Gemiddelde gebruikersscore
Dit moederbord heb ik nu ongeveer 2-3 weken, maar ik ben 10 jaar van me tikker af. Het moederbord is een gigantische shitshow, m.2 crasht in slot 1 maar niet in slot 2. Gpu crasht altijd tenzij je manueel in het moederbord bios zet dat je hem enkel mag laten draaien als pci-e 4, terwijl je betaald voor een pci-5 slot.
De MSI MAG X870E Tomahawk WiFi is een goed product:
veel USB-poorten
simpel niet over ontworpen design
makkelijke installatie van m.2 ssd's
makkelijke installatie en verwijdering van videokaart
metalen onderdelen voelen sterk en van premium kwaliteit
goede prijs voor een bord geschikt voor medium tot high-end pc's
Uitstekend moederbord voor Gamer en mensen met een VR bril
Top Moederboard
De MSI MAG X870E Tomahawk WiFi is prima product die aan al mijn eisen voldoet:
- Geen bling bling, maar functionaliteit (Ik vind de groen/zwarte kleurencombi erg mooi!)
- Moderne en snelle poorten, bijvoorbeeld de 5 GHZ ethernetpoort.
- Heel fijn om mee te bouwen. Makkelijke installatie.
- Kabels kun je uitstekend wegwerken in je case, omdat de aansluitingen op slimme plekken zitten.
- Duidelijke handleiding
- USB-stick met alle drivers
- Wifi adapter/antenne.
- Prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend.
✅ Pros:
Goede kwaliteit
Eenvoudige ontgrendeling voor PCI-E en M.2
Gebruiksvriendelijk BIOS
Geen problemen direct uit de doos
❌ Cons:
M.2_2 kan bandbreedte delen als USB 4.0 is ingeschakeld
Geen fan van groene accenten
Een prachtig boord met mooi design en voorzien van alle opties en aansluitingen waar ik naar op zoek was.
Mooi en sterk moederbord. Het was makkelijk om een desktop pc te bouwen met dit moederbord.
✅ Pluspunten:
Ondersteuning voor PCIe 5.0 en snelle opslag – Ideaal voor de nieuwste GPU’s en NVMe SSD’s.
Sterke stroomvoorziening en koeling – Betrouwbare prestaties, zelfs bij overklokken.
Uitgebreide connectiviteit – USB4, 5GbE LAN, en Wi-Fi 7 (hardwarematig) voor snelle en stabiele verbindingen.
❌ Minpunten:
Prijzig – Voor deze prijsklasse had wat extra functionaliteit welkom geweest.
Geen officiële Wi-Fi-ondersteuning voor Windows 10? – Kan problemen geven bij oudere systemen.
Ethernetpoort werkte pas na CMOS-reset – Had direct moeten functioneren zonder extra stappen.
Perfect moederbord voor 9800X3D. Componenten lijken van goede kwaliteit.
Ik heb geen problemen ervaren met het in gebruik nemen van het moederbord, verder is het aansluiten en verwijderen van een videokaart vrij makkelijk te doen met behulp van een knop.
De MAG X870E Tomahawk is een gaming moederbord met een strak design en voelt erg degelijk aan.
Prima moederbord voor een 9800x3d, genoeg power, genoeg koeling, en alle nuttige snufjes die je maar kan wensen. Een duurder bord heeft niemand echt nodig, maar moet dit bord zelfs zo duur zijn, dat blijft de vraag.
Mooi moederbord met heel veel opties. Veel USB poorten die altijd handig zijn, goeie koeling opties voor VRAM en M.2. Strak design en gemakkelijk mee te werken
Geweldig moederbord! De MSI MAG X870E Tomahawk WiFi heb ik gecombineerd met de ryzen 9800x3d
Prima moederbord met een no nonsense uitstraling. PCIe lanes, zijn voor mijn gebruik, bijna perfect verdeeld. WiFi 7 en 5gbit ethernet onboard. Dikke VRM, Ideale match met de 9950X3D.
Ik ben onder de indruk van het X870E TOMAHAWK moederbord. Vanaf het moment dat ik de doos opende, was het duidelijk dat dit een premium product is. De installatie was een gemak, dankzij de uitzonderlijk heldere en goed georganiseerde instructies (PDF). Elk aspect van de installatie, van het plaatsen van de CPU tot het aansluiten van de kabels, verliep intuïtief.
De kwaliteit van de materialen is top, waardoor het moederbord stevig en duurzaam aanvoelt. MSI heeft duidelijk aandacht besteed aan elk detail, wat resulteert in een product dat zowel robuust als betrouwbaar is. De meegeleverde SSD-koelers zijn ook handig!
Het HEX display, dat real-time temperatuurinformatie geeft, is een leuke toevoeging waarmee ik de prestaties van mijn systeem nauwlettend in de gaten kan houden.
Al met al is het een top moederbord. Het combineert gebruiksgemak met uitstekende prestaties en een reeks premium functies terwijl de prijs t.o.v andere goed meevalt.
