Ga direct naar
De schermdiagonaal is de schermmaat gemeten van linksonder naar rechtsboven en uitgedrukt in inches ("), 1 inch staat voor 2,54 cm.
De resolutie wordt standaard weergegeven in pixels (gekleurde punten) in de verhouding Breedte x Hoogte. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.
De refresh rate is het aantal keer per seconde dat het beeld wordt ververst en wordt uitgedrukt in hertz (Hz).
Het type beeldscherm wat wordt gebruikt. TN en IPS (of een afgeleide) zijn de meest gebruikte panelen waar IPS een betere kleurweergave en betere kijkhoeken heeft.
De beeldverhouding is de verhouding tussen breedte en hoogte van een beeld. Een breedbeeldtelevisie heeft een verhouding van 16:9. (16 eenheden in breedte, 9 eenheden in hoogte)
Ook wel Pixels Per Inch (PPI) genoemd, dit geeft aan hoeveel pixels een scherm op één lijn van één inch heeft. Hoe hoger de dichtheid is, des te scherper het beeld is.
Edge-lit heeft led-balken aan de zijkanten. De voordelen zijn dat het niet alleen zuiniger en kleiner is, maar ook (deels) dimbaar; Direct-led zijn leds direct achter het scherm geplaatst. Vaak gaat het om meerdere leds (honderden in de beste tv's) die elk individueel kunnen dimmen; Miniled is een evolutie op direct-led, hierbij worden duizenden tot tienduizenden leds gebruikt.
Met deze techniek is het mogelijk om de lichtsterkte van (zones van) de led-achtergrondverlichting afzonderlijk te regelen. Hiermee kan zwart beter worden weergegeven en wordt het contrast in het beeld verhoogd.
HDR staat voor High Dynamic Range, wat ervoor zorgt dat het contrast tussen een fel deel van het beeld en het donkerste deel nog groter wordt. Dit zorgt voor een grotere kleurintensiteit De 2 meest-gebruikte technieken, plus een die in de toekomst ondersteund wordt, zijn: Dolby Vision, van het bekende Dolby Laboratories; HDR10, een open standaard die momenteel het meest gebruikt wordt; HLG (Hybrid Log Gamma), ook een open standaard, maar dan licentievrij.
Gecertificeerde standaard die aangeeft in hoeverre een lcd-scherm in staat is om hdr-content weer te geven
Geeft aan hoe lang een pixel erover doet om van kleur over te schakelen. (G2G)
G-Sync en G-Sync Ultimate (voorheen G-Sync HDR) zijn hardwarematige oplossingen die in combinatie met een Nvidia videokaart variable refresh rate ondersteunt en storende artifacten in het beeld, zoals screentearing, verwijdert. G-Sync Compatible is een software-oplossing op basis van FreeSync (Adaptive Sync). Deze werken direct met de voorgenoemde functies, voor andere FreeSync monitoren moet handmatig een vinkje worden gezet in de driverinstellingen, dit laatste zonder garanties.
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van DPG Media B.V. Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025 • Hosting door TrueFullstaq