Ik heb de drive in eerste instantie gekocht om een software pakket op te installeren en back-ups te maken. Echter de documentatie in de doos was vrij duidelijk: deze drive is vooral bedoeld voor het maken van back-ups en minder geschikt als continue beschikbaar opslagmedium. Daarnaast verviel de noodzaak van het installeren van het software pakket.
Nu is het dus mijn extra back-up en opslagmedium voor bijvoorbeeld foto's, correspondentie en dergelijke. Foto's worden in principe bewerkt (indien relevant), voordat ik ze op deze drive opsla.
Ik heb geen last van de warmteproductie van de drive, maar normaal gesproken staat de drive dan ook geen uren achter elkaar aan. Gebeurt dat een keer wel, dan blijft de temperatuur steken op handwarm....
Reden tot aankoop:
De grootste reden dat ik deze schijf heb gekocht is de prijs en omdat ik nieuwe schijfruimte nodig had. Ook wilde ik graag een externe schijf zodat ik als ik een Lan heb of naar vrienden ga dat ik dan mijn films, muziek, programma's e.d. kan meenemen.
Door Lacie wordt dit mogelijk gemaakt!
Verpakking:
Bij het uitpakken van de schijf werd ik al blij. Mooi klein doosje eromheen met genoeg val en stoot bescherming. De schijf heeft een prachtige schil en doet het ook goed. Niet voor niets ontworpen door Porche.
Compatibiliteit:
Omdat ik zowel een PC als een Mac heb, heb ik de schijf geformatteerd als FAT32, dit gebeurt volgens mij standaard.
Mac kan geen NTFS schrijven wat ik persoonlijk wel jammer vind.
Dit omdat FAT32 geen grotere bestanden kan hebben dan 4Gb. (lastig met games uitpakken). Om deze reden heb ik de schijf dus als FAT32 zodat zowel Windows als OSX dit schijfje kan lezen en schrijven.
Wat ik een beetje vreemd vind is dat Partition Magic 7.0 aangeeft dat de schijf 'BAD' is. De schijf presteert al meer dan 10 weken zonder enige problemen dus dit snap ik niet helemaal. Maar heb hier verder geen zorgen om.
Geluid:
Had beter gekund maar is acceptabel. Alleen 's nachts als mijn computerje...
Onlangs is onze Lacie externe harddisk (porsche design) gecrasht (paar maanden oud). De afhandeling van de garantie bij Lacie heeft ons aardig teleurgesteld. Heeft iemand anders ook een gelijke ervaring met Lacie? Wij hebben namelijk achteraf geen enkele medewerking van Lacie gekregen toen onze harddisk kapot ging bij het recoveren van onze data! De koeling van de Lacie harddisk schijnt minimaal te zijn waardoor bij gebruik de Lacie harddisk oververhit raakt en onherstelbaar crasht.
Tot op heden nog steeds geen reactie van Lacie ontvangen terwijl ze wel de harddisk blijven produceren. Inmiddels bij naar diverse consumenten programma's brieven gestuurd hopende op wat media aandacht.
Ik heb de schijf pas kort, één week, maar heb 'm nog niet goed aan de praat gekregen. Ik heb 'm onder andere gekocht om een backup van het pre-installed OS van m'n nieuwe PC te kunnen maken. Daarom de schijf via USB aangesloten en vanaf een CDR geboot (met DOS 7 (Windows95 DOS)). Daarna met Norton Ghost geprobeerd een image van m'n interne HDD te maken naar de LaCie.
Na een halfuurtje hangt vervolgens m'n PC (Ctrl-Alt-Delete helpt niet meer). Doe ik vervolgens een harde reset van m'n PC, dan blijft deze hangen tijdens de POST. Schakel ik de LaCie uit en weer in, dan komt deze niet meer op toeren. Het lampje brandt wel, maar verder doet ie niets meer.
De volgende dag nogmaals geprobeerd. De schijf kwam nu wel weer op toeren, dus heb ik dezelfde actie nogmaals uitgevoerd. En weer hing na zo'n half uur m'n PC en wilde de schijf niet meer op toeren komen.
Later ook nog een keer hetzelfde geprobeerd op m'n laptop. Daar bleef m'n CDROM met DOS7 al hangen tijdens het starten van Ghost.
Ik schrijf deze review omdat ik er best wel tevrede over ben.. en ik dacht kom laat ik ook maar es iets schrijven.
het apparaatje was best prijzig toen ik hem kocht. maar je kreeg toendertijd wel waar voor je geld. het was zo'n designer ding dus what the hell gewoon doen.
ik vind hem uiterst betrouwbaar want hij heeft me nog nooit in de steek gelaten. neem hem dagelijks mee omdat mijn laptop bijlange na niet genoeg geheugen heeft. en dit een kwestie is van aansluiten en hopakee...
ghost image sla je der ook makkelijk op. no problemo
er zitten alleen geen dingen bij vandaar dat ik daar geen punten voor geef.
Ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen met het product gehad en gebruik ze nu reeds 3 maanden dagelijks voor opslag en transport van data.
Geen last dus van datacorruptie zoals eerder genoemd door Grimson, terwijl ik juist iemand ben die niet altijd netjes ontkoppel.
De prijs/kwaliteit vergelijking vind ik goed. Harde schijven die ik van een ander merk (zelfde klasse) gebruikt heb zijn zeker harder van geluid, ik hoor de LaCie alleen bij opstarten en een enkel keertje bij het wegschrijven van bijvoorbeeld een grote dwg file.
Ik heb inmiddels 4x 250 GB en één mobile van 50 GB (usb powered) en ik ben hoogst tevreden over de prestaties. Ik gebruik 4x 250 GB als dataopslag, waarvan 1x NTFS, 1x MacFS, 2x Fat32, uit oogpunt van gebruik op Windows-machine en Mac. Vergeleken met bijv. een Maxtor OneTouch Firewire/USB2 schijf (Firewire-interface gecrashed) en een Freecom Classic (schijf gecrashed) ben ik hier vele malen tevredener over. Sowieso vrij stil te noemen is alleen de warmteproductie bij (door de fabrikant gesuggereerde) stapeling niet echt prettig. Echter niet onoverkomelijk, doordat ik ze niet heb ingebouwd en ze gestapeld vrij staan op een koude plek. De performance is prima, zoals verwacht voor USB 2. Niet sneller dan mijn ervaringen met...
Na aankoop van de Lacie Porsche 250GB harde schijf heb ik hem thuis meteen aangesloten. Het viel mij direct op dat de schijf niet veel geluid maakt. Ook de warmte valt goed te doen. De top die ik heb gemeten was 38 graden.
Nadat ik de schijf dus een beetje op mijn laptop had getest ben ik verder gegaan met het proberen van het installeren op verschillende systemen. Hij werkt, zoals ook word gezegt, op alle windows versies vanaf 98SE. Hij werkt ook (gelukkig), op 98SE na, altijd direct met plug-and-play. Ik hoorde van verschillende mensen dat dit apparaat bij verschillende pc's nog wel eens raar wil gaan doen, maar dit heb ik zelf nog niet ondervonden. Na het aansluiten op 10 verschillende systemen lijkt mij dus ook dat dit grote onzin is.
Uiteindelijk vind ik het dus een goede aanrader. Hij werkt snel, stil en ziet er heel netjes en degelijk uit.