Voorheen de X570 Tomahawk gebruikt en nu met mijn nieuw AM5 platform even getwijfeld voor een Asrock, maar aangezien er daar veel issues mee zijn en de MSI geen PCIe switching doet. Direct voor deze gekozen.
De Steam acties zijn ook mooi meegenomen!
Bovendien wou ik geen draken op mijn moederbord :)
Mijn pc-upgrade omvat het MSI MAG X870E Tomahawk WiFi moederbord, gecombineerd met een AMD Ryzen 7 9700X-processor en 64GB Kingston DDR5 Fury Beast RAM.
Enkele opvallende voordelen:
- Robuuste bouwkwaliteit
- Gebruiksvriendelijke vertrouwde MSI BIOS
- Praktische EZ M.2. sloten zonder gereedschap
- PCIe release knop waarmee je moeiteloos je grafische kaart verwijdert
- WiFi 7
- Display met foutcodes en processor temperatuur
Minpunten:
- Witte externe WiFi-antenne die esthetisch minder goed bij mijn behuizing past
- Langzame opstart, vermoedelijk door memory training
Ik ben erg blij dat ik opnieuw voor een MSI-moederbord heb gekozen. Met dit platform heb ik het gevoel weer jaren vooruit te kunnen.
Een van de goedkoopste x870e die over vrijwel alle functies beschikt. Prijsverschil met de oudere of lager geplaatste chipsets zijn minimaal met de acties op moment van schrijven. Uiterlijk vind ikzelf ook prima.
Als een van de weinige am5 borden deelt het tweede m2 slot de bandbreede met de usb 4 poorten in plaats van het eerste pcie slot op 8x te zetten. Daarbij kan je kiezen beide op pcie 5.0 x2 te zetten of de usb 4 poorten uit te schakelen en dus 2 volledige pcie gen 5 x4 te kunnen benutten
De m.2 ez release en toolles installatie is een heerlijke ease of life feature. Zo ook de pcie ez release. En als je in het verleden ooit meerdere keren je cmos hebt moeten resetten ben je blij dat er nu op de achterkant een apart cmos reset knopje zit.
De MSI MAG X870E Tomahawk WiFi is een solide moederbord dat uitstekend presteert in combinatie met een AMD 9950X3D processor. De CPU werd direct herkend, zonder dat een BIOS-update nodig was. De lay-out van de aansluitingen is doordacht, en het bijgeleverde verloopstuk vereenvoudigt de installatie van de case-knoppen en LED's aanzienlijk. Het moederbord biedt een ruime hoeveelheid aansluitingen, waaronder vier M.2-slots en een uitgebreid scala aan USB-poorten, inclusief moderne varianten. De 'Easy Release' PCI-E knop is een handige toevoeging, en het bord voelt over het algemeen zeer stevig aan.
Enkele verbeterpunten zouden de toevoeging van een fysieke handleiding of een beknopte quick guide zijn, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op de online documentatie. Daarnaast is de witte WiFi-adapter mogelijk niet voor iedereen visueel passend. Desondanks is de MSI MAG X870E Tomahawk WiFi een krachtig en betrouwbaar moederbord dat aan de eisen van de moderne pc-bouwer voldoet.
Alle specs voor toekomstige upgrades zijn aanwezig. Met name voldoende snelle M2 slots en PCIe 5 voor een toekomstige upgrade van mijn grafische kaart. Het knopje om het PCIe slot te ontgrendelen is ook heel fijn. Ik doe vaak eerst voordat ik kijk en denk dus ik heb dat mechanisme al paar keer moeten gebruiken :( Hopelijk nog max 1 keer bij mijn upgrade van de GPU.
Installatie was eenvoudig. Wat zeker daar bij helpt is dat er een verloop stekkertje is voor alle priegel stekkertjes zoals power on, reset en dergelijke. Geen gepriegel meer op het moederbord.
Verder ziet en voelt alles degelijk aan.
Prima moederbord.
Makkelijk mee te werken door de simpele, schroefloze M.2 shields (2 van de 4), andere 2 toch schroevendraaier nodig.
De GPU vergrendeling kun je ook met een druk op de knop ontgrendelen. Om te vergrendelen moet je weer op de knop drukken, dit zou volgens mij ook wel zonder moeten kunnen. Dus automatische vergrendeling.
Alles lijkt stabiel met goede ondersteuning van geheugen repen.
Verder meer dan genoeg fan headers en interne usb headers.
Liever andere kleur logo's/accenten ipv groen.
De MSI X870E Tomahawk WiFi is eenvoudig in te bouwen en biedt een stevige basis voor een AMD-systeem. Dankzij de vele connecties en de snelle, goede WiFi-adapter is dit moederbord ideaal voor veeleisende gebruikers. De M.2-koeling houdt je SSD koel en het BIOS ondersteunt moeiteloos de nieuwste AMD-processors.
