beeld en geluid.

De opvallendste marketingterm is BoomSound. Dat uit zich in verschillende zaken. Een daarvan is het geluid uit de luidsprekers. De One is de eerste telefoon met stereoluidsprekers aan de voorkant. Hoewel alle andere telefoons luidsprekers aan de zij- en achterkant hebben, is het een logische keuze. Veel mensen kijken immers naar video op hun telefoon, waarbij je uiteraard het geluid op je af wilt horen komen.

Deze feature is zeker nuttig en maakt in de dagelijkse praktijk een groot verschil. De luidsprekers kunnen hard en vervangen zo een setje kleine luidsprekers, zoals veel mensen hebben voor een telefoon. Wie even op vakantie muziek wil opzetten, heeft daardoor aan de One genoeg.

Een andere feature met grote toegevoegde waarde is de Gallery. Dankzij de Zoe's, waarover meer op de camerapagina, zie je daar bewegende beelden.

BlinkFeed is HTC's naam voor het homescreen met tegels. BlinkFeed is gemaakt in samenwerking met Mobiles Republic, dat alles op de achtergrond regelt om zaken van Facebook, Twitter en rss-feeds binnen te krijgen. Ook tv-shows uit de Sense TV-app komen daarbij naar voren. De gedachte is dat veel mensen vaak op hun telefoon kijken om snel te checken wat er nieuw is. Die functie zou normaal gesproken door de notificatiebalk worden geregeld, maar dat betreft alleen meldingen van bijvoorbeeld breaking news en notificaties op Facebook, geen normale Facebook-statusupdates van contactpersonen.

BlinkFeed is een aardig concept en mooi uitgewerkt. Door tekst met relevante plaatjes als achtergrond te plaatsen en de animaties mooi te maken ziet het er strak uit en het combineren van gegevens uit allemaal apps maakt het relevant. Als nieuwsbronnen zijn in Nederland onder meer het ANP, bron van veel nieuwsberichten op bijvoorbeeld Nu.nl, en Tweakers aanwezig. Daarmee kun je dus aardig wat nieuws binnenharken, maar het zou fijner zijn als de gebruiker zelf feeds kon toevoegen en zo een lijstje eigen favorieten kon samenstellen.

Een ander onderscheidend punt van de One is de software voor de infraroodzender, die in de powerknop zit. Net als de S4 kan de One als universele afstandsbediening worden gebruikt en dat werkt prima.

Screenshot HTC One Screenshot HTC One
HTC One speaker