Gemiddelde gebruikersscore
Door matige WiFi connecties van Zyxel modem/router (VDSL Online.nl) heeft mij tot aanschaf van deze router geleid.
Geplaatst als hoofd router met een oude Huawei 4G/router als AP.
Via Dong Knows Tech en snbforums de nodige kennis toegepast en is de router gefine-tuned. Het werkt fantastisch ondanks drukke WiFi spectrum.
Echter mijn RPi3B heeft 100M eth. poort en op config. scherm geeft het op Lan2 een amber icon i.p.v. groen. Helaas zijn de poortsnelheden (100M/1G, half/ full duplex) niet instelbaar. Daardoor weigert de Asus statisch IP.
Als basis model kan je geen VLan verwachten. Vanaf AX86U pro heb je dat pas, maar kost factor 4.
Ook met 20 Mhz Wifi 4 (n144) & Wifi 6 (ax288) (2.4Ghz only) geen happeringen met streaming en lichte online games. Met 5Ghz ervaar ik geen noemenswaardige verbeteringen. (Mede 160Mhz in omgeving)
Conclusie: Uitstekende aankoop bij Informatique.nl
Prima router met WIFI 802.11ax voor weinig geld, ingezet als access point.
Instellen is eenvoudig. Je maakt bedraad of via wifi verbinding met de router en gaat naar asusrouter.com. Vervolgens volg je deze stappen om hem in te stellen als AP:
Gekocht als Wi-Fi access points (AP) voor mijn losse modem/router. Ze vervangen de ruim 10 jaar oude AC66U die vooral hardware matig richting EOL gingen: o.a. lamme antennes, defecte aan/uit knop. Omdat ik geen router functies zocht (alleen AP) zocht ik vooral naar betaalbaar en betrouwbaar. Wi-Fi6E en 7 lijkt me voor thuisgebruik geen noodzaak en kost ook veel meer. Deze Wi-Fi6 AP's doen wat ze moeten doen en zorgen met name voor mijn smarthome producten voor een snellere en stabielere connectie. Voor internet gebruik is de maximale snelheid hoger, maar die was met Wi-Fi5 ook al prima. Gezien mijn ervaring met Asus hoop ik hier weer zo'n 10 jaar mee vooruit te kunnen. Voor mijn gebruiksdoel (Wi-Fi AP) is het eindoordeel 5 sterren.