Een klein minpunt is dat de WiFi-adapter in het wit wordt geleverd, wat niet bij alle builds past. Daarnaast ontbreken er enkele verlengsnoertjes, zoals een CPU-fan-kabel, waardoor je mogelijk extra accessoires moet aanschaffen. Desondanks is de prijs-kwaliteitverhouding prima voor wat je krijgt.
Prima product en fijn om mee te bouwen.
Handige opties als toolless M2 en een makkelijke manier om je frontpanel stekkers aan te sluiten maken het eenvoudig.
Als je geen zin hebt in gedoe kan je meteen kiezen voor PBO met een -5 curve optimizer bias. Het laaghangende overclock fruit is dus snel geplukt.
MSI Center is wel een stuk bloatware, maar dat is bekend.
Snelle LAN en veel aansluitmogelijkheden maken dit product veelzijdig. De BIOS/UEFI is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Hoewel prijzig, was dit een van de weinige opties met 870E, 5 GB LAN en uitgebreide USB IO, waardoor de prijs gerechtvaardigd is. De bouwkwaliteit is robuust, op het heatshield van de bovenste M.2-slot na, dat los zit en rammelt, maar beter blijft zitten na installatie. Het toolloze bevestigingssysteem voor M.2-drives is handig. De versterkte PCI_E-poort biedt goede GPU-ondersteuning, en een knop maakt GPU-verwijdering eenvoudig. MSI levert een USB-drive met drivers, handig bij de Windows-setup als de Wi-Fi-module niet direct herkend wordt. Een minpunt is de witte Wi-Fi-antenne, terwijl de productfoto’s een zwarte tonen, wat minder esthetisch is.
Inmiddels het 3e Tomahawk moederbord wat ik in gebruik heb genomen (waarvan 1 AMD AM4 en 1 Intel LGA1700)
De features op dit moederbord zijn uitstekend voor de prijs die je er voor moet betalen, hoewel het met een prijskaartje van € 350,- nog steeds aan de hoge kant is.
In combinatie met een 9800X3D werkte mijn 6400mhz RAM meteen en met volledige bandbreedte waar dit op de vorige generatie (x670 en Ryzen 7000) vaak nog gelimiteerd was tot 6000mhz.
Let wel, als je je geheugen te ver overclockt en/of niet ondersteund word dan kan je mogelijk postcode 0D krijgen (die volgens de documentatie reserved is voor 'future use', het schijnt dat dit bij andere moederborden van andere fabrikanten ook voorkomt), gelukkig heeft dit moederbord een clear CMOS knop de backpanel dus dit is redelijk makkelijk op te lossen door de CMOS te clearen en dan opnieuw te starten.
Uitstekende Bouwkwaliteit: De MSI Tomahawk X870e heeft een robuuste bouwkwaliteit met versterkte PCIe-slots en stalen versteviging voor de geheugenmodules1
Goede Overklokmogelijkheden: Dit moederbord biedt goede overklokmogelijkheden, wat het ideaal maakt voor gebruikers die het maximale uit hun hardware willen halen2
Veelzijdige Connectiviteit: Het moederbord ondersteunt USB 3.1 Gen2 Type A en Type C connectors, evenals dual M.2 slots voor snelle opslagopties2
Betaalbaar: In vergelijking met andere high-end moederborden biedt de MSI Tomahawk X870e veel waar voor zijn geld
Dit is mijn derde MSI-moederbord, nooit problemen mee gehad.
Prima product voor een goede prijs. PCIe 5.0 ondersteuning zonder lane sharing op de 1e x16 slot. Keuze voor het gebruik van lane sharing voor USB-C en M.2 of volle 4 lanes voor M.2 voor snellere dataoverdracht. Overzichtelijk moederbord, gemakkelijk te installeren en gebruiken. In combinatie gekozen met een 9800x3D mede door de goede VRM e.d.
Upgrade van Mag Tomahawk x570 naar dit X870e mobo in combinatie met 9800X3D. Laatste bios geflashed via Usb poort op achterzijde. Alles draait stabiel.
Enig nadeel voor mij is dat de WiFi antenne in het wit geleverd is ipv zwart.
Een van de goedkoopste X870e-modellen, met een goede bouwkwaliteit, een groot aantal USB-poorten en een goede combinatie van M.2-kwantiteit en PCIe-lanes.
Duur, maar dat is typisch voor alle recente borden. Persoonlijk geen echte prestatiewinst ten opzichte van vorige generatie borden, aangezien al mijn NVMe-schijven gen 4 zijn en USB-externe USB3.0. Vorige generatie borden kunnen betere besparingen bieden voor anderen zonder "verlies" van functionaliteit.
Top moederbord. Ben overgestapt van een Asus X670E waar ik sinds aankoop al issues mee had. Dit is nu al een prachtige upgrade.
De aparte stekker die wordt meegeleverd om de power/reset knop stekkers in te steken is erg fijn.
Perfect moederbord als je een x870e model wilt met vele functionaliteiten. Wel goedkoper dan de meeste wat een voordeel is maar mist wat "fancy features".