De Gelid Slim Silence en Jonsbo HP-400S bieden veel lowprofilekoelprestaties voor het geld. Beide koelers hebben een 90mm-ventilator boven op een koelblokje met vier heatpipes. Aangezien dit duo vergelijkbaar presteert, is dat van de 36,7mm-hoge Jonsbo nog iets indrukwekkender dan van de 41,5mm-hoge Gelid. Maar omdat de Gelid iets goedkoper is, zijn zowel de Slim Silence als de HP-400S een aanrader. Lees verder »
Na 1 jaar in mijn thuis server (ASRock DeskMini X300) die 24/7 aanstaat met een minimale load van 0.03 is de fan nu een week erg luid, het lijkt wel alsof de lagers (nu al) versleten zijn. Iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt behalve bij casefans die 8 of 10 jaar oud waren en veelvuldig gebruikt waren.
Hopelijk wordt deze onder garantie vervangen, maar op basis van mijn ervaring zou ik nu voor de Noctua NH-L9a-AM4 gaan (het prijsverschil is nu niet meer zo groot).
Ik heb op mijn andere PC een Alpenföhn Black Ridge + een Noctua NF-A9x14 HS-PWM chromax.black.swap wat me bij elkaar bijna €75 heeft gekost. Deze is een random koeler wat de goedkoopste is die ik kon vinden die alsnog wel heatpipes heeft. En tot mijn verbazing zijn ze allebei ongeveer even stil, en beide zijn aanzienlijk stiller dan de ventilator die ik hiervoor had (ik kan even niet op de naam komen).
Als je veel ruimte hebt zou ik voor een andere, grotere koeler gaan, maar als je een kleine kast hebt (zoals ik met mijn Fractal Design Node 202) en een niet al te slurpende processor hebt, vind ik dit echt een aanrader.