Achtergrond - Dirigenten voor het domotica-orkest Domotica moet aangestuurd worden. Dat kan zowel met software als met specifieke hardware. Tweakers bekijkt in dit laatste deel van de serie over domotica een aantal mogelijkheden. |
Mijn domotica 'carriere' gestart met Domoticz en RFXCOM. Daarna KlikAanKlikUit uitgefaseerd en overgestapt naar Z-Wave. De implementatie van Z-Wave onder Domoticz liet daarna echter te wensen over (energiemetingen die na een reboot ineens skyhigh waren etc.). Vandaar de keuze voor een product wat is aangesloten bij de Z-Wave alliantie.
Helaas nog in betastadium. Huidige gebruikers zitten echt in een proeftuin waarbij het bij een nieuwe firmware steeds de vraag is welke problemen er nu weer worden geintroduceerd. Vanaf firmware versie 1.0 wordt er een licentiestructuur geintroduceerd waarbij nagenoeg voor elk geautomatiseerd proces betaald moet worden via een credits systeem.
De Zipabox is een flexibele home-automation box en biedt veel Tweaker-waardige mogelijkheden. Zipato biedt een mooie web interface, een API en apps voor iOS en Android. Nadeel is dat het geheel nog in pre-1.0 status verkeerd. Eenmaal ingesteld werkt het echter zonder problemen.
Ik heb de zipabox een jaar geleden aangeschaft, uitgeprobeerd en weer teruggestuurd. De specs zijn veelbelovend, maar als het aparaat naa verschillende pogingen niet aan de praat is te krijgen, houd het voor mij op.
Misschien zijn ze nu beter, maar toen was het beneden peil.
Zeer domotica systeem waar zowel de wat geavanceerde gebruiker als de beginnende gebruiker mee uit de voeten kan.